jajajeroen

Super Senior
  • Aantal berichten

    142
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

jajajeroen won de laatste dag op 25 juni 2020

jajajeroen had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke info

  • Geslacht
    Male
  • Land
    Nederland
  • Voornaam
    Jeroen

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    -

jajajeroen's trofeeën

  1. In de laatste bijdrage van @Ward van der Put staat in quote 6.5 Nederlandse taal: ¨Warenwetbesluit informatie levensmiddelen vereist dat de verplichte informatie op etiketten voor de Nederlandse markt in ieder geval in het Nederlands is.¨ Een Engels etiket is dus niet voldoende. Een PDF overigens ook niet
  2. De voertaal van het land waar het product wordt verkocht is leidend. Het is immers van belang dat het voor de consument duidelijk is wat de consument tot zich neemt (allergenen, ADH, e.d.). Meertalige etiketten zijn overigens een prima voorbeeld om dit te ondervangen
  3. Was dat niet tijdelijk gedoogd? Mede omdat beargumenteerd is dat de consument ¨recht heeft op het beste product voor de beste prijs¨. Picnic gaf aan bezig te zijn met de vertaling, de NVWA gaat controleren of dit inderdaad t.z.t. ook is gedaan. v.w.b. de vraag van TS, het etiket dient altijd in de voertaal van het betreffende land te worden aangeboden. In bijv. België (Frans en Nederlands sprekend) doe je dit dus minimaal tweetalig.
  4. Daar moet ik dan weer hard om lachen Heerlijk verwoord, mijn complimenten! Het quoten van reacties gaat niet helemaal lekker hier, dus maar even zo: Natuurlijk reageert eenieder op zijn of haar eigen manier, en dat is ook absoluut geen probleem. Wel ben ik het eens met @RubenT. Ik weet dat ik zelf best uitgebreid kan reageren, dat doe ik vanuit mijn enthousiasme voor het vak wat ik gelukkig dagelijks mag uitoefenen. Een korte en bondige reactie is soms ook prima, echter is dit wel spot on van Ruben: ¨Soms zie ik topics voorbij komen waarbij ik het vind lijken alsof iemand aanklopt voor hulp, dan een encyclopedie in z'n handen gedrukt krijgt, er "GA MAAR LEZEN!" wordt geschreeuwd en dan de deur in z'n gezicht wordt dichtgegooid.¨ Al met al, toch weer een interessante discussie waarbij verschillende invalshoeken aan het licht komen.
  5. pfff moeilijk, Het is op zich leuk dat er ¨fel¨ word gereageerd en dat juist die reactie leidend is voor meer discussie(s).. Maar is dat wenselijk? Ik merk persoonlijk wel dat ik minder bezig ben het HL juist vanwege de ¨vijandigheid¨ -of zoals omschreven, felheid-. Toen ik hier begon te ¨helpen¨ in 2015 (geloof ik) kreeg ik al vrij snel een reprimande dat ik minder tijd moest investeren, terwijl juist dat - advies geven- mijn ¨dream job¨ is, betaald of onbetaald. Al met al, de laatste tijd zie ik te vaak simpele antwoorden die niet helpen. Een simpele verwijzing naar de KvK of belastingdienst.. Ik snap dat mensen ¨vooronderzoek" moeten doen, maar waar is de grens? Ik kijk nog dagelijks op HL, maar reageren? nah, liever niet. De vraag wie is de ¨dream killer¨? HL en haar vaste leden jammer genoeg.. Sorry voor ¨the rant¨ maar dat was even nodig.
  6. Ruimte: Dat is zeer product afhankelijk. Voor droge producten is het vaak wel eenvoudiger dan vochthoudende of verplicht gekoelde producten. Dat kan natuurlijk weer anders worden indien je allergenen/niet allergenen gaat verwerken, of bio/niet bio. Belangrijker is o.a.: Traceerbaarheid (je gaat een grote batch opdelen), etikettering (grootte etiket, lettertype, verplichte vermeldingen, taal), veiligheid van het product (direct geschikt voor consumptie?), Ijken/keuren van je weegunit (de meeste machines moeten na installatie nog geijkt/gekeurd worden) Verpakkingen: Natuurlijk food grade gecertificeerd waarbij je minimaal over de specificaties dient te beschikken. Plastic mag nog wel, dit word wel (snel) aan banden gelegd. Er zijn dit jaar veel verpakkingsbeurzen die al kijken naar de PPWR. Overigens lopen sommige landen hier ook al op vooruit merken we in de markt (al weet ik niet of je over de grens gaat). Diploma´s: In beginsel niet. Wel heb je een op het HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem nodig. Qua stoffigheid Mocht het een stoffig product zijn, en ook daar zijn weer diverse variabelen) ben ik het eens met Norbert, dan kom je in ATEX gebied. Dat is per definitie een stuk prijziger. Naast de terechte opmerking betreffende de in/uitgangscontrole zou ik zeker adviseren van elke batch een representatief (eind)monster te nemen en bewaren.
  7. Ik vrees niet dat het veel duidelijker gaat worden. De opname in de Novel Food Catalogue (NFC) sinds januari 2019 hebben betrekking op het gebruik van CBD, andere cannabinoïden en hennepproducten in levensmiddelen. Hieronder vallen ook voedingssupplementen met CBD. Zie hier een reactie van de NVWA en het ministerie van VWS naar aanleiding van een radar item met betrekking tot CBD. De NFC is een leidraad en niet juridisch bindend. Het gebruik is dus momenteel gedoogd (mits maximaal 0,05% THC aanwezig is), waarbij niet uit te sluiten valt of het gebruik in de toekomst verboden zal worden (autorisatie op EU niveau kan tot wel 5 jaar duren). Wel is de NVWA streng aan het optreden tegen medische of medisch lijkende claims, pas dus op met je bewoordingen mocht je het op de markt brengen.
  8. Alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem hebben. Dit is een verplichting volgens de Verordening (EG) nr. 852/2004. Je bereid weliswaar het product niet, maar je (her)verpakt het wel en slaat het op. Pas daarmee op. Het HACCP certificaat is namelijk per 01-01-2021 uitgefaseerd. Een HACCP-plan kan vooralsnog wel. De CCP´s die jij zou kunnen constateren beperken zich onder andere, maar niet uitsluitend, tot metaal (gebruik je een mesje om de seal te openen?), THT (geseald aangeleverd, ook MAP, of anderzijds THT verlengend, verpakt? Dit kan leiden tot een kortere THT), Opslag (ongedierte?), plastic (verpakking niet juist open gemaakt), dat soort zaken. Het belangrijkste tijdens het opstellen van een HACCP plan is dat jij je richt op ¨gevaren¨. Natuurlijk kan smaakverlies een kwaliteitsprobleem zijn, maar dat is niet per definitie een CCP. Immers is een CCP een reëel gevaar. Ik ben het met Roel eens dat het opstellen makkelijker is gezegd dan gedaan. Echter, is het niet ondenkbaar. Wellicht is het handig voor jezelf om eens na te gaan welke stappen je gaat zetten om te (her)verpakken, op te slaan, e.d. welke potentiële gevaren hierin kunnen zitten.
  9. Jep, de Thuisbezorgd prijsgarantie. Overigens goedgekeurd door de ACM in 2016. De marge van Thuisbezorgd is € 0,19 + 13% per bestelling.. Dat is een beste kluif.. Gezien de restaurants kennelijk toch niet bezorgen, kan je niet zelf iets opzetten? Bezorgkosten worden overigens berekend op basis van de afstand/reistijd, dus zijn doorgaans niet vast.. Thuisbezorgd, uber, deliveroo etc. zijn natuurlijk bekend qua naam, maar mocht het in jouw buurt niet heel bekend zijn of nauwelijks dekking hebben kan je wellicht zelf iets beginnen. Er zijn ook steeds meer lokale initiatieven om de kosten te drukken. In mijn omgeving is door samenwerking van ondernemers een nieuw platform gestart door alle ondernemers die Thuisbezorgd zat waren bijvoorbeeld
  10. Daar hou ik je aan! Gaat wel pas begin volgend jaar gebeuren ben ik bang, topdrukte momenteel Dan zou ik persoonlijk neigen naar de ISO 22000. Je geeft aan dat je keuken niet afsluitbaar is. Heb je wellicht een (slaap)kamer / wel afsluitbare ruimte die je makkelijk hygiënisch kan inrichten? Vaak staren mensen zich blind op hun keuken (daar kook je immers, dus is die schoon), echter is het niet verplicht met levensmiddelen te werken in een keuken. Ik neem niet aan dat je gaat verhitten, dus zijn er andere mogelijkheden waar je over zou kunnen denken,
  11. Ik dacht dat het wel zou meevallen, maar potverdorie, je hebt helemaal gelijk! Naast medische claims staan er ook tal van discutabele gezondheidsclaims op. TS kan beter even contact opnemen met de keuringsraad. Het normbedrag voor het overtreden van de regels is trouwens zo´n € 150.000,-. Goed gespot @Bazzio!
  12. Ja en nee. De HACCP wordt uitgefaseerd en zal ophouden te bestaan per januari 2021. Certificaten die zijn uitgegeven op basis van het HACCP-certificatieschema en die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, beëindigd, geschorst of ingetrokken, verliezen per die datum hun geldigheid. Sinds september is een HACCP certificaat aanvragen niet meer mogelijk. Voor de hand liggende opties kunnen zijn het Food Safety System Certification (FSSC 22000), het FSSC 22000 Global Markets Program, ISO 22000, BRC, IFS. Het is wel een beetje afhankelijk van de markt welke je gaat bedienen. De ¨kern¨ van alle genoemde alternatieven blijven natuurlijk de CCP´s die je ook in een HACCP plan zou beschrijven. BRC is overigens wel strikter dan de FSSC. Omdat je als webshop levensmiddelen opslaat en transporteert dien je ook je CCP´s in kaart te brengen. Eigenlijk is het relatief simpel, elk bedrijf welke iets met levensmiddelen doet dient een CCP certificaat te hebben (zoals de IFS, FSSC, BRC, e.d.). Ondanks dat je het product niet ¨bereid¨, bewerk je het wel. Het zal niet in de extremiteit komen dat je de fysische eigenschappen aanpast, maar je creëert wel nieuwe verhoudingen (bijv. andere samenstelling vitamines/stoffen per 100 gr/ml). Dit zal je natuurlijk moeten kunnen vertalen in je etikettering, dat wil zeggen dat je verhoudingsgewijs doorrekent hoeveel van welke vitaminen/stoffen in jouw samengestelde supplement zitten. An sich klinkt het allemaal spannender dan het is, belangrijk is je documentatie. Het topic waar @Bazzio naar verwijst (waarvoor dank) is redelijk compleet, maar staar je niet blind op dat topic, dat gaat onder andere ook over het importeren vanuit India wat een andere tak van sport is. Gemakshalve ga ik ervan uit dat jij alles binnen de EU inkoopt, mocht dat niet zo zijn, dan vernemen we dat natuurlijk graag! Al met al, supplementen verkopen kan een behoorlijke kluif zijn, maar met de juiste aanpak, discipline, documentatie en handelingen kan je dit redelijk eenvoudig voor elkaar krijgen (nogmaals, ervan uitgaand dat je alles binnen de EU inkoopt). Mocht je vragen hebben, of twijfelen over de juiste aanpak, vragen staat altijd vrij:) Eventueel (indien gevoelige informatie) per PM, maar bij voorkeur in dit topic zodat we anderen er ook mee kunnen helpen. Succes!
  13. Aanmelding bij de NVWA. Ja. Je logistiek partner slaat je producten op, verpakt/verwerkt, en transporteert deze. Dat maakt jouw partner een verwerker van levensmiddelen en daardoor is jouw partner verplicht tenminste een HACCP te voeren. Jij bent verantwoordelijk (of word verantwoordelijk gehouden) voor de traceability. Kortom: Jij weet welk verkocht product waarvandaan komt. Maar meestal neemt een goed logistiek partner een deel hiervan uit handen.
  14. Heb je de toekomstige leverancier al gecontacteerd? Die zou je minstens moeten kunnen voorzien van de juiste productinformatie en informatie voor het etiket. Wellicht gebruiken ze een erkend laboratorium welke de veilgheidsbeoordeling kan verzorgen. Indien ze niet kunnen voorzien in een veiligheidsbeoordeling kan je dit natuurlijk altijd laten beoordelen. de modder op het kleed van uw naasten...
  15. Je kan prima het doosje voorzien van etiket waarop alle declaraties staan, zolang het maar duidelijk is welke declaratie bij welke reep hoort
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.