Jump to content

jajajeroen

Super Senior
 • Content Count

  126
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

jajajeroen last won the day on June 25

jajajeroen had the most liked content!

Community Reputation

33

Personal info

 • Gender
  Male
 • Country
  Nederland
 • First name
  Jeroen

Company info

 • Location
  -
 1. Welkom op HL! Ik weet niet of ik al je vragen op de juiste manier interpreteer, maar zal toch pogen ze te beantwoorden. Verwacht je een volledige lijst? Dan ben ik over 2 weken nog bezig De drie categorieën die je benoemd mogen in beginsel allemaal op jouw manier worden verkocht. Producent voor wat betreft de HACCP en aansprakelijkheid neem ik aan Een ingrediënt op zichzelf is geen voedingssupplement. Wel kan je bijvoorbeeld vitamine C vermalen, en dit als supplement verkopen. Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan, of als combinatie van meerdere vitamines en mineralen. Vooraf testen doe je voornamelijk om kwaliteit te waarborgen (ingangscontrole), voor wat betreft de wet en regelgeving bemonster je het eindproduct en moeten deze waarden overeen komen met wat op het etiket staat. Persoonlijk zou ik van elk geleverd ingrediënt wel een sample nemen, mocht de waarde van het eindproduct niet overeenkomen met je etiket, terwijl wel strikt volgens receptuur is geproduceerd, dan kan je de samples (laten) testen op zuiverheid.
 2. In the Netherlands the Dutch language on the label is required. However you are allowed to use multiple languages on the same label
 3. Er zijn diverse organisaties die een etikettering audit verzorgen. De vraag is alleen of jij bereid bent daarvoor te betalen. Ik sluit me dan ook aan bij @De Ketchupmaker, gewoon (goed) vertalen.. Op basis van de foto´s durf ik wel te stellen dat je ruimschoots voldoet aan de huidige regelgeving. Er is slechts één aanpassing nodig welke ik je zal toesturen via PM. Mocht je toch je etiket willen laten keuren, google dan eens op ¨etikettering audit¨. Mocht je twijfelen over welke instantie je zou moeten contacteren kan ik je wel een paar namen doorspelen, maar reken wel op een behoorlijke factuur van betreffende instanties.
 4. Hoi John! Geen probleem hoor, beter een late reactie dan geen reactie..;) Ik zal pogen je vragen te beantwoorden, let hierbij wel op dat ik verder geen raakvlak met koffie import heb. Doorgaans is het wel zo dat qua levensmiddelen veiligheid behoorlijk wat raakvlakken zijn. Ja, dat is ruim voldoende. Immers geldt de ISO 22000 als een van de vervangende normen van de HACCP-certificatienorm die wordt uitgefaseerd en per 2021 zal ophouden te bestaan. De ISO 22000 norm bestaat uit de eisen van de HACCP-certificatienorm en kernelementen van de High Level Structure. Het HACCP certified logo is meer marketing dan toegevoegde waarde (althans zo zie ik het). Kijk maar eens bij diverse levensmiddelen, dat logo zie je steeds minder. Iedere organisatie die werkt met levensmiddelen moet simpelweg voldoen aan de huidige HACCP. Dit logo vermelden op je verpakking is dus ook geen verplichting. In dat geval ga ik er redelijkheidshalve van uit dat het fulfillment center beschikt over de juiste HACCP/ISO/protocollen. Dan vervalt voor jou nagenoeg de volledige HACCP, los van de trace ability ed. maar ik neem aan dat het fulfillment center je daarin voorziet. Nee, het is niet verplicht, zeker niet omdat het al is gedaan. Wel is het wenselijk om de documenten te vertalen en te vergelijken met de informatie op de verpakking(en). Hou er wel rekening mee dat jij verantwoordelijk wordt gehouden mocht het niet aan de Europese eisen voldoen. Immers wordt jij als importeur gezien als producent (als ik me niet vergis). Nee. Je kan je etikettering wel laten beoordelen (overigens doorgaans niet bij de NVWA zelf), maar dat is niet verplicht. Wel dien je rekening te houden met alle variabelen die er zijn, zoals de grootte van het etiket, maar ook lettergrootte, hoofdlettergebruik bij allergenen en dergelijke. Mocht je al een concept etiket hebben dan wil ik daar best even vrijblijvend mijn blik op werpen, je kunt het etiket hier uploaden (zodat meerderen er lering uit kunnen trekken) maar je mag het per PM sturen. Mocht je verdere vragen hebben dan hoor ik het graag!
 5. Hartelijk welkom op HL! Je hebt je in ieder geval verdiept in de materie. Dat is altijd positief om te zien! Hier is Google je vriend en vijand. Als antwoord op je vraag: Nee. Je moet niet aan al die normen voldoen. Je zou overigens behoorlijk diepe zakken moeten hebben om er überhaupt aan te kunnen voldoen. Om in Nederland met levensmiddelen te werken volstaat de HACCP. Wel kan het zijn dat afnemers aanvullende certificaten eisen. Ik denk dat je het beste even met een laboratorium kunt bellen. Als ik een gok mag doen denk ik aan zuiverheid, cafeïne gehalte, en dergelijke. Zolang je het handboek van de NVWA gebruikt zit je goed. Hou er rekening mee dat je etiket aan bepaalde specificaties moet voldoen (minimale grootte, minimale grootte letters, etc.) daarnaast moet je etiket te begrijpen zijn in het land waar jij verkoopt. In Nederland is Nederlands de voertaal, dus volsta je daarmee. Mocht je uitwijken naar Duitsland, dan is je etiket ook voorzien van de Duitse taal. Je mag gelukkig meerdere talen op 1 etiket voeren. Mocht je verdere vragen hebben dan hoor ik het graag!
 6. Welkom op HL! Niet helemaal mijn expertise (ik werk voornamelijk voor producerende bedrijven) maar wellicht kan ik je op weg helpen. Je beschikt over een afsluitbare ruimte, dat is doorgaans voldoende. Het stukje afsluitbare ruimte is voornamelijk bedoeld om inderdaad ongewenste insecten/dieren/personen buiten te houden. Let hierbij dus ook op dat je eventueel horren voor de ramen hebt indien je deze open hebt. (en verwijder eventuele kattenbakken o.i.d.) Kan je opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding ruimte¨. Let hierbij wel op dat je een registratielijst gebruikt waarin je registreert hoe de ruimte bij aanvang is. Denk hierbij aan: Schone vloer, schone werkbladen, schoon fornuis, en dergelijke. Ik weet niet of een melding doen bij de NVWA nut heeft, maar daar kan je altijd even een belletje aan wagen. Kan je ook opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding tijd¨. Zorg ook hierbij dat je registreert wat je doet, dus een schoonmaaklijst bij aanvang, de codering van zakelijke producten hebben de ¨datum in¨ die correspondeert met de juiste dag, en dergelijke.
 7. En bij voorkeur ervoor zorgen dat de gasten eerst langs het dessertbuffet lopen zodat ze (onbewust) minder eten om ruimte te reserveren voor dat ¨O zo heerlijke ijs, met chocolade van die prachtige fontein.¨
 8. Lastig om in te vullen. In principe zijn voedingssupplementen eet- of drinkwaren die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding. Echter, omdat jouw producten geschikt zijn voor menselijke consumptie, kunnen deze wel weer onder de noemer levensmiddelen voor menselijke consumptie vallen. Dit was vorig jaar reden voor de hoge raad om de invulling van de term ¨levensmiddelen voor menselijke consumptie¨ voor te leggen aan het Hof van Justitie. Voor zover ik weet (maar daar ben ik niet zeker van) is er nog geen uitspraak gedaan.
 9. Hartelijk welkom op HL! Ik heb een beetje de indruk dat jij jezelf hebt ´overgoogeld´, ondanks dat ik niet veel weet over het importeren van servies hoop ik dat je hier wat wijzer van wordt. Laten we beginnen met de afkortingen: Het CE keurmerk is (voor zover ik weet) niet van toepassing op servies. CIQ (China Inspection and Quarantaine) is voor jou niet van toepassing, wellicht wel voor jouw leverancier (maar dat lijkt me niet). FDA (Food and Drug Administration) is de inspectiedienst van de USA, dus ook niet van toepassing. SGS (Société Générale de Surveillance) is een bedrijf welke goederen en processen test en keurt, zoals het Belgische Bureau Veritas. Certificaten, inspecties en keuringen van dit soort bedrijven kunnen je ondersteunen, maar zijn doorgaans niet verplicht. LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände-und Futtermittelgesetzbuch) is de Duitse uitwerking van de Verordening (EG) nr. 1935/2004 . EEC (Europian Economic Community) is de Engelse equivalent van de EEG (Europese Economische Gemeenschap) Het grootste gedeelte van bovengenoemde afkortingen zijn voor jou niet van toepassing. Waar je op moet letten is dat het product voldoet aan de Verordening 1935/2004/EU (zie bovenstaande link), Je producten kunnen getest worden door de SGS of bureau Veritas, of dit verplicht is durf ik niet te zeggen. Simpel gezegd is het belangrijk dat je product niet reageert of effect heeft op de voedingsmiddelen die ervan genuttigd worden, denk hierbij aan verandering van fysieke eigenschappen (stukjes metaal in het voedingsmiddel), maar denk ook aan verandering van de organoleptische eigenschappen (kijken, ruiken, voelen, proeven). Natuurlijk zou het mogelijk kunnen zijn dat er microbiologisch bederf op treed, maar dat is in beginsel allemaal meetbaar. Het kan behoorlijk in de papieren lopen om dit soort dingen te testen, dus misschien (als dat een optie is) kan je zelf de huis, tuin & keuken testjes verrichten. Denk hierbij aan de organoleptische test, houdbaarheidstest, en dergelijke. Laat hierbij je gut feeling spreken. Indien er significante veranderingen zijn ten opzichte van het niet gebruiken van het servies, dan kun je ervan uitgaan dat je servies niet aan de geldende Europese norm(en) voldoet. Dan door naar de ISO, de ISO laat zich vertalen naar: Zeg wat je doet, doe wat je zegt, bewijs dit. Gezien je van buiten de EER importeert, wordt jij gezien als de fabrikant, waardoor jij aansprakelijk bent. Voor zover ik weet kan jij die aansprakelijkheid niet verleggen (natuurlijk kan je proberen de fabrikant aansprakelijk te stellen, maar dat is een ander verhaal). Wat voor jou belangrijk is, is dat jij kunt bewijzen dat je aan de geldende Europese norm(en) kunt voldoen (Verordening 1935/2004/EU). Het zou je dus kunnen helpen als de fabrikant beschikt over een ISO norm, maar dit vrijwaart jou niet van je aansprakelijkheid en/of verplichtingen. Als laatste; wordt het servies al geïmporteerd in de EER (Land maakt niet uit)? Dit kan je namelijk een hoop gedoe schelen.. Succes!
 10. Beetje weinig informatie om echt een zinvol antwoord te verwachten, maar hier een kleine bijdrage: Heb je het HISWA-RECRON Starterspakket (2017) al gekocht? Daar staan al heel veel aanknopingspunten in.. Bezettingsgraad/omzethistorie, onderhoud, en vast nog veel meer, maar zoveel verstand heb ik er niet van.. Vergunningen, personeel, vervangingsinvesteringen, en vast nog meer.. Voor zover ik weet wordt maximaal 60% van de aankoopsom gefinancierd. Tenminste 40% is eigen geld dus.. Dat zou ik overlaten aan een recreatief bedrijfsmakelaar..
 11. Dank voor deze aanvullende correctie! Op basis van de door jou gegeven informatie ga ik daar wel vanuit, er zullen waarschijnlijk wel aspecten in staan die voor jou (nog niet) van toepassing zullen zijn. De CCP´s die voor jou van belang zullen zijn, zijn onder andere maar niet uitsluitend: Temperatuurregistratie (indien het een gekoeld product betreft), THT/TGT en traceerbaarheid. Dit zou in principe allemaal kunnen worden vermeld op de (elektronische) pakbon. Afhankelijk van jouw discipline is het zeker te doen, en mocht je er niet uitkomen, kan je natuurlijk altijd hier je vraag stellen. Als laatste wil ik je meegeven dat je rekening moet houden met de verordening (EU) 1169/2011, door Nederland omgezet naar o.a. Warenwetbesluit informatie levensmiddelen en Warenwetbesluit voedingssupplementen. Hierin staat o.a. dat jij verplicht bent de etikettering begrijpelijk te maken voor de consument in het land waar jij jouw producten afzet. Dit betekent voor jou dat voor de Nederlandse afzetmarkt ook Nederlandse informatie op je etiket moet staan. Indien je ook naar België uitwijkt kan dit inhouden dat het etiket zowel Nederlandstalig als Franstalig moet zijn. Het voordeel is wel dat je meerdere talen op 1 etiket mag voeren.
 12. Goedemorgen Dennis, hartelijk welkom! Alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem hebben. Dit is een verplichting volgens de Verordening (EG) nr. 852/2004. Wellicht kom je een heel eind met de HACCP voor transport & logistiek. Voor zover ik begrijp uit de Richtlijn 85/374/EEG is de producent in beginsel aansprakelijk (indien de groothandel importeert van buiten de EU is de groothandel de producent). ¨In beginsel¨ houdt in dat de aansprakelijkheid naar jou kan worden verlegd indien jij niet voldoet aan de wettelijke eisen, denk bijvoorbeeld aan het verkopen met verlopen THT zonder een risico analyse. Dit kan natuurlijk door de Brexit wel veranderen.. Echter is dit niet mijn vakgebied, dus wellicht dat iemand met meer kennis dit corrigeert of verduidelijkt..
 13. Corrigeer me als ik ernaast zit, maar het ¨recht van derden¨ wordt toch heel vaak toegepast bij het intellectueel eigendomsrecht? Tevens wordt inbreuk op derden door Wixx in de gebruiksvoorwaarden uitgesloten (punt 7): Daarnaast hebben ze bijzonder veel stokken om mee te slaan zonder dat ze ook maar iets hoeven uit te leggen..
 14. Strike two (TOS epic games): Tevens in diezelfde TOS: Lijkt me dat de verkoop van skins er ook onder valt.. Al met al genoeg reden voor Wix om de stekker eruit te trekken.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept