Jump to content

jajajeroen

Senior
 • Content Count

  94
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17

Personal info

 • Gender
  Male
 • Location
  -
 • Country
  Nederland
 • First name
  Jeroen
 1. Volgens mij (maar ik ben geen expert) zit het zo dat het tarief van het hoogst gefactureerde bedrag op je verzendkosten wordt toegepast. Als je dus €20,- factureert onder het lage tarief, en €30,- onder het hoge tarief, worden je verzendkosten ook belast met het hoge tarief. Edit: Uwjurist was mij voor met andere informatie
 2. Wellicht horecasite.nl? Deze brengt ook 12 keer per jaar het horecablad HorecaVizier uit, tevens kun je hier per provincie redelijk wat horecamakelaars vinden.
 3. Toen ik in 2015 -na al een flinke tijd te hebben meegelezen- besloot een account aan te maken, was dit juist vanwege het 'ons kent ons’ effect. De dynamiek die dit forum heeft, de wisselwerking tussen de leden, het anders benaderen van een onderwerp door andere leden (waarbij een hoofdvraag vaak wordt opgesplitst in deelvragen, met wedervragen naar TS), datgene is juist wat Higherlevel zo'n geweldig medium maakt. Toegegeven, ik reageer niet vaak. Echter lees ik wel bijna alle onderwerpen (en heb ik hier meer geleerd dan ik had verwacht, waarvoor dank!). Persoonlijk vind ik het 'incrowd’ effect best meevallen. Het eerste onderwerp waarop ik vanuit mijn expertise kon reageren werd dan ook zeer goed ontvangen en bevestigde voor mij dat Higherlevel voornamelijk is bedoeld om kennis en ervaring te delen. Ik heb in dat topic ook met zeer grote regelmaat onbedoeld verwezen naar aanbieders van bepaalde diensten en experts in het vakgebied. Het (sporadisch) doorverwijzen (na expliciet vragen van TS) naar een deelnemer welke over de kennis beschikt om een bepaalde case op te lossen is in mijn ogen eerder wenselijk dan storend, waarbij ik mij aansluit bij het ‘anti-spam’ beleid zoals deze reeds wordt gehandhaafd. Ik denk persoonlijk dat het (sporadisch) openbaar doorverwijzen naar een medelid wenselijker is dan het doorverwijzen via de PM functie. Allereerst omdat iedereen kan zien naar wie wordt doorverwezen en daarop dus kan sturen (rapporteren van spam, reageren op een foutieve verwijzing, ed.). Ten tweede denk ik dat -indien het doorverwijzen via PM zou gebeuren- hetzelfde lid meermaals kan worden aanbevolen waardoor de TS wellicht 'door de bomen het bos niet meer ziet’. En blind vaart op de doorverwijzing gezien deze niet weerlegd kan worden door anderen. De laatste doorverwijzing was wat mij betreft spot on, wenselijk en -indien doorverwijzing via PM plaats zou moeten vinden- had ik jurist in kwestie ook aanbevolen. On a side note: het forum is bijzonder mooi geworden, petje af voor allen die zich hiervoor achter de schermen hebben ingezet!
 4. Je doelt op foodsafe neem ik aan? Ik weet niet of er Nederlandse aanbieders zijn om je hierin te laten certificeren, je kunt ze een e-mail sturen. Voor wat betreft de kwaliteitscertificaten kan ik Bureau Veritas aanraden, actief in nagenoeg elke branche. Ik denk dat zij bieden wat jij zoekt. Voor een fairtrade certificaat zou ik even contact opnemen met stichting Max Havelaar afgaand op de informatie van Fairtrade Labelling Organizations International.
 5. Zoiets als dit? Higherlevel organiseert zelf ook de nodige meet ups (zie kader boven, ik zit op mobiel dus zie de link niet, het gaat om een bierproeverij van brouwer Jovius) maar niet specifiek gericht op het ontmoeten van business partners. Ik zou je wel als vriendelijke tip mee willen geven dat (bij het zoeken naar een business/sparring partner) het wordt gewaardeerd als je plannen beter zijn uitgewerkt dan wat je hier presenteert (google onderneming starten, ondernemingsplan, hoe start ik een bedrijf?). Succes!
 6. Ik denk persoonlijk dat je ruis creëert in je post door af te wijken van de werkelijkheid maar dat terzijde. Er zitten wat haken en ogen aan het verhaal. De auto kan 200 km/h bereiken, onder welke omstandigheden kan de auto deze snelheid bereiken? kan de auto deze snelheid constant rijden? Of is het een pieksnelheid? Kortom; de gemaakte afspraken zijn hiervoor van belang. Anders gezegd; indien ik een machine bestel bij een leverancier die minstens 100 slagen per minuut moet halen, dan zal het mij een zorg zijn hoeveel PK's hiermee gemoeid zijn. De afspraak gaat namelijk over het aantal slagen per minuut niet om het vermogen (simpel gezegd). Het klinkt een beetje alsof er meer mee gemoeid is dan slechts een bedrag en een te verwachten wanprestatie(?). Is het niet logischer om nu direct een jurist (of in ieder geval iemand met ruim voldoende kennis) in te schakelen om dit af te handelen?
 7. Welkom Jennifer! Nee. Nee. Nee. Ja. Nee. Zo. Dat was het korte antwoord. Zoals Highio en Roel J terecht al hebben geantwoord: een los etiket is geen etiket. Het etiket moet bevestigd zijn aan het product waar het om gaat. Daarmee worden namelijk het grootste (potentiële) probleem voorkomen; het aanleveren van meerdere producten met losse ettiketering. Hierdoor kan de consument niet op de juiste wijze worden geïnformeerd. Natuurlijk zijn er naast bovenstaand (potentieel) probleem nog meer randzaken welke worden verholpen door de ettiketering plicht, echter is dat de voornaamste. In principe ligt (zoals al eerder opgemerkt) de informatieplicht bij de distributeur, dus bij jou. Dit verplicht jou de informatie te vertalen naar de taal welke het meest voorkomend is in het land waarin jij het product verkoopt aan de consument. Er zijn natuurlijk opties om het “herlabelen” te voorkomen. Echter is dat per situatie verschillend en lang niet altijd mogelijk. Wellicht ligt hier een mogelijkheid voor je om eens wat meer graafwerk te verrichten.
 8. Welkom op Higherlevel! Dit is een behoorlijk specifieke vraag. Gezien je toch bezig bent met uitzoekwerk, is het niet verstandiger om daar wat meer op in te zetten? Laten we beginnen bij het begin. Volgens de KVK(pdf) hanteert Nederland (op basis van Europese verdragen, pagina 17 pdf) minder tot geen importheffingen uit bepaalde landen. Wellicht een optie om hier eens goed naar te kijken, het lijkt mij dat België hier ook regelingen voor heeft. Mocht er veel verschil tussen landen onderling zijn, wellicht in het voordeligste land importeren om vervolgens vanuit daar verder te werken? Worden de noten al geïmporteerd in een EU land? Zo ja, is het dan -met alle extra kosten inachtnemend- niet verstandiger de noten gewoon binnen de EU in te kopen? Zo nee, dan heb je andere uitdagingen welke je zult moeten tackelen. Met betrekking de kosten: Hoe is die prijs tot stand gekomen? Het lijkt mij niet (maar dat weet ik niet zeker) dat de prijs alleen wordt geoffreerd op basis van gewicht, noten hebben meer volume dan bijvoorbeeld makkelijk stapelbare dozen. Indien dat het geval is, bestaat er een mogelijkheid om de noten te pureren en dus de pulp te vervoeren? Of is het een mogelijkheid de productie volledig naar Marokko te verleggen en gewoon simpelweg het kant en klare product te importeren? Is het een optie om met de export uit te wijken naar een ander land indien dit een positief resultaat heeft op de transportkosten? Wat voor een noten gaat het om, er zijn meer landen met een “Marokkaans” klimaat lijkt mij, wellicht verbouwen die dezelfde of soortgelijke noten. Dan het gewicht zelf, 120 kg is natuurlijk niet veel. Wat doet de (transport)prijs indien je de hoeveelheid verdubbeld? Heb je marge (opslag, houdbaarheid, etc.) om te “spelen” met de hoeveelheid die je transporteert? Wimj merkt terecht op dat het transporteren slechts een klein deel van alle uitdagingen zal zijn. Er gelden bijvoorbeeld extra regels voor het invoeren van “landbouwproducten”, een brede term die door de EU als volgt wordt gedefinieerd : Lijkt mij dus dat noten daar ook onder vallen. Heb je zelf al eens contact met de douane? Naast het gedeelte transport krijg je natuurlijk te maken met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Met betrekking tot import van voedingsmiddelen uit een niet EU land heb ik al eens gereageerd (welliswaar voor Nederland, echter is de rode draad in de gehele EU nagenoeg gelijk) die informatie vindt je hier. Ik hoop dat je wat aan mijn stukje hebt. Wat ik je voornamelijk mee wil geven is dat je jezelf niet moet laten ontmoedigen door zoiets “kleins” als transport. Probeer out of the box te denken, of in ieder geval creatief genoeg te zijn om meerdere scenario's te creëren. Natuurlijk, soms kan een idee om praktische redenen niet ten uitvoer worden gebracht, maar geef niet te snel op.
 9. Alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem hebben. Dit is een verplichting volgens de Verordening (EG) nr. 852/2004. Ik denk dat voor jou een gestandaardiseerde hygiënecode voldoet. Deze kan hier besteld worden (transport en logistiek).
 10. Dan ga ik toch even bijdehand doen, sappen worden doorgaans gepasteuriseerd en niet gesteriliseerd, zie oa Coolbest en AH huismerk. Steriliseren gebeurt nog wel, echter zeer zelden.
 11. Ik ging er eigenlijk van uit dat jij de HPP techniek bedoelde gebaseerd op dit stukje tekst: HPP is voor jou nog een beetje te ver weg gezien de batches vaak uit tonnages bestaan. Mocht je toch de overweging in je achterhoofd willen houden dan kan ik pascal processing aanraden. Ik vind je inschatting van één jaar THT wel aan de hoge kant. Doorgaans is de factor maximaal x10, uitzonderingen daargelaten. Natuurlijk kun je met een beetje manipulatie uiteindelijk vast wel op een jaar uitkomen, de vraag is alleen of je dat wilt. Indien je kleine batches produceert en deze zelf bottled en eventueel pasteuriseert zou ik als doel rond de 2 maand THT aanhouden. Natuurlijk is dit meetbaar en het kwaliteitsaspect moet van meerdere kanten worden bekeken dan alleen de microbiologische kant. Je kunt alleen effectief pasteuriseren indien je weet waarom je pasteuriseert. Kortom: welke kolonies vertonen de meeste groei? Wellicht is dit iets om te laten testen en zo op een bepaalde methode uit te komen. Ieder product is namelijk anders, en er zijn tal van pasteurisatie processen. Het zou niet nuttig zijn om proces A te gebruiken ter voorkoming van bacterie A terwijl bacterie B juist het microbiologisch bederf veroorzaakt (simpel gezegd). Er zijn laboratoria die dit voor je kunnen regelen.
 12. Ik gok dat je doelt op HPP, gezien dit de beste niet-thermische behandeling is voor sappen. Echter, zoals hierboven al gezegd is het te kleinschalig. Wat is de reden dat je zo'n lange THT zoekt? Is het een mogelijkheid om meerdere batches in één keer te produceren? Je hebt een aantal mogelijkheden, je zou de mogelijkheden kunnen onderzoeken of je een te verpakken hoeveelheid per jaar af kunt spreken met een specialist. Waarbij de werkelijke batches dus variëren. Echter brengt dit zeker in het begin extra kosten met zich mee. Leent het product zich voor thermische pasteurisatie? Wellicht heb je hier een uitkomst gezien je wel beschikking kunt hebben over een professionele ruimte. Je zult even moeten experimenteren wat werkt voor jouw product (UHT, HTST, HHST of batch pasteurisatie). Deze technieken zijn toepasbaar zonder (al) te hoge investeringen. Het bedrijf dat diepgevroren blokken levert, hoe zie ik dit? Wellicht kun je een deal sluiten met een (vries)opslag, om zo aan de minimale afname te kunnen voldoen en toch niet te veel produceren indien de blokken 'los' zijn gestapeld. Sterilisatie zou kunnen, echter kan dit proces de eigenschappen van het product veranderen/vervormen door de hoge temperatuur (>110°C). Hierdoor kan er smaak en of kleurverandering optreden.
 13. Je probeert nu informatie te krijgen waar mensen doorgaans 4 - 6 jaar voor studeren. Het uitschrijven van hoe het zou werken en wat je moet doen komt overeen met 2 goed gevulde boeken, en dan is het nog geschreven in de globaliteit. Je kunt ongetwijfeld een gedeelte zelf onderzoeken, of althans een poging doen. Maar ik heb een zeer sterk vermoeden dat je jezelf op dit moment in de vingers snijdt. Waarom denk ik dat? Ik ga af op de informatie die jij geeft. Het is -in mijn ogen- onmogelijk dat jij in één dag een producent/leverancier hebt gevonden die produceert wat jij zoekt, dit al importeert in Europa én de voltallige ingrediëntendeclaratie (dus niet dat simpele etiket wat je altijd op producten vindt) overhandigd waardoor jij de afweging kunt maken dat dit exact hetzelfde is als wat jij wilt en dus al in Europa in de handel zou zijn. Je mist de basiskennis, dit baseer ik op het feit dat je niet weet waar je moet zoeken (EU = EFSA, NL = NVWA). Vragen stellen mag natuurlijk vanzelfsprekend. Graag zelfs, ook leuk om andere cases (globaal) te behandelen. Maar dit neigt naar een foutieve interpretatie en/of uitkomst en daar werk ik liever niet aan mee. Kortom: Ik vind het echt tof dat je wilt begrijpen wat er gebeurt, maar ga hier niet mee lopen stuntelen. De risico's wegen niet op tegen dat kleine beetje wat je bespaart. Dus stap naar je consultant, vraag diegene te doen waar hij/zij goed in is en veel succes!
 14. Volgens mij begrijp je het niet. Ik zal proberen het uit te leggen: de in Europa verkrijgbare poedervorm kan vergelijkbare ingrediënten bevatten. Om te claimen dat het exact dezelfde ingrediënten bevat vindt ik gewaagd en discutabel. Alleen overeenkomst in naam is namelijk niet voldoende om een dusdanige claim te maken. Er moeten meerdere overeenkomsten zijn zoals o.a. dezelfde hoeveelheid per 100 gram, dezelfde werkzame stoffen, dezelfde verhoudingen, hetzelfde doel, etc etc. Overigens spreek je in je openingsbericht jezelf tegen. Daar geef je namelijk aan dat 1 van de ingrediënten onzekerheid biedt. Als laatste kan de vraag worden gesteld wat wordt bedoeld met “in significante mate” dit verschilt per product/ingrediënt en kan doorslaggevend zijn in het wel of niet in Europa toegestaan zijn. Het controleren of een bepaald ingrediënt/product kan worden ingevoerd is niet eenvoudig en is afhankelijk van veel meer factoren dan een aantal ogenschijnlijke overeenkomsten. De reden dat ik sulfiet als voorbeeld heb gekozen heeft daar alles mee te maken. Sulfiet is één van de additieven die afhankelijk van de toepassing deels wordt toegestaan. Ga hier niet zelf mee aan de slag, schakel een adviesbureau in. Ja. De pagina waar ik naar linkte betreft algemene informatie, de eerste klikbare link verwijst je naar de EFSA, waar de aanvraag ook wordt geregeld (en nog veel meer informatie staat).

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept