Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
schofra

Opheffen rc schuld aan BV

Recommended Posts

De situatie is als volgt:

De BV heeft geen activiteiten meer, maar de digra heeft nog een rekening courantschuld aan de BV.

De schuld is 20000, liquide middelen zijn 5000, gestort aandelenkapitaal is 15.000 en er is nog een onverdeelde winst van 15000.

Hoe kan ik fiscaal voordelig en legaal de rekening courantschuld opheffen? Het inkomen van de digra zal dit jaar erg laag zijn. Kan hij geld uit de BV halen (dwz de rekening cournant schuld verlagen met een bedrag) en dit bedrag als uitdeling opnemen in zijn aangifte inkomstenbelasting?

Graag jullie suggesties

 

Alvast bedankt.

 

Frans

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weet je zeker dat de bedragen kloppen? Gestort kapitaal is meestal 18k, 20+5=25 en 15+15=30, dus daar mis ik nog 5k.

 

Er kan dividend uitgekeerd worden die verrekend wordt met de schuld, daarover is 25% inkomstenbelasting verschuldigd (15% direct via dividendbelasting, de rest via IB-aangifte, evt voorlopige aanslag vragen). Hoogte van het inkomen is daarbij niet relevant.

 

Afhankelijk van de omstandigheden kan wellicht salaris uitgekeerd worden, maar daar moet je dan wel wat voor gedaan hebben.

 

Verkoop van de BV is mogelijk ook een optie.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allererst bedankt voor je snelle reactie.

Je hebt gelijk. Ik had de cijfers wat vereenvoudigd maar daarbij een vergissing gemaakt. De vraag is mij voorgelegd door een kennis die ooit het advies kreeg zijn kleine onderneming om te zetten in een BV. Ik stuitte op dit probleem toen ik met hem zijn aangifte inkomstenbelasting beprak. Hij doet niets meer met de BV. Omdat zijn inkomen dit jaar vermoedelijk erg laag zal zijn zal hij een flink deel van de heffingskorting overhouden.Het leek mij interessant de B.V. dan een uitkering (dividend of anders) te laten doen die dan bij mijn kennis belast wordt, waardoor hij zijn heffingskorting geheel kan gebruiken. Zo kan de schuld, denk ik, onbelast dalen want de dividendbelasting krijgt hij uiteindelijk als voorheffing weer terug. Zie ik dat zo goed?

 

Groet,

 

Frans

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Frans

 

Een BV kan doorgaans alleen dividend uitkeren als er een winstreserve is. Dividend uitkeren omdat er 5K aan liquide middelen is, is niet per se mogelijk.

 

Daarbij zijn heffingskortingen echt niet zaligmakend om die te willen benutten door belastbaar inkomen te creëeren. Dat hangt o.a. af van het inkomen van hem, maar ook van zijn partner en evt. aftrekposten. Zonder cijfers is het voor ons niet mogelijk om hier advies over te geven. Hoewel ik wel denk dat je op het juiste spoor zit.

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Frans,

 

Mijn suggestie heeft niet zoveel te maken met je rekening courant / heffingskorting verhaal maar is mogelijk wel intressant voor de betreffende ondernemer.. het is mogelijk dat hij de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten heeft gehad (of dat ze plotseling zijn gedaald in de afgelopen 3-5 jaar) hierbij zou je eens kunnen kijken of de regeling voor middeling van inkomsten nog kan leiden tot belastingteruggave.

 

nogmaals heeft niet zoveel met het gestelde probleem te maken maar toen ik je verhaal las dacht ik dat middeling van inkomsten nog wel een optie kan zijn in deze situatie (ervan uitgaande dat dit nog niet gebeurd is)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joost, bedank voor je reactie.

De partner van de persoon om wie het gaat heeft geen inkomen. Naar het zich laat aanzien zal hijzelf uit zijn éénmanszaak geen of nauwelijks inkomen genieten, waardoor een zéér laag verzamelinkomen zal ontstaan, waardoor de verschuldigde belasting beneden de heffingskorting blijft. Mijn idee was dus de BV een uitkering te laten doen dan wel de BV zelfs helemaal op te heffen. Gevolg, er wordt een AB winst gemaakt die in de IB weer tot het inkomen gaan behoren en die tegen het 25% tarief wordt belast. Vervolgens kan, zo dacht ik, de heffingskorting van man en vrouw gebruikt worden,waardoor per saldo slechts weinig of geen te betalingbedrag meer overblijft. Middeling is inderdaad een optie, maar zal in dit geval niet veel opleveren én hij wil van die BV af.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Frans

 

Als de BV overgaat tot dividenduitkering, dan kan je die inderdaad wegstrepen (na dividendbelasting) tegen de RC vordering op de DGA.

 

Daarmee ontstaat (ik neem even aan dat de genoemde winstreserve correct is) 15.000 aan box 2 inkomen. De BV moet daarover wel 15% dividendbelasting afdragen, dus 2.250.

 

In box 2 dus een inkomen van 15000 wat belast wordt met 25% = 3750.

Daar gaat de alg. heffingskorting vanaf ad 2.007

En de ingehouden dividendbelasting ad 2250

 

resteert een teruggave van 507.

 

Partner geen inkomen, maar kan wel de heffingskorting verzilveren nu de DGA wel belasting afdraagt.

Dat gaat tot het bedrag dat de DGA moet afdragen over box 2 min de heffingskorting (3750-2007) = 1743 te ontvangen.

 

Op het dividend is dan effectief geen belasting betaald en de RC schuld is met (15000 - 2250) = 12.750 verlaagd.

 

Mooi advies!

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 97 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept