• 0

spijt van participatie met partner... wat nu?

Goedemiddag,

 

aangezien ik nieuw ben hier op HL, heb ik geen idee of ik in het goede forum zit.

Mocht dit niet zo zijn, hoor ik graag waar m'n bericht naartoe geplaatst dient te worden.

 

Nu, zoals jullie in de titel kunnen zien zit ik met de volgende situatie.

Begin vorig jaar ben ik, in samenwerking met een partner (toen én nu nog steeds mijn werkgever) een bv gestart.

Partner is ervaren ondernemer (ca. 25jr) en heeft een gelijksoortig bedrijf als wij samen hebben opgestart. Ander product, maar dezelfde handel. De BV die wij hebben opgestart is gesitueerd in het pand van mijn partner.

 

Zoals aangegeven is mijn partner binnen de BV óók mijn werkgever in zijn bedrijf (waar ik werkzaam ben als handelaar).

Gezien de kansen in de markt vorig jaar zijn wij de nieuwe BV samen begonnen. De planning was dat hij zijn kantoor en verdere bestaande middelen (denk aan kantoor artikelen/machines) gratis ter beschikking zou stellen, ik zou onder mijn normale werktijd (in 'de baas z'n tijd') min. 10u per werkweek in zijn tijd aan de nieuwe BV besteden (buiten alle uren die ik er zelf voor 8u 's ochtends en 6u 's avonds in zou stoppen. Ook zou mijn partner bijdragen in de vorm van kennis/ervaring/advies op gebied van banken/belasting/internationale connecties op het moment dat deze nodig waren.

 

De belangrijkste toezegging was dat hij voor een startkapitaal zou zorgen, wat hij bij de bank (met een garantstelling van zijn kant) zou regelen. Dit laatste leek een stuk lastiger dan verwacht. Mede omdat de handel waar hij als ondernemer (en ik dus als handelaar binnen zijn bedrijf) in zit, instortte. Dit had als gevolg dat de bank een STUK terughoudender werd en hijzelf nogal terughoudend aankeek tegen een prive investering in de nieuwe BV.

 

Het ging om een eerste investering van 100.00-200.000 euro in de nieuwe BV.

Voor dit alles (incl. uitblijven van investeringskapitaal) heeft hij op dag 1 50% van de aandelen gehad.

Ik had de andere 50% van de aandelen. De afspraak was (nog NIET vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst) dat ik aan het begin van ieder nieuw jaar 15% van de aandelen terug zou kopen tot het moment dat er een verdeling was van 80% in mijn bezit en 20% in zijn bezit (dag 1 van jaar 3 dus). Het plan, bij hem ook bekend, was dus dat ik na zo'n 2-3 jaar onder zijn vleugels, de mijne zou uitslaan en ontslag zou nemen bij het bedrijf en mijzelf volledig op de nieuwe BV te richten/stortten... na een 2-3 jarige pstart-fase gekend te hebben met zeer weinig kosten (geen salarissen o.d. eruit gehaald).

 

Nu, 1,5 jaar later, is zijn bedrijf (waar ik nog steeds werkzaam ben) in redelijk zwaar weer beland. Niet dermate slecht dat het morgen einde verhaal is, maar wel dat de investering nog steeds op zich laat wachten. Hier is voor mijn kant alle begrip voor, met name omdat ik nog steeds dagelijks zie hoe moeilijk het is en hoe we er (op hoofdlijnen gebasseerd) financieel voorstaan.

 

Ik begrijp dat mijn partner zijn (prive)geld nodig heeft voor het bedrijf, en niet in staat is om de nieuwe BV een financiële stimulans te geven. Maar... ik zie tevens dagelijks de gevolgen van het uitblijven van die investering: klanten die graag de samenwerking aangaan, maar van hun huidige leveranciers makkelijk (door gedekt te zijn door een kredietverz.maatsch) 30 dagen betalingstermijn krijgen. Hierdoor mist de nieuwe BV een flink aantal orders, wat mij toch een beetje dwarszit.

 

Ik heb eind vorig jaar (na zo'n 9 maanden) een concept samenwerkingsovereenkomst opgesteld en naar hem toegestuurd. Dit heeft mijn partner nog steeds niet aandachtig bekeken en/of op gereageerd. Nu snap ik de drukte, zorgen, stress die hij heeft gezien zijn bedrijf, maar ik wil graag duidelijkheid.

 

Tevens is de verdeling van de aandelen (officieel) nog steeds 50/50. Er heeft nog geen aandelen transactie plaatsgevonden van die 15% die begin dit jaar had moeten plaatsvinden. Dit met name omdat ik niet het geld heb om deze over te kopen en we het nog niet over een achtergestelde betaling hiervoor hebben gehad. Ik heb het een keer aangekaart en toen kwam hij met het antwoord: "we zijn net een jaartje bezig, en we beginnen net geld te verdienen (nettowinstmarge boekjaar 1 was zo'n 7.9% van de omzet)...

 

Waar het grotendeels op neerkomt is dat ik het spijtig vind dat de investering er niet van is gekomen, maar wellicht nog zwaarder wegend, dat ik tijdens kantooruren van ma t/m vrij... haast géén tijd kan besteden aan de nieuwe BV. Dit omdat er in het andere bedrijf hard aan de teugels getrokken moet worden en iedereen zich 200% daarvoor moet geven.

 

Ook hier is er van mijn kant zeker wel begrip, mede gezien dit ook mijn (huidig) brood/zekerheid is.

Maar als ik eens rustig over mijn toekomst nadenk en kijk hoe dit nu loopt, zie ik nergens tekenen van verbetering van deze situatie. Dus begin ik steeds meer te neigen naar een oplossing in de vorm van:

 

Stoppen met de samenwerking, m'n partner zijn aandelen teruguitbetalen (aanschafwaarde, 50% van 18k) plus zijn aandeel in de verdiensten die er zijn verdiend (enkele duizenden euro's) aan hem uit te betalen en zelf 100% verder te gaan met de nieuwe BV, dit alleen dan wel "buiten de baas z'n tijd".

 

Ik realiseer mij dat dit niet het probleem van de investering oplost, noch het vinden van tijd tussen 8-18u door de weeks, maar dan heb ik in ieder geval 100% in handen en kan ik in mijn eigen tijd keihard gaan knallen. En dan moet ik maar even kijken hoe dit uitwerkt naar een mogelijke 100% overstap naar het op eigen benen ondernemen en dus gedag zeggen tegen mijn huidige werkgever.

 

Natuurlijk komen er een paar vragen naar boven, waarop ik graag jullie mening/advies verneem:

 

- Hoe dit 'tactisch' over te brengen naar mijn partner? (ik neig nogal naar het 'zus en zo voel ik het, dus ik wil kappen')

 

- Gezien er, t/m vandaag de dag GEEN samenwerkingsovereenkomst ligt, enkel een concept welke door geen van beide is getekend, denk ik dat ik redelijk vrij ben om ermee te stoppen. Is dit waar?

 

- Belangrijk punt is dat IK dus HEM eruit wil hebben, ik wil er 200% mee doorgaan, maar moet alleen mijn partner ervan overtuigen dat het voor hem het beste is als hij zich 100% kan concentreren op zijn bedrijf en ik van onze BV graag mijn BV maak waar ik in mijn vrije tijd wel iets moois van ga proberen te maken. Mijn vraag hier is met name, hoe zouden jullie (BA's op HL) dit aanhoren/oppakken?

 

In de toekomst komen er zeker meer vragen, maar vooralsnog enkel even deze.

 

Ik zou het ZEER op prijs stellen als jullie (incl. de dames/heren investeerders hier) je mening hierover geven willen.

 

Mvg,

 

Damien

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hij heeft de aandelen gekregen voor prijs X. Die prijs is niet betaald. Nu heb ik het gevoel dat het te betalen bedrag niet is vastgelegd, is dat correct?

 

Heb je andere relevante zaken op schrift waarbij hij aangeeft niet te kunnen betalen maar dit wel wil? Kan jij hard maken dat hij die investering moest doen in ruil voor de aandelen?

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

  • 0

Bedankt voor je spoedige reactie.

 

Graag wil ik nog even bijvoegen dat we nog steeds (en is ook de bedoeling voor de toekomst) goed door 1 deur kunnen.

 

Mbt je vragen: de BV is opgericht met 18k inleg geld, ivm oprichting BV. Hier hebben wij allebei 50% van betaald.

Wij hebben beide dit geld weer terug naar onze eigen holding gestort. Het geld wat nu op de rekening staat is pure winst.

Hij heeft dus netjes mee betaald voor de oprichting. Als je kijkt naar zijn betaling in de vorm van zijn aandeel in, laten we maar even zeggen, te leveren diensten, is hij inderdaad niet alles nagekomen zoals mondeling overeengekomen.

Mbt het vastleggen, het enige is het concept samenwerkingsovereenkomst waarin qua verdeling aandelen alleen de oprichtingskosten (beide 9k voor de BV) én de overname van de jaarlijkse 15% van de aandelen staat vastgelegd.

Ik heb geen toezeggingen op papier staan.

 

Ik besef dat ik i.g.v. een minder vriendelijke situatie niet sterk sta wat betreft het hard maken dat hij voor de kapitaal-injectie zou komen. Ik ben ook van mening dat als ik met hem vriendschappelijk om de tafel ga zitten (wellicht de beste volgende stap) om te bespreken hoe alles gaat, eens te peilen hoe/wat hij zich nu voelt gezien de gang van zaken binnen zijn bedrijf en het uitblijven van de verwachtte resultaten van de nieuwe BV.

 

Gr.

  • 0

Damian,

 

Dank je wel voor je heldere, uitgebreide formulering en welkom op dit geweldige forum. Ik weet zeker dat je heel wat nuttige info zult krijgen van de leden.

 

Ik proef uit jouw relaas jij en je compagnon nog steeds op goede voet met elkaar staan. Dat is fijn, want dat maakt een goed gesprek toch een stuk makkelijker. Om met je vraag over tact te beginnen:

 

Aan tact heb je in dit soort situaties niet veel. Nu wil ik niet zeggen dat je als een proleet te keer moet gaan, maar als jij duidelijkheid wilt van je compagnon zul je zelf eerst die duidelijkheid moeten geven. Ga daarom een gesprek met hem aan waarin je jouw zorgen uitspreekt. Ik denk dat je een valide argument hebt om de samenwerking te beëindigen. Hij heeft al zijn aandacht nodig voor zijn huidige BV, en dat remt de opbouw van jullie gezamenlijke BV af. Voor, tijdens of vlak na dat gesprek overhandig hem een brief waarin je jouw argumenten om de samenwerking te beëindigen uiteenzet. Dit haalt iedere vrijblijvendheid uit dit gesprek. In die brief zet je dat een kopie van die brief tevens als aangetekend schrijven verzonden zal worden.

 

Hou goed in gedachten dat een eventueel faillissement van de BV van je compagnon ook gevolgen kan hebben voor de gezamenlijke BV. Als zijn 50% belang is ondergebracht in de andere BV, zal de curator dat 50% belang willen verzilveren. Is die 50% ondergebracht in een holding of persoonlijke eigendom is van je compagnon is dat alleen aan de orde als je compagnon bestuurlijke aansprakelijkheid kan worden verweten. Die bestuurlijke aansprakelijkheid ligt bij ieder faillissement op de loer. Het simpele feit dat het jaarverslag in de afgelopen drie jaar niet of te laat is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel is al voldoende.

 

Verder zijn gemaakte afspraken altijd rechtsgeldig, ook al zijn ze niet vastgelegd in een overeenkomst. Als jij kunt aantonen dmv (email) correspondentie wat die afspraken zijn, kun je je compagnon in gebreke stellen voor de naleving daarvan. De investering in liquide middelen was blijkbaar een voorwaarde voor de verwerving van die 50%. Nu die investering uitblijft kun je stellen dat de levering van aandelen niet rechtsgeldig is geweest.

 

Maar voordat je je daarop beroept, zou je eerst de weg van het overleg moeten bewandelen, anders ben je in no-time in een juridisch gevecht verwikkeld.

  • 0

Ruben,

 

ook jij bedankt voor je reactie. Ik ben vooralsnog groot voorstander van de wreedzame oplossing. Ik ga dus binnenkort even het gesprek aan. We staan op een dermate goede voet dat hij mijn argumenten (zoals jij het mooi zegt "Hij heeft al zijn aandacht nodig voor zijn huidige BV, en dat remt de opbouw van jullie gezamenlijke BV af"), niet zal afwimpelen als onwaarheden. Hij is zich dondersgoed bewust van de gang van zaken binnen zijn eigen bedrijf en ons bedrijf... en hoe dit af en toe botst.

 

Nu dan de vraag aan jullie en andere HL leden:

 

Is het reëel van mijn kant om hem, nadat hij aangeeft OK te zijn met het beëindigen van de samenwerking (NIET de BV), om hem te vragen akkoord te gaan met het hem uitbetalen van de gemaakte winst? Hij heeft de 9k (50% van de 18k voor de BV) inmiddels al terug op zijn rekening staan. Of dien ik buiten de gemaakte winst nog meer aan te bieden, gezien ik wél met de zaak door ga en dus winst zal maken. Zoals jullie je kunnen voorstellen, voel ik er erg weinig voor ook nog te betalen voor potentiële winst in de toekomst.

 

Daarom graag jullie mening/advies hierop.

 

Mvg,

 

D.

  • 0

Hij is zijn belofte niet nagekomen dus als je al gaat betalen max. 9000 voor de aandelen is mijn gevoel.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

  • 0

Dan zou ik niet meer betalen. Zou ook niet weten op welke grond.

 

Wat dan wel belangrijk is: Het lijkt er op dat je een kasrondje hebt gedaan. Zorg er voor dat er geen vordering meer over en weer bestaan als je de middelen hebt en laat een expert uitzoeken of je BV correct staat (incl. jaarrekeningen e.d.) zodat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

  • 0

Zoals Luc al zegt: Jullie hebben de BV opgericht dmv van een kasrondje. Dit heeft tot gevolg in dat jullie beiden een schuld aan de BV hebben van 9K. Dat de BV winst maakt doet daar niets aan af. De winst is van de BV, niet van jullie. Die 9K schuld kan alleen verrekend worden met een winstuitkering (dividend) waarna je dus privé de dividendbelasting moet aftikken.

 

Strikt genomen zou het volgende gedaan moeten worden: Ieder stort 9K terug in de BV zodat er geen rekening-courant verhouding meer bestaat tussen de BV enerzijds en de oprichters / bestuurders anderzijds. Om de aandelen van de compagnon over te nemen zul jij vervolgens weer 9K moeten afrekenen met je compagnon. Dit is de meest zuivere manier.

 

Een alternatief zou zijn dat jij / jouw holding de schuld van jouw compagnon aan de BV (9K) overneemt in ruil voor het 50% belang. Zo blijft de beurs gesloten, maar is jouw schuld c.q. de schuld van jouw holding aan de BV toegenomen tot 18K. Zodra de BV dan dusdanig veel winst gaat maken dat een dividenduitkering aan de aandeelhouder(s) gerechtvaardigd is, kun je die dividenduitkering ook weer met gesloten beurs laten plaatsvinden. Wel moet je dan de dividendbelasting zelf ophoesten.

  • 0

Het "kasrondje" was mij niet bekend, maar het klopt idd. Allebei onze 9k er weer uitgetrokken.

En dus officieel allebei de schuld van 9k aan de BV...

 

Ik zie het meest in optie 2 van Ruben, het door mijn holding overnemen van de schuld van mijn partner.

Gezien ik (nog ;) ) geen dikke privébeurs heb, houd ik deze het liefst goed gesloten.

 

Nog iets anders... Het is misschien te zachtaardig van mijn kant, maar ergens ben ik best bereid om die schuld over te nemen én hem 50% van de winst van boekjaar 1 uit te keren. Ik heb immers in de afgelopen 1,5jr ook gebruik gemaakt van de faciliteiten van zijn bedrijf. Hier mag van mij best wat tegenover staan. Voor het overnemen van die schuld van 9k, krijg ik de 50% aandelen terug en verkrijg ik daarmee de volle 100% en heb ik met hem niks te maken.

 

Daar wint hij weinig mee m.i. Ben ik niet hard genoeg als ik hem tevens zijn aandeel in de winst van 2009 aanbied?

 

Please note, ook hierna wil ik nog door 1 deur kunnen... ik heb het gevoel dat ik dit in de toekomst best nog wel eens kan terugverdienen door/aan hem.

 

Gr,

 

D.

  • 0

lastige zaak! vooral omdat er niets is vastgelegd.

 

toch is het zaak om alle afspraken netjes op een rijtje te zetten en daar eerst overeenstemming over te krijgen.

als je het dan beide eens bent over de afspraken, die er toen lagen, heb je een startpunt om te gaan praten over "en hoe nu verder?" Wellicht verstandig om daar een onafhankelijke derde bij te betrekken, zoals RvdO.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Wijze oude man |Mentor | Pitcholoog (c)

  • 0

[...]

 

Daar wint hij weinig mee m.i. Ben ik niet hard genoeg als ik hem tevens zijn aandeel in de winst van 2009 aanbied?

 

[...]

Je hebt 2 delen:

Een oude mondelinge overeenkomst die hij niet nagekomen is. Ik zou ter oplossing daarvoor zijn aandelen verlangen.

 

Als je gebruik blijft maken van zijn faciliteiten, netwerk etc. dan kan je daar best een fee voor betalen, mogelijk in een aandeel van de winst maar vooralsnog geef je aan dat door zijn niet actief zijn en het jou belemmeren van werken voor je bedrijf terwijl daar wel afspraken over waren het resultaat lager is dus nee. Ik zou duidelijke afspraken maken voor de toekomst en hem z'n verlies laten nemen, wel zo fair lijkt me?

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 47 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.