Jump to content
Raoul K
Verberg

In navolging "wat moet je van de fiscus bewaren"

vraag

Ik heb een software bedrijfje, lever internationaal virtuele goederen, via email. Betaling is via paypal. Facturen schrijf ik niet, aangezien alles naar particulieren gaat. Site is geautomatiseerd, alles loopt automatisch, 70.000 verschillende betalende klanten laatste 6 jaar.

 

Voor iedereen die dat niet weet:

Nergens in de wereld zit er BTW op virtuele goederen... ...behalve :) Europa. Belasting technisch gezien moet zelfs een onderneming uit USA in Europa BTW afdragen voor virtuele goederen "geleverd" (gebruikt) in europa. Belachelijk naar mijn mening maar goed. Op (grote) buitenlandse websites zie je dan ook een "checkbox" vraag of je Europeaan bent, als je dat aanvinkt word er BTW bijgetelt. Vinkt een Europeaan in dat hij Amerikaan is, dan hoeft hij die BTW niet te betalen, volgens de Europeesche belasting richtlijnen is dat voldoende.

 

 

Ik krijg dus maandelijks geld binnen op paypal, die betaal ik uit op de bankrekening van mijn werk BV. Eens per 3 maanden tel ik alle inkomsten bijelkaar met de bankafschriften van de werk BV. Een jaar of 6 geleden heb ik een verdeelsleutel bedacht, 60% europees, en 40% rest van de wereld. Dus bereken ik van 60% van de bankomzet 19% btw, de rest boek ik eenvoudig op buitenlandse levering. Ik kan nooit de exacte verhouding weten, paypal zegt mij het land vna de betaler niet. Toentertijd schatte ik dat 40% europees was, en dan 20% zekerheids marge.

 

Ben benieuwd wat de meningen zijn over wat ik allemaal moet bewaren voor de fiscus.

 

 

Bankafschriften

emails van paypal

 

server logs?

bezoekers logs?

SQL database?

 

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ben benieuwd wat de meningen zijn over wat ik allemaal moet bewaren voor de fiscus.

 

 

Bankafschriften

emails van paypal

 

server logs?

bezoekers logs?

SQL database?

 

 

 

Simpel: alles wat van belang kan zijn voor de belastingheffing bij jou en bij derden (leveranciers en afnemers).

 

Dus wie jouw site bezoeken is niet relevant. Het gaat om data die van invloed is op de vaststelling van de winst/BTW en/of de data die van invloed is op de vaststelling van de winst/BTW van een ander.

 

Als ik jou mail met de intentie om iets te kopen: delete.

Als ik jou mail met een order en jij mailt mij later terug dat ik 10% korting krijg: bewaren

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als ik er op door mag gaan - wat vind je van de verdeelsleutel (in het algemeen, percentages niet zo belangrijk denk ik) En hoe vind je dat ik dat zou moeten "bewijzen" ?

 

Een amerikaan die hier een VAT registratie doet om over europese verkopen BTW af te dragen mag een simpele vraag stellen aan de koper (zonder consequenties als dit fout gebeurd) Ik heb begrepen dat dit niet geld voor een europeaan, zeker voor een Nederlandse onderneming aangezien wij toch een van de betere belastingdiensten hebben (die graven door, althans die reputatie hebben ze)

 

Raoul

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Raoul

 

Daar houdt het voor mij wel op qua kennis/ervaring. Als er verschil is in behandeling tussen Amerikanen en Europeanen, dan zul je dat duidelijk moeten maken. Hoe dat reflecteert op je bewaarplicht en de BTW afdracht ligt buiten mijn boekje.

 

groet

Joost

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

vraag: is het in dit gevallen mogelijk om de belastingdienst te vragen? en daar een principeuitspraak van te krijgen. Ik begrijp uit je verhaal dat je graag "veilig" wil zijn en geen ellende achteraf. In het kader van 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker' zou de belastingdienst aan ondernemers toch de 'service' moeten kunnen leveren om wat zekerheid te bieden.

 

Anders is het een soort Russisch roulette.


www.tomeyenverstegen.nl ; www.thuiskantoor.nl ;

www.paardenboekhandel.nl

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 28 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept