• 0

Valt er nog wat te redden...??

Goedemorgen,

 

Feiten

5,5 jaar geleden ben ik zonder eigen geld een eenmanszaak begonnen. Ik heb een bedrijf overgenomen voor € 150.000. Van de bank 2 faciliteiten gekregen: borgstellingskrediet € 125.000 (momenteel nog € 45.000 resterend) en rekening courant € 150.000 (momenteel terug gebracht naar € 138.000). Hierop is de zaak onderpand.

Negatief eigen vermogen € 90.000. (agv zeer slecht resultaat 2009 en 2008 )

Bij de grootste leverancier een betalingstermijn van 30 dagen. Huidige schuld leverancier € 440.000.

 

Situatie nu:

De resultaten zijn dusdanig beperkt (slecht) dat er geen uitzicht is op volledige terugbetaling van de schulden.

 

Mijn leverancier wil mijn zaak kopen. De zaak is getaxeerd op € 450.000. Echter er zijn diverse problemen die een verkoop voor deze prijs in de weg staan:

1: mijn zaak, inclusief hardware, klanten, voorraad etc is onderpand voor de bank. Bij eventuele verkoop aan leverancier moet eerst mijn bank afgelost worden. Dat betekent dat leverancier: € 440.000 + 138.000 + 45.000= € 623.000 zou moeten investeren. Hij heeft aangegeven dit absoluut niet te willen doen. Ook (deel) kwijtschelding is voor hem geen optie. Zou de bank het onderpand willen laten vallen??

2: ik heb nog een huurcontract t/m 2014. Verhuurder wil pas in 2014 praten over eventuele verlenging. Dit maakt verkoopwaarde aanzienlijk lager.

 

Er moet een oplossing komen, zodat ik niet failliet ga met de eenmanszaak. Dat zou betekenen dat ik prive ook de klos ben.

 

Iemand goede suggestie???

 

Mijn privesituatie is als volgt:

Vriendin + een zoontje

Geen samenleveingscontract/niet getrouwd.

Samen wel een huis. Daar heeft mijn vriendin € 100.000 eigen geld in gestopt, dit hebben we notarieel ook vast laten leggen. We hebben samen een hypotheek van € 395.000. Waarde woning € 500.000

 

Hoe kan ik zorgen dat ingeval van faillisement, het huis (dus ook het eigen geld van mijn vriendin) onberoerd blijft? Zegt een bank de hypotheek op wanneer alleen ik failliet verklaard word?

Daarnaast heb ik nog 3 BV's. Drie maanden geleden gekocht. Een holding met twee werkmaatschappijen. Een van de werkmaatschappijen ben ik vanuit holding voor 50% eigenaar, andere ben ik 100% eigenaar. Blijven deze allemaal buiten faillisement eenmanszaak??

 

Zie uit naar suggesties en antwoorden.

 

Groet

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Is het niet mogelijk je eenmanszaak aan je eigen BV te verkopen of zo?

Door de notaris geregeld ?

Verleg je in ieder geval de aansprakelijkheid naar de BV.

 

Als dit mogelijk is, lijkt dit mij het verstandigst.

 

Als eenmanszaak ben je zakelijk en met privé vermogen aansprakelijk, als je gaat, gaat alles mee.

 

Ik zou even met je notaris praten en een specialist wat de mogelijkheden zijn, op deze manier gaan volgens mij ook je BV's mee met een faillissement, alles staat immers op jouw naam.

 

Nog iemand ?

Groetjes,

Roland

Link naar reactie
  • 0

Vorig jaar hebben zij het contract overgenomen van mijn oude levernacier. Ze hebben echter een slecht boeken onderzoek gedaan, bij mijn vorige leverancier. Ze hebben nu weliswaar aangegeven dat ze me niet willen laten klappen. Ze willen dat de bank de zekerheden die ze nu hebben loslaten, zodat ze gemakkelijker de zaak kunnen overnemen. Ik kan dan een stuk van hen terug huren en daarme zelf de bank aflossen..Ik vraag me alleen af of een bank zomaar de zekerheden zal laten vallen...??

Link naar reactie
  • 0

Hij kan ook het bedrijf overnemen met behoud van kredietfaciliteit. voor de getaxeerde waarde.

De verkoop van het bedrijf tegen zijn openstaand saldo, addertje ?

Hoe zit het met de btw ? Hij heeft btw afgedragen. Nu koopt hij een bedrijf met zijn eigen facturen

Moet je btw op de aankoop of verkoop van een bedrijf berekenen ?

In principe krijgt hij zo dus de btw op zijn leveranties retour + voorraad.

Er wordt een balans opgemaakt bij overdracht met verlies als het goed is, verlies bij overname is (dacht ik voorzichtig) aftrekbaar van je bedrijfsresultaat. en mag je deze facturen afboeken i.v.m. een bedrijfsovername ? Dan mag hij nog een keer btw terugvragen.

 

Ik zou de balans en V+W rekening op laten maken en bovenstaande vragen stellen aan je accountant.

Dan weet je precies wat hij hieraan verdient en wat je kan vragen.

 

Daarnaast zou ik kijken of je een stuk kredietfaciliteit met een werkmaatschappij kan opvangen.

Je eenmanszaak weg en eventuele tekorten "betalen" uit je werkmaatschappij BV,

 

Groetjes,

Roland .

 

Link naar reactie
  • 0

Nee, dat is inderdaad geen optie! Maar we zijn nog in gesprek en failliet ben ik ook nog niet maar het is wel een erg lastige situatie...Alle partijen; leverancier en bank zullen toch iets moeten doen...bij een faillissement heeft uiteindelijk niemand baat en verliest iedereen zijn geld?

Link naar reactie
  • 0

Je hebt wel meer mogelijkheden om je bedrijf te redden vanuit een bv, of niet ?

Al moet je deze bv dan weer verkopen, de waarde kan dan hoger zijn, juist omdat het een bv is.

In ieder geval beter dan je huis moeten verkopen en je overige BV's in beslag of verkocht i.v.m. het failissement van je eenmanszaak, nietwaar ?

 

Op sommige momenten heb je er niks aan kritiek leveren, zonder met een oplossing te komen of een beetje mee te denken..

 

Groetjes,

Roland

Link naar reactie
  • 0

Dit is geen kritiek, maar een waarschuwing niet in die richting te denken, je raakt alleen maar verder van huis. Geloof me, ik weet waar ik het over heb. Ik laat het hele verhaal vanavond nog een paar keer goed op me inwerken en probeer einde van de avond er nog op terug te komen.

 

Dat het een lastige situatie is, is zeker. Een bank laat in ieder geval niet zo maar zijn zekerheden vallen, dan moet je al met een heel goed onderbouwd verhaal komen. En heel belangrijk, blijf zeker met de bank in gesprek en blijf aflossen. Zorg dat zeker de bank niet zijn kont tegen de krib ooit. Soms willen ze meedenken, maar dan moet je ook alles qua goede bedoelingen laten zien, en met je billen bloot.

 

Ik vermoed dat er vanavond nog wel enkele mensen langskomen met erg veel verstand van dit soort zaken, ik praat alleen uit ervaring.

 

Voor nu iig sterkte en tot horens.

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Qudo,

Dan heb ik niks gezegd, sorry

 

Ik heb hier ook ervaring mee, echter de bank heeft één zwakke schakel in zijn kredietverstrekking aan een ondernemer, nl. ze hebben een zorgplicht bij faillissement.

Je kan de zekerheden overnemen vanuit je werkmaatschappij, niet de mooiste oplossing, maar de aansprakelijkheid drukt niet meer op je privé vermogen.

 

Nog erger dan de bank, zijn achterstanden bij de belastingdienst.

Bij een eventuele failissement is de volgorde van preferente schuldeisers :

Belastingdienst - kredietfaciliteiten (bank) i.v.m. zekerheidsstelling - overige preferente schuldeisers - overige schuldeisers

Bij een eenmanszaak ben je voor al deze schuldeisers hoofdelijk aansprakelijk.

Vanuit een BV zal een aansprakelijkheid onderzocht worden op basis van mismanagement en onttrekking (overhevelen) van vermogen

 

Wat je nu doet, is het omgekeerde, je koopt schuld uit je eenmanszaak, ik weet alleen niet zeker of je het verlies hiervan ten laste mag brengen op het resultaat in je BV.

 

Je verkoopt je korte termijn krediet van 440.000,00 tegen de waarde van je eenmanszaak excl. kredietfaciliteit (deze is overgeheveld naar je BV met een betere mogelijkheid tot aflossen (exploitatie en liquiditeitsbegroting is dekkend)

In principe ben je je eenmanszaak, voorraad, goodwill ? en omzet kwijt, maar ook je crediteuren, welke het probleem is voor je continuïteit. 178000 is beter op te vangen in je liquiditeiten dan 623000.

 

Dat zou je op kunnen vangen met als onderpand je andere BV of je borgstellingskrediet weer uitbreiden, de overheid staat hier immers 50%? garant voor. Met de juiste cijfers en accountant moet dit kunnen lukken.

 

Hopelijk hoor je vanavond inhoudelijk wat meer van QuDo

 

 

Groetjes,

Roland

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hi Qudo,

 

tot nu toe gooi ik bij geen van de partijen mijn kont in de krib. ik weet dat dat het averechtse effect te weeg brengt. Ik heb in 5 jaar tijd nog nooit een termijn gemist bij de bank, ik ga nooit over mijn limiet heen. De enige waarbij door diverse omstandigheden erg veel geld uit staat is de leverancier. de vorige levernacier, was eigenlijk ook mijn bank, zonder rente en zonder zekerheden...klinkt gek maar het is echt waar. De huidige leverancier heeft het leverings contract van de vorige levernacier overgenomen. Echter zonder goed te kijken hoeveel erbij mij uit stond. Bij de vorige leverancier, werd de betalingstermijn opgeschoven op het moment dat ik in financieel zwaar weer terecht kwam. Uit het werkkapitaal wat dan ontstond, kon ik de tegenvallers weer betalen....en uiteraard heb ik zelf ook de nodige fouten gemaakt de afgelopen jaren en heb ook de nodige pech gehad. Maar goed, dat hoort allemaal bij ondernemen. Nu proberen over eind te blijven en daarbij heb ik zowel de bank als de leverancier voor nodig.

Link naar reactie
  • 0

Hi Roland,

 

ik ga je laatste verhaal nog eens rustig bekijken en eens kijken of dat allemaal mogelijk zou kunnen zijn. Op zich zou dat wel kunnen, ik vraag me alleen of of het fiscaal wel kan...In ieder geval al vast bedankt voor het meedenken.

 

Stel: ik ga toch failliet...Is het dan handig om "gewoon" failliet te gaan of een aanvraag doen voor wsnp?

Mijn vriendin en ik hebben samen een huis. Niet getrouwd en geen contract. Kan de bank de hypotheek opeisen omdat ik failliet ben? Mijn vriendin zou 65 op haar salaris kunnen doen van de hele hypotheek. Naast de hypotheek heeft zij nog ruim een ton eigen geld in ons huis gestopt.

Link naar reactie
  • 0

Met welke middelen zijn de holding en BV's gekocht en hoeveel vermogen is hier per direct uit vrij te maken? Is een of zijn elk van beide BV's op korte termijn te verkopen? Zijn alle spelers in dezelfde branche? Bieden de resultaten van de eenmanszaak in 2010 en H1 2011 argumenten voor voortzetting? Hoe is jouw tijdverdeling? Kun je in dit geheel de timing van de aankoop van de holding met BV's toelichten?

 

2: ik heb nog een huurcontract t/m 2014. Verhuurder wil pas in 2014 praten over eventuele verlenging. Dit maakt verkoopwaarde aanzienlijk lager.

Want?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Hoi Peter,

Je kan beter failliet gaan vanuit je BV dan vanuit je eenmanszaak.

WSNP lijkt mij nogal riskant, gezien de 500.000 van je woning.

Ook al je winsten worden verrekend en je hoofdelijke aansprakelijkheid omvat volgens mij ook de aandelen in je BV's

 

Ik zat al stiekem te wachten op Marco,

Inhoudelijk kom je wel een stuk verder met hem,

Kijk naar wat hij vraagt, je krijgt zeker een zinnig antwoord.

 

Groetjes,

Roland

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zit in de olie branche.

Ja, er kan positief gedraaid worden. De leverancier is onder bepaalde voorwaarden, tegen een bepaalde prijs, bereid te kopen. Hij zal dan een gedeelte van het bedrijf zelf exploiteren en een deel zal ik doen, waarvoor ik hem weer "huur" zal moeten betalen. Als mijn rente en bankkosten zouden verdwijnen, snijden in enkele andere kosten en zelf de broekriem moeten aanhalen. Zal het haalbaar zijn.

De waarde van mijn bedrijf is getaxeerd door een bedrijf wat gespecialiseerd is het taxeren van bijzondere objecten/bedrijven. De waarde is bepaald door een deel roerende zaken en omzet. De omzet bedraagt 3mio p/jaar.

 

De holding + werkmaatschappij, heb ik begin dit jaar gekocht voor een appel en een ei. Dit waren 2 lege BV's, schulden vrij. Ik haf een slecht gevoel bij de eenmanszaak en wilde (en ben nog steeds) aan het kijken of eenmanszaak de BV in kan, zonder fiscale en juridische problemen. Daarnaast heb ik onlangs met een compagnon een bedrijf gestart (in BV). Hier participeer ik in vanuit mijn Holding.

 

Mijn tijdverdeling? Wat bedoel je daar precies mee? Ik werk 50 uur p/week voor eenmanszaak en 30 uur in het onlangs opgerichte bedrijf.

Link naar reactie
  • 0

Tankstation?

 

 

De holding + werkmaatschappij, heb ik begin dit jaar gekocht voor een appel en een ei. Dit waren 2 lege BV's, schulden vrij. Ik haf een slecht gevoel bij de eenmanszaak en wilde (en ben nog steeds) aan het kijken of eenmanszaak de BV in kan, zonder fiscale en juridische problemen. Daarnaast heb ik onlangs met een compagnon een bedrijf gestart (in BV). Hier participeer ik in vanuit mijn Holding.

 

Een zieltogende eenmanszaak zondermeer overhevelen naar een besloten vennootschapconstructie, gaat niet werken, als daar achteraan een faillissement komt! Crediteuren/schuldeisers zullen daar zonder harde garanties van de eigenaar eenmanszaak nimmer in toestemmen, wat ook begrijpelijk is.

 

Banken zullen de destijds afgegeven zekerheden niet vrijgeven, indien zij merken dat de boel op “instorten staat”, dan komt direct Bijzonder Beheer in beeld, voor zover dat al niet gebeurd is, vanwege het negatieve eigen vermogen en meerdere verlieslatende jaren. Zolang de bank zicht heeft op reguliere betalingen van rente en aflossingen houden ze zich wel gedeisd. Daarom denk ik dat het probleem bij jouw leverancier ligt.

 

mijn zaak, inclusief hardware, klanten, voorraad etc is onderpand voor de bank. Bij eventuele verkoop aan leverancier moet eerst mijn bank afgelost worden. Dat betekent dat leverancier: € 440.000 + 138.000 + 45.000= € 623.000 zou moeten investeren. Hij heeft aangegeven dit absoluut niet te willen doen. Ook (deel) kwijtschelding is voor hem geen optie. Zou de bank het onderpand willen laten vallen??

denkfout?

Leverancier investeert bij aankoop zaak geen € 623/m. ! Die € 440/m is ie voorlopig toch al kwijt en wellicht ook al (grotendeels) afgeschreven. De bank heeft zakelijke zekerheden die uitgewonnen zullen worden. Indien niet voldoende, wordt jij in privé aangesproken, waarbij ook verkoop woonhuis aan de orde zal komen en als dat ook niet voldoende is zal de bank aanspraak maken op de door de Nederlandse Staat afgegeven borgtocht.

 

Als jouw leverancier wil overnemen, kan dat wellicht in een activa/passiva-transactie, waarbij de bank meegaat en jij je voor de bank sterk maakt middels een hoofdelijke aansprakelijkheid.

 

Hiervoor zal zeker een goed doortimmert businessplan met alle scenario’s op tafel moeten komen, daarom zou ik eerst hier voor zorgen.

 

Link naar reactie
  • 0
Mijn tijdverdeling? Wat bedoel je daar precies mee? Ik werk 50 uur p/week voor eenmanszaak en 30 uur in het onlangs opgerichte bedrijf.

 

Als een bank en crediteur zien dat je maar voor minder dan tweederde van je kunnen aan aflossen van schulden werkt en nieuwe activiteiten gaat ontplooien, kan ik me voorstellen dat zij minder toeschietelijk zijn, dan wanneer je één prioriteit hebt en bijvoorbeeld drie maanden geleden een deel van de schuld aan de leverancier had betaald.

 

In de waarde van de eenmanszaak lijkt maar een tijdelijke locatie, of anders gezegd een aflopende huurtermijn te zitten. Deze waarde zou dan gebaseerd moeten zijn op een winstgevende exploitatie de komende drieënhalf jaar minus de huidige schuldenpositie.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Gelukkig gaf Marco een zelfde antwoord waar ik op hoopte, maar hij kan het vanuit zijn vak beter onder woorden brengen. Ik zit ook nog erg "in mijn maag" met je denkfoutje over de overname kosten. Dit moet volgens mij anders, maar kom terug.

 

Oja, ik zei niet dat JIJ je komt tegen de krib ging gooien, maar dat je uit moest kijken dat de bank dit niet ging doen ! Maar volgens mij doe je dit goed, dat ter zake.

 

Ik kom ook nog terug, maar moet effe "borrelen" van binnen. Van buiten overigens ook :-) Welterusten alvast !

Link naar reactie
  • 0

Hoi Marco,

 

Die 440.000 zijn verzonden facturen, deze kan je toch niet zomaar afschrijven ?

Je kan er volgens mij wel voor reserveren, maar die zal je op een bepaald moment tegen je facturen moeten afboeken of laten vrijvallen.

 

Naast het advies van een businessplan, wat kan hij in de praktijk nog meer doen ?

 

ik kan bijv. ter informatie mijn praktijkervaring delen met Peter :

 

Het traject bijzonder beheer is verschillend per bank.

De AA heeft ook een afdeling herstructurering voor kleinere ondernemers.

Hoe het precies werkt, ga ik je hier niet vertellen. maar het is niet helemaal negatief.

Zodra je bedrijf weer structureel op orde is, stopt de herstructurering.

Dit plan voer je zelf uit n.a.v. je exploitatie en liquiditeitsbegtoting, onderbouwd door opdrachten/contracten, enz..

Je Balans en V+W per laatste periode opgemaakt door je accountant..

Zij hebben inmiddels wel door dat je je businessplan niet snapt, hoe garandeer je ze dan dat je deze wel begrijpt ?

Zij bekijken je begrotingen, enz.. en hebben zelf een informatiesysteem waarbij ze een goed beeld hebben van je gedragspatroon op je bedrijfsrekening over deafgelopen jaren dat je klant bij ze bent.

De herstructuring staat of valt met de uitvoering van je exploit/liquid. begroting en de kostenbesparingen die je in de praktijk realiseert.

 

Voer je dit plan slecht uit, waarbij je echt niet bij de eerste tegenvaller eruit wordt gegooid, dan ga je inderdaad over naar bijzonder beheer, het verschil merk je bijna niet, maar in principe wordt de kraan steeds een ietsje sneller dichtgedraaid.

Of ze bieden je de mogelijkheid van een onafhankelijke adviseur

 

Hier heb ik ook onderstaande opmerking gehoord :

Je wordt pas een echte ondernemer, als je één keer failliet bent gegaan

 

Groetjes,

Roland

Link naar reactie
  • 0

 

Die 440.000 zijn verzonden facturen, deze kan je toch niet zomaar afschrijven ?

 

Bank zal middels zekerheden en hoofdelijke aansprakelijkheid van ondernemer niet zo zenuwachtig worden. Leverancier, zal zijn knopen moeten tellen. Wat ben ik nu kwijt bij default onderneming en wat moet ik investeren om mogelijkheden te creëren om mijn vordering (geheel of gedeeltelijk) veilig te stellen. Als het goed is zal er al een voorziening voor getroffen zijn, afboeken is een ander verhaal.

 

Naast het advies van een businessplan, wat kan hij in de praktijk nog meer doen ?

TS kan proberen om samen met leverancier een creatieve oplossing te bedenken, beiden hebben daar belang bij, leverancier vanwege zijn financiële betrokkenheid van 440/m. en TS vanwege zijn aansprakelijkheid.

Mogelijke oplossing zou kunnen zijn het onderbrengen van ”eenmanszaak” in een Vennootschap, (waaraan alle partijen ook de bank, goedkeuring zullen moeten verlenen), leverancier zou gedeelte vordering om kunnen zetten in aandelenkapitaal gecombineerd met een achtergestelde lening. Voorwaarde zal wel zijn een businessplan waaruit blijkt dat er overlevingskansen zijn. Bank zal keiharde garanties vragen.

 

Het traject bijzonder beheer is verschillend per bank.

 

 

Bijzonder Beheer is grosso modo te verdelen in twee stations:

Eerste station is een couveusesituatie waarin bank haar zekerheden in iedergeval “veilig stelt”en haar positie zeker niet laat verslechteren. In deze situatie zal de bank ook mogelijke "fouten" in de kredietovereenkomst willen repareren. Hoofddoel trachten het bedrijf in gezond vaarwater terug te brengen. Hier is een onderbouwt plan met toekomstmuziek én betrokkenheid ondernemer noodzakelijk. Kredietuitbreiding behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Tweede station is afwikkeling, hier wordt direct krediet opgezegd en zekerheden liquide gemaakt.

 

Bij zowel het eerste als het tweede station is het van belang dat ondernemer uit de voeten kan met de begeleider van de bank, soms worden deze begeleiders op bepaalde karakter eigenschappen geselecteerd die m.i. niet altijd matchen met die van de ondernemer, andersom kom je ook tegen.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Situatie nu:

De resultaten zijn dusdanig beperkt (slecht) dat er geen uitzicht is op volledige terugbetaling van de schulden.

Kun je hier iets concreter in zijn. Wat zijn je verwachtingen? Hierna volgt daar een concrete vraag op.

Mijn leverancier wil mijn zaak kopen. De zaak is getaxeerd op € 450.000. Echter er zijn diverse problemen die een verkoop voor deze prijs in de weg staan:

1: mijn zaak, inclusief hardware, klanten, voorraad etc is onderpand voor de bank. Bij eventuele verkoop aan leverancier moet eerst mijn bank afgelost worden. Dat betekent dat leverancier: € 440.000 + 138.000 + 45.000= € 623.000 zou moeten investeren. Hij heeft aangegeven dit absoluut niet te willen doen. Ook (deel) kwijtschelding is voor hem geen optie. Zou de bank het onderpand willen laten vallen??

2: ik heb nog een huurcontract t/m 2014. Verhuurder wil pas in 2014 praten over eventuele verlenging. Dit maakt verkoopwaarde aanzienlijk lager.

Kijk even goed naar de berekening:

Bedrijf is €450k waard, leverancier heeft €440k tegoed en wil het bedrijf kopen door €10K neer te leggen. Bij faillissement krijgt hij (bijna) niks, maar nu koopt hij een bedrijf twv €450k voor €10K... lekkere deal.

 

Stel dat je alles in een BV had zitten, dan was die BV €450k waard. Dan had de leverancier bij jou als eigenaar €450k op de rekening moeten zetten en had hij de BV met alle verplichtingen gekregen, inclusief het leverancierskrediet van €440k.

 

Volgens mij klopt er dus ergens iets niet helemaal in de berekeningen.

Mijn privesituatie is als volgt:

Vriendin + een zoontje

Geen samenleveingscontract/niet getrouwd.

Samen wel een huis. Daar heeft mijn vriendin € 100.000 eigen geld in gestopt, dit hebben we notarieel ook vast laten leggen. We hebben samen een hypotheek van € 395.000. Waarde woning € 500.000

Die €100k is van je vriendin. Als jij failliet gaat blijft het nog steeds van je vriendin.

Als ik nu een snelle rekensom maak dan is de 'waarde' die in de woning zit en aan jou toe te rekenen is:

€500k - €395k - €100k = €5K / 2 (de helft is van je vriendin). €2.5K is van jou in de woning, de rest is van de bank of je vriendin. Bij een executieverkoop zien die getallen er nog veel vervelender uit, want dan hou je mogelijk een schuld aan je vriendin over door de lagere verkoopprijs.

Hou er wel rekening mee dat je hypotheek mogelijk al een gedeelte is afgelost, dat geld moet je hierbij optellen.

 

Het hangt van je hypotheekverstrekker af wat er gebeurd bij faillissement van 1 van de hypotheeknemers. Maar ik vermoed dat in de huidige huizenmarkt de bank best bereid te vinden is om het 'even aan te zien' wanneer het aandeel waar de schuldeisers recht op hebben kan worden voldaan en de premie keurig op de bank verschijnt.

Jij zal ook in een faillissementssituatie ergens moeten wonen, dus een (kleine) bijdrage zul je ook kunnen maken.

Sla hier ook even je contract op na, misschien dat er al iets over staat.

 

Daarnaast heb ik nog 3 BV's. Drie maanden geleden gekocht. Een holding met twee werkmaatschappijen. Een van de werkmaatschappijen ben ik vanuit holding voor 50% eigenaar, andere ben ik 100% eigenaar. Blijven deze allemaal buiten faillisement eenmanszaak??

Zeker niet!

Je eenmanszaak gaat niet failliet, JIJ gaat failliet.

Alles wat waarde heeft en van jou is wordt verkocht!

 

Misschien een ander 'denkspoor':

De bank is in dit verhaal het grootste probleem. Je zit met €38K aan krediet waar de voorraad borg voor staat. Hierdoor heb je striktere eisen en kun je minder eenvoudig dingen overhevelen of veranderen.

Stel dat je deze €38K versnelt aflost (eventueel met behulp van je leverancier), dan ben je instaat 'vrijer' te handelen. Voor je leverancier is dat ook prettig, dan kan hij eventueel ook leveren tegen andere voorwaarden (zodat hij eigenaar blijft tot de verkoop...), nu kan dat nog niet, want de bank mag eerst claimen.

Het volgende probleem is je RC, maar die 'hoort' bij het bedrijf. Nu kun je kijken of je je eenmanszaak kan inbrengen in een BV. Het kan zijn dat je bank een privé garantstelling wil voor een gedeelte van het bedrag. Maar dit bedrag is dan wel afgebakend. Daarna heb je een BV die je kunt verhandelen en waarmee je veel eenvoudiger met je leverancier naar een overeenkomst kunt gaan.

Bij de overname kun je dan alles weggeven tegen de voorwaarde dat je garantstelling wordt afgelost/overgenomen.

Ook kun je kijken of er een andere overnamepartij is die gunstigere voorwaarden kan creëren voor jou!

(Vergeet niet, het bedrijf is €450K waard!)

 

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, maar laat je niet te makkelijk afkopen, want je bedrijf heeft een waarde zoals het nu is!

(En volgens een omzet van €3M per jaar, wat iets minder is dan €300K per maand loop je ongeveer 1 a 2 maanden achter bij je leverancier... dat is niet wereldschokkend)

 

Vragen:

Kun je de €38k aan de bank aflossen om zo je leverancier tegemoet te komen in de leveringsvoorwaarden?

Hoeveel tijd heb je nog? Hoeveel loop je de min in, of hoeveel verdien je per maand?

(Is er een urgent probleem, of is het alleen de leverancier waarbij de rek eruit gaat?)

Link naar reactie
  • 0

Beste JVerhallen,

 

Volgens mij is zijn probleem 183.000,00

De geschatte waarde van het bedrijf is neem ik aan excl. schulden.

 

Borgstellingskrediet 45000 , RC krediet = 138.000

 

Wat je zegt kan ook anders lopen,

Leverancier kan het bedrijf ook failliet laten gaan en dan overnemen., kwestie van bieden, zeker niet wat hij nu biedt.

Hij heeft waarschijnlijk al gereserveerd, kan afboeken en fiscaal waarschijnlijk ook

De voorraad tegen een schijntje en aansprakelijkheid voor zijn facturen indien hij niet afboekt, maar via incasso.

 

 

Marco zou dit kunnen ? :

Leverancier voor 75% aandeelhouder met zekerheidsstelling 440.000,00 in een BV van Peter.

Peter voor 25% aandeelhouder als bestuurder met zekerheidstelling 178000,00 (onderpand deb/voorraad + ??)

 

De inkoopprijs van 90% kan lager, omdat leverancier momenteel marge doorberekent

De inkoopprijs wordt bijv. 85% (= 150.000 op 3milj.omzet)

150.000 is je extra aflossingscapaciteit van je crediteurensaldo (bij nieuwe sluitende begroting)

 

Bij aflossing schuld voor peter de mogelijkheid 25% aandelen terug te kopen tegen (rente 8% x 440.000x aflossingstermijn)

Met een goed plan, zou de bank hiermee in kunnen stemmen ?

 

Groetjes,

Roland

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 156 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.