• 0

Voorbereiding potentieel faillissement

Beste Leden,

 

Ik ben 7 jaar ondernemer (eenmanszaak) met 2 man personeel. Na een goede start, in jaar 4 een dubieuze "partner" gehad die mij als jongen ondernemer zou helpen met alle financiële en boekhoudkundige zaken. Een flinke rechtszaak, gestolen geld, kosten en 2 onvoltooide jaren boekhouding verder ben ik op een kritiek punt aangekomen.

 

Begin dit jaar zijn 2 van mijn grootste klanten failliet gegaan, mijn huidig inkomen is nu voornamelijk afhankelijk van 2 klanten. 1 van deze twee klanten gaat in oktober stoppen. Uiteraard ben ik druk bezig andere inkomsten te genereren echter gaat dit moeizaam. Als ik niet in staat ben voldoende te genereren, en in oktober mijn klant stopt zal ik mijn deuren moeten sluiten.

 

Ik zal er alles aan doen om dit te voorkomen, toch wil ik mij graag goed laten informeren hoe dat scenario er uit zou zien, en of mensen tips hebben.

 

De schuld is momenteel als volgt:

 

Bank 1: 35.000 doorlopend krediet

Bank 2: 30.000, 12.000 afgelost afgelopen jaar.

Crediteuren: 6000

 

Openstaand Debiteuren: 15.000

 

Waar ik mij zorgen om maak ik de belastingdienst, ik moet nog aangifte inkomsten belasting 2009 en 2010 doen. Ik heb geen idee wat ik hiervoor zou moeten betalen. Dit samen met de crediteuren hijgen nu al in mijn nek. Ik kan alle verplichtingen / aflossingen net aan betalen. Echter zijn mijn klanten verschrikkelijk laks met betalen (ondanks strak debiteuren beheer), waardoor ik keer op keer mijn betalingsafspraken niet na kan komen.

 

Ik wil mij graag op het ramp scenario voorbereiden waarbij ik niet tijdig mijn omzet kan verhogen, en mijn klant in oktober stopt.

 

Concrete vragen:

 

- Ik heb een koopwoning 2 jaar geleden gekocht, als het huis verkocht zou moeten worden zou de schuld hoger worden. Is er een mogelijkheid om het huis aan te houden als ik in de schuldsanering beland?

- Ik woon samen met mijn vriendin, we zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. De inboedel van is van haar en de hypotheek staat op mijn naam. Ze heeft meerdere malen een gedeelte van de hypotheek betaald. Wat moeten wij regelen zodat er geen aanspraak op haar inkomen / spullen gemaakt kan worden?

- Terugkomend op vraag 1 heeft mijn vriendin rechten m.b.t. de woning? (Indien er toch gedwongen verkoop is).

 

Algemene tips zijn meer dan welkom, indien meer informatie gewenst is verschaf ik deze graag.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Als ik de bedragen bij elkaar op tel valt het in principe toch wel mee? Het is een boel geld, maar het lijkt niet uitzichtloos. De aangifte over 2010 hoeft na uitstel pas in 2012 gedaan te worden. Die van 2009 had je al voor mei moeten doen. Maar als je amper tot geen winst hebt gemaakt, heb je wat dat betreft toch ook niks te vrezen?

 

Ik zou eerst de boel echt goed op een rijtje zetten eventueel met hulp van een ander, voor je ook maar aan faillisement/wnsp gaat denken. Ga harder achter je debiteuren aan zodat je in ieder geval je crediteuren kunt betalen. Dat scheelt ook nogal.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

Wat voor soort bedrijf hebben we het over (voor de beeldvorming). Ik snap dat je je naam niet wil geven gezien de gevoeligheid maar wellicht je branche?

 

Groeten,

 

Roy

Voor al uw zee- en luchtvracht.

www.merchantlogistics.nl

Link naar reactie
  • 0

Wat een vervelend verhaal.

 

Wanneer zaken je privé beginnen te raken kom je hard in aanraking met de risico's van het ondernemerschap.

 

Ik ben het met één van de vorige reaguurders eens dat de bedragen op zich meevallen en niet heel erg schokkend zijn, al loopt dit in geval van een faillissement toch altijd bijzonder snel op.

 

Je moet dit dus ook koste wat kost proberen te voorkomen.

 

Eerst nog even inhoudelijk over de door jou gestelde vragen:

In het geval van een faillissement kan er toe besloten worden dat de woning verkocht zal moeten worden. Gezien de hypotheekverstrekker hier ook een stem in heeft en er nagenoeg overwaarde op zal zitten is de kans hierop niet erg aannemelijk. Een curator heeft maar 1 belang en dat is geld in de boedel om zichzelf en de crediteuren te betalen. Als de schuldpositie alleen maar vergroot wordt door bijvoorbeeld het veilen van de woning is de kans niet erg groot dat hier voor gekozen zal gaan worden. In het geval WSNP ben ik geen expert, maar dan wordt er volgens mij nog altijd gekeken of je aanzienlijk goedkoper zou kunnen huren dan dat nu het geval is. Wanneer dit niet het geval is, is de kans ook hier niet al te groot dat dit prioriteit heeft. Waar je in dit soort gevallen wel voor moet zorgen is dat er aan de hypotheek verplichting voldaan word, anders geef je de bank een reden om mee te werken of zelfs een veiling te initiëren.

 

Praktijkvoorbeeld: Ik heb vorig jaar iemand bijgestaan die persoonlijk failliet is verklaard en van de curator in zijn huis kon blijven wonen omdat er nagenoeg geen overwaarde op de woning zat.

 

Verder zou ik snel hulp zoeken van een professional om het probleem te proberen op te lossen en in ieder geval in kaart te brengen. Denk aan een bedrijfsadviseur, goede boekhouder of turn a round manager. Dit kost altijd geld, maar gezien de risico's is dit het altijd waard. Een goede professional zorgt er voor dat je echt kan gaan werken aan een oplossing van het probleem i.p.v. alleen maar brandjes te blussen. Dit kost enorm veel tijd en energie en gaat vaak ten koste van de oplossing.

 

In dit soort problemen speelt vooral tijd een grote rol en gelukkig heb je nog tijd. Vaak vraagt men pas in een stadium om hulp en advies als het te laat is. Je hebt nog een paar maanden, dus zoek wat hulp, stroop je mouwen op en vecht je er door. Ik ben er van overtuigd dat dit geen verloren zaak is!

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 3

Extra tip:

 

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=12;action=display;threadid=37687;start=0#msg350503

 

Kijk hier eens naar, deze meneer is ZZP'er in de ICT en wil om andere redenen stoppen met zijn bedrijf, hij geeft aan dat hij wel een hoop opdrachten binnen krijgt. Wellicht kan je met hem een leuke deal maken om zijn business over te nemen.

 

Ik weet niet of de match er is ICT is natuurlijk een ruim begrip, maar nooit geschoten is altijd mis!!

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de IB-aanslag wel mee zal vallen als je relatief slecht gedraaid hebt de afgelopen jaren. Je hebt sinds 2009 ook nog de renteaftrek van je hypotheek erbij + wat eenmalig aftrekbare kosten van de huisaankoop. Zorg wel dat je een goede boekhouder hebt die je administratie kan optimaliseren wat betreft posten voor onderhanden werk, geactiveerde ontwikkelingen en nog te factureren omzet.

 

Mijn ervaring is dat crediteuren je niet snel failliet laten verklaren. In een faillissement vangen ze vaak minder dan jij nu nog kunt betalen. Zoals al eerder is geopperd: probeer faillissement te voorkomen. Je schulden vallen nog reuze mee.

Probeer wel zo snel mogelijk van je personeel af te komen als je weet dat je vanaf oktober nog minder gaat omzetten. Zie ook https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=48;action=display;threadid=37569

 

Ik wens je veel succes maar ik denk dat je hier wel uit kunt komen. Vergeet ook niet dat dit forum ook een prima marktplaats is: ik denk dat als je je bedrijfsgegevens hier durft te plaatsen dat er nog best eens wat extra omzet uit kan rollen.

 

 

vriendelijke groet,

 

Jean

 

Importeur van Adler en Pasian pelletkachels en Ariterm pellet-CV.

www.ecogeneration.nl · www.pasian.nl · www.adlerpellet.nl · www.ariterm.be

Link naar reactie
  • 0

Ik heb (inmiddels hoop ik HAD) een vergelijkbare situatie in de IT. Ik weet niet precies wat je doet/kunt maar misschien heb je er wat aan.

 

-verbreed je blik, het maakt geen fluit uit welk "vreemd/onbruikbaar" specialisme je hebt. Er zijn andere branches waar je je knowledge in kunt zetten (ik maak software voor simlock verwijdering gespecialiseerd op 1 merk. Onbruikbaar zul je denken. Na nachten lang zoeken de forensische industrie gevonden. Hier zitten beursgenoteerde bedrijven die hetzelfde doen als ik, toestel hacken, zodat je toegang hebt en kunt doen wat je wilt of dat nu unlocken is, of een hex dump eruit halen. Ik heb ze een gedeelte van mijn research verkocht.

 

Dit punt heeft mijn houding ook veranderd, wij doen vooral research and development & reverse engineering, en niet hacken, ik kan nu veel gemakkelijker uitleggen wat we nu eigenlijk doen.

 

-Probeer niet teveel over de doem scenarios na te denken. Die brengen geen geld op. Je moet het zeker niet weg wuiven, maar ook niet laten beheersen. Je bent ondernemer zo'n dingen kunnen gebeuren,is geen schande. Ik heb het GELUKKIG uit kunnen schakelen na verloop van tijd (dat KUTTT ik ga falliet gevoel)

 

-Ga niet idioot veel tijd (en hoop) besteden aan banken/bbz/subsidie, spendeer de meeste tijd aan zoeken van nieuwe klanten. BBZ misschien goed om te proberen, maar dan moet je een visie hebben en een ondernemers plan. Mocht ik dat nog eens moeten doen zou ik dat zo veel mogelijk uitbesteden. (zie Danny die weet alles van de BBZ) Wellicht maak je een redelijke kans aangezien je personeel hebt.

 

Schouders eronder, en geld gaan harken!

 

Post als je wilt eens wat meer info over wat je kunt/doet/gedaan hebt. Op dit board zijn heel veel mensen die iniedergeval je ogen kunnen openen!

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Over het gedeelte meer omzet/nieuwe klanten zijn er leden hier die het veeeel beter weten dan ik. Zal me beperken tot de problematische kant van het verhaal mbt schulden.

 

Beste Leden,

 

 

 

Bank 1: 35.000 doorlopend krediet

Bank 2: 30.000, 12.000 afgelost afgelopen jaar.

Crediteuren: 6000

 

 

 

Heb je nu ook moeite met het betalen van de rekeningen? Zijn de schulden nu problematisch?

 

 

 

 

- Ik heb een koopwoning 2 jaar geleden gekocht, als het huis verkocht zou moeten worden zou de schuld hoger worden. Is er een mogelijkheid om het huis aan te houden als ik in de schuldsanering beland?

 

 

Dan hangt onder andere af of je minder lasten krijgt als je gaat huren. Niemand is gebaat bij een hogere schuldenlast. Maar als je in een riante woning woont is het ook niet te verkopen aan de schuldeisers dat je na 36 maanden een schone lei hebt terwijl je heerlijk ruim woont.

 

 

 

- Ik woon samen met mijn vriendin, we zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. De inboedel van is van haar en de hypotheek staat op mijn naam. Ze heeft meerdere malen een gedeelte van de hypotheek betaald. Wat moeten wij regelen zodat er geen aanspraak op haar inkomen / spullen gemaakt kan worden?

 

 

Aanspraak op haar inkomen hoef je niet te verwachten. Wel op de spullen. Zorg dat het goed op papier staat dat het haar spullen zijn. Je kan begrijpen dat het niet erg geloofwaardig overkomt dat alles van haar is in jouw huis. Soms moet het aangetoond worden door middel van aankoopbonnen.

 

 

 

- Terugkomend op vraag 1 heeft mijn vriendin rechten m.b.t. de woning? (Indien er toch gedwongen verkoop is).

 

 

 

Zij kan uiteraard het huis kopen. Bij gedwongen verkoop kan ze het wellicht wat goedkoper krijgen dan normaal. Uiteraard dient ze wel een hypotheek te kunnen krijgen. Overigens heeft ze niet een speciaal recht om het als eerste te mogen kopen. Als er een koper komt die meer bied dan gaat het naar die koper.

 

Faillissement

Over een faillissement ga ik het niet eens hebben. Is wat mij betreft geen optie en geen verstandige keus. Het faillissement zal bij gebrek aan baten worden opgeheven en je bent dan niet van de schulden af. Iedereen kan gewoon het traject van incasseren doorzetten.

 

WSNP

 

Mocht je het niet meer zien zitten of het gaat echt niet meer dna heb je de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor de WSNP.(Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) . Dit betekent dat je je onderneming moet beeindigen,je aanmelden bij de gemeente voor deze aanvraag. Je zal een sollicitatieverplichting krijgen. Er zal een poging gedaan worden om een minnelijke regeling te treffen met de schuldeisers. Mocht dit niet slagen dan zal er een wettelijke schuldsanering komen. Dit betekend 3 jaar lang op een houtje bijten en leven qua leefpatroon op bijstandsnorm. Het restant van je salaris gaat dan normaliter 36 maanden naar de schuldeisers. Na deze 36 maanden,mits je je hebt gehouden aan alle voorwaarden,heb je een schone lei.

 

 

 

BBZ

De BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) is wellicht een optie voor je. Hier heb ik een kort stukje geschreven op HL over de BBZ.

 

Mocht je de BBZ gaan aanvragen dan zal je met een goed plan moeten komen hoe je het verlies van de klanten gaat opvangen. Omtrent deze materie is er hier zoveel expertise aanwezig dat je voorlopig wel vooruit kan met die info.

 

Succes.

 

Danny

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 127 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.