• 0

Beroepsaansprakelijkheid DNR

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Nee, het betekent alleen dat er dekking bestaat op basis van de DNR2005 voorwaarden. Dat is een overeenkomst tussen jou en verzekeraar.

 

Tussen jou en de opdrachtgever kan iets anders zijn/worden overeengekomen: bijvoorbeeld geen toepassing DNR, of een afwijking hierop. Het enkele feit dat in de BAV DNR2005 vermeld staat, betekent niet dat deze automatisch op een overeenkomst tussen jou en opdrachtgever van toepassing is: jij en/of opdrachtgever zullen deze voorwaarden van toepassing moeten laten verklaren.

 

Verzekeringstechnisch wordt een eventuele schade afgewikkeld op basis van DNR2005-voorwaarden. Dit betekent dat er een gat zou kunnen onstaan tussen de verzekerde aansprakelijkheid en de werkelijke aansprakelijkheid. Daarom is het altijd raadzaam om een voornemen tot hanteren van afwijkende voorwaarden in een contract vooraf ter goedkeuring voor te leggen aan de beroepsaansprakelijheidsverzekeraar. Binnen bepaalde grenzen is aanpassing/uitbreiding van de dekking mogelijk.

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Dank je Norbert,

 

Kan ik e.e.a zo voorstellen?

 

[*]opdrachtnemer heeft Algemene Voorwaarden (AV) (als download versie beschikbaar op site, want dat is verplicht heb ik begrepen)

[*]in deze AV wordt in de sectie "aansprakelijkheid" verwezen naar DNR2005

[*]in een contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, mocht deze afgesloten worden, wordt verwezen naar de Algemene Voorwaarden. Eventuele afwijkende voorwaarden (t.o.v. AV) worden in dit contract vastgelegd

[*]als beide partijen afwijkende afspraken willen maken mbt "aansprakelijkheid", dan is het aan te raden dit voor te leggen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

[*]in een contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, mocht deze afgesloten worden, wordt verwezen naar de Algemene Voorwaarden

 

Niet direct gerelateerd aan je vraag, maar wel belangrijk: verwijzen naar algemene voorwaarden voldoet niet. Ze moeten altijd voor het definitief tot stand komen van de overeenkomst aan de andere partij zijn verstrekt. Denk bijvoorbeeld aan een bijlage in een e-mail of een kopie op papier bij de offerte. Achterop de factuur is bijvoorbeeld al te laat.

 

Een verwijzing volstaat alleen in heel zeldzame gevallen, waarbij het echt absurd zou zijn om de volledige voorwaarden elke keer mee te leveren, bijvoorbeeld bij het kopen van een enkel treinkaartje.

 

Bij het aanbieden is belangrijk dat de algemene voorwaarden op te slaan en uit te printen zijn. Lang niet alle websites voldoen aan deze eis, bijvoorbeeld.

Link naar reactie
  • 0
opdrachtnemer heeft Algemene Voorwaarden (AV) (als download versie beschikbaar op site, want dat is verplicht heb ik begrepen)

Is niet verplicht, maar zie opmerkingen Erik: je moet ze echt aanbieden. Dat kan - onder voorwaarden - via je site met verwijzing daarnaar in de overeenkomst, maar nog beter is om de voorwaarden gewoon bij iedere offerte te stoppen (bijvoorbeeld als PDF als je offertes uitbrengt per mail)

 

in deze AV wordt in de sectie "aansprakelijkheid" verwezen naar DNR2005

Nee, dit gaat niet goed. De DNR2005 zijn je voorwaarden , en die zijn van toepassing op alle secties, niet alleen de bepalingen over aansprakelijkheid (nogal wiedes: dat zijn alleen de spelregels, de aansprakelijkheid komt daar niet vandaan!)

Je publiceert dus de DNR2005 op je site en voegt deze toe aan je offertes.

Je gaat niet tussen overeenkomst en DNR2005 nog een eigen set algemene voorwaarden stoppen: dat maakt het nodeloos complex en onverzekerbaar. Gewenste afwijkingen ten opzichte van de algemene voorwaarden DNR2005 neem je in de overeenkomst op

 

 

in een contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, mocht deze afgesloten worden, wordt verwezen naar de Algemene Voorwaarden. Eventuele afwijkende voorwaarden (t.o.v. AV) worden in dit contract vastgelegd

Ja, in het contract wordt verwezen naar de algemene voorwaarden, in casu de DNR2005.

Eventuele afwijkende voorwaarden ten opzichte van DNR2005 worden in dit contract vastgelegd

 

in een contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, mocht deze afgesloten worden

Verwijs ook naar de voorwaarden in offertes! Je hebt dan ook bescherming voor precontractuele aansprakelijkheid en je kunt hier zelf ook rechten aan ontlenen, o.a. ten aanzien van geheimhouding, auteursrechren et cetera.

 

als beide partijen afwijkende afspraken willen maken mbt "aansprakelijkheid", dan is het aan te raden dit voor te leggen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar
Of juist als 1 van de partijen dit wenst: Je kunt het verzoek dan voorleggen. Wordt het geaccepteerd, dan valt het onder de dekking, wordt het niet geaccepteerd dan heb je een gemotiveerde reden om de afwijking te weigeren als zijnde onredelijk bezwarend/onverzekerbaar, en/of kun je dit als "wisselgeld" inzetten voor de verdere contractuele onderhandelingen. Van belang is dus om het voor te leggen voordat de overeenkomst getekend wordt

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0
De DNR2005 zijn je voorwaarden ,

 

Dit is het antwoord op mijn originele vraag.

 

@Norbert,

Maar dan begrijp ik je eerste ontkennende antwoord niet?....tenzij..... er een verschil is tussen Leveringsvoorwaarden / Terms of Agreement (zoals gebruikt in mijn originele vraagstelling) en Algemene Voorwaarden.

Zo ja, wat is dan dat verschil? In de praktijk zie ik beide termen namelijk voor dezelfde documenten toegepast worden.

En wat zijn de Engelse termen voor beide voorwaarden dan?

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Dit is het antwoord op mijn originele vraag.

Je originele vraag is of een vermelding van voorwaarden in een verzekeringsovereenkomst inhoudt dat dat dan ook (direct) jouw voorwaarden zijn

Het antwoord daarop is NEE: daarvoor zul je ZELF actie moeten ondernemen, namelijk die algemene voorwaarden DNR 2005 uitdrukkelijk vermelden in offertes en overeenkomst, en de voorwaarden DNR2005 aan de opdrachtgever ter beschikking stellen.

 

Vervolgens vraag je of het klopt dat jij algemene voorwaarden opstelt, waarin je qua aansprakelijkheid verwijst naar de DNR 2005. Dit is onzinnig: de DNR2005 zijn algemene voorwaarden, en die kun je gebruiken, en ja in dat geval worden het JOUW algemene voorwaarden. Je hebt dan dus een overeenkomst en de algemene voorwaarden DNR2005, niets meer

 

?....tenzij..... er een verschil is tussen Leveringsvoorwaarden / Terms of Agreement (zoals gebruikt in mijn originele vraagstelling) en Algemene Voorwaarden.

Nee dat is er niet.

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

:)

 

Ik vroeg letterlijk: "Zijn dan de regelingen volgens DNR2005 direct mijn Leveringsvoorwaarden danwel Terms of Agreement?"

Korter; zijn DNR2005 mijn nieuwe voorwaarden; antwoord ja. Dat dat niet direct het geval is begrijp ik. Hiervoor moet ik mijn documentatie aanpassen.

 

Omdat je nee zei kwam mijn tweede vraag, of er dan een verwijzing naar DNR2005 in mijn AV moet; antwoord nee.

 

Maar het is mij nu duidelijk. Excuus voor de vraagstelling. Het woordje direct lijkt een misverstand te hebben veroorzaakt.

Link naar reactie
  • 0

Helder ;).

 

Overigens - in relatie tot het onderwerp - heel interessant om te zien hoe snel en makkelijk je interpretatieverschillen krijgt. ::) ;D

 

Reden te meer om van goed doordachte algemene voorwaarden gebruik te maken, en om voorgestelde afwijkingen daarop ook vooral door een jurist te laten bekijken of laten opstellen.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

:)

 

Alleen heb ik nog het volgende.

Mijn verzekeringsmaatschappij kan of wil de DNR2005 niet leveren. Ze vertelden dat ik deze maar moet Googelen.

Via internet zijn er inderdaad vele "specimen" in PDF format te vinden maar deze kan ik niet personaliseren.

Hoe kom ik aan een MS Word versie van een DNR? Zou mijn verz. maatschappij dit niet moeten verzorgen? Voor de verzekering vragen ze een flinke premie maar het document waar alles om draait krijg ik niet.

 

Link naar reactie
  • 0

Hoe meer ik van je lees, hoe vreemder het wordt. Ik vraag me af wie je voor deze verzekering van advies heeft voorzien, want er lijkt geen jota van te kloppen!

 

In dit traject gaan diverse zaken totaal andersom dan gebruikelijk. Het zou me ook niets verbazen als je de verkeerde dekking hebt en/of hier veel te veel premie voor betaalt.

 

In ieder geval zijn je verwachtingen van verzekering en verzekeraar verkeerd: voorwaarden krijg je niet van verzekeraar, die verzorg of kies je zelf via een jurist of branche- of beroepsvereniging. De verzekeraar beoordeelt vervolgens of er op basis van jouw activiteiten en keuze voorwaarden dekking verleend kan worden.

 

Het ziet er naar uit dat jij die keuze hier niet hebt gemaakt, en dat de verzekeraar dat vervolgens voor jou heeft gedaan. Dat betekent echter niet dat de verzekeraar jou ook die voorwaarden moet aanbieden. Vergeljk het met het kopen van een auto die op diesel rijdt: alleen op diesel ga je vooruit, maar de diesel moet je toch echt zelf aanschaffen!

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ingenieur belt verz. maatschappij: "kan ik bij jullie een beroepsaanspakelijkheidsverz. afsluiten?"

Verz. maatschappij: "ja, dat kan! Wat doet u precies?"

Ingenieur: "dit en dat"

Verz. maatschappij: "dan komt u in aanmerking voor de verz. volgens standaard regeling 2005"

Ingenieur: "mooi! kan ik die standaard regeling ontvangen dan?"

Verz. maatschappijk: "die hebben wij niet hoor. zoek maar op internet"

 

En volgens jouw vergelijking:

Klant: "ik wil die auto graag kopen! Hier is een cheque"

Dealer: "Mooi! Hier zijn de sleutels"

Klant: "Meneer de verkoper, de auto start niet!"

Dealer: "Klopt! U heeft een auto gekocht, geen brandstof!"

 

Ik heb geen verstand van verzekeringen en daarom zijn mijn verwachtingen wellicht verkeerd.

Maar service snap ik wel. Waarom kan een verz. maatschappij die documenten niet simpelweg opleveren, net als de dealer brandstof regelt?

 

 

Link naar reactie
  • 1

Je analogie klopt niet helemaal: jij hebt niet gebeld met een dealer, maar rechtstreeks met de fabriek. En daar gaat het mis: de fabriek heeft verstand van auto's, maar geeft belabberd slecht advies. Volgende keer toch maar een ter zake kundige dealer bellen.

 

Je bent slecht geholpen door een fabriek die ook denkt te kunnen adviseren. De echt goede beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars zijn stuk voor stuk intermediairmaatschappijen die werken via professionele adviseurs. Het zijn geen direct writers, advies en service komt van de adviseur. En dit voorval bevestigt maar weer eens het belang van die adviseurs....

 

Maar service snap ik wel. Waarom kan een verz. maatschappij die documenten niet simpelweg opleveren, net als de dealer brandstof regelt?

Iedere "dealer" (lees: adviseur) zal je kunnen vertellen waar en hoe jij aan de DNR 2005 voorwaarden komt, maar de fabriek zal het kennelijk worst zijn. Service staat duidelijk niet in het vaandel van deze fabriek. Dat beloofd nog wat in geval van schade...Mijn advies: wegwezen!

 

Klein beetje gratis en voor niets service van een adviseur voor een niet-klant die kennelijk slecht geholpen is door een verzekeraar bij rechtstreekse benadering: o.a. hier kun je de DNR 2005 voorwaarden bestellen.

 

Vervelend voor jou, maar ik ben wel blij dat dit soort voorvallen af en toe naar buiten komen, bevestigt toch mijn bestaansrecht, nietwaar? ::) :P

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

ik spar nog even door....

 

1. De analogie klopt wel want ik belde met een 'dealer'. Er zijn maar weinig 'fabrieken' met een BA verz., en als je deze 'fabriek' belt wordt je linea recta naar een 'dealer' verwezen, ondanks dat het tel. nummer dat je belde pontificaal naast het product staat.

 

2. En los daarvan, stel ik klop wél aan bij de beste 'dealer' van Nederland, ene Norbert B ;) , dan krijg ik prima advies; onderbouwd en op maat. Dan zeg ik: "mooi, regel dat voor mij!" Dan verwacht ik dus een compleet product opgeleverd te krijgen. Niet een set instructies, telefoon nrs, en download pagina's die mij als leek binnen de kortste tijd weer van het pad afsturen.

 

3. Dank voor de link naar Onri, maar deze vond ik al bij mijn allereerste zoekopdracht. (hier vond ik de specimen waar ik over sprak). Maar dit illustreert wel mijn tweede punt, want zo'n link levert mij weer vragen, irritaties en tijdverlies op. Het kan mij niet schelen als jij de juiste DNR inkoopt en aan mij doorverkoopt met x% marge als ik maar een compleet product krijg. Net als die auto met brandstof van de dealer.

 

Natuurlijk heb je bestaansrecht, wij allebei!: Zodra ik mijn BA verz. van jouw heb, kan ik verder met gevaarlijke apparaten ontwikkelen die risico's met zich meebrengen die jij dan weer kan verzekeren. win-win ;D

 

Link naar reactie
  • 0
En los daarvan, stel ik klop wél aan bij de beste 'dealer' van Nederland, ene Norbert B , dan krijg ik prima advies; onderbouwd en op maat Dan zeg ik: "mooi, regel dat voor mij!" Dan verwacht ik dus een compleet product opgeleverd te krijgen. Niet een set instructies, telefoon nrs, en download pagina's die mij als leek binnen de kortste tijd weer van het pad afsturen.

 

LOL. Ik pretendeer niet de "beste" van Nederland te zijn, maar ik zou mijn klanten wel van begin af aan op het juiste spoor zetten en geen verkeerde verwachtingen wekken zoals bij jou wel is gebeurd

Eerst - stap 1 - gaan we zorgen dat de voorwaarden goed geregeld zijn, bij voorkeur via jurist, branche of beroepsvereniging, en met inachtneming van gebruiks- en auteursrechten e.d. en tekst en uitleg hoe e.e.a. te hanteren.

Pas ergens bij stap 10 komt het onderwerp "verzekeren van restrisico's die je niet zelf kunt of wilt dragen" aan de orde. Daarbij gebruiken we dan de voorwaarden van stap 1.

 

Lang verhaal kort makend en in herhaling vallend: algemene voorwaarden zijn geen onderdeel van een verzekeringsproduct, noch van een verzekeringstraject. Ze zijn wel onderdeel van een risicotechnisch traject, maar daarvoor moet je bij de specialisten zijn. Algemene voowaarden zijn een basis voor jouw bedrijfsactiviteiten, en een randvoorwaarde voor het verkrijgen van verzekeringsdekking.

 

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

LS,

 

Gezien mijn vraag aangaande BAV samen met DNR (versie 2011 inmiddels) haak ik toch maar even in op dit oude topic (ben net lid geworden).

 

Mijn werkzaamheden betreffen 'geotechnische engineering van offshore constructies'. Het gaat dus om bureau-werk, waarbij ik de maten van de fundatie (lengte, breedte) bepaal volgens daartoe geschikte codes en standaarden; ingenieurswerk dus, wat nadien nog door een certificerende instantie wordt nagekeken (DNV, Lloyds register) vooraleer de bouw en installatie (wel op zee dus) start. Probleem is nu dat een BAV, zelfs op basis van DNR2011, mij stelselmatig geweigerd wordt, aangezien ik

QUOTE

werkzaam ben voor de petrochemische en/of offshore industrie

END QUOTE

 

Echter, ik sta niet op zee een multi-million project aan te sturen; ik reken de maten van een fundatie uit, aan mijn bureau. Ik, en mijn potentiele opdrachtgever, willen graag DNR2011 onderling verbindend verklaren, maar het hebben van een BAV is hierin een verplichting.

 

Weet iemand of, en zo ja wie, mij een BAV kan worden verstrekt?

 

Ik hoor graag!

 

Vriendelijke groet, Ernest

Geotechnisch adviseur, werkzaam voor offshore olie en gas en wind industrie

Link naar reactie
  • 0
Weet iemand of, en zo ja wie, mij een BAV kan worden verstrekt?

 

Gelet op wat je doet, is dat zeker geen ABC-tje. In ieder geval specialistenwerk, misschien zelfs dat het niet provinciaal geplaatst kan worden maar alleen als gepoold beursrisico. Ik ga je een PM sturen, wellicht heb ik een optie.

 

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 92 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.