• 0

Vraag financiering horeca

Goedemorgen,

 

Ik heb een vraag en hoop dat iemand mij kan helpen. Voor een te starten horecazaak hebben we een financiering nodig van 250.000 Kan dit alleen met de overwaarde van een huis gefinancierd worden? ( afhankelijk van deze waarde natuurlijk ) Of moet er ook nog eigen vermogen worden ingebracht?

 

Ik ben benieuwd

 

Groetjes,

 

Pim

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Banken zijn door schade en schande anders tegen horeca-aanvragen aan gaan kijken.

 

De meeste aanvragers zijn geen echte ondernemers en denken gezellig achter de tap centen te kunnen verdienen en vergeten gemakshalve dat er meer komt kjjken dan een pilsje tappen of een kroket in het vet te douwen.

Maar is dat met andere branches niet hetzelfde?

En wat ik me afvraag hoeveel aanvragen er tegenwoordig zijn van mensen die helemaal geen horeca-ervaring hebben.

 

Ondernemer willen zijn en daadwerkelijk ondernemer zijn is inderdaad iets geheel anders, maar dat kom je nu overal tegen.

Misschien in de horeca branche meer dan gemiddeld, maar het komt net zo goed in de retail voor natuurlijk. Dat weet ik niet. Er zijn er wel een hoop die een half plan inleveren. Als is het niet het leukste om te doen, het is wel je fundament. Ik zelf heb ook geen jarenlange horeca ervaring. Ik acht dit ook niet noodzakelijk. Benader het als ondernemer, heb een duidelijk visie en verzamel de juiste mensen om mij heen!

Link naar reactie
  • 0

Ik zelf heb ook geen jarenlange horeca ervaring. Ik acht dit ook niet noodzakelijk. Benader het als ondernemer, heb een duidelijk visie en verzamel de juiste mensen om mij heen!

 

Horeca is een vak. Ik kan wel visie hebben op de gezondheidzorg maar ik begin morgen geen artsenpraktijk hoeveel informatie ik ook kan verzamelen.

 

Heb ik het nog niet gehad over passie enz.

Link naar reactie
  • 0

Die vergelijking gaat natuurlijk niet op.

mee eens :). Het is wat gecasseerd aan de andere kant ik herken dat vele Horeca ondernemers ook zo denken. E het zal vaak goed gaan maar misschien is er causaal verband tussen jouw gedachte en het toch grote aantal faillissementen in de Horeca?

Link naar reactie
  • 0
het zal vaak goed gaan maar misschien is er causaal verband tussen jouw gedachte en het toch grote aantal faillissementen in de Horeca?
Zou best eens kunnen kloppen, in ieder geval voor een deel. Veel mensen denken dat ze met een biertje kunnen tappen en met een verklaring Sociale Hygiène klaar zijn voor het ondernemschap in de horeca. Klinkt denigrerend, maar op HL komen er vaak voorbeelden voorbij van mensen die het onderschat hebben.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 2

Volgens mij wordt de hulpvraag van TS vergeten. Het issue is namelijk nog helemaal niet opgelost.

 

Het klopt dat banken argwanend naar horeca kijken. Dat is al jaren zo en banken hebben daar hun redenen voor. Of je dat nu onterecht, dom, vervelend of weet ik wat vind.... wen er maar aan, want dit kan je niet veranderen. Een ondernemer kan wel zijn eigen houding veranderen en dan uiteraard op een manier die financiers aanstaat. Volgens mij heb je dan een goed dichtgetimmerd verhaal en een mooi trackrecord nodig.

 

Allereerst ben ik benieuwd naar de samenstelling van de financieringsbehoefte. 250k is niet meteen een idioot hoog bedrag, echter zuinigheid is zeker bij de start een goede eigenschap. Kijk daarom goed of je de behoefte aan financiering kunt verkleinen. De tips als 2e hand apparatuur / meubilair zijn daarbij een mooie insteek. Lariekoek over zwart geld niet. Ga je daarmee aan de slag, dan begrijp je meteen waar de argwaan van de banken vandaan komt. Kortom: kan je de hoeveelheid financiering nog verder verkleinen? Het helpt ook als je investeringen kunt uitstellen, bij voorkeur tot het moment dat je klanten en omzet hebt. Wanneer je de hebt, heb je immers draagvlak om dergelijke investeringen te doen. Wanneer je die niet hebt, kan je het wellicht nog heroverwegen en mag je soms blij zijn dat je de uitgave nog niet hebt gedaan. Neem de optie tot uitstel ook op in je financieringsaanvraag. Banken waarderen dit.

 

Vervolgens kan je met de uitgeklede financieringsbehoefte kijken waar de centen vandaan moeten komen. Gegeven het bedrag, zou je een borgstelling door de staat (BSK) kunnen krijgen. Dit geeft de bank zekerheid dat de lening zal worden terugbetaald. Hoewel ik de wijziging per 1 jan 2012 op dit moment niet helemaal voor ogen heb, zou je op een bedrag van 250k 80% staatsgarantie moeten kunnen krijgen (200k). Dat betekent dat je dan zelf nog 50k moet meebrengen. Die 50k kan je wellicht via een 2e hypotheek op je woonhuis verkrijgen (mits de overwaarde i.c.m. het acceptatiebeleid van de bank dit toelaat). De grap is wel dat je de hypotheek moet laten lopen bij de bank waar je nieuwe financiering betrekt (kan tot oversluitboete of andere rentecondities leiden). Banken willen niet dat een andere bank het eerste pandrecht heeft (1e hypotheekverstrekker). BSK kan je niet zelf aanvragen, maar je kunt de bank er wel om verzoeken dit te doen.

 

Het trackrecord van de ondernemer is ook bijzonder belangrijk. Er zijn inderdaad veel dromers die met geld van anderen willen ondernemen. Beginnen met niks, hebben geen zekerheden en verwachten dat anderen hen hun droom laten realiseren. Zo werkt het niet en zo gaat het in dit geval gelukkig ook niet. Zelf zie ik het verkrijgen van financiering als een sollicitatie. Je moet zowel je plan als jezelf zien te verkopen.

 

Veel succes!

Link naar reactie
  • 0

Die vergelijking gaat natuurlijk niet op.

mee eens :). Het is wat gecasseerd aan de andere kant ik herken dat vele Horeca ondernemers ook zo denken. E het zal vaak goed gaan maar misschien is er causaal verband tussen jouw gedachte en het toch grote aantal faillissementen in de Horeca?

 

Nee. Dat zie je helemaal verkeerd. Juist de horecaonderneming die alles 'deden' en/of nog steeds doen vallen om. De nieuwe generatie onderneming met een duidelijk richting hebben de beste overlevingskans. Of het goed en en leuk is ja/nee. Het is vergelijkbaar met wat er in de retail gebeurd.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij heb je dan een goed dichtgetimmerd verhaal en een mooi trackrecord nodig.

 

Zie net het verzoek het begrip track record toe te lichten. Banken kijken altijd goed naar de ondernemer als persoon en wat hij zoal heeft gepresteerd. Ik werk met iemand samen die bijzonder succesvol onderneemt en keer op keer de bank versteld doet staan. De plannen zijn zeer ambitieus en iedere keer gaat hij er lachend overheen. Wanneer hij een financiering gaat aanvragen weet ik zeker dat de bank er alles aan zal doen deze te verstrekken.

 

Dit is een groot contrast met wat banken doorgaans te zien krijgen. Ondernemers met mooie beloften die keer op keer hun eigen prognoses bij lange na niet halen, teveel geld uitgeven en steeds opnieuw bij de bank aankloppen.

 

Zeg nu zelf... op wie zou jij je geld inzetten? Banken denken niet anders...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 129 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.