• 0

importeren zonder toestemming merkhouder (parallelimport)

Beste allen,

 

Na een mooi businessplan opgezet te hebben in het verkopen van electronica op de Nederlandse markt kom ik vandaag tot de conclusie (na een sample van de fabrikant te hebben ontvangen) dat de geleverde electronica al een bestaand merk heeft. Ik was ervan overtuigd dat het een eigen merk was van de fabrikant. Het merkenrecht is dus niet in mijn bezit, en ik ben er vrijwel zeker van dat ik dit ook niet ga krijgen. Ik zie nog wel mogelijkheden om het product te verkopen in Nederland, ik ben ervan op de hoogte dat dit niet conform de wet is. Mijn vraag is of ik deze goederen zonder toestemming van de merkhouder het land in krijg. Ik snap dat ik in overtreding ben zodra ik de producten verkoop, maar mag ik ze wel legaal importeren? (er van uitgaande, aan de kant van de douane, dat ik ze niet zal verkopen maar zal houden voor 'eigen' gebruik). Zo niet, weet iemand dan een mogelijkheid om de producten wel in Nederland te krijgen? Ik zat te denken om de producten in andere dozen te doen, of er een eigen merknaam op te zetten of iets in die richting. In ieder geval iets zodat de douane de producten niet in beslag zal nemen.

 

Ik hoor graag van u!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0
Ik snap dat ik in overtreding ben zodra ik de producten verkoop, maar mag ik ze wel legaal importeren?

Nee, je mag de goederen niet importeren, ook niet voor eigen gebruik.

 

Zo niet, weet iemand dan een mogelijkheid om de producten wel in Nederland te krijgen? Ik zat te denken om de producten in andere dozen te doen, of er een eigen merknaam op te zetten of iets in die richting. In ieder geval iets zodat de douane de producten niet in beslag zal nemen.

Dit is het willens wetens plegen van een economisch delict. Dat heeft niets met ondernemerschap te maken. Dat onderwerp hoort op dit forum dus ook niet thuis.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Norbert,

 

Bedankt voor uw snelle reactie. Begrijp mij niet verkeerd, als er wel een mogelijkheid bestaat om dit product te importeren onder een eigen merknaam dan zal ik het ook onder deze naam verkopen. Dit was in eerste instantie ook mijn bedoeling, maar het blijkt dus dat er al een bestaande naam op dit product staat. Laat ik mijn vraag daarom anders stellen, is het mogelijk om een qua uiterlijk bestaand product te importeren en verkopen onder een eigen naam en logo. Desnoods door het product iets te veranderen. Weet u hoe het dan zit met productaansprakelijkheid en merknaam registratie?

Link naar reactie
  • 0

Wat een zwabbervraag. Je wil een elektronisch product importeren en verkopen, maar nu ontdek je dat het bewuste product al onder merknaam verhandeld wordt in Europa.

 

Is dat een merknaam van de producent of is het een label dat erop geplakt wordt door een importeur? Of is het OEM? Dat maakt nogal verschil. Jij kan immers als tweede importeur daar je eigen label op plakken, als de producent wil leveren. Of whitelabel importeren van een bestaande (merk)leverancier.

 

Het is tevens mogelijk om dat product in te kopen bij de merkleverancier of één van zijn vertegenwoordigers in andere regionen en die om te labelen naar je eigen merk, maar dan moet je wel de verantwoordelijkheid als leverancier overnemen (garantie voor de economische levensloop). Er is jurisprudentie van een grote importeur die een bekend Japans merk landbouwwerktuigen nieuw inkoopt in Afrika om die onder eigen naam en dus ook voor eigen verantwoordelijkheid in Europa te verkopen. Eigenaardig, maar de rechter stond dat toe.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

ja klopt dat arrest heb ik gelezen, vandaar dat ik de mogelijkheden vraag. Het product is uitgevonden en geïntroduceerd door een Amerikaanse speler. Vervolgens kwam ik dit product in een bijna gelijke variant tegen in een Duitse supermarkt. Het bestaat nog niet in Nederland, behalve dat het via een Amerikaans bedrijf te bestellen is voor de Nederlandse markt (tevens merkhouder voor Europa). Een Chinese fabrikant heeft mij benaderd of ik geïnteresseerd om dit apparaat te verkopen in Nederland, ik ging ervan uit dat zij dit zelf fabriceerde en dat het 'merkloos' was, dit bleek dus niet het geval. De versie die ik nu van dit product in handen heb is exact dezelfde versie als die het Amerikaanse bedrijf fabriceert en verkoopt. Het enige verschil tussen de 'Duitse' en 'Amerikaans' variant is de kleur, de merknaam/logo en verpakking. Kan ik dit zelf ook doen door aan de Chinese fabrikant te vragen of hij het kan aanpassen (denk aan kleuren), en er vervolgens mijn eigen logo en productnaam op te zetten. De garantie voor de economische levensloop kan ik op mij nemen doordat de fabrikant een fabrieksgarantie verleent. Maar is dit mogelijk? Hoe gaat het dan met productaansprakelijkheid als iemand, laten we zeggen, zich verwond aan dit product?

Link naar reactie
  • 0
Weet u hoe het dan zit met productaansprakelijkheid

Je bent importeur van goederen van buiten de EU, en daarom wordt je in de EU gezien als de fabrikant. Je bent verantwoordelijk voor de productveiligheid, de CE markering de garantie en aansprakelijk voor zaak- en letselschade als gevolg van een ondeugdelijk product.

 

Dat staat overigens geheel los van de merk(naam)problematiek en/of parallelimport : het geldt ook als je OEM of onder eigen merknaam importeert c.q. met toestemming van de fabrikant.

 

Productaansprakelijkheid voor import vanuit China is verzekerbaar, maar verzekeraars stellen eisen t.a.v. de controle op de deugdelijkheid / CE markering: niet alleen bij aanvang van je import activiteiten, maar juist ook bij de vervolgzendingen. Dit omdat de kwaliteit van Chinese apparatuur na het CE markerings/controle traject nog al eens wil variëren. Meestal omdat de fabrikant bijvoorbeeld - zonder jou daarvan in kennis te stellen - de componenten of het productieproces wijzigt, meestal om het goedkoper te kunnen produceren

 

Voor jouw eigen verhaalsmogelijkheden van schade op de fabrikant maakt (illegale) parallelimport wel uit : de fabrikant hoeft geen fabrieksgarantie te verstrekken op parallel geïmporteerde goederen en kan jouw regres bij zaak- en letselschade als gevolg van een ondeugdelijk product weigeren omdat jij voor hun geen contractpartij bent. Dit is ook de reden waarom productaansprakelijkheid voor parallel geïmporteerde goederen niet verzekerbaar is.

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Norbert, nogmaals bedankt voor je reactie. Vandaag heb ik de fabrikant gesproken en hij kan mijn merknaam op het product zetten, het in een doos doen met de nieuwe merknaam erop, en een nieuwe handleiding maken m.b.t. deze nieuwe naam. Is dit genoeg om als 'nieuw' product door te gaan, of moet het product ook optisch verder veranderd worden?

 

Stel het product kan verdergaan voor een 'nieuw product' dan kan ik het als een white label importeren als ik het goed begrijp? Je zei dat ik daarvoor een CE markering nodig heb, zodat ik hem kan dekken voor de productaansprakelijkheid. Hoe werkt dit? Bij welke instantie moet ik het product laten testen zodat het een CE markering kan krijgen? Hoe huidige product heeft trouwens wel een CE markering. En als ik die CE markering heb dan moet ik het zeker laten registreren in de EU? Verder lijkt het me ook nodig om te zorgen dat ik een contractpartij wordt van de fabrikant zodat de fabrieksgarantie via hem loopt? Bij voorbaat dank voor je reactie!

 

Link naar reactie
  • 0

Er lopen hier twee vragen door mekaar. Het merkrecht beperkt zich slechts tot de naam, het beeldmerk en eventueel de uiterlijke verschijning van het product. De werking van het apparaat is mogelijk beschermd door patenten. Nou is er sprake van een Amerikaanse uitvinder (ontwikkelaar) en een Amerikaanse merkleverancier, terwijl je tegelijk verwijst naar een Chinese fabrikant. Dat is dus verwarrend.

 

Je zal dus moeten vaststellen of dat Chinese product niet sowieso inbreuk maakt op enig intellectueel eigendom van de Amerikanen. Als het slechts een vergelijkbaar product betreft dat geen inbreuk maakt op patenten, kan jij gewoon je eigen merk erop laten zetten en als merkleverancier actief worden, zonder vrees voor dat andere merk. Zolang je maar geen verwarring veroorzaakt. Sony en Philips doen niet anders.

 

Jij bent dan echter wel aansprakelijk als leverancier in de EU. Je Chinese supplier kan vanalles toezeggen, maar daar hebben jouw klanten geen boodschap aan. Lees maar eens wat de Consumentenautoriteit daarover zegt (veronderstellend dat je aan consumenten verkoopt).

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Beste Norbert, nogmaals bedankt voor je reactie. Vandaag heb ik de fabrikant gesproken en hij kan mijn merknaam op het product zetten, het in een doos doen met de nieuwe merknaam erop, en een nieuwe handleiding maken m.b.t. deze nieuwe naam. Is dit genoeg om als 'nieuw' product door te gaan, of moet het product ook optisch verder veranderd worden?

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, ben geen merkrecht /patentspecialist. Maar als jij toestemming hebt van de fabrikant en de fabrikant zelf maakt ook geen inbreuk op andermans merkrechten of patenten, lijkt het te kloppen.

 

Stel het product kan verdergaan voor een 'nieuw product' dan kan ik het als een white label importeren als ik het goed begrijp? Je zei dat ik daarvoor een CE markering nodig heb, zodat ik hem kan dekken voor de productaansprakelijkheid.

CE markering is een wettelijke vereiste van de EU en staat los van het al dan niet verzekeren. Het is wel een basisvoorwaarde voor het kunnen verzekeren

Hoe werkt dit? Bij welke instantie moet ik het product laten testen zodat het een CE markering kan krijgen? Hoe huidige product heeft trouwens wel een CE markering. En als ik die CE markering heb dan moet ik het zeker laten registreren in de EU?

De CE markering voor consumentenelektronica is niet meer dan een eigen verklaring dat het product veilig is en voldoet aan de EU richtlijnen. Als geen verdere wettelijke eisen gelden voor dit product (zoals bijvoorbeeld wel het geval is voor kinderspeelgoed of gasbranders) hoef je het niet te laten registreren, je moet zorgen dat de CE markering klopt. Dat kan zijn door de fabrikant te vragen om de documentatie of keuringsrapport waarop de CE markering van het product is gebaseerd, of door het zelf bij een keuringsinstituut als TNO of TÜV te laten testen op consumentenveiligheid.

Soms vereisen verzekeraars alleen de documentatie van de fabrikant. Maar houdt er wel rekening mee dat het (verzekerbare) risico van productenaansprakelijkheid een ander risico is dan in beslagname goederen, een boete van de VWA en het moeten uitvoeren van een dure recall actie als gevolg van een ondeugdelijk product. Als je van plan bent redelijke volume’s te draaien zou ik daarom zeker investeren in een eigen keuring. Better safe than sorry. En let ook op mijn eerder geplaatste opmerkingen over tussentijdse controle van de kwaliteit

Verder lijkt het me ook nodig om te zorgen dat ik een contractpartij wordt van de fabrikant zodat de fabrieksgarantie via hem loopt?
Je bent al contactpartij. Je legt deze afspraken vast in een (importeurs)overeenkomst met de fabrikant . Daarbij is het handig om ervoor te zorgen dat jouw garantieplicht (zowel de wettelijke als de fabrieks) 1 op 1 kan worden doorgezet naar / verrekend worden met de fabrikant. Maar dat is iets anders dan dat de fabrieksgarantie via de fabrikant loopt: voor de consument ben jij immers de fabrikant en daardoor zowel verantwoordelijk voor de wettelijke garantie als de fabrieksgarantie.

Meestal is de fabrieksgarantie niet het grootste probleem/issue: dat is immers de garantie die de fabrikant zelf wenst te verstrekken. Hierbij kunnen bijvoorbeeld extra kritische onderdelen worden uitgesloten van garantie/ De EU regels omtrent wettelijke garantie daarentegen gaat veel verder : een product moet voldoen aan wat een klant er redelijkerwijs van mag verwachten, ook qua levensduur. Een kritisch onderdeel dat na 3 weken stukgaat en buiten de fabrieksgarantie valt, valt mogelijk wel onder de wettelijke garantie. Uiteindelijk is het niet de fabrikant noch jij die daar over oordeelt, maar een rechter.

 

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Norbert, bedankt voor al je informatie. Ik heb hier heel veel aan en maakt het allemaal een stuk duidelijker in deze wirwar van regels. Voordat ik grote stappen ga zetten wil ik eerst even om de tafel gaan zitten met een merkrecht/patentspecialist zodat die het allemaal kan doornemen. Nogmaals bedankt voor de hulp allemaal!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 86 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.