• 0

Op dezelfde manier opgelicht door een verkoper uit Hongkong of China?

Het blijkt dat er weer enkele verkopers in China en Hongkong actief zijn die op een bekende, snelle en criminele manier proberen geld te verdienen. Het geheel speelt zich alsvolgt af:

 

Nieuwe klanten, die voor kleinere bedragen spullen bestellen, worden bij de eerste bestellingen perfect bediend. Goede kwaliteit, lage prijzen en snelle leveringen. Zodra vertrouwen is opgebouwd en een grotere bestelling wordt geplaatst (boven USD 1.000) slaan ze toe. Ze gaan dan alsvolgt te werk:

 

- In eerste instantie hoor je niks meer als je betaald hebt en vergeefs op de goederen wacht.

 

- Vraag je na waar het spul blijft of vraag je om een tracking nummer, dan vertellen ze je dat dit nog niet „vrijgeschakeld“ is omdat de douane de zending vasthoudt. Onzin. Dat nummer wordt al toegekend bij het invullen van de verzendopdracht en duikt bij DHL, UPS, TNT enz. al op als de goederen worden opgehaald bij de verkoper.

 

- De douane in Hongkong zou de zending vasthouden omdat de verkoopprijs beneden de eigenlijke inkoopprijs zou liggen. Onzin. Het is de douane in Hongkong om het even voor welke prijs de verkoper die verkoopt. De douane houdt alleen goederen vast die niet geexporteerd mogen worden of omdat het om plagiaten gaat.

 

- De douane zou de goederen alleen vrijgeven als de juiste prijs betaald wordt. In de meeste gevallen het 3-voudige van het bedrag dat al is betaald.

 

- In verband met de hoge opslagkosten bij de douane in Hongkong zou het extra bedrag meteen aan de betreffende leverancier overgemaakt moeten worden. Die toont dan bij de douane aan dat de juiste prijs betaald is en de goederen zouden dan vrijgegeven worden. Onzin.

 

- Wie geen extra geld overmaakt is zijn spullen en zijn geld kwijt. Wie geld overmaakt is het 3-dubbele kwijt en krijgt nog niks.

 

In de eerste plaats is dit bedoeld als waarschuwing maar daarnaast zouden we ook graag weten of HL-leden in de laatste weken soortegelijke ervaringen hebben opgedaan.

 

Mvg

 

René van Weert

 

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 1

Volgens mij komt dit al jaren regelmatig voor, dus mij ontgaat de nieuwswaarde van dit bericht. Voelt een beetje als een incasso-bureau dat hier waarschuwt dat er de afgelopen weken "iemand" niet betaald heeft en vraagt of meerdere mensen dat overkomen is ...

 

Hallo John,

 

Ik heb dus meteen in het begin al geschreven: "Het blijkt dat er weer enkele verkopers in China en Hongkong actief zijn die op een bekende, snelle en criminele manier proberen geld te verdienen."

 

"WEER" en "BEKENDE" zeggen al dat het geen nieuwswaarde heeft wat betreft het systeem dat ze hanteren. Het heeft wel nieuwswaarde, dat het de laatste tijd weer vaker voorkomt en er blijkbaar nieuwe verkopers actief zijn.

 

Bovendien: aangezien hier dagelijk nieuwe starters op dit forum informatie zoeken, is het een waarschuwing voor degene die nog volledig "groen" zijn en hier nog nooit van gehoord hebben. Ik kon over dit onderwerp zo snel niks vinden in dit forum en vond een bijdrage als deze dus niet zo zinloos als jij blijkbaar.

 

Mvg

 

René van Weert

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 0

Ik kon over dit onderwerp zo snel niks vinden in dit forum en vond een bijdrage als deze dus niet zo zinloos als jij blijkbaar.

 

Waarschuwen is nooit zinloos. Maar zeker als je dit bedoelt voor starters, verwacht ik vanuit die hoek eerder de vraag "hoe kan ik voorkomen dat ik opgelicht word" dan "hoe kan ik herkennen dat ik opgelicht ben".

 

Ik zie in je bericht nu met name het laatste, en dan voelt het voor mij meer als een aanbeveling dat je beter een expert kunt inschakelen als je zaken wilt doen met Hongkong of China. Dat kan best zo zijn, maar leent zich in mijn optiek dan beter voor een column of een blog.

 

Heb je bijvoorbeeld geen linkje naar namen van bekende oplichters waarmee je starters kunt waarschuwen?

Link naar reactie
  • 0

verwacht ik...

 

Dat is een behoorlijk arbitraire meetlat.

 

Er zitten hier allemaal mensen met eigen expertise, marktkennis en zelfs commercieel belang. Dat betekent niet meteen dat een signalerend topic binnen die expertise een commercieel belang dient.

 

Bovendien: als er niemand last heeft van oplichters uit Hongkong en China, dan zakt dit topic snel weg. Dus het is of wel een probleem (en dan is het een goede vraag) of geen probleem (en dan heeft er niemand last van).

 

Back on topic nou weer? ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

 

Heb je bijvoorbeeld geen linkje naar namen van bekende oplichters waarmee je starters kunt waarschuwen?

 

Zoals je op onze website kunt zien hebben we een bureau in Xiamen, China. Wat denk je dat daar aan de hand zal zijn als we namen, of links waarop namen staan,, zouden gaan publiceren? We spreken hier over bedrog waarmee miljoenen verdiend wordt en die laat niemand zich graag nemen.

 

Preventief werken door man en paard te noemen kan gewoon niet. Het enige wat je kunt doen is van geval tot geval beoordelen en dan kijken hoe je eventueel geld kunt terugkrijgen of eventueel in Hongkong aangifte moet doen. In China aangifte doen heeft geen enkele zin. In HK heeft de politie een speciale afdeling voor dit soort criminaliteit. En die doen er daadwerkelijk wat tegen.

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 0

China exporteerd meer waarde aan produkten dan Europa en Amerika gezamelijk exporteren.

 

Hongkong is ook China, al zit het nog in een speciale overgangs fase. Een gedeelte van de export uit China loopt dan ook via Hongkong. In HK zelf wordt in vergelijking met China nagenoeg geen goederen geproduceerd dus is allemaal doorverkoop.

 

De douane in HK is professioneel, en als een zending tegengehouden wordt dan kan dat 2 redenen hebben.

 

1) produkten (packinglist en invoice) kloppen niet. Kan de waarde van de goederen zijn (dat weten ze heel goed wat de waarde behoort te zijn) of de packinglist klopt niet (afmetingen/aantal dozen/goedern per doos/product codes)

2) er is een reden om goederen niet door de douane te laten vanwege verdragen (bijvoorbeeld IP afspraken, kopieeen van Gucci tasjes etc) Ja dan houd men het bij de douane in HK ook vaak tegen.

 

Voor de TS is het dus de vraag of packinglist/invoice wel kloppen en een realistische waarde vertegenwoordigen. Hiernaast of hij iets probeert te verzenden dat illegaal is om in NL in te voeren.

 

Oplichting gebeurd overal ter wereld. Maar 90% gaat over gevallen waarvan met enig onderzoek van te voren geweten had kunnen zijn dat er iets niet klopt.

 

Als je ter goeder trouw produkten besteld voor een redelijke prijs of zelfs goede prijzen dan gebeurd het uit mijn ervaring nagenoeg nooit dat oplichting plaats vindt. Het komt ook voor dat de opgelichte partij de feiten waaronder de oplichting plaatsgevonden zou hebben heel selectief presenteerd zodat het qua schuld altijd 100% lijkt alsof de andere kant een grove oplichter is.

 

Rene, er zijn hier aantal mensen op forum die in China zijn. Wie is de oplichtende partij? Dan denk ik dat we vrij snel duidelijk kunnen krijgen hoe de vork in de steel zit.

Link naar reactie
  • 0

China exporteerd meer waarde aan produkten dan Europa en Amerika gezamelijk exporteren.

 

China is inderdaad het grootste exporterende land ter wereld maar exporteert niet meer dan USA en Europa gezamelijk. In 2011 bv bedroeg de nominale goederenexport van China 1.898.600 miljoen USD. De waarde van de export van alleen USA en Duitsland bedroeg in hetzelfde jaar al USD 2.954.535 miljoen USD, gemeten naar dezelfde standaard. Dit terzijde want het is niet relevant voor dit topic.

 

Hongkong is ook China.

 

HK heeft een eigen bestuur en is onder andere douanetechnisch gezien een eigen land. HK en China hebben elk een eigen douane die het goederenverkeer tussen beide landen bewaken en regelen. Ook dit terzijde omdat het niet relevant is voor dit topic.

 

Voor de TS is het dus de vraag of packinglist/invoice wel kloppen en een realistische waarde vertegenwoordigen. Hiernaast of hij iets probeert te verzenden dat illegaal is om in NL in te voeren.

 

Het betreft normale bestellingen (1 doos) die op geen enkele wijze afwijken van de duizenden die dagelijks vanuit HK en China verstuurd worden. Het zijn geen goederen waarvan de export verboden is of plagiaten zijn. De douane in HK interesseert het niet of het illegaal is de betreffende goederen in Nederland in te voeren. Ook is het hun om het even voor welke prijs die goederen verkocht zijn. Die kijken alleen of het illegaal is deze uit HK of China uit te voeren. In China wordt dit bij containerzendingen bv gecontrolleerd door de Commodity Inspection. Alleen als de waarde van de goederen dusdanig hoog en de prijs zo belachelijk laag is, dat vermoed kan worden dat de leverancier op deze manier pobeert geld illegaal buiten het land te brengen, grijpt de douane daar in. Dat kan met containerzendingen gebeuren maar bij pakketzendingen van USD 1.000 is er voor de douane geen reden in te grijpen

 

Rene, er zijn hier aantal mensen op forum die in China zijn. Wie is de oplichtende partij? Dan denk ik dat we vrij snel duidelijk kunnen krijgen hoe de vork in de steel zit.

 

Paul, wij hebben daar zelf mensen (chinezen) die meer dan 25 jaar ervaring hebben en precies weten hoe alles daar werkt, Wat voor soort oplichters daar rondlopen en welke trucs daar uitgehaald worden. In sommige gevallen is er nog wat te redden maar in de meeste gevallen blijft er niets anders over dan aangifte te doen bij de politie in HK (als het tenminste een verkoper in HK betreft) om te voorkomen dat deze lui verdere slachtoffers maken. Zitten de oplichters in China zelf, heb je geen enkele kans hiertegen wat te doen.

 

Bedankt voor je toelichtingen en suggesties maar wat hier gebeurt is een oude en bekende truc die steeds weer toegepast wordt, telkens weer slachtoffers maakt en moeilijk uit te roeien is. In sommige gevallen zal het inderdaad zo zijn, dat er iets van de kant van de koper verkeerd wordt gedaan of verkeerd wordt weergegeven. Feit is en blijft dat het merendeel van de gevallen pure oplichting is. Vandaar dit topic als waarschuwing. Overkomt iemand hetzelfde als in de openingspost beschreven, maak dan niet nog meer geld over want het is onherroepelijk weggegooid geld.

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
  • 0

Afgezet tegen de omvang van de totale goederenstroom en kans dat je hier gedupeerden vindt van juist deze oplichter(sgroep), heb je aanwijzingen dat een oplichter zich specifiek op Nederlandse partijen richt? Dan zou een waarschuwing met vestigingsplaats of vertegenwoordigde branche(s) wél van algemeen nut zijn.

 

Startend ondernemerschap en nieuwe activiteiten (met partners op afstand en aanbetaling) zijn in alle opzichten risicovoller.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 1

Afgezet tegen de omvang van de totale goederenstroom en kans dat je hier gedupeerden vindt van juist deze oplichter(sgroep), heb je aanwijzingen dat een oplichter zich specifiek op Nederlandse partijen richt? Dan zou een waarschuwing met vestigingsplaats of vertegenwoordigde branche(s) wél van algemeen nut zijn.

 

Hallo Highio,

 

Onze activiteiten richten sich hoofdzakelijk (nog) op Duitsland. Daardoor zijn ons alleen concrete gevallen uit Duitsland bekend. Aangezien het systeem algemeen toepasbaar is, is het zeer waarschijnlijk dat het zich niet tot 1 land beperkt maar wereldwijd toegepast wordt.

 

Het is niet 1 oplichter maar meerdere (in de meest uiteenlopende branches) die meestal maar korte tijd actief zijn. In HK kun je met een eigenkapitaal van 1 HKD al een bedrijf registreren Deze registratie heb je nodig om een zakelijke bankrekening te kunnen openen. Het zal duidelijk zijn, dat deze lui vaak van naam / bedrijf wisselen om de pakkans kleiner en de kans dat ze slachtoffers kunnen vinden groter te maken. Een lijst van boosdoeners aanleggen heeft danook geen enkele zin.

 

In China zelf zijn deze oplichters vaak niet eens als bedrijf geregistreerd en is het nog moeilijker te achterhalen wie het zijn.

 

Je kunt je hiertegen nauwelijks beschermen als je in HK of China inkoopt. Het kan bij iedere aankoop en op elk moment gebeuren dat er een is die je wil belazeren. Een ding is zeker: Als je een mededeling krijgt dat je meer geld moet overmaken om de goederen bij de douane vrij te krijgen, maak dan geen extra geld over want dat ben je onherroepelijk kwijt en je krijgt je goederen in het merendeel van de gevallen toch niet.

 

De enige manier om je hiertegen te beschermen is de reputatie van de leverancier zo goed mogelijk te controleren en bv via Paypal of, bij Aliexpress, via Escrow te betalen. Bij verkopers die Paypal en Escrow accepteren heb je de geringste kans dat er iets fout gaat..Accepteren verkopers bv. alleen Western Union of T/T, is de kans dat je bedrogen wordt al groter.

China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 224 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.