• 0

Bedrijfsgroei gaat te hard [cashflow versus personeelskosten]

Beste lezers,

 

Onder een andere naam een account aangemaakt hier.

Ik heb een dringende vraag:

Afgelopen week heb ik mijn omzetbelasting betaald, geen probleem tot dusver.

Echter liggen er wel problemen op de loer namelijk;

Een paar jaar geleden ben ik gestart en de onderneming groeit nog steeds elke week.

(Om een voorbeeld te geven; volgende maand bereik ik de omzet, die gelijk staat aan de gehele omzet van 2014).

Echter nu er ook steeds grotere klanten bijkomen, mijn personeelsbestand blijft groeien én omdat ik moet blijven investeren in nieuw personeel wordt het bedrag dat ik moet voorschieten aan personeel en omzetbelasting te hoog (dit omdat veel klanten een betaaltermijn hebben van 30+ dagen. Aanpassen is geen optie vanuit mijn klanten).

Kort samengevat, de kosten groeien, maar ook mijn omzet. Dus veel voor te financieren omzetbelasting. Ik ben bang dat deze groei mij de kop kan gaan kosten.

Iemand ervaring hiermee?

 

Alvast bedankt

 

 

[aanpassing: titel verduidelijkt]

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Maar even terug on topic.

 

Ik las net je verhaal nog eens door en ik krijg eigenlijk steeds meer vragen.

 

Stel nu eens dat het niet meer elke maand verdubbeld maar opeens een keertje tegen zit. Een grote klant valt om en betaalt niet meer of pas na maanden aanmanen. Griekenland gaat failliet of weet ik veel wat, jij struikelt over een usb-kabel en zit twee maanden thuis.

 

Dan kun je de salarissen niet meer betalen. De eerste week begrijpt je personeel je nog wel maar na twee, drie weken worden ze toch echt boos. Ze gaan minder gemotiveerd aan het werk, leveren slechter werk en de beste werknemers zijn als eerste vertrokken naar een baas die wel netjes betaalt.

 

In een casino denken spelers ook altijd dat ze op een 'winnende golf' zitten. Maar alles wat omhoog gaat kan ook naar beneden, neem dat van mij aan. Als ik jou was zou ik me niet alleen zorgen maken hoe je met groei moet omgaan maar ook hoe je krimp kan opvangen zonder meteen kopje onder te gaan.

 

(Natuurlijk ben ik stiekum wel heel erg jaloers op jouw cijfers)

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen,

 

Bedankt voor alle adviezen, daarmee hebben jullie mij erg geholpen.

Na aanleiding van alle opties die jullie aandroegen heb ik een slapeloze nacht gehad. Bedankt daarvoor (Oprecht!).

Vannacht heb ik een plan bedacht dat ik -vandaag dus- eens twee van mijn klanten zou contacten en dat ik hen mijn probleem eens voor zou leggen én om te peilen hoe zij in mijn plan zouden staan.

 

Het plan: ik heb verteld dat ik er over nadenk om een nader overeen te komen deel van mijn bedrijf, tegen een nader te bepalen prijs wil gaan verkopen (de kopende partijen zijn alleen bestaande klanten en de aandelen zijn niet verhandelbaar). Naast de kosten van dit aandeel moeten zij een eigen personeelslid bij mij intern zetten (scheelt mij weer in de personeelskosten).

 

Tot mijn verbazing had hij interesse, dus ben ook naar de tweede klant gegaan. Ook hij vond het interessant.

 

Vanmiddag heb ik direct na het tweede gesprek de notaris en advocaat gebeld en daarmee een afspraak ingepland. Ben benieuwd naar hun visie op mijn plan.

De accountant was alleen wat minder blij met mijn idee (althans zo kwam hij op mij over haha). Maar wat maakt het uit? Ik bruis weer van de energie, heerlijk.

 

Als er ontwikkelingen zijn dan zal ik die hier delen, uiteraard alleen de basale lijnen.

 

Ik vind het erg fijn dat de adviezen hier eerlijk en met de beste bedoelingen gegeven worden, erg fijn. Mijn complimenten en dank daarvoor!

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

De discussie spitst zich nu toe op of jij hikt aan tegen af te dragen BTW, maar ik zou (als mini/kleine ondernemer) een liquiditeitsprognose willen zien voor de rest van het jaar. Met een accountant lukt dat vast. Wat vindt hij van het groeitempo en de te voorziene liquiditeit? Heb je een account manager bij de bank met oplossing?

 

Heb je aan het eind van de maand ook (enkele maanden) vakantiegeld uit te keren en gaan de werknemers vervolgens gespreid op vakantie in de zomermaanden?

 

Goed dat je naar oplossingen zoekt, maar mogelijk heb je op kortere termijn meer liquiditeit nodig, dan op deze manier te verkrijgen is. Het bijschakelen van medewerkers bij opdrachtgevers lijkt sowieso een goede ingeving als dit productief werkt.

 

Behalve opdrachtgevers zou je natuurlijk ook je personeel of een derde kunnen laten participeren. Geen idee wat verstandig is.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 1

Ik had eigenlijk wel een specifieke reactie op deze opmerking willen zien:

 

Maar je kunt ook denken; waarom benader je niet jouw klanten met een aanbod op hun uitstaande rekeningen? Bied een korting aan op de rekening als ze direct betalen, over een week, 2 weken etc.

Want als ik lees met wat voor klanten je zaken doet:

Wij nemen oa afdeling over van grote bedrijven gigantische bedrijven met omzetten rond de 200 mio

waarvan je vervolgens zegt:

... en zijn bereid hier goed voor te betalen.

dan vraag ik mij af waarom die gigantische bedrijven jou wel goed willen betalen, maar niet op tijd.

dit omdat veel klanten een betaaltermijn hebben van 30+ dagen. Aanpassen is geen optie vanuit mijn klanten

Voelt voor mij toch een beetje alsof ze je gebruiken als financier. En dat roept bij mij - ook als het hele grote bedrijven zijn - een heleboel vraagtekens op.

Link naar reactie
  • 1

Omdat; mijn omzet stijgt maandelijks tussen de 200 en 400%. De winstmarges zijn prima (30 tot 50%). Echter besteed ik al mijn winst aan nieuw personeel, omdat ik geld verdien aan verhuren van mijn collega's, die voornamelijk werken vanuit mijn kantoorpand. (Wij nemen oa afdeling over van grote bedrijven gigantische bedrijven met omzetten rond de 200 mio) Zij vragen nu steeds meer manuren van mijn bedrijf en zijn bereid hier goed voor te betalen. Dus waarom zou ik daar nee tegen zeggen?

Volgens mij is dit een redelijk bekend probleem bij outsourcing en shared service centers. Je zou verwachten dat iemand die afdelingen overneemt van grote bedrijven bekend is met de oplossingen in dit domein. Grote bedrijven willen kosten besparen, en zijn bereid daarvoor te investeren. Daar zit de beste bron van financiering. Dat kan op allerlei manieren, via joint-ventures of garantstellingen. Sterker nog: zulke uitbesteding vindt doorgaans plaats op basis van stevige overeenkomsten, zeker als er personeel meegaat. Nogal wiedes dat die betalingszekerheid verwachten.

 

Dit is gebeurd bij bedrijfskantines, postkamers, automatisering, salarisadministratie, training, wagenparkbeheer etc.

 

(ben het met de vraagtekens van John B eens)

 

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Interessante theorie. Als ik jullie goed begrijp zou TS onder andere zo hard groeien omdat hij grote bedrijven een maand salarissen uitbetalen laat opschuiven. Loop je dan niet het risico dat die grote bedrijven na een tijdje bij jou weg gaan om ergens anders weer opnieuw die truc uit te halen?

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Als ik jullie goed begrijp zou TS onder andere zo hard groeien omdat hij grote bedrijven een maand salarissen uitbetalen laat opschuiven.

In zijn openingspost heeft TS het over 30+ dagen. Geen idee hoeveel "+" dat is.

 

Het gaat om grote bedrijven en als ik het goed lees om dienstverlening die je niet zomaar even snel van de ene naar de andere aanbieder schuift. Er is ook sprake van afhankelijkheid (hoewel het best kan zijn dat TS dat verkeerd inschat). Maar als dat klopt, dan hebben die grote bedrijven er dus alle belang bij dat de onderneming van TS financieel gezond blijft. En als ze dat niet tastbaar willen maken door de facturen eerder te betalen, dan zou ik graag van TS horen of hij weet wat daar de redenen voor zijn.

Link naar reactie
  • 0

Voor mij klinkt "30+" ook niet zo heel erg vreemd.

Ik krijg zoveel facturen pas na zes weken betaald.

Niet leuk, maar het hoort er wel een beetje bij.

"30+" is dat 31, 40, of >60?

 

Ik hoop dat TS nog wil terugkomen om wat duidelijkheid te verschaffen.

 

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Beste "vrager11".

 

Kun je nog iets met de vragen van mij, JohnB en TwaBla?

We zijn allemaal erg benieuwd..

 

Anders wil ik mijn 'reus' terug ;D

 

 

--- vraag aan de mods ---

Is het toegestaan om op deze manier iemand een 'por' te geven om eens te reageren.

Of is dat niet de bedoeling?

 

 

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Kun je nog iets met de vragen van mij, JohnB en TwaBla?

I second this motion!

 

(Maar ik gok dat TS heel druk bezig is met nader overeen te komen om een nader te bepalen deel van zijn bedrijf tegen een nader te bepalen prijs te verkopen)

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Beste reageerders,

 

Nogmaals bedankt voor jullie adviezen, meningen en andere inspirerende vertellingen.

 

Het is een tijdje terug dat ik hier voor het laatst geweest ben, maar er is inmiddels een oplossing gevonden.

 

Het bedrijf is niet meer van mij alleen, bijna 90% is verkocht aan een aantal andere organisaties. Ik word met mijn nieuwe bedrijf (waar ik ontzettend veel energie uit kan putten) ingehuurd voor een x aantal uren door mjn oude bedrijf, zodat ik de expertise daar kan blijven gebruiken én 'hen' kan helpen met mijn kennis.

 

Ik kan/mag niet teveel vrijgeven, toch ontzettend bedankt en ik wens iedereen hier succes met zakendoen!

 

#topforum!!!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 117 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.