Jump to content
Tiesgrimbergen
Verberg

Douane btw factuur naar verzendadres ipv factuuradres

vraag

Goedendag allemaal,

 

Wanneer ik vanuit buiten de EU producten importeer zit hier in eerste instantie geen BTW op. Pas wanneer deze producten de EU betreden gaat de douane zich ermee bemoeien waardoor er importkosten en BTW overeen gaan. Deze toegevoegde waarde worden dan vervolgens opgesteld in een factuur die geleverd wordt aan het koeriersbedrijf. Helaas merk ik vaak dat deze factuur dan opgesteld wordt voor het verzendadres van de producten i.p.v. het factuuradres waar ik het bedrijf buiten de EU over geïnformeerd heb. Het probleem bij ons is dat het verzendadres enkel logistiek werk levert en niet voor deze facturen mag opdraaien.

 

Ik zou graag aan de mensen die internationaal zaken doen willen vragen wat zij voor oplossing hebben voor deze situatie? De facturen worden nu op naam gezet van ons logistiek bedrijf waarbij de juiste tenaamstelling dus ontbreekt. Weet iemand of er een oplossing is om er voor te zorgen dat de douane deze facturen automatisch met de juist informatie weet te voorzien? De belastingdienst stelt namelijk een aantal factuur vereiste op wanneer een bedrijf BTW wilt terugvragen.

 

Ik hoop dat ik de situatie duidelijk heb kunnen uitleggen. Indien er nog vragen zijn, dan beantwoord ik deze graag.

 

MVG,

 

Ties

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wie stelt de facturen verkeerd op naam? doet de leverancier buiten EU dat? of gebeurd dat tijdens de afhandeling door de douane bijvoorbeeld omdat die zelf op basis van het verzendadres zelf de bedrijfsnaam toevoegd dat bij dat adres hoort volgens hun gegevens?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Roel,

 

Bedankt voor je bericht, en snelle reactie!

 

Ik heb gister gebeld met meerdere koeriersbedrijven over de verschillende facturen die we hebben binnen gekregen waar de tenaamstelling onjuist van was. Deze konden worden aangepast als ik hiervoor naar het betreffende e-mail adres een bericht zou sturen.

 

Hoe het precies in zijn werking gaat durf ik ook niet te zeggen, maar dit is wat ik begrepen heb van o.a. DHL, Fedex en UPS. Het koeriersbedrijf ontvangt van de douane een btw factuur die zij voorschieten en die ze vervolgens bij de klant in rekening brengen. Ik neem dus aan dat de douane enkel het verzendadres van het pakketje bekijkt en hier vervolgens een factuur voor opmaakt.

 

Ik zou dus willen weten of er een manier is om dit te voorkomen, zodat ik niet continu met de koeriersbedrijven hoef te bellen om de factuur te laten aanpassen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het is niet de douane die de fatuur uitstelt aan de topic starter. Het is degene die de zending inklaart. In dit geval dus DHL/UPS/FEDEX etc.

Degene die de zending inklaart zal moeten letten dat op de juiste importeur wordt ingeklaard met het juiste EORI nummer en dus niet enkel kijken naar het afleveradres.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zoals Karina meld is het juist. De vervoerder die jullie inhuren(UPS/DHL/FEDEX) stelt de factuur op.

Ook zijn zij de partij die de aangifte doet bij de douane. Zij doen dit op basis van gegeven die jullie dan wel de afzender aanleveren op het moment dat de zending wordt geboekt.Ook wordt hierdoor bepaald wie juridisch de importeur wordt. Wel belangrijk dat jullie dit zijn en niet het ontvangst adres. Dit is een kwestie van goed communiceren met de vervoerder.

 

Verder heeft de douane een controlerede taak bij de invoer. Dit gaat deels systeemmatig. Het systeem bepaald vervolgens aan de hand van profielen of zendingen wel of niet gecontroleerd moeten worden. Dit kan op het moment van de invoer als daarna.

 

 


Maarten Versluis

 

Logic4l B.V.

Logic4l Transport Solutions

http://www.logic4l.com

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 228 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept