Jump to content
Mauro90
Verberg

Inhuren freelancer vanuit eenmanszaak

vraag

Goedemorgen,

 

Ik ben vanuit een eenmanszaak werkzaam als 3D ontwerper. Voor een vrij groot project huur ik andere freelancers uit het buitenland in voor specifieke taken. Ik ben gewend dat ik binnen Europa VIES kan gebruiken om het BTW-nummer te controleren van de desbetreffende ondernemer.

 

Nu loop ik er echter tegenaan dat een freelancer de gevraagde dienst kan leveren maar mij geen factuur kan sturen en naar mijn inzicht particulier is. Ik vond op dit forum een vergelijkbaar scenario: https://www.higherlevel.nl/forum/financiering-juridische-en-fiscale-zaken/fiscale-zaken/kan-ik-een-dienst-van-een-particulier-afnemen-als-eenmanszaak-580735

 

Dit lijkt mij administratief en fiscaal glad ijs. Is het verstandig verder te zoeken naar een andere freelancer die wel daadwerkelijk een eenmanszaak/proprietorship heeft? Of kan ik probleemloos iemand uitbetalen zolang ik hier zelf de boekhouding voor bijhou?

 

Bedankt voor enig inzicht hierover...

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Natuurlijk kun je degene gewoon uitbetalen, zolang jij maar iets op papier, een nota o.i.d., ontvangt voor jouw boekhouding. Als degene geen BTW inrekening brengt / afdraagt, kun jij geen BTW als voorbelasting terugvragen.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Enig inzicht:

 

[*]het topic waar je naar verwijst gaat om een klusje van 50 Euro per maand. Ik krijg de indruk dat jouw inhuur toch om andere bedragen gaat, klopt dat?

[*]in een vergelijkbare vraag bij een klant van mij is uiteindelijk gekozen voor "opting in": daarbij ga je fiscaal uit van een dienstbetrekking met een buitenlandse werknemer, maar is er juridisch geen dienstbetrekking. Wellicht is dat voor jou ook nog een optie, maar zover mij bekend mag dat alleen als het gaat om kennis of vaardigheden die in Nederland schaars zijn

 

Bij twijfel of "hoop gedoe": niet doen, dan liever een aantoonbaar zelfstandige inhuren mét controleerbaar BTW-nummer

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor jullie reacties.

 

Het gaat niet om hele kleine bedragen maar om digitale ontwerpen/diensten met een budget van 1000+ euro. Daarom huur ik inderdaad liever daadwerkelijk een zelfstandige in. Ik zal zeker kijken of opting in optie is hoewel me dat wat ingewikkeld lijkt voor iets waar ik normaal enkel voor gefactureerd word.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 79 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept