Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Zina

Importeren van Marokko naar België

Recommended Posts

Dag iedereen

 

Ik zou graag jaarlijks een lading noten vanuit Marokko naar België importeren. Deze zou ik dan willen verwerken tot allerhande voedingsproducten.

 

Nu heb ik een groot aantal Belgische transportbedrijven gecontacteerd om een offerte te vragen i.v.m import via zee, land en vliegtuig. De offertes die ik tot nu toe heb ontvangen zijn astronomisch (tussen 600 en 1200 euro voor een lading van 120 kilo).

 

Ik ben een startende ondernemer en ben op dit moment bang dat ik ten einde raad (door het bos de bomen niet kunnen zien) een transportbedrijf+douanevertegenwoordiger inschakel die eigenlijk te duur is en mezelf onnodig op hoge kosten jaag.

 

Heeft er iemand ervaring met import uit Marokko en kan men mij raad geven i.v.m wijze van transport en mogelijk expediteurs en/of transportbedrijven die bij mijn profiel passen?

 

Alvast bedankt voor het lezen en nadenken. Alle tips zijn welkom!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar ik denk dat de kosten van het transport nog een van je kleinere uitdagingen zijn.

Het volgens de juiste regels op de markt brengen van voedsel is niet eenvoudig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank u voor uw antwoord. Het is inderdaad belangrijk om kennis te hebben over alle regels betreffende voedselveiligheid en dergelijke. Het is een hoop informatie waar ik mij langzaam maar zeker aan het doorworstelen ben:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op Higherlevel!

 

Dit is een behoorlijk specifieke vraag. Gezien je toch bezig bent met uitzoekwerk, is het niet verstandiger om daar wat meer op in te zetten?

 

Laten we beginnen bij het begin. Volgens de KVK(pdf) hanteert Nederland (op basis van Europese verdragen, pagina 17 pdf) minder tot geen importheffingen uit bepaalde landen. Wellicht een optie om hier eens goed naar te kijken, het lijkt mij dat België hier ook regelingen voor heeft. Mocht er veel verschil tussen landen onderling zijn, wellicht in het voordeligste land importeren om vervolgens vanuit daar verder te werken?

 

Worden de noten al geïmporteerd in een EU land? Zo ja, is het dan -met alle extra kosten inachtnemend- niet verstandiger de noten gewoon binnen de EU in te kopen? Zo nee, dan heb je andere uitdagingen welke je zult moeten tackelen.

 

Met betrekking de kosten: Hoe is die prijs tot stand gekomen? Het lijkt mij niet (maar dat weet ik niet zeker) dat de prijs alleen wordt geoffreerd op basis van gewicht, noten hebben meer volume dan bijvoorbeeld makkelijk stapelbare dozen.

Indien dat het geval is, bestaat er een mogelijkheid om de noten te pureren en dus de pulp te vervoeren? Of is het een mogelijkheid de productie volledig naar Marokko te verleggen en gewoon simpelweg het kant en klare product te importeren?

 

Is het een optie om met de export uit te wijken naar een ander land indien dit een positief resultaat heeft op de transportkosten? Wat voor een noten gaat het om, er zijn meer landen met een “Marokkaans” klimaat lijkt mij, wellicht verbouwen die dezelfde of soortgelijke noten.

 

Dan het gewicht zelf, 120 kg is natuurlijk niet veel. Wat doet de (transport)prijs indien je de hoeveelheid verdubbeld? Heb je marge (opslag, houdbaarheid, etc.) om te “spelen” met de hoeveelheid die je transporteert?

 

Wimj merkt terecht op dat het transporteren slechts een klein deel van alle uitdagingen zal zijn. Er gelden bijvoorbeeld extra regels voor het invoeren van “landbouwproducten”, een brede term die door de EU als volgt wordt gedefinieerd :

 

Onder landbouwproducten worden verstaan de voortbrengselen van bodem, veeteelt en visserij alsmede de producten in eerste graad van bewerking welke met de genoemde voortbrengselen rechtstreeks verband houden.

 

Lijkt mij dus dat noten daar ook onder vallen. Heb je zelf al eens contact met de douane?

 

Naast het gedeelte transport krijg je natuurlijk te maken met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Met betrekking tot import van voedingsmiddelen uit een niet EU land heb ik al eens gereageerd (welliswaar voor Nederland, echter is de rode draad in de gehele EU nagenoeg gelijk) die informatie vindt je hier.

 

Ik hoop dat je wat aan mijn stukje hebt. Wat ik je voornamelijk mee wil geven is dat je jezelf niet moet laten ontmoedigen door zoiets “kleins” als transport. Probeer out of the box te denken, of in ieder geval creatief genoeg te zijn om meerdere scenario's te creëren. Natuurlijk, soms kan een idee om praktische redenen niet ten uitvoer worden gebracht, maar geef niet te snel op.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dan het gewicht zelf, 120 kg is natuurlijk niet veel

Understatement. Dit is veel te weinig om eigen import rendabel te maken.

 

Ik zou graag jaarlijks een lading noten vanuit Marokko naar België importeren

120 Kilo voor jaargebruik? Dat klinkt niet echt als een onderneming eerlijk gezegd.

Daarnaast is de kans op bederf of schimmelvorming erg groot als je noten zo lang bewaard.

 

FAVV controleert noten op mycotoxinen (vooral het kankerverwekkende aflatoxine)


Gecertificeerd risk management consultant, partner bij B2Bsure.

Specialist in AOV, aansprakelijkheid en overige verzekeringen voor ondernemers en bedrijven. Vragen of offerte? Neem dan contact met mij op 

 

Mijn blog : Verzuim verzekeren wordt duurder; kijken naar alternatieven loont

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 440 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept