Jump to content
Jupika

KOR met ingang van 2020 en margeregeling

Recommended Posts

Per 2020 is de nieuwe KOR van toepassing waarbij je onder een omzet van 20K geen btw in rekening mag brengen maar ook geen btw kunt verrekenen.  Wat is de invloed hiervan voor een kleine ondernemer op de margeregeling? Nu haal je de btw uit je marge en betaal je over het btw-voordeel inkomstenbelasting.  Betekent dit dat je in 2020 (extra) inkomstenbelasting moet afdragen omdat er geen btw meer uit het verschil tussen je verkoop en inkoop mag worden gehaald?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is niet goed te zeggen, omdat de systematiek verschillend is (afdrachtkorting vs. omzetdrempel).

 

In algemene termen zou wel of geen KOR niet al te veel verschil moeten maken. Je kunt weliswaar geen BTW berekenen (dus inderdaad hogere omzet voor de inkomstenbelasting), maar je kunt tegelijkertijd geen BTW terugvragen (dus ook hogere kosten).

 

Meer specifiek kunnen er wel situaties zijn waarin je geen gebruik van de nieuwe KOR wilt of kunt maken. Als je bijvoorbeeld net geen 20k omzet maakt die onder het lage tarief valt, terwijl de kosten onder het hoger tarief, dan kan het zijn dat iemand niet vrijwillig van de regeling gebruik wil maken.

 

Anderzijds is het zo dat ondernemers met een hoge omzet en nagenoeg even kosten (tegen hetzelfde BTW tarief) momenteel gebruik kunnen maken van de huidige KOR. Onder de nieuwe regels kan dat niet meer.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het zou logisch zijn als je bij je kosten idd de kosten incl. btw als kosten opvoert.  Wanneer je weinig kosten hebt en je er vanuit gaat dat je de btw ook niet meer uit de marge mag halen, dan moet je toch wel behoorlijk meer (inkomsten) belasting betalen.  De systematiek is dan wel verschillend, maar de belastingdienst heeft er onder het huidige systeem wel voor gekozen om juist op dit punt een koppeling tussen OB en IB aan te brengen omdat niet afgedragen btw als voordeel voor de IB wordt gezien.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden, Jupika zei:

Per 2020 is de nieuwe KOR van toepassing waarbij je onder een omzet van 20K geen btw in rekening mag brengen maar ook geen btw kunt verrekenen.

Nee, het is een keuzemogelijkheid, geen verplichting.

Tot een omzet tot 20K kan je ervoor kiezen om geen BTW-administratie bij te houden ... voor de kleine ondernemers scheelt dat tijd en geld.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept