Jump to content
  • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

    Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
    Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
    During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb enkele vragen waarover ik op internet geen duidelijk antwoord kan vinden en hoop dat er hier iemand is die mij hierbij kan helpen. Lang verhaal kort: ik overweeg om te gaan cateren vanuit huis. 1 of 2 dagen in de week, naast mijn andere onderneming (dit is geen horeca onderneming). Ik loop echter tegen het volgende aan: 

 

1. Wanneer je vanuit huis kookt, dien je de keuken af te kunnen sluiten van de woonruimte, om te voorkomen dat medebewoners en huisdieren binnen kunnen lopen (ook dien je de ruimte schoon te maken tussen privé en zakelijk gebruik en producten als privé of zakelijk te labelen, maar dit is geen probleem). Nu is het zo dat ik een open keuken heb, dus de keuken bevindt zich in mijn woonkamer. De woonkamer kan ik wel met een deur afsluiten van de rest van het huis. Is dit voldoende, of mag de keuken zich niet in de woonkamer bevinden, ookal laat ik tijdens het koken niemand anders toe in deze kamer?

2. Wannneer ik grotere klussen heb of bovenstaande echt niet toegestaan is, overweeg ik om een kookstudio te huren voor de dagen dat ik kook. Deze kookstudio wordt op andere dagen dus door anderen gebruikt. Dien ik dit ergens (bij de NVWA bijvoorbeeld) aan te geven? Ik kan mij voorstellen dat als mijn onderneming op mijn huisadres ingeschreven staat, de NVWA op mijn huisadres komt controleren, maarja, mijn privékeuken gebruik ik dan niet zakelijk. Hoe zit dit? 

3. Als ik op maandag mijn keuken zakelijk gebruik en op dinsdag t/m zondag privé, en ik krijg op één van die privédagen inspectie door de NVWA, in hoeverre heb ik dan een probleem als de keuken op dat moment niet spic en span is (omdat bijvoorbeeld mijn partner een uur geleden gekookt heeft en de boel nog niet heeft opgeruimd)?

 

Alvast hartelijk dank voor jullie reactie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL

 

Het eerste dat je moet doen,  is kijken of jouw gemeente hieraan wil meewerken, ook zal je dan nog toestemming van hypotheeknemer of huurbaas moeten hebben. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL!

 

Niet helemaal mijn expertise (ik werk voornamelijk voor producerende bedrijven) maar wellicht kan ik je op weg helpen.

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Bienie zei:

1. Wanneer je vanuit huis kookt, dien je de keuken af te kunnen sluiten van de woonruimte, om te voorkomen dat medebewoners en huisdieren binnen kunnen lopen (ook dien je de ruimte schoon te maken tussen privé en zakelijk gebruik en producten als privé of zakelijk te labelen, maar dit is geen probleem). Nu is het zo dat ik een open keuken heb, dus de keuken bevindt zich in mijn woonkamer. De woonkamer kan ik wel met een deur afsluiten van de rest van het huis. Is dit voldoende, of mag de keuken zich niet in de woonkamer bevinden, ookal laat ik tijdens het koken niemand anders toe in deze kamer?

 

Je beschikt over een afsluitbare ruimte, dat is doorgaans voldoende. Het stukje afsluitbare ruimte is voornamelijk bedoeld om inderdaad ongewenste insecten/dieren/personen buiten te houden. Let hierbij dus ook op dat je eventueel horren voor de ramen hebt indien je deze open hebt. (en verwijder eventuele kattenbakken o.i.d.)

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Bienie zei:

2. Wannneer ik grotere klussen heb of bovenstaande echt niet toegestaan is, overweeg ik om een kookstudio te huren voor de dagen dat ik kook. Deze kookstudio wordt op andere dagen dus door anderen gebruikt. Dien ik dit ergens (bij de NVWA bijvoorbeeld) aan te geven? Ik kan mij voorstellen dat als mijn onderneming op mijn huisadres ingeschreven staat, de NVWA op mijn huisadres komt controleren, maarja, mijn privékeuken gebruik ik dan niet zakelijk. Hoe zit dit? 

 

Kan je opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding ruimte¨. Let hierbij wel op dat je een registratielijst gebruikt waarin je registreert hoe de ruimte bij aanvang is. Denk hierbij aan: Schone vloer, schone werkbladen, schoon fornuis, en dergelijke. Ik weet niet of een melding doen bij de NVWA nut heeft, maar daar kan je altijd even een belletje aan wagen.

 

Op 15-5-2020 om 15:31, Bienie zei:

3. Als ik op maandag mijn keuken zakelijk gebruik en op dinsdag t/m zondag privé, en ik krijg op één van die privédagen inspectie door de NVWA, in hoeverre heb ik dan een probleem als de keuken op dat moment niet spic en span is (omdat bijvoorbeeld mijn partner een uur geleden gekookt heeft en de boel nog niet heeft opgeruimd)?

 

Kan je ook opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding tijd¨. Zorg ook hierbij dat je registreert wat je doet, dus een schoonmaaklijst bij aanvang, de codering van zakelijke producten hebben de ¨datum in¨ die correspondeert met de juiste dag, en dergelijke. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 15-5-2020 om 16:39, Hans van den Bergh zei:

Welkom op HL

 

Het eerste dat je moet doen,  is kijken of jouw gemeente hieraan wil meewerken, ook zal je dan nog toestemming van hypotheeknemer of huurbaas moeten hebben. 

Dankjewel! Ik heb inmiddels contact opgenomen met de gemeente, to be continued..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 16-5-2020 om 17:58, jajajeroen zei:

Je beschikt over een afsluitbare ruimte, dat is doorgaans voldoende. Het stukje afsluitbare ruimte is voornamelijk bedoeld om inderdaad ongewenste insecten/dieren/personen buiten te houden. Let hierbij dus ook op dat je eventueel horren voor de ramen hebt indien je deze open hebt. (en verwijder eventuele kattenbakken o.i.d.)

 

Kan je opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding ruimte¨. Let hierbij wel op dat je een registratielijst gebruikt waarin je registreert hoe de ruimte bij aanvang is. Denk hierbij aan: Schone vloer, schone werkbladen, schoon fornuis, en dergelijke. Ik weet niet of een melding doen bij de NVWA nut heeft, maar daar kan je altijd even een belletje aan wagen.

 

Kan je ook opnemen in je HACCP, onder ¨scheiding tijd¨. Zorg ook hierbij dat je registreert wat je doet, dus een schoonmaaklijst bij aanvang, de codering van zakelijke producten hebben de ¨datum in¨ die correspondeert met de juiste dag, en dergelijke. 

Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik heb nu contact gezocht met de gemeente omdat het mij niet geheel duidelijk is of dat catering vanuit huis, waarbij er aan huis geen klanten komen, toegestaan is. Het lijkt me een beetje een grijs gebied.. Ik kan mij voorstellen dat de gemeente hier iets van vindt, anderzijds, als ik als een soort privékok bij mensen thuis zou koken lijkt het me een heel ander verhaal, maar in beide gevallen gaat het mijns inziens om "thuiskoks".  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat daar toch wel een wezenlijk verschil tussen zit:

 

Als je bij de klant gaat koken, dan ben je feitelijk slechts de kok. De staat van de keuken is niet je directe verantwoordelijkheid, je kunt hoogstens weigeren erin te werken als deze niet acceptabel is. Iets dergelijks kan ook gelden voor ingredienten en apparatuur die beschikbaar worden gesteld door de klant. 

 

Lever je echter de maaltijden vanuit je eigen huis/bedrijf, dan neem ik aan dat je geheel verantwoordelijk bent voor de veiligheid daarvan: zowel de omgeving waarin je ze bereidt, de manier waarop en de kwaliteit van de ingredienten. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 uur geleden, Bienie zei:

Het lijkt me een beetje een grijs gebied.

 

Voor de NWVA niet, voor de gemeente wel. Wat jij achter je eigen deur doet gaat de gemeente (in principe) niets aan, zolang je omgeving daar geen last van heeft. Rijden er bestelwagens af en aan, dan wordt het anders uiteraard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 8 leden online en 251 gasten

    (See full list)    
  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept