Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
wdn

IVA en start eigen bedrijf

Recommended Posts

mijn partner heeft een IVA uitkering (meer dan 80 % afgekeurd). zelf ben ik ook ondernemer.  Mijn partner wil graag een studie gaan volgen en daarna zelfstandig worden als praktijkbegeleider/spreker voor hoogbegaafde kinderen. heeft dit gevolgen voor haar IVA evt? wat zijn hierin aandachtspunten om vooraf uit te zoeken, en waar kan ik meer info hierover vinden (dan enkel bij het UWV).

 

Zij wil namelijk haar IVA uitkering niet in gevaar brengen, omdat ze niet zeker weet of en hoelang ze dit kan doen/ qua belasting en uren en werkzaamheden. Is dit te combineren en vanaf welke winst wordt er gekort en hoe gaat dit in zijn werk?

 

In eerste instantie zal zij een opleiding volgen (zijn hier nog subsidies/studiefinancieringen voor (zij is 35 :) ) bvb in een lang leven studiekrediet heb ik wel eens vernomen voor volwassenen. Of misschien langs een andere mogelijkheid?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste WDN,  allereerst welkom op Higherlevel!

 

Inhoudelijk: zie dit recente topic waarin alle voors en tegens beschreven staan:

 

samenvattend en in aanvulling daarop:

Werken is ook binnen de IVA altijd lonend, zolang je restverdiencapaciteit maar niet structureel boven de 20% uitkomt.

 

Komt de restverdiencapaciteit daar wel boven uit dan kun je je IVA uitkering kwijtraken en in plaats daarvan ene lagere WGA uitkering krijgen. Bij genoeg concrete verdiencapaciteit is dat op zich geen ramp, zolang je maar wel de garantie hebt dat je weer terug mag naar de IVA als het later toch niet lukt: het lastige is dat daarover niet zomaar afspraken te maken zijn met UWV (UWV voert wetten uit, en mag zelf geen beleid maken of afwijken van het wettelijke beleid) 

 

 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Norbert, dankjewel voor je snelle reactie! ook aan vorig info heb ik al veel aan je advies gehad. ik wil je daarvoor ook nog even bedanken. ik heb nog wel een vraag. Je geeft aan: "daadwerkelijke (rest)verdiencapaciteit  en daadwerkelijke inkomsten niet meer dan 20% mag zijn van het oude inkomen. Wie aantoonbaar beschikt over meer restverdiencapaciteit, kan na herkeuring en herbeoordeling de IVA uitkering kwijtraken en alsnog in een lagere WGA-uitkering terecht komen. "

 

wat is dan het oude inkomen. (kan ik dit terugvinden in het toekenningsbesluit van de IVA en welk bedrag moet ik dan aanhouden hiervan). En waar vind ik de restcapaciteit , en hoe reken ik deze om in uren die mijn partner dan nog mag werken per week. dit dan zonder dat de uitkering gekort wordt/ of in gevaar komt. kortom ik wil graag bekijken hoeveel uren zij per week kan werken in haar bedrijf en wat zij kan verdienen per week zonder korten op haar uitkering. Is dat te berekenen en kun je me laten zien of uitleggen hoe dit werkt of waar ik deze uitleg kan vinden? Alvast hartelijk dank weer! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 uur geleden, wdn zei:

Ha Norbert, dankjewel voor je snelle reactie! ook aan vorig info heb ik al veel aan je advies gehad. ik wil je daarvoor ook nog even bedanken

 

Graag gedaan, dank voor de terugkoppeling! :hugging-face:

 

9 uur geleden, wdn zei:

wat is dan het oude inkomen. (kan ik dit terugvinden in het toekenningsbesluit van de IVA en welk bedrag moet ik dan aanhouden hiervan)

 

Voor salarissen tot de loongrens voor sociale verzekeringswetten (vanaf 01-07-2020 € 58.147,79 per jaar)  is dat betrekkelijk eenvoudig:  100/75 x dagbedrag IVA-uitkering  x 261. Lag het salaris hoger dan de loongrens, dan is de berekening complexer omdat dan de restverdiencapaciteit wordt gecorriceerd met een reductiefactor (F) .

 

9 uur geleden, wdn zei:

kortom ik wil graag bekijken hoeveel uren zij per week kan werken in haar bedrijf en wat zij kan verdienen per week zonder korten op haar uitkering. Is dat te berekenen en kun je me laten zien of uitleggen hoe dit werkt of waar ik deze uitleg kan vinden? Alvast hartelijk dank weer! 

 

Meest praktische en meest veilige manier: overleg met UWV. Vraag welke restverdiencapaciteit sowieso benut kan worden en vraag vooral ook wat er gebeurt (of juist niet) als jouw partner daar incidenteel over heen gaat. 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 116 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept