Jump to content
Mark_W
Verberg

Inschrijving bestuurder: BV of persoonlijk

Vanaf 1 april ga ik optreden als directeur van een Nederlandse BV (werkmij). In deze BV heb ik geen aandelen. Echter, omdat ik meerdere activiteiten ontplooi, wil ik wel graag dat de financiën via mijn persoonlijke holding (holdmij) lopen. Ook holdmij heeft geen aandelen in werkmij. Ik heb een management overeenkomst tussen de werkmij en de holdmij, waarin duidelijke afspraken worden gemaakt - dat ik ga optreden als statutair directeur voor de werkmij. Dit gebeurt tegen vergoeding van een maandelijkse management fee, door holdmij gefactureerd aan werkmij.

 

Nu, dit dient natuurlijk wel bij de KvK als zodanig ingeschreven te worden. In de management overeenkomst (nog niet getekend) staat dat ik als persoon wordt aangesteld als statutair directeur. Nu... is het gebruikelijker dat de holdmij wordt aangesteld als directeur - en als zodanig bij de KvK wordt geregistreerd? Of is het gebruikelijker dat ik als persoon wordt aangesteld als directeur - en dat als zodanig bij de KvK wordt geregistreerd? Ik zie zelf weinig verschil. Mijn aansprakelijkheid blijft beperkt en in geval van wanbeleid, fraude, etc. ben volgens mij in beide situaties persoonlijk aansprakelijk.  Wat is gebruikelijker - en wat zijn de voor- en/of nadelen van deze situaties?

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Joost, dat is zeker een goede vraag. Als eerste, een managementovereenkomst is natuurlijk erg gebruikelijk - al ligt deze meestal tussen een holdingmij en werkmij, wat in dit geval niet van toepassing is - aangezien mijn holdingmij geen directe aandelen in de werkmij heeft. Maar behalve dat is de constructie niet heel anders.
Ten tweede - ik doe dit part-time (< 50%) van mijn tijd - en heb daarna nog veel andere werkzaamheden. In de managementovereenkomst staan de gebruikelijke clausules m.b.t. het niet hebben van een dienstverband. Plus, het lijkt me duidelijk dat een gezagsrelatie hier niet echt van toepassing is (ik ben immers zelf bestuurder).

 

Even terugkomend op de vraag - is het bij een holding/werkmij constructie gebruikelijk om bij de KvK voor de werkmij de natuurlijke persoon (DGA holding) of de holdingmij als bestuurder in te schrijven?

Link to post
Share on other sites
 • 1

Toch nog even:

De fiscus zou daar wel eens anders naar kunnen kijken. Je werkt immers in gezagsverhouding tot de aandeelhoudersvergadering!

 

Wie je als bestuurder inschrijft, hangt af van waar jij in eerste instantie de aansprakelijkheid wenst als bestuurder...


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 2

Bekende discussie! :smiling-face-with-sunglasses:

 

9 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

Wie je als bestuurder inschrijft, hangt af van waar jij in eerste instantie de aansprakelijkheid wenst als bestuurder...

 

En daar doemt gelijk een rare  adder onder het gras op: een eventuele verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid (verzorgd en betaald door de werkmij)  is bedoeld voor de uiteindelijke bestuurder als natuurlijke persoon. Mocht je dus je holding inschrijven als bestuurder, dan kan het voorkomen dat bij een onverhoopte bestuurdersaansprakelijkheidsclaim de juridische kosten die zijn toe te rekenen aan jouw persoonlijke holding, niet voor vergoeding in aanmerking komen. 

 

Hoe krom het ook moge lijken: risicotechnisch is jouw personal holding praktischer als bestuurder van de werkmij, maar verzekeringstechnisch liever als natuurlijke persoon. 

 


Waarmee kan ik je helpen?

Ik adviseer ondernemers over betrouwbare en betaalbare verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.   Meer weten?  Contact

 

Update verplichte AOV: Regeling niet uitvoerbaar, Koolmees zoekt naar alternatieven.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 334 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept