Jump to content
de filosoof
Verberg

Ltd of BV?

vraag

Eind dit jaar ga ik mijn v.o.f omzetten in een andere bijdrijfsvorm. Ik kreeg het advies om niet voor een b.v. te kiezen, maar voor een Ltd. Andere rechtsvormen zijn voor mij niet interessant. Heeft iemand ervaring met een Ltd. De rechtsvorm schijnt dezelfde grondslagen te kennen als een b.v. maar is veel goedkoper. Geen startkapitaal etc. Ze is gemakkelijker aan een Trust te koppelen. Voor de belastingwet schijnen sinds 1998 dezelfde regels te gelden. Graag advies/reactie.

heeft iemand eventueel nog een b.v. te kop. (vrij van schulden uiteraard.)

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hi Filosoof,

 

Wij hebben goede ervaringen met ltd. Van groot belang is of je bedrijf internationaal of nationaal georienteerd is. Internationaal doet een bv het qua uitstraling veel minder dan een bv. Nationaal en afhankelijk van je doelgroep kan dat wel een probleem in imago opleveren. Onbekend maakt onbemind soms.

Startkapitaal heb je ook bij een ltd nodig, maar veel minder.

Als je vanuit het buitenland opereert kun je ook behoorlijke tax voordelen hebben. Maar als je gewoon in NL opereert ben je net als een bv bezig en wordt je ook zo behandelt. Let er wel op dat de vestiging in het buitenland moet zijn met een branche in NL, anders val je snel onder de definitie van een bv en heb je ook meteen de verplichting tot een kapitaal van 18000

De kosten van zo'n vestiging in het buitenland kunnen zeer beperkt blijven.

 

Groeten Pieter


Live Life Lovingly and Grow!!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb van mensen bij de Kamer van Koophandel vaker gehoord dat er altijd met het nodige wantrouwen wordt gekeken naar een ltd. Schijnt een slechte naam te hebben in NL. De constructie wordt door Nederlanders vaak toegepast om linken met moederbedrijven zo vaag mogelijk te houden.


Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik weet uit ervaring dat nieuwe bedrijven die in Nederland opereren en Ltd. zijn vooral gezien worden als sjacheraars. Ik weet dat de Business Angels (particuliere investeerders) er niets van moeten hebben. Zij beschouwen het als verkeerde prioriteitenstelling. Je moet bezig zijn met je klanten en niet met juridische constructies, als je nog geen cent te makken hebt (of ze gelijk hebben of niet laat ik even in het midden, ik verwoord slecht hun standpunt). Ik weet ook dat een groot aantal toeleveranciers proplemen hebben met Ltd.'s, zij vrezen dat de ondernemer die in Nederland een Ltd opricht zijn verantwoordelijkheden tracht te ontlopen. Ze zullen dus geneigd zijn extra garanties te vragen op je niet serieus te nemen.

 

Zelf ben ik ook niet enthousiast over de ondernemers die met Ltd.'s aan komen zetten. Het risico dat het sjacheraars zijn en dat ze niet kunnen delen is boven gemiddeld. Maar dat zelfde geld voor Holdingstructuren en off-shore constructies voor nod nauwelijks bestaande bedrijven en ZZP'ers (zelfstandige zonder personeel) die zichzelf CEO (Chief Executive Officer) noemen. Burgemeester van het verbrande dorp zou in zo'n geval een betere titel zijn.

 

Anyway, als je geen geld nodig hebt en ook geen grote leveranciers of corporate (grote bedrijven) klanten, dan kan je prima gebruik maken van een Ltd. In alle andere gevallen zou ik gewoon een BV oprichten.

 

Heb je daar wat aan?

 

Groeten,

Nils

 

PS ik geef maar meteen uitleg van alle moeilijke woorden, anders krijg ik op mijn kop van de vriendin van mijn medemoderator (mede verantwoordelijke voor de gepaste inhoud van de discussies in dit deel van het forum).


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Niet alleen business angels maar ook venture capitalists denken zo: je moet met de opbouw en de groei van je bedrijf bezig zijn (dus verkoop en marketing) en niet met andere zaken (zoals de juridische kant). Focus op je klanten is dè kritische succesfactor van succesvolle bedrijven.

 

Ook heb ik, in mijn vorige leven als investment manager was mogelijke transacties afgewezen als de juridische structuur te ondoorzichtig was. Eén voorbeeld dat ik kan noemen was een bedrijf (Ltd.) met activiteiten voornamelijk in Nederland maar gevestigd was op de Jersey eilanden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties Corporate Finance

Ties van der Laan

10 rue des Alouettes

L-1121 Luxembourg-Cents

Phone: +352 091 427 566

Email: ties@ties.lu

Internet: www.ties.lu

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Hallo,

 

Voor alle informatie over de regelingen waar je in valt moet je contact opnemen met de kvk, die hebben hier een prachtige brochure over (welke niet van de site te bestellen of downloaden is ???). Begin eens met hier te kijken voor wat info:

http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=3095&SectieID=5

Als je optimaal gebruik wilt maken van de (eventuele)belastingvoordelen van een LTD moet je dus rekening houden met de wetgeving hier omtrend (zie eerdere antwoorden en info) Houdt er hierbij dus ook rekening mee dat je iemand zal moeten inschakelen die weet aan welke deponeringseisen de stukken van een LTD moet voldoen en iemand die europees belastingrecht beheerst (LTD goedkoper?((kosten buiten het nog moeten kunnen aantonen van het daadwerkelijk zijn van een Engelse LTD))

 

Ik heb ook de ervaring dat een "nederlandse" LTD in de nederlandse zakelijke omgang niet echt goed aangeschreven is. Mensen worden gauw "wantrouwig" en vragen zich (terecht of onterecht) af waarom voor een dergelijke constructie gekozen is.

 

Zoals immer in het leven geldt ook hier "heiligt het doel de middelen?". (Is het doel enkel minder te storten aandelenkapitaal?)

 

Groet,

 

Peter

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo! ;D

 

Even een reactie van een ouwe rot (accountant met specialisatie o.a. starters en herstructureringen). De oorsprong was de vraag naar het omzetten van een VOF naar een BV of Ltd. Ik ben het met enige schrijvers eens dat een Ltd in Nederland veel vragen oproept bij het zaken doen en daar zit je als ondernemer niet op te wachten als je omzet wilt maken. Over krediet vragen ga ik het geeneens hebben. Forget it.

 

Daarnaast: als je geen 18.000 euro in de zaak wilt of kunt stoppen moet je nog maar eens nagaan of je wel een rechtspersoon wilt. Je krijgt in ieder geval te maken met een (veel) strengere wetgeving op jaarrekening gebied en afscherming van de aansprakelijkheid is aan veel regels gebonden. Het 'onderhoud' van je rechtspersoon kost gauw zo'n 1500 of 2000 euro per jaar.

 

Fiscaal is het sinds vorig jaar ook niet meer wat het geweest is. >:(

 

Kortom, voor je een VOF of eenmanszaak gaat omzetten zou ik mijzelf maar eens goed laten adviseren! Een deel van mijn taak is momenteel ondernemers juist UIT de BV te halen omdat deze een molensteen om de nek geworden is.

 

Succes! ;)

Eric Leenderts

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 222 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept