Robert-Reinder Nederhoed

Junior
  • Aantal berichten

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Robert-Reinder Nederhoed

  1. In de roos Norbert! In dit voorbeeld zou Zoofy bij het uitbetalen van de factuur, 8% in een Bitcoin-betaling kunnen doen, die pas in mei uitgegeven kan worden. Bitcoin staat het toe om geld voor een bepaalde tijd te "locken". Het geld is dan onderweg; wel uit handen van de afzender, nog niet beschikbaar voor de ontvanger. Fiscaal en juridisch zuiver. Boekhoudkundig nog wel interessant. In feite ben je verzekerd van ontvangst op het moment van betalen door Zoofy, dus je kunt het gewoon opnemen als ontvangen betaling. Het is echter wel een balanspost waar je nog geen uitgaven uit kunt doen. Nou is er vast wel iemand hier, die gaat opmerken dat het Bitcoin-deel in mei wel de helft waard kan zijn in euro, of verdubbeld. Mocht je koersrisico willen voorkomen, dan wordt het lastiger. Er is nog geen euro-blockchain :-) Overigens kan ik me goed voorstellen dat ZZP'ers zo'n meevaller willen inbouwen in hun dagelijkse praktijk. Ondanks dat ik prima met geld kan omgaan, gebruik ik ook zo'n constructie. Door jaarlijks aangifte te doen voor de hypotheekrente-aftrek, heb ik elk jaar een geplande verrassing. De paar duizend euro teruggaaf in juli is een leuke meevaller.
  2. Wanneer je online een product koopt, kun je soms ook kiezen voor een extra verzekering. Dat maakt de webshop nog geen verzekeraar. Zoofy kan het oplossen door een derde partij de dienst te laten leveren. De vraag is breed: hoe zou Zoofy dit kunnen aanbieden? Het lijkt mij geen heel grote uitdaging om de wens functioneel te beschrijven (een soort omgekeerde incasso-dienst) en een partij te vinden die dit wil invullen. Mits er genoeg vakmensen zijn die via Zoofy opdrachten werven en deze optie gaan aanvinken. Nadeel is wel dat er aan deze dienst weer kosten verbonden kunnen zijn. Wie draagt die? Of weegt de rente over de gestalde periode wellicht op tegen de kosten van de dienst.
  3. Nou, je gaat wel erg kort door de bocht. Er zal geen belastinginspecteur zijn die het net zo interpreteert. Waar je op hint is ruilhandel. En ruilhandel is niet vrijgesteld van BTW. In ieder geval niet als je het commercieel doet. Ruil jij een keer iets met een buurvrouw, dan is er geen probleem. Heb je een ruilwebsite, dan zal de belasting je activiteit als bedrijfsmatig aanmerken en moet je gewoon BTW afdragen, ook al is er geen euro gebruikt in de transactie: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_berekenen_aan_uw_klanten/waarover_btw_berekenen/bijzondere_omzet/btw_berekenen_bij_ruilen Bitcoin kent wel een geldwaarde. Op elk moment kun je de waarde van bitcoin vaststellen. Bijvoorbeeld door de Coindesk prijsindex om te rekenen naar EUR: http://www.coindesk.com/price/ Als je belasting wilt ontduiken, heb je geen Bitcoin nodig. Dan gebruik je gewoon contant geld, of een schaduwboekhouding. Daar wordt al decennia op gestudeerd. Je kunt beter kijken hoe je Bitcoin kunt inzetten om problemen op te lossen of iets te doen wat nog niet kan met een euro of dollar. Bijvoorbeeld snelle, goedkope internationale betalingen. Of in-game geld met echte waarde. Of betalingen uit de hele wereld accepteren in je webshop met 1 methode. Of je project funden door een crowd funding te starten in de Blockchain en zo wereldwijd mensen te laten bijdragen.
  4. Een beetje een late reactie, maar we praten gewoon verder. Bij contant geld heeft iemand, als het goed is, de persoon gezien die het geld overhandigde. En kun je getuigen dat het een bepaalde persoon is geweest, mocht het zover komen. In de dienst van Aron kan alles geautomatiseerd verlopen. Wat betekent dat het bedrag in Bitcoin overal vandaan kan komen. Bijvoorbeeld van buiten Nederland. Dat is juist zo gaaf aan Bitcoin en dat is meteen ook waar het lastig wordt om het in bestaande regels te vatten. Hoewel ik denk dat je juridisch gelijk hebt, zou ik voorzichtiger zijn met online Bitcoin aannemen dan met contant geld van een fysieke persoon. Aan de andere kant, met dit soort diensten (weinig actieve Bitcoingebruikers nog) is het eerder de vraag of je gebruikers krijgt, dan of ze zich gaan misdragen :-)
  5. Je bent redelijk vrij in de dienst die je beschrijft. Houd wel rekening met AML richtlijnen (Anti Money Laundering). In jullie geval kun je de herkomst van het geld (bitcoins) niet verklaren. In het geval van een spoor die bij de ontvangende partij begint, zijn jullie een eindpunt in een onderzoek. Je kunt wel verklaren dat de bitcoins aan jullie betaald zijn, maar niet aantonen wie ze betaald heeft. Bij grote bedragen kan dat een probleem worden. Wedervraag: wat beogen jullie met deze dienst te bereiken?
  6. De voordelen van het gebruik van de Blockchain (de wereldwijde Bitcoin "boekhouding") om bewijs van bestaan aan te tonen: [*] er is geen trusted third party nodig. Als je Youtube gebruikt, vertrouw je erop dat jouw publicatie over 10, 20 of 50 jaar nog opvraagbaar is. [*] het is anoniem. Je versleutelde bewijs is voor iedereen opvraagbaar, maar niemand hoeft te weten dat het jouw bewijs is, wat in de transactie verstopt zit. [*] het is programmeerbaar. Je kunt het vastleggen van "proof of existence" automatiseren met software. Youtube heeft ook API's maar dat is niet schaalbaar (zie volgende punt). [*] het is schaalbaar. Wanneer je een paar honderd - in hun ogen - onzinfilmpjes publiceert, is de kans groot dat je account aangemerkt wordt als verdacht. Technologie streeft naar efficiëntie. Trusted third parties zijn per definitie kostbaar. Noodzakelijk, maar inefficient. Blockchain technologie maakt het mogelijk om derde-partijen te automatiseren. Het is moeilijk voor te stellen, maar het gaat gebeuren. Denk aan de overdraagbaarheid van eigendom. Alles in 1 protocol, wat wereldwijd werkt. Dat maakt bijvoorbeeld de uitgifte van aandelen automatiseerbaar, de handel wordt automatiseerbaar en niet afhankelijk van 1 beurs (AEX, Nasdaq, etc.). En dit soort beurzen bestaan al. Een voorbeeld: https://trade.secureae.com/#15019939154479467989 Nu nog gevuld met vooral obscure projecten, zoals altijd in het begin. Dit voorbeeld is gebouwd op de NXT blockchain. Een alternatieve implementatie; heeft niks met Bitcoin te maken. CCC is de website CryptoCoinCharts.info, waar ik wat aandelen in bezit, gekocht met NXT coins. Dit is super efficient. En de aandelen zijn overdraagbaar buiten deze website. Bewijs van eigendom ligt in de Blockchain van NXT. Meer weten? Laat maar horen.
  7. Hi Peter, goed bedacht voorbeeld. In het geval van een juridisch bevel zul je toch de data die je hebt moeten verstrekken. Je kunt anonimiteit eigenlijk niet garanderen, behalve de belofte dat het nooit openbaar wordt gemaakt, gedeeld of doorverkocht. Het Belastingdienst-artikel waar Joost naar linkt geeft aan dat je zelf het land mag bepalen met niet-tegenstrijdige bewijsmiddelen, bijvoorbeeld het IP-adres bij inschrijving. Nou is een IP-adres niet bepaald betrouwbaar als bewijs voor de woonplaats van de klant: [*] Nederlandse gebruikers die via Lycamobile of Vodafone internetten, krijgen vaak een IP-adres uit de UK. [*] Gebruikers die hun privacy afschermen met een VPN (virtual private network) hebben wisselende IP-adressen uit heel Europa. In het geval van een SEPA betaling, kun je in ieder geval achteraf herleiden waar de persoon vandaan kwam en je BTW daarop aanpassen. Een beetje vervelend voor je boekhouding, maar het kan. Wanneer je bitcoinbetalingen zou accepteren voor je datingsite, heb je geen IBAN om het land af te leiden en zijn IP-adres en emailadres de enige privacy elementen in je voorbeeld. Ik kan me voorstellen dat je dan bij de betaling op basis van het land van het IP-adres een keuze maakt voor BTW en dat dat afdoende is. De gedachte achter de wijziging naar "land van verbruik" zal zijn, dat BTW-tarief geen vestigingsvoordeel meer oplevert voor het land met het laagste tarief. Maar het wordt er voor de webwinkeliers niet makkelijker op!
  8. Hi Joost, dank voor je supersnelle, duidelijke antwoord. Fijn om te horen dat dit op deze manier kan. Dat stelt me gerust. En, ahum, ik heb zelf de voorwaarden opgesteld. Het risico is behoorlijk groot, vandaar dat ik de mensen rijk bedeel. Er komt voor mij nauwelijks arbeid bij kijken. De hardware staat in een serverruimte (waar ik af en toe heen moet), boekhouding en maandelijkse rapportages. Maar, point taken. Misschien ben ik te bescheiden te werk gegaan. Mogelijk onderschat ik wat er bij komt kijken. Crowdfunding had nog ik niet overwogen en zou hier ideaal voor zijn inderdaad. Daar zal ik me in verdiepen. Nogmaals dank en fijne avond, Robert-Reinder (ik zal hier tzt posten wat de uiteindelijke uitkomst is geworden)
  9. Overigens legde gebruiker Henck een maand terug op HL uitzonderlijk goed uit welke voordelen bitcoin heeft: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=42985;start=0 Fijne avond!
  10. Goedenavond, na heel wat lezen op HL ben een soortgelijke vraag nog niet tegengekomen. Ik heb een investeringsidee beschreven met een nogal afwijkende eigenschap: de winst bestaat uit virtueel geld (bitcoin). Bitcoin is niet mijn idee. Het bestaat sinds 2009 en sinds 2011 in opmars voor online transacties wereldwijd. Het is een systeem dat drijft op encryptie. Het aanbieden van rekenkracht aan het netwerk, wordt beloond met bitcoins. Bitcoins zijn geld waard. Met gebruik van een speciale processor die eind 2012 op de markt komt, ga ik rekenkracht aan het netwerk toevoegen en bitcoins verdienen. Die processoren moet ik aanschaffen. Ik heb enkele investeerders gevonden die in mijn plan geloven. Ik sta nu voor de keuze hoe ik afspraken met ze maak over de vorm van terugbetalen. De winst van mijn onderneming bestaat uit virtueel geld. Ik weet nu niet hoe ik dit moet doen: * een lening die ik terugbetaal in virtueel geld door winstdeling. * verkoop ik een aandeel in dit project (nadeel: btw). is er nog een andere constructie denkbaar? Het gaat in totaal om ongeveer 9000 euro. Ik wil niet de verplichting aan gaan om in euro's terug te betalen, vanwege de afhankelijkheid van de koers van bitcoin naar euro. In mijn huidige voorstel gaat alle opbrengst naar de investeerders, tot break even. Daarna krijg ik een marge op de opbrengst. En ik blijf eigenaar van de apparatuur. De afspraken eindigen 31-12-2014, onafhankelijk van of het geleende bedrag volledig is terugbetaald. Kan ik, belastingtechnisch bezien, een lening aangaan met eigen afspraken over terugbetaling? Bedankt! Vriendelijke groet, Robert-Reinder Nederhoed
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.