Ron_HL77

Senior
  • Aantal berichten

    34
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Ron_HL77

  1. Ik heb alweer 4 jaar terug een jong gebruikte (destijds 1 jaar oud) auto via een financial lease regeling aangekocht. De lening is medio dit jaar afgelost. Al een jaar of 2 rij ik veel te weinig zakelijke kilometers. Ik denk dat verhoudingsgewijs ik 20% zakelijk rij en 80% privé. Dit komt omdat ik veelal op fietsafstand of met de OV mijn klanten kan bereiken. In al die jaren heb ik gewoonweg dure bijtelling gehad/betaald. Qua kosten had ik aan deze auto bijna niets. Gemiddeld 1x in de twee weken getankt vanwege de hoeveelheid aan privé kilometers. De auto had ook weinig onderhoud nodig. Ik kom doorgaans bij klanten die eigenlijk al een woordje klaar hebben staan bij het zien van mijn auto. Dat was ik doorgaans wel beu. Het was domweg ook niet goed voor de werkverhouding. Ik heb na de aflossing van de financial lease dit jaar een goedkope auto uit het A-segment gekocht die ik wederom via een financial lease heb aangekocht. Deze auto gebruik ik puur zakelijk. Ik heb een verklaring privé gebruik auto hiervoor ingediend bij de Belastingdienst. Ik lees veel onderwerpen over het wel en niet kunnen verwijderen van de zakelijke auto op de balans. Wat is in mijn geval mogelijk en niet mogelijk? De auto staat op mijn naam, ook al staat hij op de zaak. Gezien mijn eenmanszaak ben ik privé eigenaar van de auto lijkt mij. Ik kan hem dus naar mijn idee niet aan mijzelf verkopen. Ik kan hem ook niet overschrijven op mijn naam, aangezien hij destijds ook gewoon op mijn naam te naam is gezet. Kan ik hem aan mijn vriendin/partner verkopen? Wij zijn niet getrouwd, hebben ook nog geen samenlevingscontract. We (lees: ik) willen de auto eigenlijk niet kwijt gezien zijn praktische karakter. Als het niet anders kan overweeg ik hem in te ruilen tegen een privé auto.
  2. Ik ben als ZZP-er bezig om een hypotheek af te sluiten. Een paar jaar terug heb ik vanwege minder inkomsten en door de crisis een paar lastige jaren gehad, ik heb voor de verschuldigde IB een doorlopend krediet afgesloten om de verschuldigde bedragen te voldoen. Ik heb bij het te lenen bedrag rekening gehouden met een klein bedrag ter verbouwing van mijn vorige huis. Maar de hoofdzaak van de lening was om de IB te betalen. Mijn hypotheekspecialist vraagt zich nu af of ik de schuld bij de bank kan verplaatsen naar box 1, deze staat dus nu geheel in box 3. Kan dat zomaar? Ik neem aan dat de IB van destijds dan opnieuw gemaakt moet worden met alle risico's van de wijzigingen van dien. Of dat aan te raden/te adviseren is daar heb ik zo mijn twijfels in. Kan ik eventueel iets doen met box 1 of fiscaal ergens voordeel uit halen omdat ik het krediet in feite primair voor de afbetaling van de IB heb geregeld?
  3. De fiscus vraagt in de brief die ik ontving het volgende: Wanneer de voorbelasting (mede) betrekking heeft op de aankoop van de auto met kenteken "xx-xx-xx", verzoek ik u aan te geven of beide auto's die thans op uw naam staan, zakelijk gebruikt worden en zo ja, door welke personen. Kan het zo zijn dat ik medio vorig jaar al van de eerste auto een groot deel van de BTW heb teruggevraagd en dat bij de fiscus nu een belletje gaat rinkelen waarom ik nu weer de BTW terugvraag?
  4. Ik had reeds een personenauto die ik voor 40% zakelijk / 60% privé gebruik (grofweg ingeschat), deze staat op de balans. Ik heb recent een personenauto voor erbij gekocht. Deze heb ik ook op de balans geplaatst en de BTW als voorbelasting teruggevraagd. 2 auto's in een eenmanszaak. Ik heb van de week een brief van de Belastingdienst gekregen waarin ik bewijslast moet aantonen waarom ik BTW terugvraag. Van 10 facturen moet ik de hoogste BTW bedragen aantonen en dan met name de factuur van de recent aangekochte auto. Ik neem aan dat ze willen weten waarom ik een 2e auto heb gekocht en die op de balans heb gezet en of ik aan kan tonen dat ik met deze auto ook zakelijk rij. Ik rij beide auto's gedeeltelijk prive/zakelijk, wat is wijsheid in mijn communicatie richting de Belastingdienst? Kan het überhaupt niet wat ik wil in deze constructie? Ik begrijp dat ik als eenling uiteraard niet meerdere auto's op de zaak kan zetten en dat ik zo van het belastingvoordeel kan genieten.
  5. Hallo Joost, Ik tank inderdaad prive, maar tot op heden (afgelopen jaar), heb ik de diesel voor 75% afgetrokken en in mijn administratie opgenomen, dit mag dus blijkbaar niet, aangezien ik een auto van de zaak heb? Klopt dat? Auto van de zaak van de balans af halen, ja daar heb ik over nagedacht. Echter zijn daar nog bepaalde restricties/procedures voor? De auto is gekocht op basis van financial lease en de looptijd daarvan bedraagt nog 24 maanden. Wat zijn de do's en don't oftewel best practices hiervoor? Ik neem aan dat de auto niet zomaar van de balans afgehaald kan worden, maar dat deze door mij met privegeld moet worden bekostigd? En hoe gaat dit dan?
  6. Ik heb een auto van de zaak die op benzine rijdt. Door de vele kilometers die ik zakelijk moet maken heb ik enige tijd geleden besloten om een auto op diesel te kopen (priveauto). De auto van de zaak staat nu regelmatig langere perioden stil. Een dure zaak dus, echter rij ik niet minder dan 500km per jaar met de auto van de zaak, dus zal ik de volle mep aan bijtelling moeten betalen. Ik trek de benzinekosten (75%) af van alle zakelijke ritten die ik met de priveauto rij, maar ik vraag me eigenlijk af of dat wel mag, aangezien ik gewoon in feite een auto van de zaak "moet" gebruiken voor zakelijke ritten...
  7. Gisteren een afspraak met Regus gehad. 550 ex internetkosten a 99 euro vroegen ze voor een ruimte van pak 'em beet 16m2. Vond het vrij veel. Salesmanager schoot eerst met 800 euro, toen ik zei dat ik dat enorm hoog vond kwam hij met dit voorstel aan. Misschien dat ik gebruik ga maken van Regus eigen Business World Card Membership waarbij je voor een bedrag recht hebt op 5/10/onbeperkt aantal dagen op een kantoor, gok wel dat dit is op basis van beschikbaarheid. Ben ook nog op zoek naar andere goedkopere oplossingen...
  8. Desmond, via welke kanaal heb je dit geregeld?
  9. Ikzelf ben me aan het oriënteren voor een kleine kantoorruimte voor twee personen, max 30 vierkante meter. Voorzien van twee bureaus en twee bureaustoelen. Als extra voorziening heb ik een draadloze of normale internetaansluiting nodig. Kan bij Regus niet echt hoogte krijgen van prijzen etc. Kan iemand een indicatie geven indien deze een soortgelijke setup heeft gehuurd bij Regus? Het mogen ook ervaringen zijn van een andere aanbieder.
  10. Klopt Joost, dit topic had ik al gezien, maar beantwoord mijn vraag nog steeds niet hoe ik de restwaarde na 5 jaar dien te berekenen. Misschien contact opnemen met een dealer/leasemaatschappij, of zijn er andere wegen naar Rome?
  11. In december 2008 heb ik een 2e hands auto op naam van de zaak gekocht via een financial lease constructie. Nieuwaarde van de auto is 48.000 euro, prijs bij aanschaf was 34.950, de auto is van april 2007. Hoe bereken ik hier de restwaarde van na 5 jaar? Mod edit: Ron ik heb het vanwege de nauwe samenhang even gevoegd in jouw andere draad over dezelfde auto
  12. Joost, Zie de volgende link: http://www.awvn.nl/smartsite.shtml?id=11885
  13. Overigens moet ik opmerken dat het geen boete was, maar dat beide partijen uit zijn gekomen op een schikking...
  14. Het is me niet bekend of ik dit moet opnemen in mijn balans/boekhouding. In 2008 heb ik per abuis de concurrentiebeding met mijn oude werkgever overtreden. Ik ben als zelfstandige met mijn eenmanszaak bij een klant gaan werken waar zij indirect zaken mee deden. Een heel gedoe. Boete is een x-aantal duizend euro's en er is afgesproken dat ik vanaf 1 januari 2009 de boete per maand inlos. De bedragen maak ik over vanaf mijn zakelijke rekening, maar is dit wel juist? Had ik dit niet via mijn privérekening moeten betalen? Enfin, is het een en ander wel aftrekbaar via de belastingaangifte?
  15. Geldt dat dan ook voor een auto die in december 2008 is aangeschaft? Ik neem aan dat de 2008 regeling geldt?
  16. Dat bedoel ik, willekeurige afschrijving :) Ik zie alleen op de site van de Belastingdienst niks over het feit dat personenauto's niet toepasbaar zijn voor de regeling. Of ik moet iets over het hoofd zien?
  17. Hallo Sander, Bedankt voor je uitleg, maar ik begrijp dus dat ik de auto in 5 jaar tijd moet afschrijven en dus geen recht heb op directe afschrjiving vanwege startersaftrek?
  18. Ik heb eind 2008 een auto van de zaak via financial lease aangeschaft. Ik ben begonnen in augustus met mijn eenmanszaak. Hoe kan ik het beste de auto afschrijven? Ik weet niet of ik voor dat jaar in aanmerking kom voor de startersaftrek, aangezien ik het urencriterium van 1225 uur niet heb gehaald. Dus willekeurig afschrijven lijkt mij niet van toepassing... ???
  19. Het gekke is dat ik vroeger bedrijfsadministratie heb gehad tijdens mijn studie en ik echt wel weet hoe het een en ander werkt qua grootboekrekeningen etc, maar heb voor de rest nog nooit een administratiepakket in gebruik gehad, dus dit is wel even wennen. De eerstvolgende workshop bij Snelstart is pas medio maart, dan is het voor mij eigenlijk al te laat.
  20. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik maar een deel van het programma begrijp en ik kom er niet uit, niet bij de inrichting van de administratie en de verdere stappen, dus ik denk dat ik maar de hulp van een Snelstart-dealer inschakel.
  21. Onlangs heb ik Snelstart XD aangeschaft. Prima pakket, niet al teveel poespas in zake boekhoudkundige termen. Systeemvereisten zijn naar mijn idee best fors, op een wat oudere laptop met 1gb intern geheugen werkt het niet al te snel. Ben nog niet helemaal thuis met de boekhouding in XD, zo kun je bij een "inkoop" de betaling koppelen aan kas, chipknip, pin of oninbaar, maar ik zie nog niet hoe je de betaling kan koppelen aan een transactie per bank. Zo heb ik bijvoorbeeld vanuit privé een aantal kosten gedeclareerd aan mijn eenmanszaak. De eenmanszaak keert vervolgens de declaratie uit, maar weet niet hoe ik de feitelijke betaling moet aangeven in XD. Ik heb nog geen bankafschriften ingelezen, dit wil ik liever in eigen hand doen en zelf de transacties invoeren... Zijn hier nog meer XD aanhangers?
  22. Hmm, het antwoord heb ik al gelezen in dit topic: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=20029;start=msg173217#msg173217 Ik boek enkel de BTW (75% van de gemaakte kosten) in en laat de kilometeradministratie zitten.
  23. Als er geen vaste regel is, dan boek ik de kilometervergoeding 1x per maand in. Vind ik dan zelf wat fijner. Ok, dus de verhouding prive/zakelijk wordt in de regel op jaarbasis bepaald. Ik rij de auto elke doordeweekse dag standaard zo'n 15 km heen en terug, van en naar de klant, maar daarbij tank ik minstens 1x in de week waarbij de verhouding prive/zakelijk eigenlijk grofweg zo'n 80/20 is. Ik heb daarbij altijd, ongeacht hoe de verhouding is, elke tankbeurt de btw berekend op basis van de 75% regel, maar merk dus op dat dit niet de juiste gang van zaken blijkt te zijn omdat je dus de 75% moet rekenen naar rato van de zakelijke kilometers. Maar vind het lastig om dit dus te berekenen... want elke maand is toch weer anders. Enig idee hoe ik het een en ander het beste kan berekenen en inboeken?
  24. Ik weet niet hoe ik de autokosten het beste kan inboeken in mijn boekhoudprogramma. Ik heb enige tijd terug een priveauto gebruikt die ik deels zakelijk gebruikte (klantenbezoekjes etc.), ik heb alle zakelijke ritten geregistreerd en vraag me af hoe ik deze ritten moet inboeken in de administratie, zou dat 1x per maand mogen, dus alles opgesommeerd en het als autokosten opgeven? Dus autokosten (zakelijke kilometers x 0,19 cent maand x) aan prive een x bedrag? En mag ik ook 1x per maand alle benzine bonnen opsommeren en dit in de boekhouding opnemen als; autokosten (btw 75% maand x)? Of moet dit per tankbeurt, wat dus betekent meer administratief werk?
  25. Dan begrijp ik er geen snars meer van aangezien vele sites zeggen; financial lease betekent geen fiscale bijtelling ???
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.