Jump to content

JonathanS

Junior
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  anders

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik heb wel degelijk een wensenlijstje, maar mijn initiele vraag was vooral bedoeld om ideeen voor sites/platformen te krijgen waar ik dat lijstje (vacature) op kan plaatsen. Ik had dus het idee dat de grote sites vooral veel geld kosten en weinig opleveren (heb 1x een advertentie op een redelijke prijzige site geplaatst en daar nagenoeg geen reacties aan overgehouden). Vandaar dat ik daarvoor wat tips vroeg ;)
 2. Geen probleem ;) Ben op zoek naar een .NET'er (applicatie is in C# geschreven om precies te zien) en voor de rest moet het een redelijke allrounder zijn en vooral ook buiten de puur technische kaders kunnen denken.
 3. Ivm de huidige en aankomende groei ben ik op zoek naar een nieuwe developer/technisch partner. Nu zijn er allerlei sites waar je tegen (forse) betaling een vacature kunt plaatsen. Maar de vraag is of ik daar veel verder mee kom: - vaak dure advertenties - de vraag is of je daarmee niet schiet met een schot hagel. Ik zoek liever iets gerichter. Maar via welke site bereik ik nu die doelgroep van ondernemende, energieke developers? Heeft iemand een suggestie? (ps. Linkedin, Twitter al wel geprobeerd maar kennelijk biedt mijn netwerk niet zo heel veel opties hierin :-\ )
 4. ok, zoals ik het nu begrijp: - ik wist al dat ik de activa vanuit de EMZ kan overdoen naar de BV - stel: ik heb 100.000,- aan activa in de EMZ - ik wil anderen laten participeren: hiervoor waardering nodig. - stel: partij B wil belang van 20%. Scenario 1: geruisloze inbreng, waardering activa in BV (werkmaatschappij) wordt ook 100.000 - partij B brengt 20.000 aan cash of aan uren in. - na 3 jaar wordt BV verkocht tegen 1000.000 - holding partij B maakt 200.000 winst. - mijn holding maakt 800.000 winst. Scenario 2: ruisende inbreng, waardering activa in BV wordt meer, bv 500.000 - ik maak 400.000 virtuele winst als prive persoon en moet daar fiscaal over afrekenen. - partij brengt 100.000 aan cash of aan uren in. - na 3 jaar wordt BV verkocht tegen 1000.000 - holding partij B maakt 200.000 winst - mijn holding maakt 800.000 winst. Als deze scenarios kloppen (wie kan dit bevestigen?) dan is scenario 1 fiscaal het gunstigste. Echter, partij B participeert hiermee tegen een veel te gunstige waardering in de nieuwe BV. Hoe dit te voorkomen? Dit zou kunnen door - als partij B in uren participeert ipv in cash - door het uurtarief ook kunstmatig laag te houden, zodat het aantal te leveren uren gelijk blijft in beide scenario's. Of zie ik ergens iets over het hoofd??
 5. Okay, ik heb inderdaad flink meegewerkt aan de software: input en meegedacht is een understatement ;) De user interface en functioneel ontwerp is vrijwel geheel van mijn hand. Ook veel in testing/debugging heb ik zelf gedaan. Maar goed, jij denkt dus dat de overwaarde die hierdoor is ontstaan (ook al is die 5 voudig van de huidige boekwaarde) zonder fiscale nadelen naar een BV kan worden overgezet? Omdat juist m'n accountant zegt dat dat niet kan, zonder af te moeten tikken...
 6. Nee, niet in fysieke activa. Wat in een eenmanszaak niet zozeer op de balans komt, is eigen inbreng in uren (van mij als oprichter). Daarnaast heb ik (extern) software laten ontwikkelen wat door verschillende redenen veel lager is uitgevallen qua prijs dan wat het waard is. Dus staat ook veel lager op de balans. Er komt ook een stuk goodwill bij en toekomstpotentieel. Al met al is de geschatte waardering zo'n 5 keer hoger, dan wat er op de balans staat.
 7. Momenteel ben ik met enkele partijen in gesprek die in mijn huidige eenmanszaak zouden willen participeren in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Het lastige hierin is, om aandelen uit te kunnen geven moet ik eigenlijk naar een BV (holding/werkmaatschappij) constructie toe. Vervelende hierin is: omdat de waardering op basis waarvan men investeert/participeert flink hoger is dan wat er nu op de balans staat, zou ik prive bij bij overgang van eenmanszaak naar BV flink moeten aftikken bij de fiscus over de 'papieren' winst die dan ontstaat wanneer er aandelen aan een buitenstaander (de participant) worden verkocht tegen de hogere waardering. Om dat te voorkomen, zou er eerst een afkoelperiode van 3 jaar moeten zijn, maar net zolang kan er dus niemand van buitenaf in participeren. Is daar een inventieve workaround voor op de een of andere wijze....??
 8. Ben inmiddels weer wat verder en het idee ligt er nu om het kapitaal te verstrekken in de vorm van een achtergestelde lening (85% van het totaalbedrag) + aandelen tegen nominale waarde (15% van het totaalbedrag). Ik heb er nu een hoop over gelezen, maar het is me nog niet helemaal duidelijk: Een belangrijk nadeel bij een achtergestelde lening is toch dat ik als ondernemer toch nog steeds een terugbetalingsverplichting blijf houden van het geleende bedrag? Bovendien heb ik dan ook X% van mijn bedrijf uit handen gegeven via de aandelen. Dat voelt als dubbelop... als ik de lening (+ rente!) heb terugbetaald, heeft de investeerder nog steeds een deel van de onderneming in handen. Wie weet meer...?
 9. Je bedoelt hiermee dat convertibles meestal niet worden omgezet in aandelen maar dat het een lening blijft en dus terugbetaalt wordt in normale omstandigheden? Wat bedoel je hiermee precies 'echt wat te verliezen'?
 10. @ StevenK, thx voor je reactie! Snap ik, maar de vraag is of er direct een BV van wordt gemaakt (los van dat dit ook niet altijd de ultieme bescherming biedt). Ik kan een lening van die ordegrootte ook nog wel alternatieve wegen verkrijgen, bv via de bank. Maar ben ook benieuwd naar andere reacties!
 11. Hallo, Voor mijn lopende onderneming (eenmanszaak) heb ik een investeerder gevonden voor een kapitaalbehoeftr van plusminus 30.000 euro. Nu is de vraag hoe ik dat kapitaal van deze investeerder het beste kan aantrekken: lening, aandelendeal of een combi wellicht. Hoe/wat: - voorkeur investeerder is een converteerbare lening waarbij dus op door hem gekozen moment tegen vooraf vastgestelde koers kan worden geconverteerd. Risico's liggen daarmee volledig bij mij: als het slecht gaat zit ik met een schuldeiser, als het goed gaat ben ik relatief veel aandelen kwijt (afh vd gekozen conversiekoers natuurlijk) - mijn (deels gevoelsmatige) voorkeur is vooralsnog volledige participatie in aandelen waarbij meerderheidsbelang (ruim) bij mij blijft liggen. Mocht er onverhoopt wat misgaan dan loop ik minder risico. Tevens garandeert dit m.i. meer "hands on" commitment vd investeerder omdat ie er dan niet alleen als kapitaalverstrekker in zit maar mede eigenaar. Vind ik prettig aangezien ik behoefte heb aan sparringpartner. Side notes: - Ik snap ook wel dat de investeerder gecompenseerd moet worden voor z'n genomen risico maar dat kan ook via andere manieren. - Omdat het een jonge onderneming is, zit is waardering vd tent sowieso lastig. Dat maakt de onderhandeling lastiger maar indicatie van ondernemingswaarde is 2-2,5 ton. Redenerend vanuit mijn positie als ondernemer: what's a wise thing to do?
 12. Hopelijk kan iemand me helpen met advies over het volgende: - Wij starten een webshop concept met digital-printing producten waarbij de content zelf (dus de foto's) door diverse fotografen worden geleverd. - Zij stellen zelf verkoopprijzen in en behouden auteursrechten e.d. over de foto's. - de afnemer is de consument, die gebruikt de foto's om digital printing producten mee te bestellen. - de fotograaf ontvangt het verschil tussen zijn verkoopprijs en zijn inkoopprijs bij ons. - wijzelf, als platform, ontvangen een faciliterende fee, ter dekking van opslag, shipping en handling, ideal, etc Vraag is nu: hoe loopt de administratieve stroom? Wij, als platform, worden betaald door de consument en we verrekenen dat met de fotograaf die onze directe klant is. Moeten wij namens de fotograaf aan de klant een factuur sturen of moeten we namens onszelf een factuur sturen? In feite is het de fotograaf die verkoopt, niet wij. Aan de andere kant ontvangen wij de primaire betaling vd consument en verrekenen dit later weer met de fotograaf. Misschien kan iemand hierin duidelijkheid geven?
 13. omdat je geen merkrecht op jouw merk hebt, is het volgens mij heel lastig om hier iets (juridisch dan) tegen te ondernemen. Veel succes!
 14. muziekrechten geldt alleen op recente muziek, in die zin, dat veel klassieke muziek van 1 of enkele eeuwen terug rechtenvrij is geworden. Dat is direct ook de reden dat deze muziekjes zoveel als midi in kerstkaarten, telefoonsystemen, mobieltjes etc gebruikt zijn/worden...
 15. Meestal als er rechten op zit dan zit meestal ook een logo er op.En als je het toch doet moet de eigenaar altijd eerst vriendelijk verzoeken om hem er af te halen. of er een logo opzit maakt idd niets uit, het auteursrecht is altijd bij de maker, tenzij hij/zij het heeft overgedragen aan iemand, of iemand een gebruiksrecht verleent over de betreffende foto's. En ja, daar zal in 99% vd gevallen een vergoeding tegenover moeten staan, of een tegenprestatie.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept