Jump to content

avelache

Super Senior
 • Content Count

  213
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4

Personal info

 • You are:
  anders
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  www.zibb.nl
 1. Wat een crime is dit. Enerzijds omdat het gewoon veel tijd kost. Even uitzoeken is er niet bij. En anderzijds wilde ik eigenlijk maar €1.000 per jaar beleggen. Maar dan zijn de kosten dermate hoog dat gewoon sparen misschien een beter idee is.
 2. Dank voor deze tips! Enig idee hoe het zit met de zekerheid dat het mijn beleggingen zijn? Als ik het bergrijk met banksparen waarbij mijn saldo volgens mij onder het deposito garantie stelsel valt, wat gebeurd er dan als de aanbieder van de beleggingen/dit pensioen product failliet gaat? Normaal gesproken moet ik dan mijn beleggingen bij een andere aanbieder onderbrengen, werkt dat hiermee ook zo? En zelfs als dat zo is, hoe weet ik 100% zeker dat ik daadwerkelijk beleggingen heb en niet naar een internet site zit te kijken waar verder niets achter zit?
 3. Ik wilde even snel mijn voorlopige aanslag 2018 wijzigen. Maar het lijkt er op dat ik dan alles opnieuw moet invullen. Heb ik iets verkeerd gedaan? Of is dit gewoon de belastingdienst in de categorie "makkelijker kunnen we het niet maken"? Daarnaast wilde ik dit jaar een klein deel van mijn beschikbare pensioen ruimte gebruiken om te beleggen ipv sparen op een geblokkeerde bankspaarrekening. Welke alternatieven heb ik daar voor in zijn algemeenheid? En wat zijn goede aanbieders? Mijn voorkeur gaat uit naar een index tracker en/of fondsbeleggingen.
 4. Ik heb nu van een flink aantal contacten (nooit zaken mee gedaan in termen van elkaar facturen gestuurd) en bedrijven (wel facturen van ontvangen/naar verstuurd) een verzoek gekregen om een AVG document goed te keuren. Al die documenten geven aan dat ze mijn gegevens 1 of 2 jaar bewaren. Nu vraag ik me het volgende af: 1. Kunnen die contacten mijn documenten niet net zo goed meteen verwijderen? Met sommigen heb ik 0-3 contact momenten per jaar. Wat hebben ze er dan aan om mijn CV + emails te bewaren? Naar mijn mening niets en kan die data net zo goed direct worden verwijderd (heb ik nu ook laten doen). Toch voelt het wat cru, want dit kan toch niet de bedoeling van deze nieuwe regels zijn? 2. Als ik een zakelijke relatie met een bedrijf heb, dan heeft zitten er facturen in de boekhouding. Hoe kan je dan na 1-2 jaar mijn gegevens verwijderen? Want die boekhouding moet je 7 jaar bewaren. Of valt dat buiten de AVG? Hoe moet ik dat zien?
 5. Moet er een klacht zijn voordat er uberhaupt controle en/of een boete volgen? Als dat zo is, is de kans inderdaad erg klein dat kleine eenmanszaken ooit een boete krijgen. Want er zullen immers weinig klachten tegen hen worden ingediend. Ik heb nu dus geen idee hoeveel tijd het in beslag gaat nemen. Ik heb vanochtend een minuut of 5 naar dit topic gekeken en op een link geklikt naar de website van ondernemersplein. Daar zag ik een soort van checklist met 11 punten. Even doorlezen kan al snel een uurtje in beslag nemen. Dan zo'n voorbeeld verklaring zoeken en een beetje tweaken. Ik neem aan dat dit de zgn verwerkersovereenkomst is? Anders zou ik zelfs meerdere overeenkomsten moete opstellen, maar dat lijkt me niet. Naar een stuk of wat klanten sturen. Mogelijke issues kunnen er voor zorgen dat e.e.a. veel tijd in beslag gaat nemen. Ik verwijder bijv. nooit emails uit mijn archief. Eigenlijk weiger ik dat ook per definitie, want ik heb wel iets beters te doen dan email archief opschonen. Als dat onder de AVG valt en ik dat in mijn overeenkomst opneem en een klant daardoor niet ondertekent, dan ......
 6. Allereerst ben ik nieuwsgierig in welke branche/beroepsgroep je een detacheringsbureau gaat starten? Verder zie ik dat Norbert alle vragen al beantwoord heeft. Dus ik wil enkel proberen of ik je aan het denken kan zetten over het volgende. Waarom zou je auto's leasen of kopen? Brengt dat niet een groter risico met zich mee dan je werknemers zelf hun vervoer laten regelen? Even uit de losse pols een paar cijfers vergelijken: auto leasen Stel het kost €600 per maand om de auto te leasen, inclusief alle bijkomende kosten als verzekering, MRB en brandstof. Dat bedrag betaal jij als werkgever. En laten we aannemen dat de werknemer netto €200 p/m bijtelling betaald. werkgever betaalt km vergoeding + extra salaris & werknemer koopt zelf een auto Stel de werkgever verstrekt een mobiliteitsbudget a €600, precies gelijk aan de lease kosten De werkgever geeft een km vergoeding. Stel dat de werknemer 19 dagen per maand werkt en een enkele reis afstand heeft van 21 km. Dat kost dan €152 per maand. Verder keert de werkgever het restant v/h mobiliteitsbudget uit als salaris. Ik schat dat er iets minder dan €400 uitbetaald kan worden (rekening houdend met sociale lasten, pensioen, etc). De werknemer houdt hier netto €200 aan over. De werknemer ontvangt zo netto €350. Tel daar de weggevallen bijtelling van €200 bij op en de werknemer heeft €550 per maand om alle auto kosten van te betalen. Daarmee komt de werknemer een aardig eind. Wil jij als werkgever dan het risico lopen dat werknemers na 1,5 jaar een nieuwe baan vinden en je vervolgens nog 2,5 jaar aan een lease auto vast zit? Of genoodzaakt bent deze bij een nieuwe medewerker verplicht in te zetten? Het zou ook kunnen dat het beheer van een wagenpark meer tijd en moeite kost dan een klein beetje extra salaris administratie?
 7. Ik ben eens nieuwsgierig of er al kleine ZZP'ers zijn die de AVG netjes hebben ingevoerd? Met klein bedoel ik eenmanszaken met maximaal 5-20 klanten en zonder website (of eventueel enkel informatieve website zonder contact formulier en vastlegging van klant data voor mailings). Mijn gevoel zegt dat tussen de 90% en 95% van de (kleine) eenmanszaken nu niet aan de AVG wetgeving voldoet. Maar dat is puur gevoel. Mogelijk is dit ook nog geen accuut probleem, want ik hoorde op de radio iets over dat de overheid de komende maanden nog niet heel streng controleert bij kleine bedrijven en er geen boetes worden opgelegd. Zelf stel ik me op het standpunt dat ik heus aan de regels wil voldoen. Maar dat het toch niet zo mag/kan zijn dat ik hier langer dan 1 hele werkdag aan tijd aan moet besteden. Al heb ik nu geen idee of en hoeveel tijd het me gaat kosten.
 8. De Telefoongids en daar belastingadviseur invullen in het vak Wat zoekt u? @Ward, Op zich een prima idee. Al vraag ik me wel af hoe ik een kwalitatief goede belastingadviseur vind? Eentje die zich ook niet enkel blind staart op de fiscale aspecten. Maar ook volledig is ingelicht op juridisch vlak. Daarnaast ben ik op dit moment enkel aan het kijken wat de mogelijkheden zijn. Zeker omdat de wet/overheidsregels nog verre van definitief zijn. En op dit moment zou het dan jammer zijn om kosten te maken voor iets wat over enkele maanden misschien al weer achterhaald is.
 9. Dank voor dit antwoord! Laat ik eerst kort uitleggen wat het vraagstuk is. Ik werk als zelfstandig controller. En ik wordt regelmatig voor lange(re) opdrachten ingehuurd. Opdrachtduur start met 3 maanden en wordt vervolgens telkens verlengd en eindigt bijv. na 1,5 jaar. Dit is zeer gebruikelijk in mijn branche. Er zijn dus duizenden of misschien wel tienduizenden ZZP'ers die op deze manier werken. En die vallen naar mijn mening allemaal in een grijs gebied omtrent de vraag of ze nu wel echt als zelfstandige werken? Ik dacht dat een simple oplossing zou zijn om mijn partner een BV op te laten richten. En daar zelf als werknemer in dienst te gaan. De constructie is daarmee identiek aan wanneer ik in dienst treed van een detacheringsbureau. Enkel met dien verschille dat ik de directeur van een detacheringsbureau niet ken en hij/zij de winst opstrijkt of het mijn partner is en de winst. Oprichten van een BV zou dus moeten helpen om enige discussie te voorkomen omtrent de vraag ik nu wel/niet echt een zelfstandige ben. Nu is mijn (algemene) vraag of ik dit op de een of andere manier kan oplossen? Want naar mijn mening is het toch treurig dat ik precies hetzelfde kunstje wel in loondienst mag doen, maar misschien niet (en misschien ook wel) als zelfstandige.
 10. Het antwoord op je eerste vraag kon ik nergens op internet vinden. Ik zie talloze websites met een algemeen verhaal. Daarin worden bedragen vanaf 100k tot 200k genoemd. Echter zonder enige rekenkundige onderbouwing. Weet iemand een website waar ik wel een (voorbeeld) berekening kan vinden? Als antwoord op je 2e vraag. Persoonlijk denk ik dat het oprichten van een BV door je echtgenoot/partner een goed alternatief is. Daarmee ben je nl in 1x verlost van enige discussie over het feit of je al dan niet een zelfstandige bent. Fiscaal gezien heeft dit volgens mij geen impact (belasting tarieven zijn immers hetzelfde als wanneer je de BV zelf opricht). Wat denken jullie?
 11. Mag ik eens op deze vraag inhaken? Als je de Knab participatie zakelijk (in je eenmanszaak) aanschaft dan veronderstel ik dat je over het rendement IB verschuldigd bent. Hetgeen zou betekenen dat als je qua inkomen in het 52% tarief valt, je circa 2,75% rendement maakt (rekening houdend met de MKB winst vrijstelling). Is dit een correcte veronderstelling? En indien dat het geval is, kan je er voor kiezen om deze participatie niet zakelijk maar privé aan te schaffen?
 12. Ik wil binnenkort een nieuwe smartphone aanschaffen. En nu vraag ik me af of ik die aanschaf als zakelijke kosten kan bestempelen? Op dit moment verwerk ik geen telefoonkosten in mijn boekhouding. dit vanwege het feit dat ik mijn telefoon voor circa 1/3 deel zakelijk gebruik. En de abonnementskosten zijn op jaarbasis 150 EUro (incl BTW). Hetgeen betekent dat ik circa 50 Euro als zakelijke kosten zou kunnen boeken. Omdat dit een relatief laag bedrag is icm de soms wat complexe regels heb ik dit altijd maar achterwege gelaten. Omdat de aanschaf van een smartphone wat duurder is, dacht ik laat ik toch eens kijken of ik die dan zakelijk kan aanschaffen. Op de website van de belastingdienst lees ik enkel dat ik de BTW dan naar rato van prive/zakelijk gebruik mag terug vragen (ofwel 1/3 deel in mijn geval). En interpreteer ik het juist dat ik (net als bij de abonnementskosten) slechts 1/3 deel van de aanschaf als zakelijke kosten mag aanmerken?
 13. Ik was even bezig met het afronden van mijn boekhouding 2016. En dacht laat ik even controleren of alles goed gaat mbt de B&B overnachtingen die ik dit jaar heb gemaakt voor een opdrachtgever die ver van mijn woonplaats ligt. Uit de vele reacties maak ik op dat er zo nu en dan wat onduidelijkheid is over dit onderwerp. En ook ik had dit denk ik verkeerd in mijn hoofd zitten. Ik dacht namelijk dat de kosten en BTW volledig aftrekbaar waren. Maar als ik alles goed interpreteer dan is mijn overnachting volledig aftrekbaar (zowel de kosten als de BTW). Maar is mijn ontbijt slechts voor 73,5% (kosten) aftrekbaar en de BTW in zijn geheel niet. Nu is de bon van de B&B niet gespecificeerd. Er staat als omschrijving "B&B 1 overnachting 1P". Dus ik kan hier toch lastig zelf een splitsing maken tussen de overnachting en ontbijt. Wat nu? BTW impact lijkt me overigens nihil (circa €5). En voor de IB ..... tussen de €50-€100 oid.
 14. Ik was even bezig met het afronden van mijn boekhouding 2016. En dacht laat ik even controleren of alles goed gaat mbt de B&B overnachtingen die ik dit jaar heb gemaakt voor een opdrachtgever die ver van mijn woonplaats ligt. Uit de vele reacties maak ik op dat er zo nu en dan wat onduidelijkheid is over dit onderwerp. En ook ik had dit denk ik verkeerd in mijn hoofd zitten. Ik dacht namelijk dat de kosten en BTW volledig aftrekbaar waren. Maar als ik alles goed interpreteer dan is mijn overnachting volledig aftrekbaar (zowel de kosten als de BTW). Maar is mijn ontbijt slechts voor 73,5% (kosten) aftrekbaar en de BTW in zijn geheel niet. Nu is de bon van de B&B niet gespecificeerd. Er staat als omschrijving "B&B 1 overnachting 1P". Dus ik kan hier toch lastig zelf een splitsing maken tussen de overnachting en ontbijt. Wat nu? BTW impact lijkt me overigens nihil (circa €5). En voor de IB ..... tussen de €50-€100 oid.
 15. Ik ben op zoek naar de officiële modelovereenkomst met nummer 9051567429. Maar ik kan deze niet op de website van de belastingdienst vinden. Het zou handig zijn als je op het nr zou kunnen zoeken op de website van de belastingdienst. Maar dat lukt mij in ieder geval niet. Iemand een idee hoe ik nu de echte modelovk kan vinden? Waar de BD hem heeft verstopt op haar website? Ik vind hier wel een overeenkomst of informatie er over. Maar dat lijkt me niet het officiële document, wordt enkel verwezen naar de goedgekeurde modelovk 9051567429 link naar Onofficiële overeenkomst?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept