Robin J

Junior
  • Aantal berichten

    21
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Robin J

  1. Zoals altijd duidelijk. In algemeenheid: Je kan dat dus niet/nooit als kwaliteitsverbetering zien en dus altijd gewoon beperkte aftrek? Is in het vakgebied wel de place to be. "AAD meetings offer the latest on the diagnosis, prevention, and treatment of diseases from the foremost experts in the field."
  2. Congres in buitenland altijd 73,5% ? of soms ook volledig aftrekbaar? Situatie: -Zelfstandig medisch specialist (maatschap), btw plichtig. Fiscaal als zelfstandige. -Week durend congres in Amerika ivm scholingspuntenten voor herregistratie als medisch specialist. De informatie is dus relevant voor het vakgebied en de volledige tijd word gecrediteerd voor herregistratie eisen. Kwaliteitsverbetering ? -Aanwezigheid 6 nachten waar alle dagen ook een congresdag is van de amerikaanse beroepsorganistatie met veel seminars etc.Dus geen aangeplakte vakantie of iets dergelijks In hoeverre is een congres in deze situatie in het buitenland aftrekbaar? Is dat altijd slechts voor 73,5% ? of komt het ook voor volledige aftrek in aanmerking? En geld dit voor alle 4 items hieronder? 1)inschrijvingskosten congres zelf ? 2)vlucht/reis naar amerika? 3)hotelkosten (redelijk en niet over the top luxe)? 4)eten en drinken? En los hiervan, stel dat er bijvoorbeeld twee dagen aan vast zouden zijn geplakt, dan moet je die kosten als niet aftekbaar buiten beschouwing laten neem ik aan (hotel en eten voor die twee dagen). of mag je wel 1 of 2 dagen voor verwerken van informatie rekenen?
  3. Een reus(aanbeveling) voor je dan maar , dank voor je toelichtingen.. duidelijk en ook toegespitst op de vragen.
  4. Jazeker Marcel, De reden dat ik dit over 2011 vroeg:, ik vind dat ik gewoon ook vorig jaar ondernemer ben geweest net als de vele jaren ervoor (waarin ik wel volledig aan alle voorwaarden voldeed) En voor 2011 dus ondanks een opdrachtgever, waar het voorgaande jaren altijd netjes 3-4 waren geweest. Maar tegen de tijd dat de belastingdienst dit mogelijk controleert is 2012 ook alweer voorbij. En wanneer ik dan op dezelfde voet verder ga, dan ben ik mogelijk dus twee jaar alsnog achteraf de pineut. Nu weet ik wat de mogelijke schade is wanneer de BD mijn visie niet deelt en kan ik een afweging maken of ik de huidige opdrachtgever van twee lange dagen gezien de voor mij hogere verdiensten daar toch wel of niet wil aanhouden. Mijn overeenkomst van opdracht bevat ook de voorwaarde van een var-wuo. Ik zal dus gewoon aangifte doen als ondernemer, maar wilde inderdaad weten wat mijn probleem was wanneer de BD dit niet deelde EN hoe groot die kans was. Mede om te kijken wat ik dit lopend jaar wel of niet moet aanpassen. Door de late jaarcijfers van mijn vrouw kan ik pas jan/febr 2013 aangifte doen over 2011 en ook dan pas een mogelijke beoordeling van de BD. En actief NU al om een beoordeling vragen is verzoeken om een vergrootglas wat ik ook niet wil. En Marcel, loop ik nog kans op een boete wanneer de BD een andere mening heeft? of word ik alleen geacht een nieuwe aangifte te doen cq andere aanslag te krijgen waar ik dan geen recht heb op genoemde aftrekposten?. (in de situatie zoals nu dus dat het wel eenzelfde werkregeling is als de jaren ervoor waarin het ondernemersschap onbetwist is (is een vooraf getoetste en goedgekeurde overeenkomst nml))
  5. Dank renep, Dat was een heel zinvol antwoord en inderdaad antwoord op de vraag. Probleem blijft dat ik steeds pas aan eind van het jaar weet hoe ik ervoor sta. (sinds kort is dat pas een probleem, eerder voldoende spreiding) "U moet ingrijpende en structurele veranderingen van uw omstandigheden die kunnen leiden tot een andere VAR" Tijdelijk minder werkaanbod moet daar niet onder vallen lijkt mij ook, aangezien de soort contracten en manier van werken ongewijzigd zijn. Dus daar maak ik me minder zorgen om met dit antwoord. De meer dan 70% bij 1 opdrachtgever komt immers door het wegvallen van ander werk en ik ben niet van plan dat structureel te laten zijn. Dat zie ik dan juist? En mag ik wel nog een keer advocaat van de duivel spelen? A)Ik kan altijd pas heel laat (12maanden na eind van boekjaar) aangifte doen ivm fiscaal partner en mijn vrouw krijg haar gegevens pas heel erg laat. In 2013 krijg ik dan pas een beslissing van de BD over 2011. B)Wanneer de BD nu mij achteraf TOCH ongelijk geeft over zo een afwijkend jaar en bezwaar etc lukt me niet. Wat zijn dan de gevolgen? Ik neem aan verlies aftrekposten MKB winstaftrek alsook zelfstandigenaftrek. Dan moet ik dus alsnog meer belasting betalen. Maar kan ik bij standpunt onterechte VAR en achteraf dus misschien toch als var-row aangemerkt, kan ik dan wel gewoon beroepskosten en AOV kosten aftrekken? Of word ik dan helemaal kaal geplukt door ook verlies van die posten?
  6. Beste Peter, Je valt over mijn formulering, maar dat is dus niet het probleem. Afgelopen 9 jaar als zelfstandige gewerkt, steeds bij 2-4 opdrachtgevers, op basis VAR-WUO en overeenkomst van opdracht., En dus aangifte als ondernemer met normale aftrekposten en afschrijvingen. de VAR-wuo word nu automatisch ieder jaar verlengd Probleem afgelopen jaar: >70% omzet bij 1 opdrachtgever. Wel zelfde soort werkzaamheden en overeenkomst MAAR ik ben dus tijdelijk minder aan het werk geweest De omzet minder dan 70% bij enkele opdrachtgever is een voorwaarde voor de var-wuo , maar var-wuo is automatisch verlengd. De vraag is dus: wanneer ik aangifte doe als ondernemer, maar de belastingdienst (bij controle bijvoorbeeld)achteraf een andere mening heeft. Dat ze bijvoorbeeld vinden dat ik geen var-wuo had moeten hebben maar een var-row en daarom geen aangifte als ondernemer had mogen doen. 1)Wat zijn dan de gevolgen voor mij ? Vooral met gemaakte zakelijke kosten en de AOV kostenpost? 2)Dat er dan geen MKB winstaftrek en zelfststandige aftrek is dat snap ik. 3)Loop ik ook kans op een boete? en hoe waarschijnlijk is dat? En de begin posting ging er dus over: Dit lopend jaar zal ik namelijk ook minder aan het werk zijn. Hoe kan ik mogelijke problemen met als ondernemer aangemerkt worden voor dit lopend jaar voorkomen ANDERS dan mijn huidige opdrachtgever opzeggen. Ik draai daar nu nml twee erg effectieve en lucratieve (lange >11uur) dagen en draai er meer dan gemiddelde omzet (dik meer). Wanneer ik er 1 dag bij doe, dan nog zal er > 70% op die werkplek behaald worden. Ik wil dus graag die werkplek behouden, maar bij verlies ondernemers faciliteiten kan het voor mij beter zijn om meer opdrachtgevers te nemen. De eerste posting van dit draadje was dus de vraag of ik daar wel of niet een mouw aan kon passen.
  7. Joost (of andere alwetenden), Probleem is dat ik op dit moment lange tijd op vaste plek werk (2 jaar) in deeltijd en nu wat minder werk ivm kleine kinderen. (vrouw werkt ook) (in de jaren ervoor 7-8 jaar met gemiddeld 3 opdrachtgevers en 4-5 dagen per week) Bovengenoemde items die je noemt kloppen wel. Probleem is minder dan 3 opdrachtgevers en >70% inkomsten van 1 plek. Nu dus wel een VAR-WUO. Maar stel dat dit achteraf als onterecht word beschouwd wat is dan de situatie? Word het dan een VAR-ROW ? En zo ja.. wat zijn daar fiscale gevolgen van? - geen MKB winstaftrek, geen zelfstandige aftek -wel nog AOV aftrek en aftrek gemaakte kosten? Of hoe erg word het wanneer ik nu dus een VAR-WUO (automatisch verkregen) gebruik en achteraf blijken ze daar een andere mening over te hebben. Kan je me dat nog toelichten wanneer je tijd hebt? (voor vorig jaar heb ik nml wel > 70% op 1 werkplek gehaald (wel 2 dagen in de week) en dat was ook mijn voornaamste opdrachtgever). Dit jaar ben ik daar welkom om verder te werken, maar ik weet dus niet of het toch maar moet opzeggen en andere opdrachtgevers nemen om dus wel aan de var-wuo voorwaarden te voldoen. Dit hang mede af hoe erg het is wanneer ik achteraf wel aangifte doe als var-wuo zelfstandige en de belastingdienst bij een controle bv een andere mening heeft door het omzet halen bij een grote opdrachtgever.
  8. Een andere optie is natuurlijk om huidige opdrachgever over aantal maanden op te zeggen. Maar ik werk op die locatie met veel plezier en is voor mijzelf qua omzet interessant Vandaar de vraag over hoe ik die toch voorlopig kan continueren. Toch vooraf zelfde var-wuo proberen te krijgen maar wel met andere antwoorden? Of de automatische VAR lekker door laten lopen en bij een eventuele boekencontrole om dan ondernemersschap aan te tonen door oa contract, debiteurenrisico en >70% bij zelfde opdrachtgever alleen in 1 a 2 afwijkende jaren toe te lichten en van toetsing achteraf uit te gaan? Zal mogelijk dit jaar zijn en volgnd jaar geen idee. Wat is dan wijsheid
  9. Beste Joost (en anderen) De locatie ligt vast, dit ivm apparatuur aanwezig. Deze is een aantal dagen beschikbaar, waarin ik wel vrij ben om mijn eigen indeling op die dagen te bepalen. Assistentie is er gedurende een x tijdbestek, verder kan ikzelf bekijken hoe/wat. Ik behandel patienten, die ik naar eigen dunk inplan en mijn eigen indicaties stel en uitvoer. Eigen aansprakelijkheidrisicoverz, eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik mag mijzelf laten vervangen (staat erin) Mag zelf behandelen hoe me goeddunkt en van indicaties van de collega afwijken. Debiteurenrisico (wanbetalingrisico0 staat er ook in Ik heb dus een zeker wel ondernemerskenmerken. En bij een VAR-WUO is de overeenkomst algemeen bindend, dus 100% zeker ondernemer.(ooit algemeen getoetst door beroepsorganisatie) Echter die VAR-WUO is er eerst en daarna de overeenkomst. En de var-wuo is in het verleden op andere criteria verkregen. Echter mijn VAR-WUO word al tijd vanzelf verlengt. Bij aanvraag ooit (en meerdere jaren erna) steeds wel 3 of meer opdrachtgevers en geen opdrachgever > 70% inkomsten. Dus mijn huidige VAR is dan eigenlijk niet correct, aangezien hij verlengt is op basis van oude vragenlijsten. Wat moet ik dan doen? -Zo laten en bij controle pas argumenteren waarom ik wel ondernemer ben? -Of hernieuwde VAR aanvragen waarin ik aangeef wel beperkt aantal opdrachtgevers dit jaar te verwachten waar ik bij eentje bulk van omzet haal? En dus actief een oordeel vragen? Maar daar maak ik ook slapende honden mee wakker? Bij aanvraag 1 opdrachtgever of max 2 en 1 opdrachtgever >70% omzet dan zal mijn var wuo in eerste instantie afgewezen worden lijtk me en moet ik bezwaar en procedure starten?
  10. De vraag: Is de BV vorm een optie wanneer er VAR-WUO eigenlijk niet meer geldt ? Welke overwegingen moet ik maken, is het een optie? Welke nadelen? -Zelfstandige, medisch beroep -Meerdere jaren VAR-WUO gehad, meerdere opdrachtgevers, geen probleem -Sinds kort door werk vrouw een stuk minder ruimte om te werken. -Werk nu slechts parttime bij een opdrachtgever, heb wel debiteurenrisico. -Ook wanneer ik er een of twee opdrachtgevers dit jaar bij doe, dan nog zal ik > 70% op 1 werkplek verdienen. -Werk op basis van Overeenkomst van opdracht De Var-WUO word nu nog automatisch verlengd, maar het is feitelijk nog op oude aannames. Bij controle kan ik dus mogelijk als niet fiscaal zelfstandige worden aangemerkt. Immers >70% op1 werkplek en niet drie of meer opdrachtgevers. Ik kan met deze aannames een VAR-WUO aanvragen en proberen mezelf toch als ondernemer aangemerkt te krijgen. De kans is 50/50 dat dit lukt is mij verteld. (ik bepaal eigen werkzaamheden, geen gezagsverhouding, (wel in overeenkosmt van opdracht fat er een var-wuo moet dit ter afdekking voor opdrachtgever, tutnotoe dus allemaal geen probleem...) Maar nu met de criteria voor een VAR-WUO wel problemen mogelijk, daarom wil ik alternatieven bekijken. Maar zijn die er wel? -Van werklocatie switchen dit jaar naar andere plek dan vanzelf wel weer aan 70% eis voldoen, maar bevalt me erg goed en ik kan er zeer efficient werken. -Variant maatschap = geen optie ivm te ingrijpend voor eigenaar van werkplek -Is een BV een optie? Of moet ik mij bij een fictief dienstverband neerleggen en dus netto flink betalen voor oa dure AOV verzekering etc, geen aftrekposten, geen MKB vrijstelling . (zijn er wel nog kosten welke ik bij een fictief dienstverband kan aftrekken? zo ja welke? (verzekering? aov?, lidmaatschap beroepsvereniging?, accountant?) Het probleem met medisch beroep inbreng in een BV is dat ik mijzelf een gangbaar loon als DGA moet geven. Ook ben ik mijn aftrekposten voor een heel stuk kwijt (geen MKB vrijstelling, zelfst aftrek). Wat voor loon moet ik mijzelf geven? Mag ik mijzelf 70% geven van wat ik aan bruto omzet binnenhaal? wanneer ik parttime werk, maakt dat dan nog uit voor het loon dat ik mijzelf uit de bv moet geven? Wat voor andere nadelen/voordelen? Is de BV constructie überhaupt een optie? Welke problemen kan ik voorzien?
  11. Belastingaangifte 2010, nu pas jaarrekening maatschap klaar. Halverwege 2010 toegetreden tot maatschap. Maatschap met meerdere maten, gelijke winstdelen. Winstvoorschot per maand onttrokken aan maatschap. Over 2010 verlate betaling van debiteuren waardoor op papier hogere kaspositie aangehouden moet worden. Kaspositie aanzuiveren (hogere rekening courant binnen de maatschap aanhouden) op basis van winstdelen. Dit wel over een heel jaar genomen daardoor is er door de nieuw toegetreden maat relatief teveel winst opgenomen. Wel recht op de winst, maar die is per 31 dec 2010 niet volledig in kas. Daardoor nu toch een forse terugstorting nodig omdat aanzuiveren per 31 december 2010 over een heel jaar gebeurd op basis van de winstdelen per december 2010 en een half jaar winst is ontrokken. Terugstorting naar de eigen rekening courant binnen de maatschap, dat wel Maakt dit voor prive belastingaangifte 2010 nog uit? Winstdeel dus ongewijzigd over een half jaar van 2010. Deze winst wel in 2010 al ontrokken naar prive. Maakt dit voor de PRIVE verder nog uit? Neem aan winstdeel waarvover belasting hetzelde (totaal van de maatschaps jaarrekening, alleen niet volledig naar prive opgenomen dan op papier) Is dat ook het enige praktische verschil? En verder maakt voor prive boekhouding en aangifte niet uit? Winst lijkt gewoon hetzelfde alleen moet er een stuk in de maatschap geparkeerd blijven totdat de notas daadwerkelijk betaald zijn door het ziekenhuis. Klopt deze gedachte? En de terugboeking dit jaar van prive terug naar rekenign courant moet dat wel ergens prive nog genoemd worden?
  12. Dus mocht ik een stuk doen dan gewoon ongeveer de bank rente aanhouden met kleine afwijking? En bij lineaire aflossing dus gewoon administratie bijhouden welk deel nog openstaat ?
  13. Joost, Is het zo dat bij een (prive) overeenomst zakelijke rente je zowel 25% naar boven alsook naar benenden mag afwijken als er een offerte van een Bank ter ondersteuning ligt? Dus als de Bank zonder extra zekerheden voor 4,4% wil lenen, dan mag ik daar onder gaan zitten tot 3,3% ? En belastingtechnisch moet ik dan wel de rente in box 1 opgeven, maar waar voer ik het leningdeel zelf op? Is dat wel nog gewoon waarde in box 3 waar ik rendementsheffing over verschuldigd ben? Of is mijn vermogen gewoon zeg een ton lager en moet ik de alleen de rente opgeven?
  14. Alleen ter informatie, misschien kan iemand er wat mee mocht ie op dit moment met iets vergelijkbaars aan het vergelijken zijn. financiering van 78% van het te betalen bedrag. doel: goodwill betaling 5 jaars looptijd, lineaire aflossing Mooi voorstel van de ABN - Variabele 3,05% (maar geen enkele garantie hoe hoog dit blijft, ook geen toelichting of dit extra kortingtarief is om klant binnen te halen) - 3 jaar vast 3,90% plus rentefixatieprovisie 0,1% - 5 jaar vast 4,45% plus rentefixatieprovisie 0,1% Voorwaarde is AOV verzekering bepaald bedrag. Alsook meeste betalingsverkeer via de ABN laten lopen.
  15. Paar keer vaker dragons den kijken? X percentage aandelen als onderpand welke vervallen wanneer lening binnen x termijn is terugbetaald misschien een optie? ben geen expert, maar lijkt me wel zo verstandig
  16. Ja het begon me helaas al te dagen. Bij een winst als EMZ van een ton, puur door dienstverlening. Dan kan ik geen DGA salaris van 60.000 verantwoorden lijkt me? Dus in mijn geval zal een een bv constructie ook niet (financieel aantrekkelijk) haalbaar zijn. Complimenten trouwens voor je antwoorden, zeel helder. Groet, Robin
  17. Dankjewel Joost, Dit roept toch nog wat aanvullende vragen bij me op: De reden dat ik de FOR reservering wilde laten stijgen was juist om dat geld elders te gebruiken, bv om (deels) stuk van woonlasten te beperken). In een BV constructie zou makkelijk vanuit de holding een stuk van een mogelijke hypotheek gefinancierd kunnen worden naar prive toe. Een BV is voor mij ecther geen optie omdat ik door specifieke vakkennis een dusdanig DGA salaris zou moeten toekenen dat dit meer kost dan de winst als zzper te laten uitkeren ivm huidige aftrekposten en mkb winstvrijstelling. Oftewel het verschil tussen mijn winst en relatief hoog DGA salaris te klein. Bij een jaarwinst van rond de ton, welke banksaldi kan ik dan wel aannemelijk maken en op de balans houden wanneer 50.000 niet geaccepteerd word? En wanneer ik bij de KvK mijn ondernemingsomschrijving zou aanpassen en aan de huidige werkzaamheden zou toevoegen: " alsook om door beleggen/financiele prodcuten en financieren om daarmee rendement en winst te behalen". Kan ik dan wel een hoger banksaldi aannemelijk maken ? of eigenlijk niet? Het afstorten van de FOR is weer niet interessant. Ik ben prive ook een zeer actieve belegger en heb er juist rendementtechnisch voor gekozen om in voornamelijk in box III mijn pensioen op te bouwen door zeer actief te beleggen. wat totnutoe goed lukt. De FOR zou ik dus vooral willen gebruiken om elders voor me te laten werken of andere financieringslasten te verminder. Ik ben inderdaad een zzper die voornamelijk diensten levert. En het afstorten zoals jij noemt is eigenlijk deelnemen aan een geblokkeerd pensioenproduct in welke vorm dan ook, correct?
  18. Ik heb de link van de belastingdienst gelezen. Mijn vrouw en ik zijn niet getrouwd, wel fiscaal partner. Mijn vrouw zal als zzper toetreden tot een maatschap en ik zal een stuk van de goodwill willen financieren. Daar wil ik echter geen rente voor ontvangen. Moet ik dan wel fictief mogelijke zakelijke rente als inkomsten opgeven? Want zo lees ik het een beetje. Of kan ik gewoon mijn vrouw een x bedrag overmaken zodat zij dat gedeeltelijk voor de goodwill betaling kan voldoen? Waar zij over dat stuk dan geen rente verschuldigd is en dus niet kan aftrekken, maar ik ook geen rente hoef op te voeren wanneer ik deze niet ontvang? En mocht ik officieel WEL rente moeten opvoeren ook al ontvang ik die niet, kan ik dan niet beter zelf een stuk van de goodwill kopen? maw zelf direct een betaling aan de verkopende partij doen vanuit prive ? Mijn vrouw is nu nog geen zzper dus ik kan nu nog makkelijk tussen onszelf met vermogen schuiven aangezien alleen ikzelf ondernemer ben voor de belasting. Het zou om 20 tot max 40 duizend gaan wat ik wil voorschieten voor haar. Ik zou dit ook voordat zij tot de maatschap toetreed naar de gezamelijke rekening kunnen overmaken en zo voor haar toegankelijk maken. Ik hoor graag hoe het nu wel of niet zit. Hopelijk is mijn toelichting voldoende duidelijk.
  19. Ik heb een zelfde situatie. Bij mij lopen zakelijk en prive al jaren door elkaar heen. Ben zzper met VAR-WUO. Daarom ook geen aparte zakelijke rekening. Het voordeel is/was dat een aantal prive items zoals internet makkelijker afgetrokken kunnen worden. Het probleem voor mij was nu het ondernemersvermogen. Dit kan op deze manier NIET groeien, want er is geen zakelijke rekening waar naartoe of vanaf geboekt kant worden. Alles word als onttrekking en wist uitkering gezien (zo is mij dat van de week verteld) Ik wilde namelijk eindelijk een FOR reservering nemen, maar mijn ondernemersvermogen was 10k. Ik kon geen 12k reserveren want er was geen mogelijkheid om bij/af te boeken. Tenzijn ik mijn prive rekening als zakelijk aan zou merken,wat mij ivm spaartegoeden etc weer niet handig leek. Over 2009 kan ik dus wel 10k FOR reserveren. Echter als ik dit jaar ook FOR wil reserveren dan moet ik het ondernemersvemogen laten groeien, Dat kan alleen wanneer ik een zakelijke rekening neem of heb. Het advies was ik kreeg was om wel een zakelijke rekening aan te maken OF om bij internetbankieren de internetspaarekenign gekoppeleld aan de prive rekening als zakelijk aan te merken. Wanneer ik dan zorg dat er op 31 december altijd voldoende geld staat om zowel de al gereserveerde FOR te voldoen alsook de nieuw aan te merken FOR reservering in te boeken, dat ik dan wel op die manier het ondernemersvermogen kan laten groeien. Dat kan ik dan later weer naar prive boeken, als ik maar eind van het jaar steeds zorg dat op de zakelijke rekening voldoende geld staat om het ondernemersvermogen te laten groeien naar het bedrag dat ik wil. ZO ben ik van de week in ieder geval voorgelicht, dus hoop dat dit klopt en zo werkt. Ik verbaasde me waarom het ondernemersvermogen neit gewoon met de FOR reservering verhoogd kon worden, maar dan klopte de activa/passiva balans weer niet blijkbaar. Dus prive rekening voor prive+zakelijk geen probleem, TENZIJ je je ondernemersvermogen boekhoudkundig wilt laten groeien. Graag correctie wanneer ik het verkeerd begrepen heb
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.