Okido-

Senior
  • Aantal berichten

    82
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Okido-

  1. Even hierop terugkomen! Inmiddels iemand gevonden die een zelfde bedrijf als ik heb en mijn klanten (met hun goedkeuring uiteraard) nu overneemt tegen een vergoeding. Over een paar dagen ben ik klantloos en hoef ik alleen de boel nog af te ronden :) Moet ik deze vergoeding gewoon factureren aan haar met een normale factuur, met factuurnummer e.d., of werkt dat anders bij een overname? En deze vergoeding is mijn stakingswinst als ik het goed begrijp, waarover ik dus belasting betaal.
  2. Oké, kan dus zonder al teveel gedoe. En die vergoeding die we afspreken, dat zet ik gewoon bij inkomsten neem ik aan?
  3. Omdat ik overal op internet lees dat er ontzettend veel bij komt kijken... Juridisch gebied en alles. Als we dus een adviseur in moeten gaan huren voor de overname, dan heeft het weinig nut, aangezien mijn bedrijfje niet zoveel waard is gezien de kleinschaligheid. En had ook 2 opties bedacht: 1) De koper neemt mijn handelsnaam en alles over, in dat geval moet ze waarschijnlijk ook mijn boekhouding van de afgelopen jaren hebben? 2) Ze start een eigen bureau en krijgt tegen een vergoeding al mijn beleidsdocumenten en ik adviseer mijn klanten om met haar verder te gaan. Nummer 2 lijkt mij het slimste, maar is dat ook zo? Ik weet ook niet of het wel anders kan eigenlijk in geval van een eenmanszaak?
  4. Ik wil me niet laten inhuren hoor, diegene kan gewoon advies en hulp aan me vragen :) Maargoed, dat is het issue niet zo, het gaat me vooral om of het nuttig/mogelijk is de boel te verkopen of dat het daar gewoon te klein voor is en ik beter gewoon de boel kan stoppen.
  5. Ik heb contract een geïnteresseerde die nog geen gastouderbureau heeft, maar er wel een zou willen starten, zij heeft dus geen documenten die benodigd zijn. Het punt is verder dat ik anders werk dan andere gob's, dus mijn klanten 'verkopen' aan een bureau in de buurt is geen optie. Mijn gastouders zitten juist bij mij vanwege mijn werkwijze. Met personeel was ik ook niet groot, maar ik had tijdelijk iemand die juist werd ingezet om nieuwe klanten te vinden. Zij stopte alleen zelf na een paar weken. En nu is het vooral mijn persoonlijke situatie waardoor ik mijn bedrijf wil verkopen :)
  6. Goedenavond, Ik wil gaan stoppen met mijn eenmanszaak. Nu probeer ik uit te vinden wat de slimste keuze is, als ik al een keuze heb... Ik heb een kleinschalig gastouderbureau, de inkomsten zijn circa 500 euro in de maand (na aftrek van kosten dus). Dit is dus heel erg weinig. Het enige dat ik over te dragen heb, is alle documenten (pedagogisch beleidsplan, contracten, protocollen, etc.) en mijn klanten. Deze laatste kan ik natuurlijk niet echt overdragen gezien het om particulieren gaat, maar ik kan hen enkel adviseren om met bedrijf x in zee te gaan. Als een deel of alle klanten besluiten mijn advies niet te volgen, heeft bedrijf x dus ook geen klanten en dus geen inkomsten. Is mijn bedrijf dan wel iets waard? Kan ik mijn bedrijf wel verkopen of kan ik de boel beter gewoon stoppen? En als degene die mijn documenten wil overnemen en mijn hulp/advies de eerste 3 maanden bijvoorbeeld daar een bedrag voor betaalt, hoe werkt dat dan, heb ik dan te maken met btw bijvoorbeeld? Ik ben vrijgesteld van btw, omdat ik onder de kinderopvang val. Of tel ik dat bedrag als winst? Ik google me suf, maar het is lastig om de juiste antwoorden te vinden voor mijn vragen. Advies inwinnen bij een jurist doe ik niet zo snel, gezien dat al snel mijn maandinkomen kost. Ik hoop dat iemand tips voor me heeft...
  7. Maar een gewone handtekening kan natuurlijk ook vervalst worden, dus wat dat betreft maakt het weinig uit zegmaar. Als gastouderbureau wil sowieso de GGD getekende contracten en andere getekende documenten inzien. Ik zal de GGD ook eens vragen hoe zij daarmee omgaan, want zij moeten mij controleren.
  8. Hmmm, morgen maar eens bij de bank navragen wat die erover zeggen :)
  9. Het gaat om doorlopende incasso's. Daarvoor moet ik een machtiging laten ondertekenen, dat zegt de bank in ieder geval tegen mij. Kan natuurlijk ook niet zomaar gaan incasseren. Nouja, dat zou kunnen, maar dat geeft natuurlijk problemen ;)
  10. Zo ver was ik ook ja ;) @Sander: tnx, ik ga eens naar die app kijken! Hier ook geen apple spul ;D
  11. Beste higherlevelaars, Als gastouderbureau heb ik veel te maken met documenten die ondertekend moeten worden. Contracten, maar ook een uitgevoerde risico-inventarisatie of ander huisbezoek. Nu lijkt het me handig als niet alles uitgeprint hoeft te worden, ondertekend te worden en weer ingescand moet worden, maar ik gewoon tijdens een gesprek waarin een document besproken wordt de klant op mijn tablet of touchscreen laptop kan laten tekenen. Scheelt een hoop werk! Ik zoek me rot op internet wat hierin kan en mag, maar kan er niets over vinden. Ik kwam wel 2 voorbeelden tegen waarin dit wordt genoemd, maar verdere details zijn niet te vinden: Deze: http://woningadviseurs.nl/Nieuws/7187/Eerste-digitaal-ondertekende-koopakte-bij-makelaar-een-feit.html (stukje 'persoonlijk') en Deze: http://www.flexnieuws.nl/2012/03/29/susa-papierloze-inschrijving-met-een-handtekening-op-een-tablet/ Het gaat dus niet om een handtekening op afstand, maar gewoon tijdens een gesprek. Gelijk een 2e vraagje, enigszins gerelateerd: Ik werk met automatische incasso en mijn klanten tekenen daarvoor dus een machtiging. Ik krijg vaak de vraag of ze het document ook mogen printen, ondertekenen en inscannen en dan mailen. Is dat rechtsgeldig voor een incassomachtiging? Groetjes, Janneke
  12. Tnx voor je reactie Ronaldinho. Die slordigheid wil ik nu dus even duidelijk krijgen voor mezelf :) En dat boek heb ik en ook de boeken van ZZP Nederland hebben we hier!
  13. Daar ben ik nog steeds naar op zoek, maar in de tussentijd ben ik bevallen en zit ik met een baby en heb dus even wat anders te doen tussendoor ;) Heb wel een aantal demo's uitgeprobeerd en easyadmin komt nog het meeste in de buurt, maar het is allemaal veel te uitgebreid of te ingewikkeld of veel te duur. Maargoed, ben nu in excel een mooie boekhouding aan het bouwen. Had inmiddels ook al wat gevonden trouwens op mijn vraag. Schulden zijn er inderdaad niet, ook geen BTW, omdat ik vrijgesteld ben van BTW. Dat EV inventaris + liquide middelen is heb ik van het HL forum trouwens. De boekhouding zelf is opzich niet al te moeilijk, maar het lastige is nu gewoon dat mn vader maar wat heeft gedaan de afgelopen jaren en ik alles nu uit aan het zoeken ben. Ik dacht dat wat hij deed goed was, maar bijvoorbeeld dingen als vorderingen, die ik elk jaar heb aan het eind vh jaar, heeft hij nooit iets mee gedaan. Ook het gedoe met de inventaris en afschrijvingen gaat nergens over en mijn banksaldo op 31-12 is nog nooit naar gekeken, dus dat zijn dingen die ik nu allemaal aan het bekijken ben vanaf 2010, om duidelijkheid te krijgen voor mezelf.
  14. Inmiddels weer druk bezig met mijn boekhouding en de aangifte. Ik zit even met mijn eigen vermogen en de vorderingen waar ik het eerder over had (werk van december 2013 dat in 2014 gefactureerd en betaald wordt) In de aangifte kan ik bij activa vorderingen opgeven, daar heb ik nu 3 bedragen, namelijk materiële vaste activa, vorderingen en liquide middelen. Nu vraag ik me hoe ik passiva dan kloppend krijg. Het enige dat ik daar heb is eigen vermogen en het eigen vermogen is de inventaris + liquide middelen toch? Hoe verwerk ik dan die vorderingen in de aangifte, zodat activa en passiva klopt?
  15. Dank je wel!! Hiermee moet het gaan lukken! Afschrijvingen ga ik nu zeker bijhouden inderdaad, ik wil het allemaal goed gaan regelen nu, zonder mijn vader die gewoon maar wat doet schijnbaar. Ben ook al aan het rondkijken naar een boekhoudpakket.
  16. Bij het invullen van de aangifte heb ik nu de 700 euro opgesteld bij mijn bedrijfskosten van 2013, maar ik weet niet of dat mag op deze manier. Als ik in het begin kies dat ik willekeurig afschrijf, moet ik een omschrijving geven. Als ik daar neerzet dat het kosten van eerdere jaren zijn oid, zullen ze wel met vragen komen lijkt me, of is dat normaal en hoe moet je dat dan omschrijven? Nog wat anders: diensten die ik in december 2013 lever, worden pas in januari 2014 gefactureerd en betaald. Dit moet ik wel bij 2013 tellen toch? Mijn liquide middelen zijn daarom niet gewoon mijn banksaldo van 31-12, maar ook nog de bedragen over december 2013 die ik later heb gekregen, toch? Ik heb uitstel tot september in ieder geval, dus heb nog even de tijd om alles uit te zoeken en me hierin te verdiepen, zeker nu ik zwangerschapsverlof heb, heb ik wat meer tijd (tot de baby er is dan ;) )
  17. Bedankt voor je reactie! Alles wat aan inventaris staat, zijn gewoon bedragen waar ik bonnen van heb, niets is verzonnen oid. De 500 waar mee is begonnen is het enige dat een inschatting is geweest, maar dat is wel aan de lage kant ingeschat. In 2010 was ik gastouder en die kosten zijn dus bijvoorbeeld bedjes, kinderwagen, speelgoed, dat soort dingen. Het betreft dus geen inrichting van een kantoor aan huis. Er is niets bijgehouden over afschrijvingen, wat wanneer is afgeschreven, alleen dus een bepaald bedrag (kan dus wel met mijn administratie een lijstje maken met wat er dan is afgeschreven per jaar, aangezien daar wel in staat wat er als inventaris is gerekend en wat als kosten, maar dat is er dus niet). Die 700 die nog staat is dus ook niet volgens een lijst oid. Mijn vader zei dat we gewoon dat gehele bedrag wat ik als inventaris had staan konden nemen en dan een deel daarvan afschrijven. Dat slaat dus gewoon nergens op schijnbaar, ik was er van uitgegaan dat hij wist wat hij deed, maar helaas is dat dus niet het geval... :-\ Je schrijft: . Wat bedoel je daarmee? Alles in mijn administratie zijn gewoon bedrijfskosten, ik heb niets aan privé-spullen als bedrijfskosten opgevoerd. En daarna: . Dus die 700 kan ik in 2013 bij mijn bedrijfskosten tellen, bedoel je dat te zeggen? Aangezien die kosten niet in 2013 zijn gemaakt, lijkt me dat dat niet mag, toch? Of ik begrijp je verkeerd, dat kan ook.
  18. Tnx voor jullie reacties, ik ga er eens naar kijken :)
  19. Geen reactie op de 1e vraag van dit topic, maar ik wilde even melden dat ik de uitleg in de 1e post zo duidelijk vind, ik word er gelijk een stuk wijzer van! Dus bedankt :D En aan mmint de vraag welk programma jij gebruikt/aanbeveelt. Ik heb zelf wel eens gekeken naar programma's, maar vind het vaak erg ingewikkeld of soms gewoon duur. Ik heb zelf bijvoorbeeld niets te maken met BTW (branche kinderopvang) en in elk programma kom ik zoveel tegen over BTW. Ook ben ik maar een kleine ondernemer en zoek ik dus iets wat vrij eenvoudig en betaalbaar is.
  20. Goedemiddag, Ik ben al een paar jaar (kleine) ondernemer. Nu had/heb ik niet al teveel kennis over de aangifte inkomstenbelasting, ik vind het lastige materie, in ieder geval de aangifte als ondernemer. Aangezien mijn vader altijd boekhouding heeft gegeven op het mbo en ook een eigen zaak heeft en daar alles voor regelt, ga ik jaarlijks naar hem toe om de boel in te vullen en af te ronden. Nu ben ik alles aan het uitzoeken voor 2013 en ben ik ook even terug aan het kijken vanaf 2010. Mijn vader heeft de afgelopen jaren willekeurig afgeschreven en ik vraag me nu een beetje af of dit wel goed is gegaan... ::) [*] In 2010 had ik niets dat meer kostte dan € 450,- maar ik had een aantal dingen wel als inventaris ingevuld, omdat ik dacht dat alles wat je als inventaris had (een stoel bijvoorbeeld) gewoon als inventaris gold. In dat jaar was het ca € 1300,- en er stond nog € 500 van de start. Er is toen ca € 600,- afgeschreven en de rest is blijven staan. [*] In 2011 stond er dus nog ca € 1200,- open. Daar is niet bijgekomen in dat jaar en er is weer ca € 600,- afgeschreven. [*] In 2012 stond er dus nog ca € 600,- open en had ik 1 item van ca € 400 en dat is als inventaris meegenomen. Er is toen € 300,- afgeschreven en er is dus ca € 700,- blijven staan. Nu ben ik bezig met 2013. Alle jaren hiervoor is er dus eigenlijk niets geweest boven de € 450 en dat had dus gewoon zonder afschrijving als kosten opgevoerd kunnen worden. Nu vraag ik me af wat ik hiermee moet in 2013. De eerste jaren mag je willekeurig afchrijven las ik, dus in dat opzicht zal het hopelijk niet echt een probleem zijn dat het dus ook willekeurig is gedaan, maar dit jaar is dat anders. Eigenlijk zou het nog bestaande bedrag van ca € 700,- gewoon als kosten opgevoerd moeten worden, maarja dat kan natuurlijk niet meer, want dat is niet in dit jaar aangeschaft en dus niet op te voeren als kosten in 2013. Dit jaar is er 1 bedrag boven de € 450, namelijk ca € 650,- Deze kan ik netjes in 5 jaar afschrijven, zoals het dus eigenlijk hoort begrijp ik nu (restwaarde is niet veel, het gaat om een computer, heb de restwaarde op € 50,- geschat na 5 jaar). Is er iemand die me kan uitleggen wat nu het beste is om te doen? Moet ik mijn aangiften van de afgelopen jaren aanpassen of kan ik dit op een goede manier oplossen zonder alles 'open te breken' ? De afgelopen jaren heb ik altijd belasting terug gekregen ipv betaald, omdat mijn winst niet zo hoog is als kleine ondernemer zijnde. Dit jaar moet ik een klein bedrag betalen volgens het programma, in ieder geval met wat ik nu heb ingevuld (en daar heb ik ook op gerekend). Hopelijk snapt iemand mijn verhaal, het is wellicht wat warrig. Ik ben nu zo ver dat ik gewoon zelf precies wil weten hoe het allemaal werkt, zodat ik gewoon zelf de boel kan invullen en ik precies weet wat ik heb gedaan. Alvast bedankt voor het lezen van mijn warrige verhaal ;D
  21. Ze heeft wel uitgebreid benoemd wie er ziek is en wat er aan de hand is, maar voor op het forum heb ik het even wat ingekort, haar hele privésituatie ga ik hier uiteraard niet vermelden. Maar tnx voor de waarschuwing en informatie :)
  22. Goedemorgen, Per 1 september zou mijn 1e werknemer in dienst komen. Nu krijg ik bericht van haar dat er een hoop aan de hand is met dierbaren van haar (scheiding, ziekte, dat soort dingen) en daarom vraagt ze of ze 1 oktober kan beginnen ipv 1 september. Nu hebben we net het contract getekend die van 1 sept tot 1 jan loopt, het gaat om een 0-uren-contract. Nu weet ik niet zo goed wat handig is. De 1e maand geen uren berekenen, betekent een maand minder proeftijd (die is 2 mnd ivm CAO Kinderopvang) en nog sneller moeten beslissen over wel of geen verlenging. (Het is mijn 1e werknemer, van beide kanten is het kijken of het bevalt en of er voldoende werk is en ook de financiën spelen mee). Nu zat ik denken om de contractperiode aan te passen naar 1 okt - 1 feb bijvoorbeeld, maar gaat dat dan gelden als een 2e tijdelijk contract? Want dat is natuurlijk niet de bedoeling, Wie kan me vertellen wat hierin wettelijk mogelijk is, zonder meteen 2 tijdelijke contracten te hebben? Groetjes, Okido
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.