Avgvstvs

Junior
  • Aantal berichten

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Avgvstvs

  1. Is er een verschil bij het zakelijk boeken van de AOV premie tussen een eenmanszaak (IB-ondernemer) en een BV? Ik weet dat de IB-ondernemer de AOV-premie niet meer zakelijk mag boeken, dit moet in privé (aangifte IB) of dus helemaal niet (in verband met de keuze voor een bruto uitkering met loonheffing of een netto uitkering). Maar hoe zit het met de DGA in de BV? Voor werknemers mag de werkgever wel een AOV-verzekering afsluiten, deze kosten zijn dan wel zakelijk aftrekbaar. Maar is de DGA wel een 'gewone' werknemer? Groet, Avgvstvs.
  2. Starters de eerste drie jaar uitgezonderd uiteraard. Die kunnen wel verlies uit onderneming compenseren met inkomen uit arbeid in hetzelfde jaar. groet Joost ... en met inkomsten uit arbeid uit eerdere jaren. Dit wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast. Ook als het verlies (deels) ontstaat door de zelfstandigen- en startersaftrek! Avgvstvs.
  3. Al een wat oudere topic, maar ik heb er toch een vraag over. Die 73,5% regel geldt in ieder geval voor de IB-ondernemer. Kosten lunches, zakelijke diners, kleine geschenken aan klanten etc. (representatiekosten) tellen voor 73,5% mee als zakelijke kosten, voor 26,5% privé, te verrekenen via de aangifte IB (bijtelling privégebruik). De btw over deze posten is nooit aftrekbaar! Hoe zit het nu met de DGA in een "werk-BV"? Voor de BTW is er geen verschil, niet aftrekbaar. Maar geldt hier ook de 73,5% regel, of die drempel van E 4.300? Of mag een DGA binnen de eigen BV wel onbeperkt representatiekosten opvoeren als zakelijk? Alvast dank, Avgvstvs.
  4. Nieuws van de Intermediairdagen van de Belastingdienst: de 75% regeling is van toepassing t/m 6 oktober 2011, de datum waarop de wijziging formeel is vastgesteld. Dus ook tussen 1 juli en 6 oktober kan de btw over de gebruikskosten van de privé-auto die ook zakelijk wordt gebruikt, maar waarvoor geen kilometerregistratie is bijgehouden, voor 75% worden afgetrokken. De nieuwe regeling (forfaitair 2,7% btw over cataloguswaarde, of kilometerregistratie), bij met btw belaste aanschaf, staat nog niet vast. Ook is deze regeling voor zover een marge-auto of een youngtimer in het geding is, nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk wordt het inderdaad een percentage over de cataloguswaarde, maar voor een lager tarief dan die 2,7%. Belastingdienst verwacht in december met een definitieve tekst te komen. Groet, Avgvstvs.
  5. Thanks! Het betreft de enige aandeelhouder. Ik weet voldoende om een volmacht op te stellen. Groet, Avgvstvs.
  6. Dank je wel, Richard. In de statuten (akte van oprichting) staat letterlijk: "Ingeval van ontstentenis of belet van alle directeuren respectievelijk van de enige directeur zal de door de algemene vergadering daartoe aangewezen persoon tijdelijk met het bestuur zijn belast tot het ophouden van de ontstentenis of het belet of de voorziening in een algemene vergadering, te houden zo spoedig mogelijk na het ontstaan van de ontstentenis of het belet." Er kan dus iemand worden aangewezen, maar de vorm waarin dat zou moeten gebeuren is niet omschreven. Vandaar mijn vraag. Avgvstvs.
  7. Voor een BV zoek ik een (model) overeenkomst waarin de directeur/eigenaar bij "ontstentenis of belet" de uitvoering van lopende zaken (aangifte btw, loonbelasting, jaarrekening etc) kan overdragen aan een (wettelijke) vertegenwoordiger. De notaris noemde als voorbeelden: "de DGA is op reis in het Amazonegebied en er is al drie maanden niets van hem vernomen", of: "de DGA is ziek geworden en ligt al enige tijd in coma". In deze gevallen zou een vertegenwoordiger de lopende zaken moeten kunnen overnemen. Deze vertegenwoordiger zou heel goed (iemand van) het administratiekantoor kunnen zijn, of de vaste fiscalist, maar dit moet wel (tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering) formeel worden vastgelegd. Weet iemand of er standaard documenten bestaan (een soort contract of overeenkomst) waarin deze situatie kan worden vastgelegd? Of is een vermelding in de notulen van de Aandeelhoudersvergadering voldoende? Alvast dank, Avgvstvs.
  8. Dank voor de reacties. Ik mag graag een beetje chargeren, maakt de discussie interessant. Natuurlijk zijn er wel situaties waarbij aan het eind van het jaar aanpassingen gedaan moeten worden. Niet-betalende debiteuren etc.... als die afgeschreven moeten worden is dat handwerk.... Maar als overlopende post staan ze gewoon op de balans. Vandaar mijn omschrijving: Wie elk kwartaal / elke maand de btw goed doet (dus geen "voorlopige aangifte" maar volgens de bijgewerkte boekhouding) hoeft alleen het laatste kwartaal nog maar te controleren. Op veel posten (privé-correctie) kan tijdens het jaar al worden geanticipeerd, het is niet zo dat alle ondernemers ineens in december een nieuwe auto aanschaffen voor de zaak.... dus in december weten we echt al wel wat de bijtelling zal zijn. Overlopende posten kunnen tot een minimum worden beperkt. Zo vind ik het onzin om al een post op te nemen voor "nog af te rekenen diensten boekhouder".... Zodra de rekening op de mat ligt kan deze worden ingevoerd op factuurdatum. Nogmaals, ik praat niet over grote bedrijven, maar over eenmanszaken. Mij bekruipt het gevoel dat we met z'n allen de regels en gewoontes voor grote bedrijven (waar boekhoudsystemen per slot ooit voor zijn gemaakt) integraal zitten toe te passen op de kleine ondernemer. Maar ik vind dus dat daar veel overbodige ballast bij zit. En ja, Joost, bij 800 klanten wordt het zeker anders. Nu doe ik er 70 in mijn eentje en ik hou nog steeds tijd over. Bij 800 klanten ben je de eerste die ik zal inseinen, maar ik mag hopen dat ik dan wel personeel in dienst zal hebben... ;D Bovendien ben ik geen accountant, dat scheelt ook. In die zin heb je natuurlijk helemaal gelijk. Maar mijn opmerking over boekhouders die niet bij zijn.... ben nu nog bezig met de gegevens van een nieuwe klant, ontevreden over zijn vorige boekhouder. Bleek dat de BTW-aangiftes over 2009 allemaal geschat waren (met de hand, op papier) en dat geen boekingen waren ingevoerd..... lege boekhouding! Tja, daar zakt me dan de broek van af.... Vandaar mijn frustratie ook. Genoeg voor nu, weer aan het werk. Groet, Avgvstvs.
  9. Dat van die jaarrekening snap ik nooit. En dan bedoel ik dat het blijkbaar zo lang moet duren. Iedereen maakt toch gebruik van een prachtige geautomatiseerde oplossing? Als de boekhouding bij is, volstaat volgens mij een "druk op de knop" om de jaarrekening uit te draaien. Dat kan dus bijna altijd ergens in januari. Probleem is waarschijnlijk (en ik heb zelf gevallen gezien) dat de boekhouder dus NIET bij is.... de btw wordt per schatting gedaan, boekingen zijn niet gedaan, etc. Bijna al mijn klanten hebben in januari volledig zicht op de situatie. (Uitgezonderd zijn diegenen die jaaraangifte btw doen, daar wordt de gehele jaarrekening in maart opgesteld). Als in november een eerste indruk is verkregen van de jaarcijfers (en waarom zou dat niet al in oktober kunnen, tegelijk met de aangifte btw 3e kwartaal?) is ook duidelijk of er nog moet / kan worden geïnvesteerd en wat de verwachtingen / gevolgen zijn voor privé bijtellingen en aftrekposten. Maar goed, ik verbaas me wel over meer zaken in boekhoudland. Mijn ingrediënten: eenvoudig pakket of liefst nog een spreadsheet, bijblijven met de boekhouding, regelmatig contact met de ondernemers etc. Het scheelt waarschijnlijk wel dat ik allemaal kleine ondernemers bedien. Maar toch... Helemaal mee eens. Ik ben er voor mijn klanten. Mijn toegevoegde waarde ligt dan vooral in het advies. Groet, Avgvstvs.
  10. Hoi Laura, waarom niet beide? Zelf geef ik mijn klanten altijd de keuze tussen zelf doen of uitbesteden, en alles daar tussenin is mogelijk. Sommige ondernemers hebben niets met cijfers, voor hen regel ik alles. Anderen doen de boekhouding zelf, dan doe ik bijvoorbeeld de aangifte BTW en de inkomstenbelasting. Af en toe doe ik alleen de jaarrekening. Een boekhoudpakket gebruik ik niet, dat is voor boekhouders. Een kleine eenmanszaak heeft genoeg aan een goed uitgewerkte Excel-spreadsheet. Ik heb zelf een goed model gemaakt, werkt voor alle bedrijven. Je hebt dan als voordeel dat je veel meer informatie voorhanden hebt dan bij een boekhoudpakket. Onthoud: een boekhoudpakket is (in mijn optiek) gemaakt voor boekhouders, niet voor (kleine) zelfstandige ondernemers.... Verder sluit ik me qua overweging aan bij de meeste andere reageerders: als je het leuk vindt en er tijd voor hebt, kun je veel zelf doen. Ligt het je niet, ben je geen cijferaar, dan kun je veel uitbesteden. Een accountant heb je in ieder geval niet nodig. Een fiscaal adviseur met verstand van boekhouden is beter dan alleen een administratiekantoor/boekhouder. Groet, Avgvstvs.
  11. In al z'n eenvoud: precies wat ik bedoelde. Dank nogmaals. Avgvstvs.
  12. Ha Joost, dank je wel! Momenteel even druk met het weekend, maar ik kijk er zo snel mogelijk naar. Mocht ik vragen hebben, dan hoor je dat zeker! Groet en fijn weekend, Avgvstvs.
  13. Hallo Joost, dank voor je reactie. Alvast een paar antwoorden: - De oprichting van de stamrecht-bv doe ik niet zelf, dat doet de notaris. Ik heb contact met een goede notaris ter plaatse. - Voor uitkeringen maak ik gebruik van loonaangifte software. - Als een DGA leent van de BV gaat dat tegen een zakelijke rente die ook feitelijk betaald moet worden, net als de aflossing. Het verhaal van de oprenting en de waardering is dan het deel waarover ik nog wat meer te weten wil komen. Maar alles is te leren, toch? Daarom zoek ik nog steeds een opzet voor de balans van een BV. Groet, Avgvstvs.
  14. Dank moderator, ik had me (toch) vergist in de knop, bedoeling was een PB. Heb inmiddels op die manier contact gelegd. Excuses, zal de volgende keer beter opletten. [dit mag weg] Avgvstvs.
  15. Hoe bedoel je precies deze vraag? Ik heb alleen geschreven over de boekhouding, niet over de aangifte. Daarvoor gebruik ik wel een commercieel pakket (BAS). Avgvstvs.
  16. Hallo Jeroen, dank voor je reactie zo snel. Ik heb jarenlang de vraag naar administratieve ondersteuning aan jonge BV's afgehouden, precies om de reden die je aangeeft: onbekend terrein. Inmiddels heb ik een bestaande klant begeleid naar notaris en verder, en heeft zich een nieuwe klant aangemeld. Let wel: het betreft hier (voorlopig) stamrecht-bv's. Ik wil mijn dienstverlening graag uitbreiden. Mijn fiscale kennis is zeer goed, boekhoudkundig beschik ik over een solide basiskennis. Volgens mij zijn er in een administratie van een BV enkele extra posten, maar bestaat ook deze boekhouding toch voor 90% uit inkomsten (rente, resultaat beleggingen etc), kosten (boekhouder, kvk, notaris, bankkosten) en een aantal balansposten? Naar die laatste, en met name het (verplichte) verschil met een eenmanszaak, ben ik nieuwsgierig. Ik weet in ieder geval van de Rekening Courant van de DGA(s) en het (geplaatste of gestorte) kapitaal. Volgens mij moet dit voor een eenvoudige BV snel te leren zijn. Misschien zijn er boeken waarin de opzet van een balans staat uitgelegd? Of kan ik beter een jaarrekening via de KvK opvragen van een kleinere BV? Misschien kan de notaris mij helpen? Verder werk ik niet met een commercieel boekhoudpakket (uit alle discussies hier op het forum begrijp ik dat dat pakketten zijn voor boekhouders, niet voor ondernemers) maar met een zelf gemaakte spreadsheet die (voor de eenmanszaak althans) reeds tweemaal is beoordeeld en goedgekeurd door inspecteurs van de Belastingdienst. Als je tips hebt, hoor ik het graag. Groet, Avgvstvs.
  17. Hallo forumleden, ik heb een klein fiscaal adviesburo, vooral voor zzp-ers en eenmanszaken. Sinds kort krijg ik ook klanten die een BV willen starten. Ik weet dat daarvoor de eenvoudige balansopzet van een eenmanszaak niet voldoende is, er moeten zaken bij als (aandelen)kapitaal etc. Heeft iemand een eenvoudige opzet waaruit blijkt welke balansposten minimaal moeten voorkomen bij een BV? Alvast dank, groet, Avgvstvs.
  18. [Mod edit: beste avgvstvs, het promoten van eigen diensten en of producten is niet de bedoeling, lees a.u.b. de forumvoorwaarden]
  19. Het kan wel, maar is niet helemaal correct. In je boekhouding meld je eerst het teveel betaalde als "overige ontvangsten" (zonder btw). Overleg met de betaler. Als deze het geld graag terugziet: kun je het bedrag het beste overmaken naar diens rekening. Vervolgens boek je dezelfde 12 euro als negatief bedrag in dezelfde post (ook zonder btw). Mocht de betaler het teveel betaalde niet terug willen ontvangen, dan laat je de tweede stap gewoon achterwege. Avgvstvs.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.