Het is inderdaad onzin dat een internetprovider verplicht is om de inhoud van al het internetverkeer van haar klanten op te slaan, maar een Europese aanbieder van emaildiensten is wel degelijk verplicht om alle metadata van de klantemails op te slaan en elke dag te uploaden naar een centrale database waar in Nederland ongeveer 2,5 miljoen keer per jaar een kijkje in wordt genomen. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_bewaarplicht_telecommunicatiegegevens#Te_bewaren_gegevens en http://archief.xs4all.nl/opinie/wat-er-bewaard-moet-worden-onder-de-bewaarplicht/
Dat is helemaal onzin, natuurlijk kan de Service Provider die jouw emails host als ze dat willen bij de inhoud van je mails. Of de verbinding naar de server encrypted is heeft daar niks mee te maken. Sowieso is bij email vaak het probleem dat wel de verbinding tussen client en server encrypted is, maar de verbinding tussen emailservers onderling niet. Zo gaat een emailtje tussen Gmail en de gemiddelde hosted Exchange alsnog onversleuteld het internet over.
Email moet je beschouwen als een ansichtkaart. Het is heus niet zo dat de hele wereld je emails kan onderscheppen, maar de postbode, de student in het sorteercentrum en de overheid kunnen zonder al te veel obstakels meelezen. Wil je dat voorkomen, dan is de enige optie een vorm van end-to-end encryptie, de de facto standaard daarvoor in de emailwereld heet PGP. Het instellen daarvan is tegenwoordig niet bizar ingewikkeld meer (bijvoorbeeld: Enigmail), maar het werkt pas als zowel de zender als de ontvanger er gebruik van maken.
Dat is de email zelf. Wil je er een backup van maken met de voordelen van de cloud, maar zonder dat de NSA & co meelezen, dan is de makkelijkste oplossing een product als Wuala of Spideroak. Alletwee een dienst zoals Dropbox, maar dan met "zero knowledge encryption": zelfs de beheerders van Wuala of Spideroak kunnen niet bij jouw bestanden, aangezien je bestanden automatisch op je eigen computer versleuteld worden nog voordat ze de cloud in gaan.