leonie-ondernemer

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door leonie-ondernemer

  1. Voor een grote klus heb ik wat zzp'ers benaderd. Uiteraard wil ik wel een VAR - verklaring van hun. Het liefst een VAR-WUO. Nu heb ik iemand op het oog die een BV heeft. Ook wil ik van hem graag een VAR. Maar deze persoon geeft aan dat wanneer je een BV hebt je geen VAR verklaring nodig hebt. Kan iemand mij dit bevestigen?
  2. Het geld gaat ook direct van de ene naar de andere aanbieder. Dat is al afgesproken. Maar wat is het verschil dan of ik nu alvast een deel wil laten uitkeren of pas of bijvoorbeeld 20 jaar. Dan moet er toch ook belastingheffing en revisierente betaald worden? Of zie ik dat nu verkeerd en hoeft dit niet wanneer je de aow leeftijd hebt bereikt. Op mijn lijfrente rekening stort ik maandelijks een bedrag en ik kan zelf bepalen voor hoelang ik het vastzet ( deposito) Het lijkt eigenlijk op een spaarrekening. Iemand?
  3. Ik weet dat het niet met ondernemen te maken heeft, maar ik denk dat veel ondernemers er wel mee te maken hebben. Omdat ik als ondernemer mijn boekhouding zo goed mogelijk geregeld wil hebben hoop ik dat jullie me hier ook een beetje advies in willen geven. Ik zie het verschil tussen box 1 en box 3 niet. Ik weet dat er wanneer je een bepaald vermogen hebt 1,2% rendementsheffing moet betalen in box 3. Mijn beleggingshypotheek heeft alles met mijn woning te maken, maar mijn accountant heeft dit wel altijd in box 3 aangegeven. Ik las op Internet dat je bank-spaar in box 1 valt. Wat is dan het voordeel van box 1? Bedankt dat je me op de hoogte stelt van de nieuwe regels in 2013.
  4. Het geld gaat ook direct van de ene naar de andere aanbieder. Dat is al afgesproken. Maar wat is het verschil dan of ik nu alvast een deel wil laten uitkeren of pas of bijvoorbeeld 20 jaar. Dan moet er toch ook belastingheffing en revisierente betaald worden? Of zie ik dat nu verkeerd en hoeft dit niet wanneer je de aow leeftijd hebt bereikt. Op mijn lijfrente rekening stort ik maandelijks een bedrag en ik kan zelf bepalen voor hoelang ik het vastzet ( deposito) Het lijkt eigenlijk op een spaarrekening.
  5. Heb de procedure doorgenomen. Ik zit nu te denken om alvast 3500 af te kopen. Hoe gaat dat dan precies? Krijg ik hier dan een jaaropgave over, en wat moet ik hiervan afdragen? Daarnaast ga ik mijn beleggingshypotheek overzetten naar bank- spaar. De waarde van mijn beleggingen moest ik altijd opgeven in box 3. Bank- spaar wordt in box 1 opgenomen begreep ik van de nationale nederlanden. Moet ik de waarde van mijn bankspaar ook ergens apart opgeven dan in box 1? alvast bedankt
  6. Ik heb nu een lijfrente lopen bij de Nat.Nederlanden. De afkoopsom is zo'n 7000 euro. Kan ik zonder dat ik daar belasting over betaal dit over laten zetten naar Brand New Day?
  7. Ik kan toch aan elk kwartaal zien wat het percentage is betreft de belaste en onbelaste omzet? Aan de hand daarvan kan ik dan toch ook de voorbelasting corrigeren? Doe ik het goed wanneer ik alles eerst alle voorbelasting bereken en dan na het kwartaal het corrigeer. Of moet het echt geschat worden en aan het eind van het jaar corrigeren. Stel ik heb een factuur voor inkt. Ik schat dat het percentage 50% is. De factuur is 121 euro incl BTW. Het bedrag van 60.5 boek ik dan zo; kosten 50 voorbelasting 10.5 aan cred 60.5 De andere 60.5 mag dat als 100% kosten geboekt worden?
  8. Duidelijke taal. Nog twee dingen. Hoe doe ik het bij de aanschaf van een investering ( boven 450) Wanneer ik een camera koop van 800 euro met 139 euro BTW De verhouding is 90% belast 10% onbelast en ik gebruik de camera 5 jaar. Mijn vriendin heeft een kapperszaak. Het knippen is met 6% belast. Ze vraagt wel de gehele voorbelasting, vaak 21% terug van bedrijfsartikelen. Klopt dit wel of moet ze ook een verhouding nemen?
  9. Sorry, ik begrijp je niet. Wanneer mijn belaste prestaties nu 1000 euro zijn en mijn onbelaste prestaties 100 euro mag ik dan 90% van de BTW terugvragen? Het schrijven van een blog voor een bedrijf is dat belast of onbelast?
  10. Bedankt! Maar nu; Hoe ga ik om met mijn voorbelasting? Ik kan nooit onderscheiden wat ik voor mijn belaste prestaties hebt gebruikt en wat voor mijn onbelaste prestaties. Moet ik dan een verhouding van de totale voorbelasting nemen?
  11. Hallo, Als freelance journalist heb ik weer wat opdrachten weten binnen te halen. Nu mijn vraag. De ene opdrachtgever zegt dat ik wel met BTW moet factureren en de andere zegt weer van niet. Ik heb wel een BTW nummer en moet ook gewoon BTW aangiftes indienen. Wat zijn precies de regels omtrent het wel/ niet factureren met BTW?
  12. Als ik dus kan aantonen dat ik voor meer dan 10% bel dan kan ik alles in aftrek brengen? Of moet weer in verhouding prive/ zakelijk gebeuren?
  13. Na het lezen van 4 pagina's begon het me een beetje te duizelen voor mijn ogen. Daarom hoop ik dat ik mijn vraag maar zo mag stellen. Als prive persoon huur ik een woning. In mijn kelder wil ik gebruik gaan maken voor faciliteiten voor mijn eenmanszaak. De kelder is ongeveer 50% van het hele huisoppervlakte. Gister heb ik de belastingtelefoon gebeld hierover. Hun gaven aan dat ik de huur prijs voor 50% mag aftrekken van mijn winst. Ik dacht laat ik dit voor de zekerheid even nazoeken, wie weet of dit klopt?
  14. Dit onderwerp heeft voor mij wat vraagtekens. Ik probeer mijn boekhouding zelf te doen en haal veel weg via dit forum en nog een ander forum. Nog mijn volgende vragen over het gebruik van mijn prive telefoon ( mobiel) en internet aansluiting ( vanuit huis) Telefoon: Klopt het dat ik de kosten volledig mag aftrekken van mijn winst wanneer ik meer dan 10% zakelijk bel? Ditzelfde geldt voor de BTW. Internet: Omdat ik vanuit huis werk gebruik ik dus ook het internet voor mijn zaak. Op dit moment boek ik dit 50/50. Het gaat om een paar tientjes per jaar. Mag dit zo?
  15. Kan ik dat dan niet zelf weten? Of zou het dom zijn om de auto met deze verhouding prive te houden.
  16. Kan iemand mij please een antwoord geven? Dan weet ik of het allemaal klopt wat ik heb uitgezocht. Groetjes
  17. In dit voorbeeld bedoelde ik ook al geheel prive. Dus zowel voor de I.B. als voor de O.B. Ik kwam nog een ander iets tegen, namelijk dat wanneer je de auto voor de BTW als prive ziet en gebruikt en je houdt geen kilometerstand bij dan moet je aan het eind van het jaar een BTW correctie indienen doormiddel van de volgende formule: Brutocataloguswaarde prive auto x 1,5%. Klopt dit?
  18. In het wetsvoorstel is slechts voorzien in een andere kwalificatie van woon-werkverkeer (privé ipv zakelijk). Vooralsnog blijft de 500km-grens gewoon bestaan, hoewel het belang daarvan veel kleiner wordt (zeg maar: beperkt tot mensen met een bedrijf aan huis of die naast hun werkgever wonen). Maar het grote wachten is op alternatieven die mogelijk nog uit de kabinetsonderhandelingen zullen volgen. Voor wat betreft de btw geldt dat je deze terugvraagt in de aangifte over het tijdvak waarin je de btw hebt betaald. Dus elk kwartaal. Vervolgens corrigeer je het privégebruik in de laatste aangifte, feitelijk betaal je dan (alsnog) de eerder teveel teruggevraagde btw. Bedankt, de info betreft de 500 km regeling is me duidelijk. Ik ga daar geen gebruik van maken, ga lekker prive rijden. Wat je aangeeft over de voorbelasting snap ik niet helemaal. Wat ik heb gelezen is dat ik gewoon alle tank- en onderhoudsbonnen kan bewaren. Begin van mijn onderneming noteer ik mijn kmstand. ( 5 sept) Eind van het jaar noteer ik weer mijn kmstand ( 31 dec) Dan ga ik kijken hoeveel zakelijke km ik heb gereden. Stel: km stand 5 sept: 20000 km stand 31 dec: 30000 Gereden km zakelijk: 5000 Totaal aan tankbonnen en onderhoud: 1000 incl BTW BTW bedrag: 159 Volgens mijn berekening: 159/10000*5000 = 79.5 mag ik aan voorbelasting terugvragen. Mag dit niet zo? Jij bedoeld zeker dat ik elk kwartaal de betaalde BTW bij elkaar op moet tellen wat ik heb betaald aan tank- en onderhoudsbonnen. Dit volledige bedrag vraag ik dan terug als voorbelasting. Aan het eind van het jaar dien ik een privecorrectie in ( vraag 1d) Stel: km stand 01-01: 10000 km stand 31-12: 20000 Zakelijk gereden: 8000 Prive gereden: 2000 Betaalde bonnen en onderhoudsbonnen: 2000 incl BTW Aan voorbelasting al opgegeven: 319 BTW correctie 4e kw: 319/8000*2000= 80 Klopt dit zo? Welk bedrag neem ik als grondslag? Mijn laatste vraag; Wanneer ik aan het eind van elk kwartaal de BTW bij elkaar heb opgeteld moet dit verwerkt worden in mijn boekhouding. Welke JP moet ik maken? Is dat voorbelasting aan prive? Sorry voor de vele vragen. Ik ben druk aan het studeren hoe ik alles het beste kan doen.
  19. Thanks. Mag ik dit dan eens per jaar terugvragen ( 4e kwartaal) Als ik dit zo allemaal lees is het voor mij namelijk interessanter om prive te gaan rijden.
  20. Sorry Joost, ik denk dat wel langs elkaar heen praten. Ik bedoel dat wanneer ik de auto volledig als prive zie ik de zakelijk gereden kilometers x 0.19 mag nemen en een verhouding van zakelijk- prive gebruik aan BTW mag terug vragen. Dus stel ik rij op jaar basis 20000 zakelijke km en 10000 prive km met mijn auto en ik hou de auto voor 100% prive dan kan ik voor de IB 20000x 0.19 aan kosten op mijn resultaat boeken. En voor de BTW mag ik dan ( als ik alle tank- en onderhouds bonnen bewaar) een verhouding terugvragen: Totale BTW/ 30000 x 20000. Dit bedoel ik eigenlijk. Klopt dit zo?
  21. Als ik het goed begrijp vervalt de km grens van 500? Aan huis, dan heb ik dus geen woon- werkverkeer? Dat kan in mijn geval niet, ben pas in september 2012 begonnen. Is er geen regel dat je een verhouding van de BTW mag terugvragen wanneer je de auto als prive ziet? Dit had ik namelijk ook op dit forum gelezen. Stel zakelijke km 20000 prive 1000 Aan BTW betaald: 500 Terug te vragen: 500/21000*20000 Klopt dit Joost? Bedankt trouwens!!
  22. Ik wil hier graag op inhaken met een vraag. Ik heb een auto ( marge) overgenomen van een vriend van me. Het gaat om een oudje uit 1998. Nu ben ik in september dit jaar begonnen met mijn onderneming en ik zit te twijfelen of ik de auto op de zaak ga zetten. De auto heb ik aangeschaf voor 2000 euro De kosten zijn per jaar 5050 ( schatting over brandstof, onderhoud, parkeren, belasting, verzekering) Ik wil niet meer dan 500 km prive rijden en hou dit netjes bij. Totaal denk ik zo'n 20000 km per jaar te maken voor zakelijk gebruik. Er vanuitgaande dat de auto op de balans komt heb ik wat vragen: Vragen betreft de inkomstenbelasting: - Ik heb de auto voor 2000 euro gekocht. Wanneer ik deze op de balans zet mag ik dan nog wel afschrijven? Omdat de auto uit 1998 komt en dus al een oudje is twijfel ik. - Omdat ik niet meer dan 500 km per jaar rij hoef ik geen bijtelling te betalen ( 25% van bruto cataloguswaarde) klopt dit? Wat vragen betreft de BTW - Mag ik over alle bonnen betreft de brandstof, onderhoud, parkeren de BTW terugvragen? - Ik las op jullie forum dat ik maar over 1,5% BTW bijtelling hoef te betalen omdat er bij aanschaf geen BTW is teruggevraagd. De brutocataloguswaarde van de auto is 15000. Moet ik dan 1,5% over de 15000 terugbetalen in kwartaal 4? Wanneer ik voor prive kies Als de auto niet op de balans kom en ik ga er prive mee rijden dan kan ik 20000 x 0.19 cent aan kosten aftrekken van mijn winst. Dat is in totaal dus 3800 euro. De BTW die ik terug kan vragen is een verhouding van de zakelijk gereden km en de prive km. Stel ik rij in 2013 20000 km zakelijk en 450 prive totaal dus 20450 km: Aan onderhoud en tanken betaal ik in totaal 3500 inclusief BTW dat is aan BTW 559 euro. Mag ik dan 559/20450*20000 = 546 aan btw terugvragen? Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen sturen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.