TheoInteron

Senior
  • Aantal berichten

    47
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door TheoInteron

  1. Beste JoeriT, Wat een vervelende situatie, ik heb in een vergelijkbare situatie gezeten. Bbz kan mogelijkheden bieden ivm bedrijfskapitaal, echter gelden dezelfde eisen ten aanzien van inkomen mbt het aanvragen van een bedrijfskapitaal. Hebben ze ook rekening gehouden met een eventuele woonlasten van een eigen woning en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Mogelijke andere opties: * Qredits * kredietunie * Doorlopend krediet in privé Wil je meer weten t.a.v. Bbz mag je me ook gerust een PM sturen. Mvg, Theo
  2. Beste Dabol, Gemeenten moeten negatieve inkomsten op nihil stellen , anders zouden gemeenten namelijk de verliezen van ondernemers gaan betalen en dat lijkt mij niet de bedoeling. Dit wordt aangegeven in de toelichting op artikel 1 sub d en e van het Bbz (oude wetgeving) "Het door een zelfstandige uit bedrijf of zelfstandig beroep verdiende inkomen, zoals dat uit de boekhouding blijkt, is een bruto inkomen. In het geval dat dit inkomen uitkomt op een negatief bedrag wordt het inkomen op nihil gesteld." Jij geeft aan dat je de uitkering moet terugbetalen, maar dat de onderneming een negatief resultaat heeft gerealiseerd. Hebben jij en je partner inkomsten naast de onderneming ontvangen? Let bij de berekening goed op de volgende punten: * heb je een eigen woning, is er rekening gehouden met de woonkostentoeslag? * heb je de onderneming gestart of beëindigd, dan kan er sprake zijn van een verkort boekjaar. Als je vragen hebt, mag je me ook een pm sturen.
  3. Op grond van artikel 15 sub a van het Bbz 2004 bedraagt de rente momenteel 8%. Dit is apart vastgelegd in de wetgeving en wordt door de minister vastgesteld.
  4. Beste Nikki, Het Bbz-bedrijfskapitaal is bedoeld om ondernemers (en hun werknemers) uit de bijstand te houden. Indien er schulden zijn in privé die de levensvatbaarheid bedreigen, kunnen deze ook meegenomen worden in de financiering. Het Bbz-bedrijfskapitaal wordt aan de ondernemer in privé verstrekt. Gr, Theo van der Wal
  5. Bij gemeenten bestaan er mogelijkheden voor een loonkostensubsidie, echter moet er wel de intentie zijn vanuit het bedrijf om je nadien in dienst te nemen. Hiervoor zou ik een afspraak inplannen met het werkgeversteam van je gemeente. Om in aanmerking te komen voor het Bbz moet je ondernemer zijn en/of worden. Een Ltd is buitengesloten, hiermee kom je sowieso niet in aanmerking voor het Bbz.
  6. Beste Tos, Bijstandsniveau voor gehuwden bedraagt per 1-07 € 1.375,18 per maand. Deze norm kan verhoogd worden door middel van een premie voor een AOV en/of een woonkostentoeslag (bijzondere bijstand voor mensen met een eigen woning). Veelal worden de inkomsten uit de onderneming in eerste instantie niet meegeteld, als er sprake is van een dreigende werkloosheid (als je partners bedrijf niet geholpen wordt, komt zij mogelijk in de Participatiewet-uitkering). @StevenK Indien inkomsten uit de onderneming negatief zijn, worden deze op nihil gesteld. Alleen als er meerdere ondernemingen zijn, mag er geconsolideerd worden. Groet, Theo
  7. Beste Serdar, Vanuit het Bbz bestaat de mogelijkheid om een coach toegewezen te krijgen om samen het ondernemingsplan te schrijven. Dit is mogelijk in het kader van de voorbereidingsperiode op het ondernemerschap. Groet, Theo
  8. Beste Jet, StevenK heeft gelijk. Bij de definitieve vaststelling wordt rekening gehouden met het bedrijfseconomisch resultaat (wat onder aan de streep staat bij het jaarrapport). Dit bedrag wordt verminderd met 20% (norm 2015 /artikel 6 lid 2 Bbz 2004). Daarnaast wordt gekeken welke inkomsten er zijn naast de onderneming. Dit wordt vergeleken met de voor jou toepasbare bijstandsnorm (evt wordt de norm verhoogd door een woonkostentoeslag en de premie voor een AOV-verzekering). Mocht je winst draaien met je onderneming, zet geld apart of vraag de gemeente om een korting op de uitkering door te voeren. Indien jij net gestart bent, kan er sprake zijn van een verkort boekjaar en tellen de inkomsten, die je voor de start van het verkorte boekjaar hebt genoten, niet mee.
  9. Beste Chris, Wat is de reden waarom het IMK jouw onderneming als niet levensvatbaar heeft beoordeeld? Als het goed is heb jij een adviesrapport ontvangen, loop dat goed door en trek daar lering uit en zonodig wijzig je plan. Op het moment dat Qredits een bedrijfskapitaal wil verstrekken, betekent dat minder risico voor de gemeente. Veel gemeenten verstrekken een uitkering zonder toets (tenzij je na 6 maanden een vervolgaanvraag indient).
  10. Beste Damon, Het advies van Hans lijkt mij ook de eerste stap, zakelijke schuldhulp (bijv. Zuidweg en Partners). Is je bedrijf winstgevend? heb jij of je partner inkomsten naast de onderneming? Mogelijk dat het Bbz/gemeente wat voor je betekenen, in de vorm van een bedrijfskapitaal om de schuld af te kopen. Als je wilt weten of je in aanmerking komt voor het Bbz, informeer bij de gemeente, of stuur een pm.
  11. Heren bedankt! Ik heb de voorwaarden erbij gepakt en wat Norbert aangeeft klopt. Als nuchtere Groninger toch wat moeite mee, dat ik extra kosten maak, terwijl ik binnen de termijnen bankier.
  12. Beste Hl-ers, Bij het overmaken van de factuur van de pensioenen van mijn personeelsleden, zie ik dat er gelijk intrest in rekening gebracht, terwijl de betalingstermijn niet is verstreken. Mag dat?
  13. Beste Ester, Stem je promotie af op de doelgroepen die je wilt bedienen. Als ik je website bekijk denk ik dat jij twee voorname doelgroepen hebt (ooit gedacht dit aan te bieden voor de luie tweeverdiener?): 1. de eindgebruiker (65/70+) 2. kinderen van de eindgebruiker Als ik mij in de situatie verplaats, zou ik als kind zijnde dit voor mijn ouders regelen. Dit zie ik niet op de site terugkomen (aparte portal voor kinderen van). De oudere doelgroep vindt je meer bij de offline media. Denk hierbij aan huis-aan-huisbladen (wordt door de oudere doelgroep erg goed gelezen). Ik weet niet of je bij de start een persbericht aan de offline media hebt verzonden, probeer te zorgen dat het "nieuwswaardig" is, bijvoorbeeld gisteren was het werelddag van de ouders (zie http://www.issuekalender.nl/ voor meer bijzondere dagen).
  14. Tenzij jij voor 10+ jaar vooruit betaald, heeft de makelaar die zekerheid niet. Horeca-bedrijven hebben een hogere kans om te mislukken, terwijl kantoorruimte makkelijker te verhuren is. Zit hij straks met een voor Horeca gereed gemaakt pand, als jij onverhoopt failliet gaat.
  15. Gezien er geen vermogen aanwezig is (dus een minnelijk traject geen kans van slagen heeft) en de aanwezige schuldenlast, zou ik inderdaad opteren voor een WSNP. De opmerking van Norbert is terecht, de WSNP is absoluut geen pretje. Maar tonnen schuld (als het niet bij je vader te halen is, dan komen ze ook bij jou) betekent levenslang. Mogelijk voordeel in jouw situatie is, dat je niet getrouwd bent met je partner. Indien je partner een inkomen heeft, heb je maandelijks meer in te komen. Wel wordt een nieuwe berekening gemaakt van de VTLB (vrij te laten bedrag). Dit wil eigenlijk zeggen dat jij en je partner naar rato de vaste lasten moeten betalen. Meer informatie hierover: zie deze link [ Mod edit: niet werkende link hersteld ]
  16. Beste Wendy, Wat een nare situatie. Eigenlijk is er meer informatie nodig, zoals bijvoorbeeld: * Huurcontract pand, tot wanneer loopt deze? * Wat is de schuldpositie van de V.o.f.? * zijn er nog vermogensbestandsdelen die liquide gemaakt kunnen worden? Het voordeel van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is dat indien je aan de regels houdt, je na 3 jaar schuldenvrij (schone lei) wordt verklaard. Bij een faillissement ben je nog 20 jaar na dato aansprakelijk voor schulden.
  17. Beste Amir, Vervelende situatie. Op de situatie vooruitlopend, gezien je ondernemingsidee, verwacht ik dat je een bedrijfskapitaal hebt aangevraagd (naast een uitkering). In dat soort gevallen kan je ervan uitgaan dat de gemeente het advies van het IMK overneemt. Dit is nog geen einde verhaal voor jou. Op basis van het adviesrapport neemt de gemeente het besluit. Tegen dit besluit kan jij binnen zes weken bezwaar aantekenen, vervolgens zal je gehoord worden door de bezwarencommissie. Hier zou jij een verzoek kunnen indienen voor een second opinion. Veel hangt af van de kwaliteit van je bezwaarschrift. Allereerst zou ik het adviesrapport van het IMK grondig doornemen. Staan er zaken in die onjuist zijn? Zo ja, onderbouw het. Het liefst op basis van financiële kengetallen/feiten. Indien je kennis niet toereikend is, zou ik een boekhouder/adviesbureau inhuren. Heb jij het ondernemingsplan voor de aanvraag zelf geschreven, of heb je dit geschreven in het kader van de voorbereidingsperiode, indien het laatste kan je het adviesbureau vragen welke je begeleidt heeft. Succes!
  18. Beste Colin, Dit is gelegen in meerdere dingen. Volgens de Participatiewet moet je beschikbaar zijn voor arbeid (zie artikel 9), als ondernemer ben je dat veelal niet. Daarnaast kan er sprake zijn van van concurrentievervalsing, omdat je een lagere prijs kunt hanteren omdat je vaste lasten al gedekt zijn. Tevens is het fraudegevoelig en kost het de gemeente veel tijd en moeite om hierop te controleren (en uberhaupt je inkomen vast te stellen, deze berekening is bij het Bbz 2004 ondergebracht). De gemeente heeft je terecht doorverwezen naar het Bbz. Vanuit het Bbz zijn er voor jou twee mogelijkheden: * aanvraag voor een gevestigde zelfstandige, hiervoor dient je onderneming als levensvatbaar te worden aangemerkt; * aanvraag voor een beëindigende zelfstandige (dit is een uitkering voor ondernemers met een niet levensvatbaar bedrijf die de onderneming willen beëindigen). Voor deze laatste optie moet je wel kunnen aantonen dat je de onderneming niet per direct kunt beëindigen (opdrachten die nog uitstaan, huurcontract, etc.). Een uitkering op grond van het Bbz wordt verstrekt als een renteloze lening, achteraf aan de hand van een jaarrapport en een aangifte IB wordt definitief vastgesteld wat je inkomen is geweest en of de uitkering in om niet wordt verstrekt. Dit betekent ook dat je inkomen een jaar opschuift (wat weer gevolgen kan hebben voor de huur- en zorgtoeslag).
  19. Hoi Marco, De verwarring komt een beetje omdat jij de berekening van een uitkering in een eerdere post aanhaalt.
  20. Beste Marco, Het was meer een interpretatieverschil. Je hebt helemaal gelijk dat Bbz wordt verstrekt aan een ondernemer en niet aan een rechtspersoon. Ik was in de veronderstelling dat jij ondernemers met een BV buitensloot (mijn doelgroep zie ik niet graag kleiner worden :)). Daarnaast beschreef jij alleen de mogelijkheid van een uitkering. Terwijl voor een gevestigde ondernemer een bedrijfskapitaal mogelijk is tot € 192.243,00.
  21. Beste Yvonne, Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Ik wacht je bericht af.
  22. Beste Yvonne, Ik heb gisteravond nog wat uitspraken gelezen van verscheidene rechtbanken inzake Bbz en hoofdelijke aansprakelijkheid. Van belang is wie de aanvrager van het Bbz-bedrijfskapitaal is. Omdat Bbz op persoonlijke titel wordt aangevraagd, is in die zin hoofdelijke aansprakelijkheid een feit (aanvraagformulier is door jou ondertekend neem ik aan). In de toekenningsbeschikking staan de regels van terugbetaling aangegeven (staat in de beschikking ook wanneer de aflossingen starten?). Terugkomend op je eerste post; Ja, je bent hoofdelijke aansprakelijk. Op het moment dat je onderneming failliet gaat, ben je in privé aansprakelijk. Is dat momenteel een reële dreiging?
  23. Beste Yvo, Heb jij een beschikking ontvangen inzake de toekenning van het bedrijfskapitaal. Zo ja, wordt daarin verwezen naar artikel 30 en artikel 39 van het Bbz 2004 (zie hieronder:) Artikel 30. Zelfstandigen in samenwerkingsverband 1.Bijstand ter voorziening in de behoefte aan bedrijfskapitaal aan de zelfstandige die het bedrijf of zelfstandig beroep uitoefent in de vorm van een maatschap, een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap, een besloten vennootschap of een coöperatieve vereniging met wettelijke aansprakelijkheid, wordt slechts verleend indien hoofdelijke aansprakelijkheid voor de uit de bijstandsverlening voortvloeiende verplichtingen wordt aanvaard door: a. alle vennoten of leden waarmee het bedrijf of zelfstandig beroep wordt uitgeoefend; b. de besloten vennootschap en de coöperatieve vereniging met wettelijke aansprakelijkheid. Daarnaast zou door de gemeente (ZLF) het volgende inzake de terugbetaling moeten zijn opgenomen: Artikel 39. Verplichtingen verbonden aan de geldlening en borgtocht 1.Het college legt in de beschikking waarin de bijstand wordt toegekend in elk geval vast: a. indien de bijstand wordt verstrekt in de vorm van een rentedragende geldlening op grond van de artikelen 20 of 24: 1°. de bestemming van de geldlening; 2°. de verplichtingen tot betaling van rente en aflossing alsmede de betalingstermijnen; 3°. dat het bedrag van de lening, behoudens in de gevallen waarin artikel 21, tweede lid, van toepassing is en met inachtneming van artikel 41, terstond opeisbaar is bij het niet nakomen van de verplichtingen tot betaling van rente en aflossing; b. indien de bijstand wordt verstrekt in de vorm van borgtocht op grond van artikel 16, dat aan de verplichtingen opgenomen in de leningsovereenkomst met de bank dient te worden voldaan. 2.In de beschikking tot toekenning van de bijstand wordt voorts opgenomen dat het bedrag van de lening terstond opeisbaar is: a. indien zij niet overeenkomstig de bestemming is besteed; b. op het moment dat de zelfstandige het bedrijf of zelfstandig beroep overdraagt of beëindigt; c. ingeval van surséance van betaling of faillissement van de zelfstandige, van één van de vennoten of leden waarmee het bedrijf of zelfstandig beroep in een samenwerkingsverband wordt uitgeoefend, of van de rechtspersoon.
  24. Marco, sorry maar je zit fout. Bbz kan wel degelijk aan ondernemers met een B.V. worden verstrekt. Er zijn twee vormen van Bbz-mogelijkheden. Enerzijds een rentedragende lening en een uitkering aan de andere kant. De uitkering wordt verstrekt als een renteloze lening, het jaar erop wordt deze definitief vastgesteld aan de hand van de bijstandsnorm.
  25. Beste Yvo, Een Bbz-krediet wordt aan een persoon verstrekt en niet aan de onderneming (je moet bbz aanvragen in de gemeente waarin je woont) Uit jurisprudentie blijkt dat er derhalve sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid. Is de toekenning van een bedrijfskapitaal schriftelijk bevestigd doormiddel van een beschikking? Dat er geen leenovereenkomst is opgesteld heb ik nog niet eerder meegemaakt, ik zal op onderzoek uit moeten gaan wat daar de consequenties van zijn.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.