franske84

Senior
  • Aantal berichten

    40
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

franske84's trofeeën

  1. Wij zijn niet getrouwd, vooral in verband met mijn eenmanszaak risico's. We zitten denken om samen een holding BV op te richten. Als het te ingewikkeld is dan alleen ik een holding BV op ga richten. De nalatenschap van schoonouders wordt dan op haar rekening en mijn nalatenschap op holding BV te zetten.
  2. Ik heb veel gezocht naar eenmanszaak + holding BV maar kon nergens een goede antwoord te vinden. Wel boel met werkBV en holdingBV. Ik heb al jaren een goedlopende eenmanszaak. Omzetten naar werkBV is pas bij 400k winst interessant. Onder 400k is minder interessant om het eenmanszaak om te zetten naar BV ivm hogere belastingenlasten. Dat zal in de toekomst waarschijnlijk een verandering komen denk ik. Zelfstandigenaftrek worden in de toekomst afgebouwd. Gebouw die ik op dit moment in bezit (woon en werk in 1 pand). Op dit moment is het ingewikkeld fiscale verdeling en verrekenen. Ik zit denken om een holding BV op te richten. De gebouw wordt dan vanuit prive/zaak verdeling overhevelen naar een holding BV. Daarnaast wil ik beginnen met pensioen en vermogen opbouwen bij holding BV. Onbelangrijke detail: mijn ouders en mijn partner haar ouders worden met ieder dag ouder en op een dag krijgen we een erfenis, dit willen wij op een holding BV zetten. Is het mogelijk naast een eenmanszaak een holding BV op te richten? Ik neem aan dat ik DGA loon niet hoeft uit laten keren want er zijn geen werkzaamheden verrichten bij de holding BV dan alleen ieder jaar deel van de winst overhevelen naar de holding BV voor sparen/pensioen en daarnaast de huur van de winkelpand aan eenmanszaak te verrekenen.
  3. Ik heb antwoorden gekregen van belastingdienst en dat ik naar WKR moet kijken. Het bedrag was helaas hoger dan 1,2% vrije ruimte... Daardoor moet ik 80% belasting betalen hierover. Dus ik heb besloten om dit uitstapje naar mijn prive rekening.
  4. Hoi PrinsRachid, Dank voor je reactie. Ik heb net uitgerekend over zakelijke of prive voor mijn situatie: BTW krijg ik sowieso terug als de zonnepanelen bij prive of zakelijk etiketteren. 7800 euro ex btw aanschaf + installatie 6800-7500 kwh per jaar opbrengst (afhankelijk van de zonnige uren) Laadpaal heeft eigen verbruiksmeter (officieel) en de winkel heeft ook eigen verbruiksmeter (ook officieel). Eenmanszaak Zakelijk: 28% KIA, 2184 aftrek (874 euro minder belasting betalen bij 40% belasting) 468 afschrijving per jaar, 15 jaar en de restwaarde is 780 euro (10%). 187,20 minder belasting bij 40% belasting. Prive bijtelling/ontrekking van 2200 kwh x 0,20 (ex btw) = 440 euro (176 euro meer belasting bij 40%) enige voordeel is voor 2019 874 euro minder belasting betalen Volgende jaren rond 11-12 euro minder belasting betalen (afschrijving 187,20 - prive onttrekking van 176 euro). BTW moet ik ook 88 euro per jaar betalen voor prive gebruik (van 2200kwh per jaar) Prive: BTW moet ik 88 euro per jaar betalen van 2200 kwh prive gebruik. Dat is stuk minder dan forfait. Geen KIA en afschrijving 5300kwh declareren aan bedrijf (2800kwh winkel + 2500kwh laadpaal) x 0,23 = 1219 euro per jaar aftrek (bij ex. BTW 1007,43 indien geval is) 487,60 (402 ex btw) minder belasting betalen per jaar bij 40%. Voor mijn situatie is toch voordeel om prive houden en jaarlijks 1219/1007,43 declareren aan bedrijf. Ik betaal dan ieder jaar 487,60 minder belasting. Klopt mijn redenatie? of zie ik iets over het hoofd? EV auto + laadpaal worden bij de zakelijk geëtiketteerd. Ik betaal dan 4% bijtelling. BTW bijtelling betaal ik dan 2,7% van de cataloguswaarde. Ook laadpaal erbij of alleen auto?
  5. Goedenavond, Ik heb elektrische auto besteld en wordt in december geleverd. Ondertussen heb ik de laadpaal en zonnepanelen geplaatst. Nu moet ik uitzoeken voor de fiscale voordelen voor prive en zakelijk voordat ik keuze ga maken. Ik ben nu de milieulijst van MIA lezen, https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/02/Brochure en Milieulijst 2019.pdf Op pagina 55 van de lijst schreef het volgende: bestaande uit: een uitsluitend elektrisch aangedreven voertuig en al dan niet de volgende onderdelen: een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel en een oplaadstation.Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 40.000 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek. Wat bedoelen ze met "een vast aan het voertuig verbonden zonnepaneel en een oplaadstation". Betreft het zonnepaneel op de auto of bedoeld het zonnepanelen op dak gekoppeld is met EV via een oplaadstation? Bij de laatste, dan wordt 2500kwh p/j opbrengst zonnepanelen (geschatte EV verbruik) mee met MIA aftrek of de complete zonnepanelen op de dak? De laadpaal kosten zal ik meenemen met EV auto bij MIA want laadpaal is minder dan 2500 euro excl. btw aangeschaft. Mijn situatie volgt: 25 zonnepanelen op dak bij de combinatiepand (winkel en woning) Geschatte opbrengst: 7500 kwh Zakelijk verbruik: 2800 kwh Prive verbruik: 2200 kwh Geschatte EV verbruik: 2500 kwh (bij 20.000 km per jaar)
  6. In oktober zijn we naar Walibi geweest met personeel (een personeelsuitstapje). Ik heb de facturen ontvangen en betaald. Ik heb de avondeten ook betaald met zakelijke bankpas. Nu moet ik het inboeken maar ik kon niet veel vinden hierover, zakelijke kosten of het aftrekbaar is? Valt het onder representatie met 80% aftrekbaar? Hoe zit eigenlijk verder met BTW?
  7. Duidelijk en bedankt voor de reacties. Dan heb ik niet fouten gemaakt met administratie. Als inspecteur mij vraagt hoe dat verschil kan tussen OB en IB dan leg ik uit dat het margeregeling is. Voorraad van margegoederen heb ik inderdaad apart op balans gezet (evenals verkoopopbrengst en inkoopkosten bij w&v). Bij verkochte producten reken ik het verkoopprijs minus inkoopprijs en dan BTW berekenen.
  8. Ik bedoel dat "bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend" bij OB ongeveer hetzelfde moet zijn als opbrengsten bij W&V van IB. Is dat zo? Zo nee dan is goed. Zo ja, dan moet ik dus in de W&V alleen de marge opneem.
  9. Ik handel ook in marge goederen. Volgens mij heb ik iets fout gedaan met administratie. Bij aangifte van OB heb ik "bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend" opgeteld en in totaal is 100000 Bij aangifte van IB heb ik van jaarrekening overgenomen en die was 105000 Naar mijn weten moet het ongeveer hetzelfde/kleine verschillen (door afrondingen) zijn. Klopt dat? Na uitzoekwerk kwam ik achter dat het marge administratie oorzaak is van het verschil. Bij BTW kan ik het verkoop volledig BTW invullen, inkoop via voorbelasting. Bij marge: verkoopprijs, min inkoopprijs = winstmarge. Ik reken BTW alleen van de winstmarge. Dat klopt wel maar bij IB heb ik verkoop bij Opbrengsten en inkoop bij inkoopkosten ingevuld. Volgens mij is het fout gegaan. Margegoederen moet volledig (verkoop- en inkoopprijzen) bij opbrengsten van Winst-en-verliesrekening. vb: Verkoop 6000 marge, inkoop is 5000. Bij Winst-en-verliesrekening van IB moet ik dan 1000 bij opbrengsten + 0 inkoopkosten vermelden ipv 6000 euro bij opbrengsten en 5000 euro bij inkoopkosten. Is het juist wat ik hierover denk?
  10. Beschermt een dakpan het zakelijke deel van het gebouw of alleen het privé gedeelte? En een muur? Ik denk ook hier dat de onderdelen lastig zijn toe te rekenen. Volgens mij kun je daarom ook hier gewoon splitsen op basis van gebruik (oftewel 32%). Boven de winkel staan 2 slaapkamers en daarboven een dakpannen. Als het lekt, komt het sowieso bij winkel terecht via slaapkamers. Muur, zoals ik eerder al zei, 75% van de muur is de winkelmuur en 25% van keuken (prive). Makkelijkste optie is idd 32% voor zakelijk en rest voor prive. ------- Highio, nee niet bij de hypotheekakte. Moet dat ook doen? Mijn vrouw wilt geen gedoe met TBS administratie. Ze heeft liever dat winkel volledig eigendom van mijn bedrijf (eenmanszaak) is en de woning gezamenlijk. Dat is ook zo geregeld en vastgelegd bij samenlevingscontract. (Zij hoeft de winkelruimte niet betalen met hypotheek bijvoorbeeld). Kadastraal splitsing heb ik ook gekeken voordat we het pand kochten maar dat kon helaas niet want er zijn 2 slaapkamers boven de winkel. En bij achterdeur komt bij onze tuin in. Tuin splitsen gaat gewoon niet. Dan moeten we een jonge schuur slopen en dat is ook weer niet bedoeling. Woning en winkelgedeelte kunnen helaas niet los te verkopen. Waarde ontwikkeling van woon- en winkelruimte gaat denk ik gelijk. Hoe bedoel je eigenlijk? Ik denk dat door verbouwing woning fors meer waarde dan voor verbouwing en winkel een lichte stijging (woning was grondig gerenoveerd en winkel gedeeltelijke gerenoveerd).
  11. Dank je, zoveel mogelijk informatie ;). Nu weet ik voldoende om juiste aangifte doen. Wij hebben afgelopen zomer veel verbouwd hier. Er was inderdaad nieuwe keuken, kozijnen, isolatieplaten, kortom vanalles verbouwd (direct na aankoop van het pand). Keuken was zo versleten, werken nog wel maar zal niet lang meer duren. Er waren hier enkele glazen dus we hebben meteen kunststof kozijnen met dubbel glazen aangelegd (dat is overigens even duur als alleen dubbelglazen laten vervangen). Verbouwingkosten was rond 30.000 a 35.000 euro, grotendeels woning. Het is misschien wel aantrekkelijk om 32% van de verbouwingskosten op zakelijk balans zetten ;) Facturen, bonnen e.d. heb ik op excel gezet maar bonnen moet ik nog zoeken of het compleet was. Het was toen beetje chaos met alles. Ik heb trouwens 1 energienota maar winkel heeft eigen meterstanden van stroom, water en gas. Dat is ook een voordeel want winkel verbruikt eigenlijk meer stroom en gas als woning. Komende zomer gaan wij dakpannen laten vervangen en muur injecteren tegen ophogende vocht. Dakpannen ga ik toch naar rato van 35% rekenen. Helft van dak is boven de winkel (2 slaapkamers boven winkel, als het lekt komt het toch via slaapkamers naar winkel terecht). Muur, 75% van muurinjectie is de achterkant van de winkel en 25% bij keuken van prive. Ik reken dan 75% zakelijke kosten en 25% prive. Is het juist dat ik zo berekenen?
  12. Gister was ik met mijn broer samen uitgerekend naar rato. We hebben 32% van het koopsom en 32% van hypotheek naar zakelijke balans gezet. Hij gaf ook aan dat notaris en taxatiekosten 32% naar zakelijke balans gaat bij gebouw. Alle kosten die wij hebben gemaakt tijdens verbouwing gaan ook naar de rato berekenen volgens mijn broer. Bijvoorbeeld: Wij hebben nieuwe keuken geplaatst bij woning, 32% daarvan gaat naar de zakelijke balans. Wij hebben nieuwe kozijnen geplaatst bij winkel, 32% gaat ook naar de zakelijke balans. Zo denkt mijn broer hierover maar ik twijfel of hij gelijk heeft. Heeft hij gelijk? Ik denk zelf dat nieuwe keuken bij woning 100% privé en nieuwe kozijnen bij 100% zakelijke balans. Ander kant, we hebben geen overzicht van schilder materialen. Er was winkel en woning geschilderd dus ik weet niet meer welke verfpot/kwasten etc voor de winkel en welke voor de woning. Misschien heeft hij toch gelijk, alles die te maken met kosten voor het pand, 32% gaat naar zakelijke balans. Bij zakelijke resultaat, schilder materialen gaat naar de onderhoud gebouw (volledig aftrek in het betreffende jaar). Maar hoe zit eigenlijk met nieuwe keuken en kozijnen? - Moet ik ze ook op onderhoud gebouw op resultaat zetten. - of bij gebouw op balans zetten (2% afschrijving tot WOZ waarde). (Eigenlijk is het niet logisch want keuken en kozijnen gaan bijvoorbeeld niet 30 a 50 jaar mee denk ik). - of keuken en kozijnen 32% op inventaris zetten en 5 jaar afschrijven?
  13. Dank, ik heb weer nieuwe vragen... Je verteld dat ik naar rato moet rekenen. Als ik zo reken dan kom ik uit op 97.200 voor de winkel (schuuroppervlakte telt mee) of 115.200 (schuuroppervlakte telt niet mee). Dat zijn best aanzienlijke hogere bedrag tov WOZ waarde EN taxatie rapport. Taxateur (voor de hypotheek) had 80.000 ingevuld voor de winkelgedeelte en overige bedrag voor woninggedeelte. WOZ 2017 was 87.000 Kan ik dus 97200 + aankoopkosten of 115200 + aankoopkosten invullen voor bedrijfsgebouw en hypotheek naar rato berekenen? Zo ja dan is het goed, Als ik in toekomst ga stoppen met onderneming dan gaat taxateur sowieso lager taxeren (in 2017 was 80.000 euro getaxeerd) dan op balanswaarde (mag waarschijnlijk vanaf 2019 niet meer afschrijven als het WOZ bereikt is). Dan heb ik een voordeel tov stakingswinst want WOZ in 2017 is hoger dan getaxeerd door taxateur. Ik vraag me echter af of het logisch is om naar rato berekenen of toch taxatiewaarde of WOZ waarde aanhouden? Nog belangrijker vraag, ik mag de aankoopkosten (overdrachtsbelasting van 97200/115200, notariskosten en taxatiekosten) bijschrijven bovenop 97200/115200, maar mag ik ook hypotheekkosten, notariskosten (alleen financieringsgedeelte) en taxatiekosten voor hypotheek als financieringskosten opgeven bij renteaftrek gedeelte?
  14. Ik heb zojuist aangifte van mijzelf als ondernemer ingevuld en ja die vraagt wel of het zakelijke vermogen hoort. Alleen van mijn partner niets. Wij hebben via notaris samenlevingscontract vastgesteld dat winkelgedeelte 100% mijn eigendom is. Bij woninggedeelte zijn we beide 50% eigendom. Enige optie is dat onroerende zaak W1 van haar aangifte weghalen want ze is niet eigendom van betreffende onroerende zaak. Over hypotheekgedeelte: Bij hypotheek gedeelte vroeg deze ook: Was het een zakelijke schuld? Ik heb nee gevinkt omdat het niet volledig zakelijke schuld is. Klopt dit wel? Bij aflossingvrije hypotheek heb ik bijvoorbeeld 90.000 euro in mindering brengen, ik kreeg melding "U hebt gegevens gewijzigd die wij alvast voor u hadden ingevuld." Is dit erg of niet? Sorry dat ik zoveel vragen hebt, dit is eigenlijk nieuw voor mij.
  15. prinsrachid, ik zal stukje uit aangifte van mijn partner overzetten: Onroerende zaak: Postcode, nr -W1, Plaats Was u of partner op 1 januari 2017 eigenaar van deze onroerende zaak? Nee In eigendom vanaf 21/6 Was er, naast u en/of partner, op 21-06-2017 nog een andere eigenaar van de onroerende zaak? Nee Gold dit voor de rest van het jaar? Ja Situatie op 21-06-2017 Ander gebouw (zoals bedrijfspand) Gold deze situatie voor de rest van het jaar? Ja Waarde in het economisch verkeer 87.000 Hoorde deze onroerende zaak bij het hoofdverblijf van u of partner? Ja Was deze onroerende zaak een rijksmonumentenpand? Nee --------- Zo heb ik ingevuld. We hebben onroerende zaak gekocht op 21-6. Er is helaas geen vraag "Hoort deze onroerende zaak bij uw zakelijk vermogen?" Misschien moet ik die betreffende onroerende zaak weghalen uit de aangifte + deel van het hypotheek bedrag + rente in mindering brengen bij Box 1 van prive (overgezet naar zakelijke balans). Ik heb echter 2 verschillende hypotheekvormen (zoals annuïteitshypotheek en aflossingsvrije hypotheek). Mag ik kiezen welke vorm deel in vermindering brengen of toch beide vormen naar de rato? aflossingvrije hypotheek is makkelijker met boekhouden dan annuïteitshypotheek, vandaar dat ik liever aflossingvrije hypotheek op balans zetten ;)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.