Jump to content

De Architect

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • First name
  A
 • Last name
  J

Company info

 • Location
  Den Haag
 1. Dank. 1e punt, duidelijk nu. In een van de topics waar ik recentelijk op heb gereageerd staat nu een dubbele post... Kunnen jullie dit aanpassen, want het staat enorm lelijk 2 soortgelijke posts achter elkaar. Het andere punt lokt een beetje eenheidsworst uit. Een afwijkende mening wordt afgestraft zonder dat wordt gevraagd naar het hoe en wat van die mening. Zie ook de post waarvoor ik 2 minnetjes kreeg. Wat moet ik nu doen? Een nieuw account aanmaken? Andere mensen ook minnetjes geven vanwege het feit dat ze geen toelichting geven op de minnetjes? Ga ik niet doen uiteraard - want ik houd daar niet van - maar het lokt wel vervelende dingen uit. Dat wil toch niemand?
 2. Ik zag net in een ander forum dat je elkaar ook een min-stem kunt geven en zo een NEGATIEVE reputatie kan geven. Wie heeft dit bedacht? Wat voor kinderachtige onzinnigheid is dat? Ander punt van aandacht: ik kan mijn posts na 5 minuten niet meer wijzigen. Waarom kan dat niet? Ik vind dat echt storend.
 3. Ah, ik zie dat niemand de kwinkslag van mijn post begrijpt. Dan neemt ineens je "reputatie" af. Met alle respect, maar wat een onzinnige functie op dit forum. Ook jammer dat die min-stemmers daar dan niet op reageren. Belastingdienst: Mijn punt is waarom zou je wachten op je opdrachtgever? Je bent toch een ondernemer? Als je dienst is geleverd stuur je ZELF een factuur. Ik werk ook met opdrachtgevers die facturen versturen en met ontzettend ingewikkelde systemen werken. Dat is jammer voor hen: ik geef aan dat ik los van hun systeem altijd met eigen facturen werk. Die van de opdrachtgever beschouw ik gewoon als pro forma. Is de opdracht klaar dan verstuur ik een factuur. Het voorkomt een hoop gedoe aan alle kanten. Mijn boekhouder klaagt er niet over - terwijl ik toch altijd die dubbele facturen in de boekhouding heb zitten.
 4. Dat is echt karige informatie. Overigens laat het zichzelf toch wel raden: voor gebouw heb je te maken met omgevingsvergunningen. Je hebt een milieudienst. Bedenk gewoon wat het effect is van jouw onderneming op anderen en je weet globaal wat je nodig hebt. Wat je daarnaast nog nodig hebt vind je zelf gauw genoeg uit.
 5. 1. Belastingen en dergelijke is een best lastig onderwerp. Als het honderduizenden ondernemingen lukt, lukt het jou ook. Doe je het verkeerd kan een boekhouder dat achteraf voor bijsturen. Als ik terugkijk was ik 9 jaar geleden ook onzeker, hield het mij tegen. Ik las er veel over, stelde veel vragen. Maar het meeste heb ik geleerd van de belangrijkste ondernemersvaardigheid: DOEN! 2. Geen omzet = geen omzetbelasting. Vergeet alleen niet de kwartaalaangiften op tijd te doen anders krijg je een boete. Het doen van kwartaalaangifte is supereenvoudig. Tip van mijn kant: doe die kwartaalaangiften zelf: leer je ook gelijk hoe het werkt. 3. Waarom maak je schulden? Bij wie? 4. Ja je betaalt alleen omzetbelasting over de omzet die je hebt gedraaid. Daarom heet het omzetbelasting. Idem voor inkomstenbelasting en de zorgverzekeringswet. T 5. Als je in loondienst bent en voor jezelf werkt maak je geen aanspraak op alle zaken die met de 1225-uren norm van doen hebben. Zoals kinderopvang, BSO en nog wat teruggaveposten. Mijn tip daarvoor: huur een boekhouder in. Kan die 1x per jaar meekijken of je het goed hebt gedaan. Dit moet je niet zelf willen uitzoeken, maar gaandeweg met boekhouder leren. 6. Vrijblijvend lijkt het inschrijven in het KVK mij niet. Je wordt daarna benaderd door mensen die geld willen verdienen aan onzekere ondernemers zoals BNI, bedrijvengidsen, energiemaatschappijen en al dat soort zaken. Maar zolang je 0 omzet draait heeft het vrij weinig effect. Het enige effect is dat je het geld dat je verdient uit je onderneming wellicht wat zwaarder belast wordt omdat je naast de onderneming ook nog in loondienst bent. Zie ook punt 5. 7. Nogmaals: zo moeilijk is het echt allemaal niet, maar er zitten wel veel haken en ogen aan. Neem een boekhouder in dienst, zeker als je een paar opdrachten aanneemt. Zoiets betaald zich dubbel en dwars terug.
 6. Ik factureer wanneer ik wil factureren.
 7. Het idee klinkt een beetje als een probleem bij een oplossing zoeken. Dat is nooit sterk. De vraag zou moeten zijn: waarom besteden kleine ondernemers hun marketing niet uit? Of - gegeven de voorbeelden - waarom besteden ondernemers in de horeca, sport en fashion - hun marketing niet uit. Ik denk dat de meerwaarde van marketing niet moet worden overschat. Je kunt in landelijke dagbladen staan met interviews, je kunt op social media actief zijn, maar daar merken veel kleine ondernemers vrij weinig van. Ook omdat als je impact wilt hebben je veel tijd en dus veel geld moet spenderen om op te vallen wat gelijkertijd een risico impliceert dat meestal niet in verhouding staat tot de eventuele opbrengsten. Mijn eigen onderneming heeft nu 2 man in dienst. We zijn met z'n 3'n, maar voor het uitbesteden van diensten bekijk ik echt of het mij iets oplevert. Het uitbesteden van social media zal mij nooit iets opleveren - vooral omdat mensen buiten mijn vakgebied toch geen reet snappen van de finesses van architectuur en de bouw. En als ik ze dat moet uitleggen kan ik net zo goed zelf de tweets of posts plaatsen. Ik denk dat dat voor andere ondernemers ook geldt. En misschien is dat nog wel het meest zichtbaar in de klachtenafhandeling: niemand wil daar een externe partij voor hebben die daar niks mee kan. De meerwaarde is dan meestal 0, voor zover het niet gewoon negatief is. Het loont pas om die diensten uit te besteden als je meer dan 100 man in dienst hebt. En dan nog vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van social media. Kan jullie concept werken? Ik sluit niet uit dat het werkt voor enkele gevallen. Voor een soort guerrilla-marketing voor producten met een grote potentiële markt, voor mensen die hun geld verdienen aan aandacht. En dat brengt mij bij het begin. Zoek eerst een probleem en daarbij de oplossing. Als je een fascinatie hebt voor social media en je wilt daar "iets" mee doen, prima! Maar ga wel even terug naar de basis: een goede probleemanalyse en een passende oplossing. [Ik wilde mijn reactie aanpassen, maar dat kon niet meer. Bovenstaand is mijn definitieve reactie].
 8. Toen ik 8 jaar geleden voor mezelf begon heb ik gelijk een boekhouder in de arm genomen. Van (ondernemers)kennissen en op internet een 5-tal boekhouders geselecteerd en bij hen op gesprek gegaan. De boekhouder waar ik aanvankelijk mee in zee ging vroeg een jaar later 300% meer en daar ben ik dan ook gelijk mee gekapt. Zit nu al 7 jaar bij dezelfde boekhouder. Vragen zoals jij die hebt heb ik voorgelegd aan de boekhouder, want zij hebben gewoon meer ervaring en een betere kijk op alle uitzonderingen en aftrekposten waar je wellicht zelf in het verleden niet of niet goed mee bent omgegaan. Verder zou ik vragen of je je kwartaalaangiften zelf kunt blijven doen. Dat doe ik namelijk zelf.
 9. Wat voor expertise heeft zo'n "gespecialiseerde adviseur" waar ik niet zelf achter zou kunnen komen? Ook: waarom niet hier die betaalbare AOV's benoemen zodat kleine ondernemers juist NIET voor een adviseur hoeven te betalen ;-) ?
 10. Een AOV is een AOV. Als er één is die voor €30 een interessant product aanbiedt ben ik benieuwd welke dit is. Ik ben bang dat het gewoon altijd fors veel geld blijft kosten, want als er een echt structureel goedkopere optie zou zijn dan had ik daarvan allang gehoord. Tot nu toe vooral gehoord dat er NOG duurdere opties zijn. Dat gedoe met "gespecialiseerde" adviseurs daar geloof ik niet zo in. Ben zelf architect en mijn wereld zit vol met "adviseurs", wat onverlet laat dat je altijd zelf moet kijken wat je krijgt. En wat de meerwaarde is van die adviseur. Voor verzekeringen vind ik de rol van zulke "specialisten" beperkt. Van mijn wereld weten ze niks dus echt maatwerk leveren voor wat betreft risico's kunnen ze niet. En vaak zijn ze zelf in loondienst waardoor ze niet snappen wat het is om een eigen onderneming te hebben.
 11. Ik vind een broodfonds echt veel te veel gedoe. Ik ben architect en ik wil bezig zijn met architectenwerk. Het is leuk om wat randzaken zelf te kunnen inrichten, maar dat is voor mij geen doel op zichzelf. Vandaar dat SharePeople voor mij echt een fijn initiatief is. En met die AOV-voorziening van SharePeople heb ik het voor een ca. 2 tientjes vooralsnog beter geregeld dan 75% van de ondernemers :-) ! Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik een AOV-verzekering neem. Ik heb gekeken bij Allianz, maar deze was met 2 jaar wachttijd (mogelijk met SharePeople), voor een uitkeringsbedrag bij arbeidsongeschiktheid van €1000 al €40/maand wat uiteindelijk na een paar jaar opliep aar €60/maand. Ik ben wel benieuwd bij welke verzekeraar ik terecht kan voor een hogere uitkering en een premie van €30/maand natuurlijk.
 12. Zelf 8 jaar geleden begonnen met een architectenbureau. Het eerste wat ik heb geregeld is een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ik heb gewoon op de man af gevraagd naar concrete casus en waar ik op moet letten bij het afsluiten van overeenkomsten. Na dat telefoongesprek heb ik me proberen te visualiseren hoe zich dat verhoudt tot mijn architectenbureau. Jarenlang is de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mijn enige verzekering geweest. Nu ik de afgelopen jaren meer ruimte heb gekregen heb ik allereerst naar verzekeringen op gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gekeken. Dat is een meer betaalbare AOV-voorziening geworden: Sharepeople. Zeg maar alle voordelen van een broodfonds, maar dan professioneler geregeld, beter gefinancierd en zonder de sociale verplichtingen. De volgende stap is een AOV-verzekering, maar voorlopig heb ik de voorkeur gegeven om een geldbuffer op te bouwen en mijn pensioen beter te regelen (na je 40ste is dit toch onbegonnen werk). Dus daar neem ik een risico. Een rechtsbijstandverzekering is wellicht slim, maar ook hier heb ik gekozen om risico te lopen. Vorig jaar heb ik mijn eerste rechtszaak met een wanbetaler gehad. Dat heeft naast de misgelopen kosten zo'n €1600 gekost. Het geld heb ik nog niet binnen dus daar moeten ook nog wat deurwaarderskosten worden gerekend. Ik zie deze verzekering als niet essentieel, maar wel als handig. Wanneer je het kan betalen: doen. Maar zoals gezegd heeft het opbouwen van een geldbuffer en pensioen nu even voorrang. Ik weet alleen niet of DAS Rechtsbijstand nu zo fantastisch is: in defensief opzicht ja, maar als je zelf een zaak aanhangig moet maken kunnen ze wel moeilijk doen. Hetzelfde geldt voor de debiteuren- en kredietverzekering. Zeker wanneer je steeds meer lopende kosten hebt en je bedrijf groeit steeds belangrijker. Alleen bedenk wel dat je niet alle risico's kunt afdekken en dat je voor andere zaken ook prioriteiten moet stellen. Een startende onderneming heb ik laatst geadviseerd dat zolang er geen opdrachten binnen te zijn ook niet aan dure verzekeringen te beginnen. Als absolute basis zou ik een AOV-voorziening nemen (zoals Sharepeople of broodfonds). Het is namelijk gemakkelijk maandelijks 100'en euro's kwijt te zijn aan verzekeringen - het moet wel in verhouding staan tot het geld dat binnenkomt. Als ondernemers echt eerlijk zijn: 70% van de ondernemers heeft niks tot weinig geregeld voor AOV (zelfs geen voorziening). Het leeuwendeel van de ondernemers heeft geen beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid. Hetzelfde geldt voor de rechtsbijstandverzekering, pensioenen en kredietverzekeringen. Het zijn hoge structurele kosten die (op pensioen na) voor uitzonderlijke situaties zijn. Welk risico ben je bereid om te nemen.
 13. Acquisitiefraude en pyramide-achtige constructies als BNI en Rotary-clubs. Ik zit in een bedrijfsverzamelpand waarbij ik jonge ondernemers nog steeds honderden euro's uitgeven aan dat soort clubjes zonder dat daar echt wat uit komt. Zelf zit ik ook in een netwerkclub - maar dat is vakgericht en stukken goedkoper dan zoiets als BNI.
 14. Uit ervaring weet ik dat die "civiele procedures" een hoop geld kosten. Ik snap werkelijk waar niet dat de politiek dit soort juridische constructies uberhaupt nog ziet als oplossing. Als je een wanbetaler hebt voor €500 dan moet je minimaal €1500 - 2000 euro betalen aan juridische kosten waarvan je maar een fractie vergoed krijgt. Eigenlijk zou er zoiets moeten komen als SharePeople, maar dan voor aangesloten ondernemers die achter wanbetalers kunnen aangaan.
 15. Dat klopt. Ik startte als architect midden in de kredietcrisis wat een hoop onzekerheid met zich meebracht. Van nature ben ik vrij skeptisch (soms te skeptisch) dus als het te mooi is om waar te zijn haak meestal snel af, maar in die onzekerheid speelde ze wel aardig in. Gelukkig nooit mee in zee gegaan. Voor mezelf heb ik destijds een soort mechaniekje in mijn gesprekken ingebouwd: nooit telefonisch toezeggingen op zaken die geld kosten. En altijd vragen naar hun verdienmodel en garanties. Het heeft ertoe geleid dat ik vrijwel nooit met de BNI's, rotary-clubs of dus ook dit soort bedrijvengidsen in deze wereld in zee ben gegaan.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept