Ga naar inhoud
 • 0

het roer om - van webhosting naar horeca

Hallo,

 

Mijn vrouw en ik willen graag een eigen horeca gelegenheid beginnen, met een consumptieproduct dat gemiddeld tussen de 60% en 80% brutowinstmarge haalt, in een druk bezocht winkelcentrum in een stadje in Groningen.

Voor ons is dat het roer om, aangezien wij nu in Brabant wonen en een webdesign-en hostingbedrijfje hebben.

 

Voor ons is dit een droom, maar ik vraag me af of het gaat lukken.

We hebben al een mooi huurpand gezien op een mooie locatie.

We hebben ook eigen geld als inbreng, zo'n 25.000 euro als het meezit, maar geen onderpand.

 

We zijn al maanden bezig met een ondernemingsplan maar lopen helemaal vast op het financiele onderdeel.

 

Ook moeten we voor de horeca gelegenheid die we willen hebben een opleiding van 6 weken volgen, maar we weten gezien de opleidingskosten niet of we dit moeten doen, omdat er nog helemaal geen zekerheid is dat onze droom uitkomt.

 

Ons huidige bedrijf kunnen we verkopen, dit zal een paar duizend euro opleveren, misschien 10.000 euro, misschien meer.

 

Vraag. Wie kan ons tips geven hoe we dit slim en efficient kunnen aanpakken? Kan iemand inschatten of we een startkapitaal kunnen krijgen en hoeveel?

 

Is het slim om een bedrijf te zoeken dat tegen betaling helpt om een goed ondernemingsplan te schrijven en hoe komen we ooit aan alle financiële details?

 

Kortom, een hoop vragen. Hopelijk is er iemand die ons een beetje op weg wil helpen. We zijn al 4 jaar zelfstandig en hebben ondernemersbloed en willen zo graag... maar kan het?

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ja, soms is het handig een specialist te vragen je te helpen met je businessplan, vooral als je iets gaat doen dat een heleboel anderen ook al doen, zoals een boeren bedrijf beginnen of een winkel.

 

Als je iets nieuws gaat doen moet je meestal zelf je plan maken. Er is helemaal niets aan. Koop een boekje over businessplannen of kijk in de gids startkapitaal. Het probleem is, dat je iets nieuws niet kan onderzoeken omdat het nieuw is (Quote van Duncan Stutterheim). Zogenaamde experts die businessplannen maken doen dat vaak heel slecht. Ze zitten maar een beetje te fantaseren en sturen dikke facturen. Dus probeer er eerst zelf uit te komen. Laat desnoods iemand met een financiele achtergrond de cijfertjes rechtzetten.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

Als je eenmaal wat advies van bijvoorbeeld je huidige accountant of van relaties om je heen hebt gekregen dan gaat het maken van een financieel plan vaak vrij makkelijk.

 

Ik kan je absoluut aanraden om het zelf te maken en daarna pas door iemand anders te laten doorlezen op mogelijk fouten/verbeter punten. Op die manier krijg je er namelijk zelf wat fealing mee. Op het moment dat je nu zelf denkt dat het een lastig pakket is en je laat een ander iets maken dan zal je er waarschijnlijk vrij weinig fealing mee krijgen/blijven houden.

Dat laatste kan vrij vervelende gevolgen hebben aangezien het vrij belangrijk is binnen een bedrijf om te weten hoe de financiële zaken gaan. Mensen die je die je daarvoor inhuurd kijken er vaak toch net even anders tegenaan dan jij zelf.

Zakelijke telefonie met de voordelen van voip?

Kijk eens op: http://www.voipq.nl

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Jullie willen inderdaad wel heel erg het roer omgooien ; :)

Twee dingen: Je woont nu in Brabant en wilt naar Groningen. Ik weet niet of jullie eerder in het noorden hebben gewoond, maar houd goed rekening met cultuurverschillen. Dat kan een zaak ook breken of maken.

Ten tweede is het me niet duidelijk of jullie horeca ervaring hebben.

Dat is heel wat anders dan kantoor&computerwerk.

Wellicht kunnen jullie ergens een tijdje stage lopen om te kijken of het wel bevalt.

 

Over het financiele gedeelte van het plan. Er zijn natuurlijk accountants met horecabedrijven als klant. Ik denk dus dat die je een stuk verder kunnen helpen.

Link naar reactie
 • 0

Leuk plan! Het roer helemaal om!

 

Probeer contact te leggen met een brouwer. Die heb je toch nodig, en zij hebben heel veel expertise op het gebied van Horeca ;-) Waarschijnlijk ook voor de plaats waar jij wilt beginnen en helpen uit eigenbelang heel veel startende ondernemers op weg.

Hopelijk zit er al een horeca bestemming op het pand en is dit al eerder Horeca geweest. Leg dan contact met de brouwer van de huidige huurder, leg anders je plan voor aan de beoogde leverancier.

 

Is het misschien anders ook een idee om wat langzamer te starten? Als je nu een leuke zaak hebt zou je misschien een paar klanten kunnen houden en zo een wat makkelijker overstap kunnen maken?

Welke opleiding zit je zo tegenaan te hikken? De enige die ik ken die landelijk verplicht is is sociale hygiëne. Daar kun je een studie voor volgen, maar is ook prima te doen in zelfstudie met een boekje een week voor het examen. Tenminste, zo heb ik die gehaald…

Link naar reactie
 • 0

Het idee van stagelopen lijkt me zeer handig. Horeca verschilt nogal van je huidige job. Het liefst bij een ervaren persoon die je ook over een paar valkuilen kan vertellen, want die zijn er in elke business.

 

Klinkt op zich wel leuk: het roer omgooien, dus hou ons op de hoogte :-)

 

 

p.s. als je gestart bent: Jelmer een berichtje sturen, dat de HL Noord borrel voortaan bij jullie gehouden gaat worden ;D

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor alle reacties alvast!

 

Jullie willen inderdaad wel heel erg het roer omgooien ; :)

Twee dingen: Je woont nu in Brabant en wilt naar Groningen. Ik weet niet of jullie eerder in het noorden hebben gewoond, maar houd goed rekening met cultuurverschillen.

 

Mijn vrouw komt uit Groningen, ben ik vergeten te vermelden. Zij heeft daar heel haar leven gewoond en we zitten er regelmatig.

 

Probeer contact te leggen met een brouwer. Welke opleiding zit je zo tegenaan te hikken?

 

Een brouwer zullen we niet zo veel mee te maken krijgen, aangezien we graag een italiaanse ijssalon willen beginnen. Elke dag vers ambachtelijk schepijs, met italiaanse koffiespecialiteiten (espresso, cappucino), etc.

De opleiding is dan ook die van "meester ijsbereider".

 

p.s. als je gestart bent: Jelmer een berichtje sturen, dat de HL Noord borrel voortaan bij jullie gehouden gaat worden

 

Dat is goed hoor! Maar mag het ook een ijsje en koffie zijn? ;)

 

Kan iemand inschatten of we een startkapitaal kunnen krijgen en hoeveel?

 

Heeft iemand hier enig inzicht in?

Link naar reactie
 • 0

Kan iemand inschatten of we een startkapitaal kunnen krijgen en hoeveel?

 

Heeft iemand hier enig inzicht in?

 

Maak een plan. Maak het zelf (er is helemaal iets aan) bereken hoeveel geld je nodig hebt en sluit een (persoonlijke) lening af bij de bank.

 

Je kan het ook omdraaien. Ga eerst naar de bank. Vraag hoeveel je kan lenene (op persoonlijke titel) tel dat op bij je spaargeld en gebruik dat als uitgangspunt bij je plan.

 

Wat heb je nodig?

- een pand (huren)

- een nieuw interieur

- machines

- ingredienten

- een klein reclame budget

- drie maanden vaste lasten (huur gwe)

 

Het is echt niet ingewikkeld.

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

Een brouwer zullen we niet zo veel mee te maken krijgen, aangezien we graag een italiaanse ijssalon willen beginnen. Elke dag vers ambachtelijk schepijs, met italiaanse koffiespecialiteiten (espresso, cappucino), etc.

De opleiding is dan ook die van "meester ijsbereider".

 

 

Het is vaak ook wel leuk om met een conculega te gaan praten die ook in een klein stadje een ijs annex lekkernijentent heeft geopend.

 

Dus als je op weg bent van Braboland naar Groningen rij dan eens om via Medemblik. Daar zit een jaar ofzo een ambachtelijke ijssalon met alles erop en eraan. En als ik bedoel ambachtelijk dan bedoel ik ook ambachtelijk, dus niet die troep gemaakt van siroop vol met kleine ijskristallen, nee echt heerlijk zacht ijs gemaakt van natuurlijke ingredienten.

Ik ken de eigenaar nauwelijks maar hij lijkt me wel een persoon die graag over zijn bedrijf praat ;)

Als je precies wilt weten over wie ik het heb stuur even een pm.

Link naar reactie
 • 0
Gast Verwijderd account

Is dit niet iets? http://www.grobak.nl/

 

"Grobak 'de ijsspecialist' levert echter niet alléén hoogwaardige en gespecialiseerde grondstoffen; deze afdeling is meer het verlengstuk van de ondernemer. Dit houdt in dat ambachtelijke ijsmakers volledig begeleid kunnen worden. Een traject dat begint bij het beoordelen van een locatie tot het maken van recepturen en concrete ondersteuning bij de opstart van een ijssalon. Ook verkoopondersteuning heeft Grobak 'de ijsspecialist' in haar portefeuille. In de huidige markt blijft het zeer interessant een ambachtelijk productconcept aan te kunnen bieden, waarbij de marge op een gezond niveau kan liggen"

 

Ik denk dat andere ijsspecialisten vast ook hulp bieden.

Link naar reactie
 • 0

Voor als je gaat rekenen: een overzicht van de gemiddelde stichtingskosten voor een horecagelegenheid (nieuwbouw en verbouw).

 

Succes!

 

Onderscheid Stichtingskosten en bouwkosten: stichtingskosten zijn bouwkosten + legekosten + honoraria adviseurs en architecten etc. Bouwkosten is sec. de kosten voor het neerzetten van het gebouw (bij wijze van spreken het bedrag dat aan de aannemer betaald moet worden.)

 

1. Stichtingskosten nieuwbouw

Ter indicatie van de stichtingskosten van een café-restaurant resp. café van 600 m3 gebouwruimte (is ca. 200 m2 brutovloeroppervlak) hebben we de globale kosten per per m3 per afdeling in onderstaande tabel weergegeven (prijspeil 2001 vermeerderd met index 1,18)

 

 

Indicatie

Café-Restaurant

Café

 

Het eerste bedrag is dus telkens voor cafe-restaurant, het tweede voor een cafe

 

Aspect

kosten in € /m³

kosten in € /m³

 

Gebouw

200 tot 285

200 tot 285

 

Electrische installaties

18 tot 21

16 tot 18

 

Centrale verwarming

16 tot 19

13 tot 16

 

Ventilatie

7 tot 10

3 tot 5

 

Interieur en inventaris

100 tot 135

85 tot 120

 

Keukeninstallatie

100 tot 135

35 tot 67

 

Voorbereiding en aanloop

34 tot 41

27 tot 34

 

Architect en adviseurs

60 tot 77

50 tot 77

 

Totaal per m3

535 tot 723

429 tot 622

 

Totale kosten gebouw

€ 274.800 - 366.600

€ 219.600 tot 314.400

 

 

 

 

 

 

2. Stichtingkosten verbouw

Kosten bij verbouwing

 

 

 

De kosten bij verbouwing liggen hoger. Voor een investeringsraming bij plannen voor totale renovatie of herinrichting van een café-restaurant van bovenstaande afmetingen, moet u rekenen op:

 

 

 

Gebouwonderdeel

kosten in € /m3

 

Bouwkundig en installaties

+/- 490 tot 614

 

Interieur en inventaris

+/- 735 tot 919

 

Totaal

+/- 1.225 tot 1.533

 

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor alle reacties alvast!

Probeer contact te leggen met een brouwer. Welke opleiding zit je zo tegenaan te hikken?

 

Een brouwer zullen we niet zo veel mee te maken krijgen, aangezien we graag een italiaanse ijssalon willen beginnen. Elke dag vers ambachtelijk schepijs, met italiaanse koffiespecialiteiten (espresso, cappucino), etc.

De opleiding is dan ook die van "meester ijsbereider".

Heeft iemand hier enig inzicht in?

 

Ik ga het roer ook omgooien, van belastingadviseur naar horeca-ondernemer.

 

Als ik jou was zou ik een financiering laten regelen, indien nodig, door je koffieleverancier of ijsleverencier en eventueel ook door hun laten adviseren, afhankelijk van welke merk je gaat gebruiken.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

  Button 1
 • Wie is er online?
  8 leden, 265 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.