Jump to content
anthony
Verberg

Videotheek startkapitaal

vraag

Hallo,

Ik loop al enige tijd rond met het idee een Videotheek te starten. Maar als ik hier een beetje door het forum heen surf is het erg moeilijk om startkapitaal te lenen. Ik zit de denken aan het nemen van een franchise. Is er iemand hier die mij een beetje in de goede richting kan sturen? Of zeggen jullie "vergeet het maar?"

Groeten,

Anthony.

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als je een franchise wilt doen dan is er een door de franchiseverlener vastgesteld bedrag dat je moet investeren als startkapitaal, naast persoonlijke eisen waar je aan moet voldoen. Het kan erg verschillen per franchise wat die kosten zijn, en wat je er voor terug krijgt. Over Nederlandse franchiseformules op dit gebied weet ik niet zoveel, misschien dat je hier wat aan hebt. Zie ook de site van Videoland hierover. Ik hoop dat je hier wat verder mee komt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Yep, voor een franchise moet je waarschijnlijk een redelijke bom duiten investeren maar je kan wel een vliegende start maken.

Ik zou het idee zowieso niet vergeten maar wat onderzoek gaan doen. Wat mij de laatste tijd opvalt is dat de kleine zelfstandige videotheken steeds minder te vinden zijn. De franchisers zoals videoland, megavideo en filmfreak nemen het zwikkie over.

 

Je kan zowieso een keer bij de franchisers gaan praten, pak de telefoon op en maak een afspraak.

 

De nieuwe "huur via het Internet" initiatieven (ben even de url kwijt) schijnen het ook wel aardig te doen. Al lijkt het mij persoonlijk niet al te aantrekkelijk.


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Anthony,

 

Het lijkt mij raadzaam dat je eerst eens op de sites van de bekende franchiseketens gaat kijken om daar na te gaan waar de vestigingen van deze ketens zich bevinden. Indien een keten reeds een vestiging in jouw vestigingsplaats heeft zal het voor jou moeilijker worden om zelfstandig een videotheek te beginnen.

Vervolgens adviseer ik je om contact met de ketens te leggen voor een informatieve afspraak.

 

Met vriendelijke groet,

 

Michael Klijn.

 


www.droombureau.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Haai,

 

Als je de concurrentie met videoland-achtigen aan wilt gaan als kleine zelfstandige kun je het volgens mij maar op 1 vlak winnen: prijs...

 

Lage prijs, dus lage(re) marge's... Dus moet je volume scoren.... En daar zit volgens mij de kneep: De A-lokaties zijn over het algemeen bezet door voornoemde 'grote' ketens met als gevolg dat de kleine zelfstandige videotheekhouders wegkwijnen in achterafstraten, wijkjes of oude stadskernen. De omloopsnelheid is vaak niet groot genoeg waardoor continuiteit in gevaar komt met als gevolg de eerder genoemde teloorgang van de 'kleine' videotheken....

 

Ergo: aansluiting bij een keten als franchiser lijkt mij de grootste kans van slagen hebben....

 

Overigens zijn er in andere branches franchise-verleners die kennis, knowhow en dus kans van slagen minstens zo belangrijk vinden als die zak met geld... Deze helpen bv met een achtergestelde lening. De achtergestelde lening wordt door de bank niet gezien als eigen vermogen, maar als garantievermogen en kan daardoor wel gebruikt worden om de solvabiliteit te berekenen...


Wie de spijker op zijn kop slaat... weet hoe hij moet timmeren

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

waarom moeilijk doen als het simpel kan? ga naar de gevestigde orde(de videotheek keten van je keuze) en kijk of er ergens nog ruimte is voor jou om een zaak te beginnen onder hun vlag.....

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Persoonlijk ben ik van mening dat een videotheek binnen een aantal jaren een verouderd concept is. De vraag is dus of je jouw investering binnen deze periode wel kan terugverdienen.

De komst van bijvoorbeeld digitale TV (verwachting binnen 10 jaar) kan een grote bedreiging zijn voor het huren van een dvd'tje.

Voordat je begint met de videotheek raad ik je aan om een grondig marktonderzoek te doen en af te vragen of een videotheek wel een goede investering is.


Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hi,

 

Ik denk dat het al verouderd is.

 

Casema bied via zijn digitale televisie al films aan. Niet meer naar de videotheek, gewoon pinnen op de afstandbediening, de 4 Euro worden automatisch afgeschreven en kijken maar. Andere kabelaars zullen er vast ook wel mee bezig zijn. Ik denk dus dat het moeilijk is een videotheek te financieren daar financiers natuurlijk ook op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen.

 

Kansen zijn er nog wel maar dan in de added value hoek; films op video die normaal alleen maar de filmhuizen halen, Bollywood video's, een soort experience inrichting van de winkel, filmcafe, etc.

 

Cheers, Ron


Concepteule creatie van diensten, producten en belevenissen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De nieuwe "huur via het Internet" initiatieven (ben even de url kwijt) schijnen het ook wel aardig te doen. Al lijkt het mij persoonlijk niet al te aantrekkelijk.

 

Ik denk dat je iets als dit bedoeld Zrski:

 

http://www.netflix.com

 

Ik denk juist wel dat dat een aantrekkelijke tegenhanger kan zijn. In Nl is dit er nog niet of nauwelijks. Dus misschien zou je daar eens goed over na kunnen denken hoe je hier een dergelijk initaitief kunt starten en hoe je dat gaat vermarkten/ hoe je klanten krijgt tov de huidige videotheken. Maak eens een concurrentieplaatje met wat de voor en nadelen zijn van beide alternatieven.

 

Grtz, Jornt

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 176 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept