• 0

Wie wil ‘gestopte’ erudiete ondernemers?

Een beetje bezinning…

 

Zat een beetje te bladeren door HL en kwam een oude post tegen over ‘stoppen met ondernemen’

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=45;action=display;threadid=3438

en dacht bij mezelf. Wat nu als je inderdaad min of meer gedwongen door omstandigheden een punt achter je ondernemersavontuur zet… Wat dan?

 

Is loondienst een optie?

 

Veel ondernemers die ik ken die hebben een erudietheid die zich slecht laat vereenzelvigen met een functie in loondienst. Ze hebben een sterk inlevingsvermogen, een brede algemene ontwikkeling, zijn creatief, veelal welbespraakt en autodidact. Allemaal zaken die, wanneer ze cumulatief voorkomen, het niet makkelijker maken om een conformistische rol aan te nemen.

 

Is freelancen een optie?

 

Freelancen is het domein van specialisten. Mensen die veelal onder hun niveau een acute ‘pijn’ bij hun opdrachtgevers oplossen. In de ICT zie je veel pijn dus zijn er veel kansen. Echter, wat nu als je eigenlijk geen specialisme hebt of het specialisme dat je had niet meer wilt/kunt uitoefenen?

 

Leidt mij tot de vraag: Wie wil ‘gestopte’ erudiete ondernemers? Zijn ondernemers min of meer ‘gedwongen’ serial-entrepreneurs?

 

erudiet1 (dem; erudieten) 1 persoon met uitgebreide kennis, smaak en kritische zin..

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0
Freelancen is het domein van specialisten. Mensen die veelal onder hun niveau een acute ‘pijn’ bij hun opdrachtgevers oplossen.

 

Die zijn er vast, maar dat is niet het algemene beeld hoor. Ik ken veel freelancers die meer dan tevreden zijn met hun eigen tokootje en die zonder meer op niveau werken. Acute pijn, ach er is altijd een concrete opdracht ja.

 

Als ik zou moeten stoppen als ondernemer, dan zou rentenieren mijn eerste keus zijn ;) , terug naar freelancen mijn tweede keus en een managementfunctie in loondienst mijn derde.

Link naar reactie
  • 0

Het ligt eraan hoe je gestopt bent... Als je dat goed uit kunt leggen en je hebt een goed leertraject doorlopen, dan ben je absoluut welkom bij mijn bedrijf te solliciteren. Dan is het aan die persoon om aan te geven wat hij of zi jwil, en is er gezamelijk prima een rol te creëeren "binnen loondienst", die recht doet aan de ervaring en ambitie van deze meneer of mevrouw.

 

De opgedane kennis kan namelijk zeer waardevol zijn, dus daar zou ik graag van leren :)

Link naar reactie
  • 0

Ondernemer zijn kun je niet stoppen, al het andere zal altijd second best zijn. Dat betekent dat je wel een tijdje in loondienst kunt werken maar het blijft kriebelen.

 

Ben je het niet met me eens dat dit ook afhangt van hoe ondernemend en ambitieus die loondienst is? Hoeveel ruimte voor zelfstartendheid, eigen ideeën en visieontwikkeling er is? En als de beloning navenant is?

 

(Wij hebben het ooit zelfs zo gehad dat een ondernemer met een klein bedrijfje, nadat hij een jaar bij ons gewerkt had (mede aangenomen vanwege zijn ervaring als ondernemer), erachter kwam geen ondernemer te zijn door hoe wij hem het werk aan lieten pakken, en zijn bedrijfje opdoekte en bij een grote organisatie in loondienst ging. Niet de meest ideale situatie voor ons natuurlijk, maar het is wel tekenend dat ondernemerschap ook binnen een loondienstfunctie van essentieel belang kan zijn :) )

Link naar reactie
  • 0

erachter kwam geen ondernemer te zijn door hoe wij hem het werk aan lieten pakken, en zijn bedrijfje opdoekte en bij een grote organisatie in loondienst ging.

Ik ben het helemaal met je eens Jeroen. Om het helder te maken schrapte ik even iedere nuancering.

 

Soms denkt iemand dat hij een ondernemer is, maar hij komt er uiteindelijk achter dat hij beter tot zijn recht in loondienst. Ook kan het vervolgens gebeuren dat hij weer terug ondernemer wordt.

 

Staat van zijn, monentum, levensloop en meer dan die termen zijn op dit onderwerp zeker van toepassing.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het dubbele is dat ondernemers vaak heel flexibel zijn, maar tegelijkertijd heel stellig in dat ze vrijheid willen en liever niet iemand boven zich hebben staan die ze vertelt wat ze moeten doen.

Anderzijds...degene die ze aanneemt kan ook een ondernemer zijn, die goed de toegevoegde waarde van een ex-ondernemer kan 'uitnutten' en diens persoonlijkheid kan managen, koesteren en eren :-)

Het kan ook zijn dat het bij een bepaalde fase in je leven past. Mensen veranderen.

Link naar reactie
  • 1

Wat een leuk onderwerp. Reusje voor Ex-tax.

 

Ik herken heel wat in jouw stelling. Vooral dat erudite. Dat hebben ook veel van die investeerders die zelf ondernemer geweest zijn. Na verkoop van hun bedrijf, kunnen ze ook niet aarden onder de managers en gaan ze maar weer met ondernemers aan de slag.

 

Het zal voor iedere ondernemer weer anders zijn neem ik aan. In mijn eigen traject, na ontslagname in december, moest ik hard nadenken over mijn opties. Ik ben er vol in gaan hangen. Wat wil ik en hoe wil ik verder. Er werden mij vrij snel een paar dingen duidelijk:

 

A: een carrie'ere plaats bij een groot bedrijf is niks voor mij. Zij willen mij niet en ik wil hen niet. Te monomaan en te bot op het individuele resultaat (geld) gericht. Brrr. Wat een oppervlakkigheid.

 

B: Opnieuw een eigen bedrijf starten. Nee dank u. Te veel werk. Te veel risico. Mijn vorige bedrijf heeft me uiteindelijk zoveel energie gekost dat mijn gezongheid, zowel geestelijk als lichamelijk, onder druk kwam te staan.

 

C: Als free lance bestuurder voor kleinere bedrijven. Dat had me wel wat geleken. Meerdere kleinere bedrijven of initiatieven ondersteunen met je kennis en netwerk. Je verdient er niet veel aan, maar het is erg leuk. Daarnaast doe je af en toe betaalde opdrachten. Ik heb niet veel nodig, met 3 a 4 dagen betaald werken per maand kan ik rond komen.

 

D: Er is nog zoveel meer. Tussen zelf ondernemen en een keiharde carri`ere baan liggen nog een heleboel opties, zoals al die leuke MKB bedrijven. Zelf ben ik mij gaan richten op de private non-profit sector. Een echte pioniers sector. Ik voel me er enorm thuis. Enthousiaste en ondernemende mensen die erg resultaat gedreven zijn. In de organisatie waar ik nu deel van uitmaak voel ik mij netzoveel ondernemer als bij NeBIB. Een organisatie van 12 man, funding op prestatie basis. Een jaartje niet presteren en de sponsors haken af. Het is zo over.

 

Tot mijn eigen verbasing was ik als ondernemer erg welkom in veel van de non-profit bedrijven. Er was een behoorlijke keus. Ik ben overtuigd dat ik de juiste keuze gemaakt heb en heb ik het er erg naar mijn zin.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Nils, die reus krijg je gelijk terug van me...

 

Stoppen voor ondernemers is nmm geen sinecure. Je doet niet zo snel afstand van je kindje... het is echt niet zo makkelijk als een andere baan zoeken, dwz als je echt geloofde in je visie.

 

Ik denk dat er een informatieachterstand is bij (grote) organisaties wat ondernemers kunnen betekenen. Mensen die een veelvoud van diverse ervaringen hebben opgedaan zijn nmm veel beter in staat om zaken te relativeren en tot de kern door te dringen. Natuurlijk gaat dit niet op voor pure kennisberoepen of wanneer er zeer veel gespecialiseerde functies bij betrokken zijn.

 

Eea brengt mij op de volgende gedachte. Hoe zouden gestopte ondernemers (of die dat overwegen) en die nog willen ondernemen, effectief gekoppeld kunnen worden aan 'opdrachtgevers'? Hoe kan je zo concreet mogelijk matchen?

 

Wat zou de opdrachtgever-doelgroep zijn?

Eén voorbeeld waar ik aan denk is de situatie waarin buitenlandse bedrijven hier in NL een nieuwe business willen opzetten of iets willen gaan overnemen, maar businesswise eerst willen nagaan wat de temperatuur van het water is.

 

Verder natuurlijk jonge bedrijven die een meer seasoned persoon willen.

 

Iemand?

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo ExTax,

 

Het heeft me een maand of drie gekost om "afstand" te kunnen nemen van mijn "baby". Je mag me geloven dat ik er jaren vol passie aan gewerkt heb. Tot op het laatste moment. Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan om er een succes van te maken. Dat is me niet gelukt in de mate waarin ik dat voor ogen had. Ik had het daar in het begin er moeilijk mee. Misschien helpt het te weten dat het bedrijf nu in goede handen is. Nu heb ik er in ieder geval geen moeite meer mee. Ik heb vooral goede herinneringen aan het bedrijf.

 

Het tweede aspect van je betoog, een soort koppelpraktijk beginnen voor gestande ondernemers..... Ik weet het niet. Als ondernemers een beetje goed zijn, hebben ze zelf een uitgebreid netwerk. En verder heb ik veel plezier beleefd aan alle vacaturesites van tegenwoordig. Als je je wil orienteren op de arbeidsmarkt heb je niet veel meer nodig dan een PC en een internetaansluiting. Na een paar dagen spitten heb je een aardig beeld van de mogelijkheden.

 

Als gesjeesde ondernemers nou heel veel geld hadden, dan zou je nog zoń service op kunnen zetten, maar ik geloof niet dat ze veel geld hebben of er veel geld voor over hebben, dus ze zullen het zelf uit moeten zoeken.

 

En wat betreft het overtuigen van het bedrijfsleven dat ze ondernemers moeten aannemen.... A:weet ik niet of dat zo is en B: ben ik een beetje klaar met tegen de wind in pissen ;)

 

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Echte ondernemers, gestopt of niet, hoeven niet gekoppeld te worden en willen dat ook niet. Zij zijn gewend zelf hun lot te bepalen en initiatieven te nemen.

 

Gestopte managers willen misschien wel worden gekoppeld aan een leuke start-up. De vraag is of een starter blij moet zijn met de adviezen van een manager, die meestal nog nooit risico's heeft genomen en zakelijke successen heeft behaald met zijn eigen geld.

 

Ik heb voordat ik ben gaan ondernemen als manager voor een groot bedrijf gewerkt. Het is in zo'n organisatie bijna onmogelijk op je gezicht te gaan. Het systeem belet dat. De beperkte vrijheid die je ook als manager hebt in zo'n organisatie voorkomt tegelijkertijd dat je grote risico's kunt nemen en dus grote fouten kunt maken.

Mijn ervaring als manager bleek, op de opgedane kennis over administratieve controlesystemen na, nagenoeg waardeloos toen ik ondernemer werd. Ik moest beslissingen nemen die bij een verkeerde keuze mij in privé en/of mijn bedrijf in één klap in de afgrond konden storten. Anderzijds was er de kans op groot succes. Als manager had ik nooit voor zulke beslissingen gestaan.

Link naar reactie
  • 0

 

Wil nou zeker niet gaan zeggen dat ik zo'n erudiete ondernemer ben, ofschoon ik wel 15 jaar mijn broek op heb weten te halen en behoorlijk wat eigen-vermogen heb durven verbranden. Mijn doelen zijn hiermee bereikt: Altijd voor mijn 2 kids klaar kunnen staan wanneer nodig en veel levenslessen op doen, dus zeker geen hoge winstdoelen... Uiteindelijk nu toch ook weer op een punt waarin ik denk beter af te zijn bij een grotere organisatie met wat meer structuur, nu de kids alleen naar school gaan en mij overdag minder nodig hebben.

 

Verbazend is dan ook weer dat je toch echt daar terecht kunt waar je dan een keuze voor maakt. Verder heb ik helemaal geen probleem gehad met losmaken en zie alles wat ik doe als een onderdeel van levenslang ondernemerschap. Over een paar jaar misschien, langer zal het bloed wellicht weer gaan kruipen waar het niet gaan kan en wellicht weer bij de kvk bekend zal staan. Verder zal ik altijd dat blijven doen wat ik wil doen, dat is voor mij uiteindelijk succes hebben.

 

Perry, die nog 1 week als ondernemer vrij heeft en daarna zelfs zo'n 40 vakantiedagen per jaar heeft:-) Vraag me gelijk af of er nog wel tijd is om te werken en nu tevens begrijpt waarom ik zelf geen mensen op de loonlijst durfde te zetten:-)

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik moet zeggen dat ik nu in loondienst ben en dat het reuze meevalt. Het is wel in een pioniersmarkt en ik krijg, binnen bepaalde kaders, de vrije hand om de beoogde resultaten te behalen. Misschien helpt dat.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 181 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.