Kunnen spiritualiteit èn ondernemen samengaan?

Aanbevolen berichten

Gast Verwijderd account

ondernemen is iets heel rationeels, alert zijn op zaken, niets aan het toeval overlaten etc etc. puur feitelijk eigenlijk.

 

maar spiritualiteit is iets "zweverigs" , iets bovennatuurlijks èn ongrijpbaar aan de ene kant.

 

is er ooit iemand die ivm het starten van een bedrijf een of andere paragnost geraadpleegd, of is er iemand die zelf spiritueel is aangelegd maar toch in staat is om zijn of haar bedrijf te leiden met succes.

 

kan het zo zijn dat deze 2 zaken ( spiritualiteit en ondernemen) naast elkaar, danwel verweven met elkaar kunnen bestaan.

 

Of vind u dit allemaal niet verenigbaar...

Link naar reactie

Je definitie van 'spiritualiteit' vind ik (ook al bedoel je het misschien als voorbeeld) wat nauw gedefinieerd, maar ik denk dat het zéker samen gaat en weet dat er veel mensen zijn die de combinatie (proberen te) maken.

In Azië is het heel gewoon om je bedrijf te lanceren op een dag dat de sterren gunstig staan, om je bedrijfspand zo feng shui verantwoord mogelijk in te richten (de aquariums met goudvissen in de meeste Chinese restaurants maken daar deel van uit) en hier zie je oeroude rituelen terug zoals het dopen van een schip bij de tewaterlating.

De huidige bevindingen in de quantumfysica maken dat steeds minder in het domein 'zweverig' of 'bovennatuurlijk' valt en uit te leggen is volgens wetenschappelijke principes- nog los van het feit dat de bevindingen ronduit bizar en moeilijk te bevatten zijn voor de meesten van ons. Er zijn wetenschappers/mystici die ook de link weten te leggen tussen oude wijsheid (Upanishads) en quantumfysica (Amit Goswami, zie dit filmpje maar eens) en de link is ook goed te leggen met tarot, I Ching, etc.

Ik weet niet wat je precies bedoelt met 'spiritueel aangelegd' maar ik denk dat ik wel een aardig voorbeeld ben van een 'zweefteef' die onderneemt ;D

 

Kijk ook eens op www.spiritueelondernemersnetwerk.nl en de Ning site hiervan.

 

Vraag je het om 'persoonlijke redenen'? ;)

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

Annedien,

 

het is een vraag die ineens in mij opkwam, omdat meer en meer mensen zich bezig houden met spiritualiteit ( inderdaad nauw gedefinieerd door mij) maar ik ben vrij kort van stof. ;D, ik denk dat met name spiritualiteit voor een ieder (die zich ermee bezighoudt) een andere definitie is.

 

ik ben zelf hindoe, en ik weet dat bij "ons" ook diverse rituelen uitgevoerd kunnen worden om idd je bedrijf tot een succes laten worden, ook wordt er idd een gunstig moment uit diverse boeken gehaald om de deuren van je onderneming open te zetten.

 

link is top!

Link naar reactie

Als het niet samengaat ben ik gedoemd te mislukken ;)

 

Zelf werk ik overdag in loondienst als succesvol manager logistics bij een chemisch handelsbedrijf. Ik heb marketing gestudeerd. En nu ben ik begonnen met Spiritueel Bewust omdat ik er 6 jaar geleden achter kwam dat ik meer zag, voelde en hoorde dan veel anderen. Dus ja, ik ben denk ik een voorbeeld dat het een het ander niet uitsluit. Of het ook samen kan in 1 pakketje, dat probeer ik dus sinds kort uit.

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

nou dat is nog eens echt leuk! ;D ;D ;D

 

 

dat vind ik dus ook, er is meer tussen hemel en aarde, het is mooi om te zien dat er een combinatie gemaakt kan worden. Ik vraag me dan ook af of het stress gehalte minder is wanneer men dus een combinatie ondernemer ;D (nieuw woord) is!

 

 

 

 

ja èn waar blijven de mannen. of is dit weer iets typisch voor vrouwen ;D

Link naar reactie

Hier een man!

 

Geestelijk bezig zijn is natuurlijk nooit weg, Ik wijs je echter daarop dat in China, Japan en Korea - geen 13-e rijen in vliegtuigen en geen 13-e etages in hotels zijn, toch zijn er vliegtuigen neergestort en hotels afgebrand. Dat hebben ze zeer spiritueel bekeken, maar het mocht niet helpen. Ik denk dat er een gerede gevaar bestaat, dat bij gepractiseerde spiritualiteit in je bedrijf het être-suprème de schuld krijgt als er iets niet lukt omdat JEZELF nalatig bent geweest en dat je dat zult herhalen omdat het niet jouw schuld was. Vers in mijn heugen ligt de aarbeving van Bam, duizenden doden en iedereen riep dat Allah groot was. Ik vond Allah in Bam buitengewoon klein, of hij had het te druk in Rwanda.

 

De schepper heeft je naar zijn evenbeeld geschapen volgens (m)enige geloven en ik denk, dat als dat zo, je beter naar deze perfectie kunt streven (liefst in je privé leven) in en door je werk in plaats van naar ongrijpbare spirituele zaken te grijpen. Bij de fiscus en je crediteur kom je niet ver met spiritualiteit.

 

Avé Karel

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

Hier een man!

 

fijn! ;D

 

Geestelijk bezig zijn is natuurlijk nooit weg, Ik wijs je echter daarop dat in China, Japan en Korea - geen 13-e rijen in vliegtuigen en geen 13-e etages in hotels zijn, toch zijn er vliegtuigen neergestort en hotels afgebrand. Dat hebben ze zeer spiritueel bekeken, maar het mocht niet helpen.

 

Yep, maar er is een groot verschil in het klakkeloos aannemen van ohw ik heb dit en dat gedaan dus het zal allemaal wel loslopen. Dan spoor je zelf niet! Je moet eten om energie te krijgen, het eten komt niet zelf in je mond aanvliegen. Het sprirituele is slechts een handleiding om het lot engiszins gunstig danwel gunstiger te stemmen, niets is uitgesloten.

 

Ik denk dat er een gerede gevaar bestaat, dat bij gepractiseerde spiritualiteit in je bedrijf het être-suprème de schuld krijgt als er iets niet lukt omdat JEZELF nalatig bent geweest en dat je dat zult herhalen omdat het niet jouw schuld was.
. Ja dat zou erg makkelijk zijn, dan kun je beter gelijk in je graf gaan liggen. ;D

 

zelf zie ik spiritualiteit als een tool om je doelen te bereiken, tevens een handleiding voor je eigen ik en je eigen kunnen, het tot rust komen en dan vandaar uit weer verder gaan met nieuwe inzichten

Link naar reactie

...

ja èn waar blijven de mannen. of is dit weer iets typisch voor vrouwen ;D

 

Vooruit, weer een mannenreactie. ;D

 

Ik vind het onderwerp zoals je het brengt, te vaag. Wat bedoel JIJ met spiritualiteit? Verder suggereer je een soort tegenspraak door je vraagstelling die er wat mij betreft niet is. In je eerste post lijk je spiritualiteit gelijk te stellen met bijgeloof, klopt dat?

 

Voor mij is spiritualiteit niets meer of minder dan bewust leven. Hoe bewuster je leeft, hoe beter het is. Ondernemen is een deel van het leven, niet iets aparts, dus ik maak geen onderscheid in bijv een baan of een onderneming. Beiden kun je bewust of onbewust doen. Net als een relatie, vriendschap, etc etc.

 

Sommige dagen lukt bewust leven heel aardig, andere dagen minder.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie

Misschien is mijn reactie heel basic, maar zonder 'spirit' wordt het m.i. lastig om te slagen. Spiritualiteit zit in alles wat je doet, dus ook in ondernemen. Je zult soms mentaal diep moeten graven waarop jouw bestaansrecht als ondernemer berust (wordt ook wel missie genoemd), hoe je dat nu en in de toekomst ziet (visie), hoe je dat wilt bereiken en wat daarbij nodig is (strategie). Al die denkslagen zijn zeer creatief van oorsprong. Als de link tussen spirit, creativiteit en realisatie gelegd mag worden, vind ik inderdaad dat spiritualiteit en ondernemen samengaan.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast Verwijderd account
Ik vind het onderwerp zoals je het brengt, te vaag. Wat bedoel JIJ met spiritualiteit?

 

zelf zie ik spiritualiteit als een tool om je doelen te bereiken, tevens een handleiding voor je eigen ik en je eigen kunnen, het tot rust komen en dan vandaar uit weer verder gaan met nieuwe inzichten (zie post eronder)

Voorts gaf ik aan het voor een ieder anders is, de definitie van spiritualiteit.

 

 

Verder suggereer je een soort tegenspraak door je vraagstelling die er wat mij betreft niet is. In je eerste post lijk je spiritualiteit gelijk te stellen met bijgeloof, klopt dat?

 

nee, dat heb ik geenszins bedoeld. bijgeloof is alleen gebaseerd op overlevering van bepaalde stammen of volkeren, het is plaatsgebonden. Ik loop gewoon onder een ladder door ook al wordt er beweerd dat brengt ongeluk, of ik open een paraplu ook als het niet regent.. ;D

 

spiritualiteit vind ik persoonlijk, iets bovennatuurlijks, niet te bevatten maar toch te zien in alles om je heen, en idd je handelingen, je wijze van leven, je relatie tot mensen. etc etc.

 

ik houd het bewust "vaag" omdat ik graag uw perceptie wil zien zodat wij tot verschillende inzichten kunnen komen, net als het opwerpen van ideeen m.b.t het ondernemen, gaat hier om de al dan niet verwevenheid.

 

 

Link naar reactie

Beste Hans, Jalantie, Fred,

 

Ik sluit me bij Fred aan.

 

Nu zijn we echt aan zweven: Hans:spiritualiteit kom van "spiritus"=geest in het latijns. Letterlijk betekent spititualiteit "het geeestelijk bezig zijn", Edoch dit begrip is een eigen leven gaan leiden en heeft nu inderdaad is zweverigs,

 

Grappig genoeg mogen Islamieten geen levende wezens afbeelden, omdat dat meten is met Allah, maar de kunstenaar niet in staat is (zoals Allah) een geest in het afgebeelde te blazen.

 

Jalantie - volgens bijna alle geloven is het veel voordeliger meteen na je geboorte te sterven omdat je dan nog zuiver en rein bent en hebt nog geen zonden begaan, dan kom je linea-recta in de hemel. Het is volstrekt irrationeel, door te willen leven, jezelf bloot te stellen aan verleiding en zonde. Wan dan kom je misschien niet in de hemel.

 

Cogito ergo sum.

 

Avé Karel

 

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

Karel vlngs mij maak jij een geloofskwestie van..dat is geenszins mijn insteek geweest. Ik ben denk ik naar mijn bescheiden mening heel abstract gebleven.

 

ik wil (de) slechts vragen hoe men dit ziet.

 

En helemaal heb ik het niet over het al dan niet rein en zuiver leven. Ik ben me er wel terdege van bewust dat dit geen religieforum is.!

 

Verder heb ik gezien dat men toch wel de bovengenoemde zaken kan combineren, zoals uit de posts van Annedien en Kim blijkt.

Link naar reactie

Christie,

 

Uit mijn hart gegerepen. Soms grenst hun acties aan de misdadige - omdat hun slachtoffers vaak radeloze mensen zijn.

 

Grappig echter dat bvb. de krant van Wakker Nederland elke dag een horoscoop publiceert. En als ik zaterdag en zondag vroeg op RTL(4) Jaquest Cousteau opneem, dan heb ik altijd een stuk "Astrotime" vooraf, onfris geleuter. En valt de Millecam geschiedenis niet daaronder?

 

Avé Karel

Link naar reactie

Een horoscoop is gebaseerd op statistiek. Het is eenvoudig om tien vage voorspellingen te doen waarvan statistisch vast staat dat er drie of vier uitkomen. Mensen herinneren zich de drie die uitkomen, niet de andere, en geloven dan dat de horoscoop de toekomst heeft voorspeld. Dat is waarom horoscopen niet zeggen "woensdagmiddag ga je de lotto winnen" maar "in de loop van de week zal je iets goeds overkomen". Iedere week overkomt je wel iets goeds. En iets slechts.

 

Sterrenbeelden bestaan helemaal niet als entiteit. Een groep sterren staat schijnbaar dicht bij elkaar aan de hemel, vanuit de aarde gezien, maar in werkelijkheid hebben ze niets met elkaar te maken, en kan de ene ster van het "sterrenbeeld" een miljoen keer verder weg staan dan de andere. Zou je in een ruimteschip stappen en ons zonnestelsel verlaten, dan zie je dat de sterrenbeelden langzaamaan verdwijnen, omdat ze vanuit je nieuwe gezichtspunt niet meer bij elkaar in de buurt lijken te staan. Dat is waarom astrologie oplichterij is.

Sterrenbeelden zijn een handig ezelsbruggetje om aan te geven waar een ster aan de hemel staat, niets meer en niets minder.

Link naar reactie

Ja en als je in Taiwan als Europese man naar de waarzegster gaat met een mooie vrouwelijke tolk, dan zal de waarzegster vertellen dat je zult reizen (lijkt me wiedes) en als je extra geld in haar hand drukt dan vertelt ze ook nog dat je de meest fantastische minnaar bent, zo dat de tolk heel erg nieuwgierig wordt en persé wil weten of de laatste wel waar is. Joepie!

 

Avé Karel

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

Dat is niet wat ik zei. Ik zei dat een paragnost een kwakzalver is, iedere paragnost. Je kan geen gedachten van anderen lezen, en al helemaal niet met dode mensen praten want die zijn er niet meer. Iedere astroloog is een kwakzalver. Astrologie bestaat niet.

 

 

verbazingwekkend dat je dat zo stellig zegt. waarom zou het niet kunnen ? is het omdat jij het niet geloofwaardig vindt? of heb je negatieve ervaringen mee?

 

ik hecht er wel waarde aan maar tot op zekere hoogte, er is meer tussen hemel en aarde. en het is niet zo zwart wit als dat jij het stelt.

 

maar dit gaat allemaal erg offtopic, althans datgene waar mijn vraagstelling over ging.

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

ja dan bedoel je vanuit het wetenschappelijk oogpunt maar er zijn veel zaken die niet door de wetenschap zijn verklaard, hoe zie je die zaken dan? kan dat ook niet bestaan?

 

ik had het helemaal niet over de wetenschap, overigens er is wel een heel groot verschil tussen bijgeloof en spiritualiteit. :D

maar goed is ook niet belangrijk hoe de definities zijn in dit verband, jij gelooft er niet en dus spiritualiteit en ondernemen kunnen volgens jouw niet samengaan, dat is toch de strekking?

 

Als je iets van wetenschap begrijpt, dan begrijp je wat kan en wat niet kan

 

ik denk dat je dit in zijn algemeenheid bedoelt en niet persoonlijk bedoeld is? ;)

Link naar reactie

ehhh moet het zo sarcastisch allemaal???

:-\ :-\ :-\

 

beetje raar dit hoor..maar goed zal vast wel aan mij liggen.

 

Ja dat ligt aan jou. Niet lullig bedoeld hoor, maar je opent een onderwerp met een vage vraagstelling, wilt allerlei meningen horen maar degene die jou niet bevalt bestempel je als sarcastisch. Daarmee kweek je niet echt een open discussie.

 

Dus geef nog eens aan wat nou je bedoeling is met dit topic, wie weet helpt dat ;D

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
Gast Verwijderd account

hallo???.. ik vind het prima, iedereen mag zijn zegje doen en waarom ik niet dan? iedereen verkondigd zijn of haar mening. en dan mag ik toch wel aangeven dat ik het een sarcastische reactie vind?

de reactie waar ik op doelde heeft niets met mijn vraagstelling te maken vandaar dat ikt zei dat ik het een sarcastische reactie vind.

 

ik vind niet dat dat het dan als een serieuze vraagtelling wordt gezien. beetje met 2 maten meten vind ik.

 

en trouwens die laatste reactie van Karel gaat niet eens over mijn vraagstelling,

 

wat is er niet duidelijk aan mijn vraagstelling,?

 

duidelijker kan ik het niet maken :)

Link naar reactie
Je kan geen gedachten van anderen lezen, en al helemaal niet met dode mensen praten want die zijn er niet meer.

 

Van dat eerste ben ik nog niet overtuigd, gedachten zijn in principe toch ook gewoon een toestand en signalen binnen de hersenen en ik zou niet uit willen sluiten dat je die waar kunt nemen. (Ik denk zelf altijd graag dat mensen die beweren met doden te praten, hooguit in staat zijn zeer beperkt gedachten te lezen)

 

Ik ben zelf nog al pragmatisch ingesteld dus wat mij betreft is het al dan niet bestaan van spirituele zaken volledig irrelevant als iemand er zelf baat bij heeft. Ik ben er van overtuigd dat spirituele zaken vanuit jezelf komen en nooit externe factoren zijn en daarmee voor ondernemers eigenlijk onlosmakelijk verbonden met ondernemen. Ondernemen doe je immers niet half, maar met alles wat je in je hebt. (Voor mijzelf is dat dus heel erg weinig spiritualiteit, zeker in de richting waar Jaiantie op doelt)

 

Keuzes laten beinvloeden door een paragnost lijkt me iets engs. (Maar ik heb daar dan ook echt helemaal niets mee) Bij zaken waar een nuchter mens zou zeggen: het maakt niet uit wat je kiest, kan ik me het voorstellen, maar bij alles waar andere factoren dan puur gevoel van invloed zijn, vind ik het heel moeilijk te begrijpen.

 

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 111 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.