• 0

Wel of geen nevenactiviteiten mogen uitvoeren

Beste forum,

 

Al vele onderwerpen hierover in het forum gelezen, maar ben benieuwd hoe jullie tegen mijn casus aankijken.

 

Ik ben werkzaam als accountmanager bij een groot internationaal IT bedrijf en commercieel verantwoordelijk voor een van de bedrijfsonderdelen van onze electronicareus in het zuiden van het land.

 

Met een collega echter het idee opgevat om een internetbedrijfje te gaan starten gericht op zakelijke dienstverlening voor het MKB in Nederland. Wij gaan de dienstverlening niet zelf uitvoeren, maar wij zorgen voor de investering en het internetplatform en hebben daarbij een aantal zakelijke partners/ dienstverleners gevonden aan wie we onderdelen van de business processen gaan uitbesteden.

 

Voorlopig willen we deze oprichting en ontwikkeling van het bedrijf naast onze huidige baan blijven doen, met name in de avonduren en weekenden. De bedoeling is om in Q1 2009 het internetbedrijf te lanceren. Ook qua opbrengsten is het in 2009 nog niet lonend om onze huidige baan volledig op te geven.

 

Voordat we echt gaan beginnen met de daadwerkelijk oprichting, hebben we wel onze werkgever gevraagd hoe men aankijkt tegen deze nevenactviteiten om hiermee geheel open kaart te spelen.

 

De formele reactie van de werkgever (leidinggevende) op dit moment is: wij staan (zakelijke) nevenactiviteiten onder geen enkel beding toe en al helemaal niet in een commerciele rol omdat er dan altijd sprake is van belangenverstrengeling. Als je het toch doorzet, ontslaan we jullie onmiddellijk.

 

 

Echter ons arbeidscontract zegt het volgende over nevenactiviteiten:

 

Zonder schriftelijke toestemming van de directie is het de medewerker niet toegestaan buiten het dienstverband met werkgever, al of niet tegen vergoeding, werkzaamheden te verrichten die de belangen van werkgever kunnen schaden.

De volgende bepalingen zijn hierbij van belang:

 

-   de belangenbeoordeling wordt door de werkgever gedaan, waarbij de uitkomst onderbouwd kenbaar wordt gemaakt aan de medewerker;

-   de medewerker meldt bij zijn manager dat hij voornemens is om nevenwerkzaamheden te gaan verrichten, of, bij indiensttreding, reeds verricht, met daarbij een beschrijving van de aard en omvang van de nevenwerkzaamheden, de plaats(en) en de tijd(en) van uitvoering, de contacten met klanten indien commerciële activiteiten worden ondernomen en het al dan niet betaald zijn van de nevenwerkzaamheden;

-   aan de toestemming voor het verrichten van nevenwerkzaamheden kunnen voorwaarden worden verbonden, waaronder het (periodiek) opvragen van een opgave van alle (bruto) inkomsten die voortvloeien uit het verrichten van de nevenwerkzaamheden en/of het afdragen van inkomsten, geheel of gedeeltelijk.

 

Kortom onze vraag: kan de werkgever dit zomaar eisen en als we het toch gaan doen, hoe sterk staan we er dan juridisch voor om bijvoorbeeld ons arbeidscontract te laten afkopen?

 

Ben benieuwd naar jullie reactie en ervaringen.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

...

De formele reactie van de werkgever (leidinggevende) op dit moment is: wij staan (zakelijke) nevenactiviteiten onder geen enkel beding toe en al helemaal niet in een commerciele rol omdat er dan altijd sprake is van belangenverstrengeling. Als je het toch doorzet, ontslaan we jullie onmiddellijk.

...

 

 

 

Dit lijkt een paniekreactie van je leidinggevende. Blijkbaar was je boodschap nogal verrassend. ;)

 

Ja ze kunnen dit van je vragen (vandaar ook dat het in je arbeidscontract staat). Maar ook moet het redelijk zijn, en jou niet in van alles belemmeren. Je kunt het op een rechtszaak laten aankomen, maar vermoedelijk (ik ben geen jurist) sta je daar niet sterk. Afkopen is al helemaal niet aan de orde lijkt me. Als jij een bedrijf wil starten hoeft je huidige werkgever dat niet te financieren.

 

Formeel gezien lijkt je werkgever de beste papieren te hebben. Mijn advies zou zijn om met je leidinggevende om te tafel te zitten en te kijken onder welke voorwaarden eea wel mogelijk is. Bijv dat je hun ook iets kan toespelen, en zij jou, als dat zo uitkomt. Willen ze echt niet meewerken dan lijkt me ontslag nemen en gewoon starten de beste optie.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Dank voor je snelle reactie,

 

Sterker nog, we hebben ze zelfs aangeboden een % in de BV te geven en dat we ook graag diensten zouden willen afnemen, zoals bijvoorbeeld hostingcapaciteit en bepaalde technische capaciteit willen inhuren. Maar daar heeft men geen enkele interesse in.

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt er op dat jouw nevenwerkzaamheden niet uitdrukkelijk verboden zijn, maar je zult je moeten onthouden van nevenwerkzaamheden waarmee je je werkgever concurrentie aandoet, bijvoorbeeld door het aanbieden van producten of diensten die nagenoeg gelijk zijn aan de producten en diensten van de werkgever of die daarvan een vervanging zijn. Dus dat is eigenlijk de vraag.

 

Ook niet-concurrerende werkzaamheden kunnen verboden zijn als jij daardoor bij je werkgever niet meer naar beste vermogen kan presteren. Bijvoorbeeld voor wanneer je uitgeput op het werk verschijnt door het verrichten van ander werk in de avonduren of in het weekend.

 

Probeer in redelijkheid zaken bespreekbaar te maken en op te lossen, (te) snel naar de rechter gaan, kan ook nadelig uitwerken.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • -1

Door hun reactie geven ze mijns inziens al aan zelf in strijd te handelen met de arbeidsovereenkomst. Immers, volgens de arbeidsovereenkomst moeten ze per individueel geval een belangenafweging maken en die voorzien van voldoende onderbouwing. Op voorhand al aangeven dat er altijd sprake zou zijn van belangenverstrengeling is dus onjuist.

 

Staat er overigens in de arbeidsovereenkomst ook een sanctie op overtreding? Onmiddellijk ontslag is iets waar de rechter nog wel eens moeilijk over doet. Dat zou je dan nog wel eens een aardig startkapitaal voor je onderneming op kunnen leveren.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Sorry voor de kick omhoog, maar ik heb het idee dat mijn vorige post nog wat verduidelijking behoeft. Soms worden niet alle redenen om iets wel of juist niet te doen genoemd, en soms zitten er in bepaalde opmerkingen lessen verborgen die wel interessant zijn voor ondernemers.

 

Wat een vervelend advies voor op een ondernemersforum... Ik hoop dat hun werkgever dit leest en goed oplet, zodat dit soort trucjes geen doorgang zullen vinden!

 

Higherlevel.nl is bedoeld voor iedereen die een bedrijf wil starten, is gestart, of interesse heeft in starters met een toekomst. En dat heb ik niet zelf bedacht. TS is van plan een onderneming te starten en is dus de doelgroep. Een groot internationaal IT bedrijf is dat niet.

 

Ik hoop ook dat hun werkgever dit leest en goed oplet. Dan zou deze namelijk beseffen dat ook ondernemers zich aan de regels moeten houden.

 

Daarnaast zal een werknemer, die verplicht bij een bedrijf moet blijven omdat hij niet mag doen wat hij graag wil, minder gemotiveerd zijn en deels zijn meerwaarde voor de onderneming verliezen.

 

Tenslotte zal een werknemer die voor zichzelf begint ook meerwaarde kunnen leveren voor de oude werkgever. Je blijft immers deel uitmaken van elkaars netwerk. In mijn branch komt het regelmatig voor dat werknemers voor zichzelf beginnen. Dat is geen enkel probleem en er worden ook klanten heen en weer geschoven. Je kunt namelijk niet altijd alles zelf doen en ieder heeft zijn eigen specialisme.

 

De les voor de ondernemer is dus:

 

1. Let goed op wat je afspreekt, dat werkt 2 kanten op.

2. Als een werknemer weg wil, heeft hij weinig waarde meer voor je onderneming.

3. Als een werknemer voor zichzelf wil beginnen in een gerelateerde, maar niet dezelfde markt, dan kan dat opportunities meebrengen.

 

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Besten,

 

Ik heb een zelfde soort vraag. In het dagelijks leven ben ik een fulltime sportjournalist voor een huis-aan-huis voetbalkrant. Ik schrijf dus alleen over sport, die iedere week uitkomt in een andere regio in Noord-Holland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Gelderland.

 

Nu ben ik door een wekelijkse huis-aan-huis-krant gevraagd om wekelijks één human interest artikel te schrijven met een foto erbij. En niet in de regio's waar ik met mijn sportkrant uitkomt. Qua planning voer ik het uit in mijn vrije privé uurtjes, onder die voorwaarde dat de sportkrant ALTIJD voorrang zal hebben. Daar heeft de aanbieder volkomen begrip voor. Het gaat om een kleine bijverdienste wat lekker meegenomen is.

 

Met mijn verkoopleider heb ik dit aanbod besproken en gezegd dat ik het graag wil doen. Van hem mag het, maar ik heb geen zin in problemen met mijn vaste job. Ik sta dus in tweestrijd vanwege een concurrentiebeding in mijn contract. Gaat dat om de soort werkzaamheden of niet? Schrijven van verhalen kan heel uitgebreid zijn, maar het betreft een krant die niet in de regio van mijn werkgever uitkomt. Wel wonen er mensen in de regio die eventueel mijn naam kunnen zien.

 

Heeft iemand voor mij gepast advies? De verkoopleider is op de hoogte, maar moet ik dan ook de directeur op de hoogte brengen, om problemen te voorkomen?

 

Groet,

 

MdV1983

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 178 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.