• 0

Case: 'ongeneeslijk ziek / LAU 1 / 80-100% afgekeurd / Starten eigen onderneming

Nou, dan beginnen wij dan maar. Volgens mij een Case voor een arbeidsdeskundige en re-integratie specialist.

.

Ik ben 33, al meer dan 5 jaar ongeneeslijk ziek. Ik heb een vorm van kanker dat goed onder de controle te houden is met diverse 'pro-actieve' chemo-kuren. Echter, kans van slagen is vooralsnog beperkt maar ik ga er maximaal voor om toch mijn ziekte te overwinnen. En, als ik er zelf niet in geloof dan gaat het zeker niet gebeuren. Genoeg erover.

 

 

Status bij het UWV:

 

- LAU 1

- Structureel Functioneel Beperkt

- Tijdelijk 80-100% afgekeurd

 

Status Werkgever:

 

- Ik ben sinds enkele weken weer aan het re-intergreren (na een periode van 7 maanden chemo)

- Ik heb nu een baan van 32 uur als online marketeer. (contract voor onbepaalde tijd)

 

In overleg met een re-integratiebedrijf heeft mijn werkgever ervoor gekozen om mij tijdens de re-integratie voor 100% in de ZiekteWet te houden. Voorlopig werk ik 18 uur per week.

 

Nu mijn wens.

 

- 20 uur voor een baas en de overige uren voor mijzelf. Echter, dit moet in overleg met een verzekeringsarts van het UWV. Het schijnt dat ik niet in aanmerking kom voor een vrijwillige verzekering, vandaar mijn gedachte om 50% te blijven werken bij mijn huidige werkgever.

 

 

Maar, mag ik mij inschrijven voor een eigen onderneming tijdens de ziektewet., Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel betekent ook dat ik ingeschreven word in het handelsregister. Het handelsregister is gekoppeld aan het UWV. Ik wil voorkomen dat het UWV nu denkt dat ik weer volop aan het werk ben, ik wil alleen beginnen met de voorbereidingen en alvast investeringen doen. Vandaar de logische gedachte om mij eerst in te schrijven.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

 • 0

 

...

Maar, mag ik mij inschrijven voor een eigen onderneming tijdens de ziektewet., Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel betekent ook dat ik ingeschreven word in het handelsregister. Het handelsregister is gekoppeld aan het UWV. Ik wil voorkomen dat het UWV nu denkt dat ik weer volop aan het werk ben, ik wil alleen beginnen met de voorbereidingen en alvast investeringen doen. Vandaar de logische gedachte om mij eerst in te schrijven.

 

 

Welkom op het forum!

 

Heb je je plannen besproken met het UWV?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Beste Andos,

 

Allereerst klasse betreffende de manier waarop je met je ziekte omgaat!

Verder, (ik weet niet of hij deze topic leest,) maar wellicht kun je eens contact opnemen met Ard Ramaekers van Startvizi, ook bekend op dit forum. Ik weet niet precies in hoeverre hij inhoudelijk op de hoogte is, maar hij weet er wel veel van, dat weet ik zeker!

Als ik jou was zou ik hem even een pm sturen, wie weet heeft hij meer info voor je.

 

gr en succes ronny

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0

Thanx ironny,

 

Zeker bedankt voor het compliment en voor je tip om contact op te nemen met Ard Ramaekers (dit ga ik zeer zeker doen). Ik ga altijd uit vanuit het principe: 'is het niks, dan heb ik er toch weer van geleerd' :)

 

Ook Fred Wiersma wil ik danken voor de mooie woorden om mij welkom te heten om het forum :) Het ziet er naar uit dat ik actief lid blijf. Wellicht is mijn case iinteressant voor anderen en wellicht ga het mij weer lukken om mensen te inspireren om hetzelfde te doen.

 

Wat beteft mijn contact met het UWV. Ja, twee arbeidsdeskundigen zijn zeker op de hoogte. Maar, ze kunnen niks met mijn droom vanwege de simpele reden dat ze mij niet kunnen / mogen uitschrijven uit de ziektewet. De bedrijfsarts, welke betaald wordt door mijn werkgever, is leidend in deze. Hij bepaald wanneer ik officieel uit de ziektewet ga. Weet je, mijn werkgever krijgt nu 100% mijn salaris vergoed... Mijn werkgever is dus voorlopig even geen partij voor mij om met hen in overleg te gaan.

 

Maar, ik wil graag weten of ik dit uberhaupt mag. Mag ik mij inschrijven bij KvK nu ik nog steeds bekend ben als 100% ziek. Dit terwijl ik wel gewoon aan het re-integreren ben.

 

2 Arbeidsdeskundigen van het UWV beweren van niet, al was dit niet op feiten gebaseerd. Daarom, kijk ik naar de mogelijkheid om mij in te schrijven als een stichting. Een stichting kent geen BTW plichten en heeft alleen maar een ideëel doel te verwezenlijken. de Stichting staat dan voor het simpele feit om geld te genereren om mijn probleem, waar ik al 3 jaar mee bezig ben, te voorkomen voor anderen.

 

Mijn ziekte is echt niet fijn maar de nevenactiviteiten zijn nog veel erger. Door mijn ziekte ben ik alleen maar bezig om creatieve wegen te zoeken naar succes. Klinkt vreemd, maar zo is het wel

 

Link naar reactie
 • 1

@allen die deze discussie volgen

 

Andos is nog even mijn schuilnaam. Juist vanwege de simpele gedachte dat ik op dit moment mijn privé situatie aan het schetsen ben. In een later stadium zal ik zeker inloggen onder mijn echte naam. Ik heb zelf een forum met meer dan 10.000 bezoekers per dag, ik weet dus als geen ander dat dit niet wenselijk is. Maar, het kan even niet anders.

 

Als online marketeer is het tegenwoordig heel makkelijk om je werk zelf in te delen en je werkplek zelf uit te zoeken. Ik werk zowel op kantoor als thuis. Veel mensen met een aandoening hebben last van vermoeidheid, dit komt vaak door de vele uren die zij maken op kantoor of in een bedrijf.

 

Mijn boodschap: 'door zelf je uren in te delen en door zelf je verantwoordelijk te nemen voel je jezelf niet buitengesloten in de maatschappij'. Daarnaast is niks leuker dan zelf je geld verdienen om het vervolgens weer uit te geven :)

 

 

Link naar reactie
 • 0

...

Andos is nog even mijn schuilnaam. Juist vanwege de simpele gedachte dat ik op dit moment mijn privé situatie aan het schetsen ben. In een later stadium zal ik zeker inloggen onder mijn echte naam. Ik heb zelf een forum met meer dan 10.000 bezoekers per dag, ik weet dus als geen ander dat dit niet wenselijk is. Maar, het kan even niet anders.

...

 

 

 

Het is niet verplicht met je eigen naam in te loggen. Juist omdat het nogal eens privacy gevoelige zaken betreft. Natuurlijk juichen we het toe als mensen hun eigen naam gebruiken, maar de 'anoniemen' krijgen net zo goed advies.

 

Kortom, helemaal je eigen keuze en geen mens die je daarom scheef aankijkt.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Hoi Andos,

 

Welkom op het forum. Bedankt voor je inspirerende woorden tot nu!

 

Om een praktisch antwoord te geven op jouw vraag. Je kunt sowieso beginnen met de voorbereiding van je 'onderneming'. Je mag namelijk kosten in het voortraject ook aftrekken op het moment dat je je alsnog inschrijft.

 

http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-27.html#P224_38703

 

Er zijn hier zeker mensen zoals Ard die je meer kunnen vertellen over de mogelijkheden die er zijn. Ik wil je in ieder geval succes wensen!

 

Groeten, Manon

Link naar reactie
 • 0

thanx Manon,

 

De eerste reacties op dit forum zijn vooralsnog perfect. Daarnaast kan ik ook alleen maar tevreden zijn met de snelle reacties. Dit laat zien dat Higherlevel.nl een zeer actief forum is. Weet je Manon, ik ben een keer klaar met tal van schouderklopjes over mijn grote passie om een eigen onderneming te beginnen. Daarom is het motiverend als je ziet dat mensen zo met je meeleven door het geven van de juiste informatie.

 

Kennis is macht, macht die ik nodig heb om tal van instanties te kunnen overtuigen om mijn droom te verwezenlijken.

 

Ik ben in staat om via een ludieke actie op twitter bij de Wereld draait door te komen om mijn verhaal / probleem wereldkundig te maken. Maar, juist voor mijn verhaal op tv wil ik wel vanuit feiten mensen overtuigen. Het kan zo zijn dat ik via mijn stichting een wetsvoorstel in ga dienen om een extra 'vinkje' te krijgen op het UWV formulier.

 

Een status bij het UWV als: 'structureel functioneel beperkt' kent vele voordelen voor een werkgever. Maar waarom nog niet voor een 'startende ondernemer met een arbeidshandicap' ?

 

Groeten weer van Andos

 

Link naar reactie
 • 1
Het schijnt dat ik niet in aanmerking kom voor een vrijwillige verzekering, vandaar mijn gedachte om 50% te blijven werken bij mijn huidige werkgever

 

M.i. kom je er wel voor in aanmerking, alleen heeft het pas zin om het aan te vragen zodra je minder dan 45-55% arbeidsongeschikt bent. Zie ook de site van het UWV, waarvan onderstaande quote.

 

 

Wanneer heeft het geen zin om me vrijwillig te verzekeren?

Heeft u een WAO-uitkering van klasse 45-55% of meer, of heeft u een WIA-uitkering? Dan is een vrijwillige verzekering niet zinvol. Als uw toestand verslechtert, wordt uw uitkering meestal al aangepast. Bij een WAO-uitkering gebeurt dat na 4 weken. Bij een WIA-uitkering 2 maanden na de verslechtering van uw gezondheid.

 

Heeft u een gedeeltelijke WAO-uitkering?

Dan kunt u voor het deel dat u nog wel kunt werken een vrijwillige verzekering afsluiten. U kunt kiezen voor de Ziektewet (ZW) en/of WAO. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

[*]u heeft een WAO-uitkering van minder dan klasse 45-55%;

[*]u begint een eigen bedrijf;

[*]of u gaat werken als alfahulp;

[*]of u gaat werken als particuliere (huishoudelijke) hulp.

 

Wat gebeurt er als ik minder of helemaal niet meer kan werken?[/b]

U blijft verzekerd voor verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid.

 

Wanneer vraag ik de vrijwillige verzekering aan?

Heeft u een WAO-uitkering van minder dan klasse 45-55%? Of heeft u een WAO-uitkering van 45-55% of meer en wordt uw uitkering verlaagd naar minder dan 45-55%? Vraag dan de vrijwillige verzekering ZW en/of WAO aan. Doe dat binnen 13 weken na de datum waarop de WAO-beslissing is genomen.

 

Wordt uw WAO-uitkering helemaal ingetrokken en werkt u als zelfstandige? Dan kunt u voor de arbeidsongeschiktheid alleen de vrijwillige WIA-verzekering afsluiten. Vraagt u een vrijwillige verzekering aan? Doe dat binnen 13 weken na de datum waarop de WAO-beslissing is genomen.

 

nota bene: het UWV loopt wat achter, dus vormen WAO-uitkeringen nog de hoofdmoot. Hoewel de systematiek van WAO iets anders is dan de WIA-LAU of WIA-VVU, maakt het voor het antwoord niets uit. Voornaamste verschil is dat bij verslechtering van de gezondheid de WIA LAU of VVU pas na 2 maanden wordt aangepast, bij WAO VVU na 4 weken.

 

En let ook op dat de rechtsvorm van invloed is op het wel of niet kunnen afsluiten van de vrijwillige ziektewetverzekering voor de eerste 2 jaar: dat is niet mogelijk voor DGA's (BV ondernemers) omdat de BV de formele loondoorbetalingsverplichting heeft.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor je reactie Norbert Bakker, hier kan ik zeker wat mee. Nog even rusting doorlezen.

 

Neemt nog niet weg dat ik, tijdens de ziektewet periode, mij mag inschrijven bij de KvK. Voorzieningen van het UWV zijn echt goed, het moet alleen nog even werkbaar worden voor mij. Ik denk dat ik sowieso een aanvraag in ga dienen. Echter, ik wil mijn rechten wel behouden bij het UWV. Door zomaar een inschrijnving te doen loop ik de kans dat het UWV mij niet gaat begrijpen :)

 

 

Link naar reactie
 • 1

Welkom op HL Andos.

 

Als ik je case zo lees ziiten er voor mij nog enkele onduidelijkheden in. Was je huidige werkgever ook de werkgever toen je je voor het eerste ziekmeldde (je eerste A.O.-dag)?

 

Als het goed is is er door het UWV duidelijk gemaakt wat jij nog zou kunnen verdienen. Wanneer je 50% van dit bedrag verdient ontvang je de volledige LAU-uitkering (WGA). Je hebt dus een grote kans dat je met een parttime job bij je werkgever deze norm al haalt. Wanneer je dus je contract laat terugbrengen tot bijvoorbeeld die 20 uur en je hebt voldoende inkomen (stuk WGA/WIA en en stuk parrtime loon), dan heb je vervolgens ook tijd (en energie) over voor je op te zetten eigen initiatief.

 

Bedenk goed dat een inschrijving KvK niet automatisch betekent dat het UWV denkt dat je 100 uur per week met je toko bezig bent. Immers op het "inlichtingenformulier" geef jij zelf je wijzigingen door aan het UWV. Het kan dus ook best zijn dat jij eerst 4 uurtjes per week met je bedrijf aan de slag gaat. Daarnaast is het zo dat de WIA niet kijkt naar het aantal uren wat je met je bedrijf bezig bent. Het gaat om de verdiensten (winst dus omzet minus kosten).

 

Blijf communiceren met het UWV en je werkgever. Maar blijf vooral luisteren naar wat je zelf wil.

 

Succes,

 

Ard

Link naar reactie
 • 0

oef, dit is een fijne reactie Ard. 'Je slaat de spijker op de klepel en je weet zeker waar de kop hangt;)'

 

Voor wat betreft mijn contact ben ik zeker in goed overleg met het re-integratie bureau en mijn werkgever om dit terug te schroeven naar 20 uur in de week. Ik ben als 'patient' in dienst gekomen bij de werkgever. In 2004 ziek geworden tijdens een jaarcontract, in Q1 2006 voor het eerst een halfjaar contract getekend bij mijn huidige werkgever (na meerdere halfjaar contracten is dit omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd) Je zult begrijpen dat dit voor mij een meesterlijk contract is, echter, het neemt wel veel energie weg voor mijn dagelijkse werkzaamheden als sporten, ontspanning. Maar, wanneer werk en studie je hobby is heb je simpelweg veel vrije tijd.

 

Een balans heb ik zeker na 4 jaar ziek zijn gevonden. Binnenkort begin ik trouwens met onderhoudsbehandelingen, sowieso afwachten hoe mijn lichaam hierop gaat reageren. Ik heb er wel belachelijk veel vertrouwen in maar ik blijf zeker realistisch.

 

Voor wat betreft een eigen onderneming is dit simpel. Ik wil gewoon mijn eigen uren en eigen ritme bepalen. Met mijn kennisniveau is het zeker mogelijk om wat extra geld te verdienen, naast een 20-uur contract.

 

Maar, wanneer neem ik de stap. De informatie van Ard is zeker waardevol voor mij. Dit in combinatie met een de plannen van Mijnheer Donner om extra voorzieningen te treffen voor mensen met een arbeidshandicap kan niet anders zijn dat mijn grote droom binnenkort uit gaat komen.

 

Ik moet ook nuchter blijven, dit alles is een onderzoek. De chemo is nog maar net mijn lichaam uit en ik moet nog voor het eerst op vakantie dit jaar. Maar, ik wil gewoon zo graag. :) De laatste weken, start re-integratie, ben ik belachelijk moe aan het worden. Ik ben de hele kuur nog niet zo moe geweest als nu. Hier baal ik echt van, zeker omdat dit koste gaat van mijn inspiratie, motivatie & creativiteit. Als online marketeer kan je alleen maar slagen wanneer je creatief omgaat met kansen. Juist daar liggen mijn kwaliteiten.

 

Een vaak gehoorde gedachte van anderen is vaak: 'Schrijf toch gewoon je vrouw in bij het KvK' is geen optie. Dit is mijn hobby en niet haar onrust. Wij hebben een goed huwelijk, graag hou ik dat zo.

 

Jouw tip om te blijven communiceren met het UWV en de werkgever kan ik alleen maar achterstaan. Dit is ook altijd mijn advies geweest voor anderen. Praat niet met de grote massa mee om te klagen over de instanties. Deze, vaak, ongenuanceerde meningen kosten alleen maar negatieve energie en het levert echt niks op.

 

Mijn verhaal / droom staat trouwens ook volop beschreven in het UWV Perspectief (toch een oplage van 900.000). Mijn verhaal was duidelijk en helder

 

Terugkomend op de reactie van Ard

 

Bedenk goed dat een inschrijving KvK niet automatisch betekent dat het UWV denkt dat je 100 uur per week met je toko bezig bent. Immers op het "inlichtingenformulier" geef jij zelf je wijzigingen door aan het UWV. Het kan dus ook best zijn dat jij eerst 4 uurtjes per week met je bedrijf aan de slag gaat. Daarnaast is het zo dat de WIA niet kijkt naar het aantal uren wat je met je bedrijf bezig bent. Het gaat om de verdiensten (winst dus omzet minus kosten).

 

Bovenstaande quote is zeker actueel voor mij. Maar, nu ik voor 100% in de ZiekteWet zit (met mijn werkgever als tussenpersoon voor de betaling van 100%) is mij geadviseerd - door een autoriteit bij het KvK - dat ik mij nu niet in moet schrijven. Zeer binnenkort wordt namelijk het handelsregister gekoppeld met het UWV. Mijn werkgever laat mij nu, tijdens de re-integratie, voor 100% in de ZiekteWet zitten.

 

Mijn status van LAU 1 is helder, deze heb ik vooralsnog tot 2014

 

Dus, vooralsnog mag ik mij dus nog niet inschrijven maar mag ik mag ik voorlopig wel facturen versturen en bonnen bewaren als freelancer voor de belastingdienst onder het motto' resultaat uit overige werkzaamheden'. Zo ja, hoeveel geld mag ik dan als 'overige werkzaamheden' bijverdienen. Zie hier de URL van de belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-03.html

 

Zo, voorlopig weer genoeg informatie. Ontzettend bedankt voor jullie input :)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  6 leden, 168 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.