• 0

Faillissement, schuldsanering, WSNP, en wat nog meer ….

Faillissement, schuldsanering, WSNP, en wat nog meer ….

 

Met deze post wil ik graag een zo duidelijk mogelijk overzicht geven, wat een (mogelijk) stoppende ondernemer kan verwachten.

Een duidelijk vraag- en antwoordoverzicht, met, wanneer nodig, een link naar een relevante pagina. Deze post is een leidraad, en zou je eventueel een houvast kunnen bieden, wanneer je in een situatie zit, dat je er over denkt om te stoppen. Het kan je een zoektocht naar antwoorden besparen, en je op weg helpen de juiste weg te bewandelen.

 

 

Maar let op : iedere situatie is anders ! Het verdient in ieder geval aanbeveling om deskundige hulp in te schakelen.

 

Het stukje hieronder is bij lange na niet compleet.

Aanvullingen en/ of verbeteringen door experts zijn natuurlijk meer dan welkom ! Tekst zal hier dan op aangepast worden. Maar hoofdlijn blijft, dat het een niet-juridisch, maar leesbaar verhaal blijft.

 

Ik neem vooraf geen enkele aansprakelijkheid op dit bericht, dit is puur uit zelf marktonderzoek, ervaring en Google tot stand gekomen !

**********************************************************************************

Help, ik ga failliet !

 

Nou, nou, kom op, dit roept men iets te vaak en iets te snel. Ok, je onderneming bevindt zich in een dusdanige toestand dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar dit betekent nog niet het einde.

Er zijn nog mogelijkheden :

 

- Laat eerst eens een onafhankelijk persoon kijken naar je bedrijfssituatie. Een nieuw licht. Hierbij kun je denken aan Stichting Ondernemersklankbord]. Dit is een stichting van oud-ondernemers die voor een relatief laag bedrag jouw bedrijfssituatie komen doorlichten. (éénmalig 75 euro)

 

- Met een (personeels)sanering, een onderbouwd plan in snijden in je kosten kun je al heel ver komen. Kijk eens goed naar je kosten, je uitgaven, je inkomsten. M.a.w. Krijg je cijfers weer eens goed in je vingers en doe er iets mee !

 

- Door het aanvragen van een BBZ (Bijzondere Bijstand Zelfstandigen)] kun je ook nog wel eens flink geholpen zijn ! Dit is een lening die je aanvraagt via je gemeente, en beoordeelt wordt door iemand van gemeente en iemand van IMK. Let er wel op, dat deze aanvraag soms maanden in beslag neemt, en dat zeker kleinere gemeentes niet op de hoogte zijn van deze regel, en dit dus uitbesteden naar grotere buurtgemeentes !

 

Wanneer je wilt / moet stoppen met je bedrijf ivm leeftijd zonder opvolging of bijvoorbeeld ziekte, kun je ook aanspraak maken op de BBZ. Lees de site goed door, er zijn vele mogelijkheden, maar nogmaals, niet iedere gemeente is op de hoogte van deze subsidie/regel/bijstand !

 

Mocht nu blijken, dat je bedrijf inderdaad niet meer levensvatbaar is, dan heb je te maken met de volgende punten :

-   Crediteuren

-   De Belastingdienst

-   De bank

-   Leningen

-   Achtergestelde leningen

 

Je hebt preferente crediteuren en “gewone” crediteuren. Een preferente crediteur is bijvoorbeeld de Belastingdienst (hierna BD), en bijvoorbeeld het UWV.

Simpel gezegd : de BD gaat voor op al je schuldeisers. Die zul je eerst moeten betalen, of met hen een akkoord of betalingsregeling sluiten.

 

Wanneer je een lening hebt afgesloten bij de bank, zal men (hoogstwaarschijnlijk) wel zekerheden ingebouwd hebben. Dat dus de lening die je bij hen afsluit, eerder betaald wordt dan die, die je van derden hebt, of die van leveranciers. Kijk voordat je stappen gaat ondernemen om te stoppen, dus eerst alle contracten goed na ! . De bank LIJKT een preferente crediteur, maar is dit in eerste instantie niet. Let wel op afspraken die gemaakt zijn met de bank, betreffende bijvoorbeeld een lening. Dit kan bijvoorbeeld een pandrecht zijn. Een pandrecht gaat dan weer boven een claim van de belastingdienst !

 

Even makkelijk : wanneer je nog een extra krediet nodig hebt, maar geen zekerheden hebt om daar tegenover te stellen, maar je hebt bijvoorbeeld wel (winkel)inventaris, kan de bank hier een pandrecht op leggen. Dus bij een faillissement of een beslaglegging, mag de bank als eerste “hun” goederen (de inventaris) opeisen om per opbod te verkopen. Dit ten goeden van hun openstaande post.

Je hebt schulden bij leveranciers, je kunt niet meer betalen, en hebt het besluit genomen te stoppen.

 

Allereerst ga je met je leveranciers om tafel en leg je je hele ziel en zaligheid bloot. Wees eerlijk ! Vraag hen om respijt van 3 maanden om orde op zaken te stellen. Dit, om te voorkomen, dat men incasso bureau’s en dergelijke gaat inschakelen, wat allemaal de nodige kosten met zich meebrengt.

Bijna alle leveranciers hebben recht van eigendom. Dit houdt in, dat zij de goederen die geleverd zijn, maar nog niet betaald zijn, teug kunnen komen halen. Hiervoor krijg je dan een creditnota, wat je schuldenpositie dus weer verminderd.

 

Na die 3 maanden uitstel (die je hopelijk gekregen hebt) heb je je boekhouding compleet op orde, en kun je gaan bekijken wat je boekhouding je nu eigenlijk biedt : wat is nu verstandig ?

-   Kan ik mijn crediteuren betalen ?

-   Denk aan de fiscus en het UWV, zij gaan doorgaans voor !

-   Kan dit in een redelijke betalingsafspraak ?

-   WSNP ? (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

-   Faillissement ?

 

Eerst probeer je natuurlijk met je leveranciers te praten. Ook zij zijn niet gebaat bij een langdurig proces of een faillissement of WSNP.

Maar wat nu, wanneer je leveranciers weigeren mee te denken / werken ? Dit zijn meestal de grotere, “loggere” bedrijven als pensioenbedrijven personeel, verzekeringsbedrijvenmaar ook kleine leveranciers die zich verzekerd hebben. Zij “verkopen”namelijk hun vordering aan een kredietverzekeraar ! Dus jouw onbetaalde factuur ligt niet meer bij jouw leverancier, maar bij hen. En zij zullen er alles aan doen, om de munten binnen te halen, dat is namelijk hun boterham. Meestal is het zelfs zo, dat ook zij weer verzekerd zijn, maar alleen maar uitgekeerd krijgen wanneer er een vonnis gevallen is. Bijvoorbeeld faillissement.

 

Lukt het je niet om met je leveranciers tot een akkoord te komen :

 

Je hebt alles op alles gezet, verkocht wat je maar kon verkopen om poen binnen te halen, maar je leveranciers zijn niet tevreden. Het zijn of genoemde incasso bureaus , of leveranciers die bloed willen zien. Dat kan.

 

Wat dan nog ?

 

-   WSNP

-   Faillissement

-   Crediteurenakkoord

 

Crediteurenakkoord

 

Om maar eens met het laatste te beginnen, want dat zou nog wel eens het voordeligste uit kunnen vallen.

Wat houdt een crediteurenakkoord eigenlijk in ?

 

Stel, je hebt 20 leveranciers (crediteuren dus) met een gezamenlijke schuld van 100.000 euro.

Alles wat er ook maar van waarde was, heb je verkocht. Hiermee heb je 60.000 piek opgehaald. Dit is dus niet genoeg om je leveranciers te betalen. Dat is niet fijn. Niet voor jou, en niet voor je leveranciers. Maar…je kunt ze in ieder geval wel wát bieden, namelijk een groot deel van de openstaande factuur wordt betaald, men hoeft het niet uit handen te geven aan incassobureaus, men hoeft daar geen debiteurenafdeling op vast te laten lopen…. Het scheelt ze kosten…..

Iedere leverancier (20 stuks) krijgt 5000 euro van je. Maar je kunt maar 3000 geven. Dit ga je dus aanbieden…. Of men het accepteert ? Dat ligt maar net aan je onderbouwing, je voorgaande relatie met desbetreffende crediteur, wát voor crediteur het is…

Dit alles heet een buitengerechtelijk of onderhands akkoord. Hierover valt erg veel te lezen, en raad ik je ook zeer zeker aan.

Lees zeer zeker ook dit : de do’s en dont’s van een crediteurenakkoord

Mocht je nu, na alle onderhandelingen, alsnog 1 of 2 crediteuren hebben, die niet akkoord gaan, dan kun je de weg in van het dwangakkoord.

Kijk even bij art 287a, BW. Kort gezegd moet X % van je crediteuren, akkoord gaan met Y % van het openstaande bedrag. Zeker in dit geval is gespecialiseerde hulp een vereiste, omdat dit via de rechtbank afgedwongen moet worden.

Mocht je wél tot een crediteurenakkoord kunnen komen, houdt er dan rekening mee, dat mócht de fiscus akkoord gaan, zij het dubbele verlangen, dan wat je de crediteuren biedt ! Dus bij een akkoord van 30% uit te betalen aan leveranciers (tegen finale kwijting) ontvangt de fiscus 60% !

Het crediteurenakkoord is zeer zeker niet de makkelijkste weg, om te stoppen met je bedrijf, maar je andere mogelijkheden zijn ook niet alles :

 

W.S.N.P. ( Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

 

Hou even wat dingen goed in de gaten : Wanneer je voor deze regeling in aanmerking wilt komen, zul je uitgeschreven moeten zijn bij de KvK. De regeling geldt alleen voor natuurlijke personen, en dus niet voor rechtsvormen ! Na uitschrijving KvK ga je naar de gemeente (afspraak) en vraagt de WSNP aan. Hoe er rekening mee, dat je vanaf dit moment met de billen bloot moet ! Neem dan ook alle papieren en gegevens mee ! (paspoort, ID, jaaropgaven, bankafschriften, kentekenbewijs auto, huurcontract, hypotheek overeenkomst, lening overeenkomsten, GSM contracten……alles…)

 

Heel bot en kort door de bocht houdt de WSNP niet meer in dan :

-   Je 3 jaar lang een bedrag hebt per week hebt om van rond te komen, wat onder het bestaansniveau ligt …..

-   Alle inkomsten die er zijn of komen worden in een grote pot gestopt….

-   Na 3 jaar wordt alles wat in die grote pot zit, evenredig verdeeld over de crediteuren/schuldeisers.

-   Hiervan gaat wel nog het salaris van de bewindvoerder vanaf.

-   Na 3 jaar ben je schuldvrij

-   (met uitzonderingen daargelaten, door misgedrag kun je bijvoorbeeld ook 5 jaar in de WSNP terecht komen. Maar ook kan je termijn verlaagd worden doordat er geen kans is op werk/inkomen door b.v. invaliditeit en/of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid door b.v. psychische problemen ten gevolge van het faillissement/WSNP )

 

-   Mijn persoonlijke kijk, maar hier zijn de meningen zeer over verdeelt, ook op HL, en het ligt aan je bewindsvoerder : Van je bankstel blijft men af !

Met andere woorden : je gewone normale bezittingen mag je blijven houden. Het speelgoed en de bankrekening van de kinderen komt men niet aan. Je tweede auto, boot, en buitenhuis in de Algarve ben je natuurlijk wel kwijt. Ook een pc of laptop behoort tegenwoordig tot de normale gebruiksgoederen, en een DVD spelertje ook, maar een installatie van een slordige 5000 piek zul je waarschijnlijk kwijt zijn.

 

-   Heel graag wil ik hier wijzen op Actio Pauliana : Google even. In feite komt dit er op neer, dat je geen enkele crediteur benadeelt, dus ieder heeft recht op een evenredig deel. Maar in het zicht van een WSNP of faillissement, zou je kunnen bedenken om die éne leverancier, die je zóóóó graag mag, toch maar een groot deel van zijn vordering te betalen. Dit mag dus niet. Wat door die leverancier een groot bedrag te betalen, verminder je het te verdelen geld voor de rest. De bewindvoerder of curator zal dit geld dan ook terug eisen ! Uiteraard geldt dit ook voor verkoop van bedrijfsbezittingen in het zicht van een faillissement of WSNP tegen een te lage prijs of ten nadele van andere schuldeisers !

 

-   Graag verwijs ik naar de column van Ruben WSNP de hel op aarde

 

-   Mocht je een EMZ (eenmanszaak) hebben, en ben je getrouwd op Huwelijkse Voorwaarden, let er dan op, dat je deze ieder jaar “verrekent” ! Je bent nl verplicht ieder jaar bij de notaris aan te tonen, welke bezittingen van wie zijn. Wanneer dit niet gebeurt, wordt geacht, dat alle bezittingen, ná de laatste verrekening, gezamenlijk zijn. Dus jij dacht je privé bezittingen beschermd te hebben, door ze op naam van je partner te zetten, bij geen verrekening kan er alsnog beslag gelegd worden op die bezittingen !

 

Faillissement

 

De meeste faillissementen worden aangevraagd door één of meerdere crediteuren, maar wanneer je ziet dat er geen uitweg meer is, steek dan niet je kop in het zand. …..

Mocht zelfs bij behandeling van je zaak blijken, dat je willens en wetens alsnog orders geplaatst hebt, kan de rechter je hiervoor ook hoofdelijk aansprakelijk stellen….Doe geen dingen tegen beter weten in, je krijgt er gegarandeerd spijt van.

Een faillissement hoort ook bij ondernemen, dus onderneem ! Want een faillissement kun je ook erg eenvoudig zelf aanvragen. Via www.derechtspraak.nl kun je opzoeken bij welke rechtbank je moet zijn.

Via Eigen Faillissement Aanvragen kun je dit eenvoudig zelf doen.

Je hebt hier in principe geen advocaat voor nodig, maar het is natuurlijk wel handig enige vorm van juridische bijstand achter de hand te hebben.

In principe kan een faillissement aangevraagd worden door een crediteur, wanneer je bent gestopt met betalen, en die crediteur een andere crediteur vind, die ook niet meer betaald krijgt. (steunvordering)

 

Wat is nu daadwerkelijk het grote verschil tussen faillissement en WSNP ?

 

Bij WSNP probeert men zoveel mogelijk ten gelde te maken, en een pot te maken, van waaruit de crediteuren betaald gaan worden. Na 3 jaar WSNP wordt die pot verdeeld en ben je schuldenvrij. Crediteuren kunnen niet meer bij je aankloppen.

Bij een faillissementsuitspraak kan een schuldeiser nog jarenlang om zijn geld komen vragen.

 

Mocht het nu ooit zo ver komen vergeet dan niet de (zeer onbekende !) formulieren in te dienen :

Baadt het niet dan schaadt het niet, toch :

kwijtschelding belasting particulieren

En :

kwijtschelding belasting ondernemingen

Je moet ze (als eenmanszaak) beiden invullen. Je bent namelijk geen ondernemer meer, en worden de schulden op je privé belast, dus ook het formulier voor privé indienen !

 

Tot slot : Onthoudt dat je ondernemer bent. Een ondernemer vlucht niet voor risico’s, loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden en lost zijn zaakjes op. Mocht je in zwaar weer verkeren, probeer dit dan steeds vast te houden. Je zult dan altijd met opgeheven hoofd achterom kunnen kijken, en zeer zeker ook weer vooruit.

Het stuk is voornamelijk geschreven vanuit de situatie in een EMZ.

 

Succes….

Marcel

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 1

Mooi overzicht Marcel.

 

Wel even een opmerking ten aanzien van het volgende:

 

- Mijn persoonlijke kijk, maar hier zijn de meningen zeer over verdeelt, ook op HL, en het ligt aan je bewindsvoerder : Van je bankstel blijft men af !

Met andere woorden : je gewone normale bezittingen mag je blijven houden. Het speelgoed en de bankrekening van de kinderen komt men niet aan. Je tweede auto, boot, en buitenhuis in de Algarve ben je natuurlijk wel kwijt. Ook een pc of laptop behoort tegenwoordig tot de normale gebruiksgoederen, en een DVD spelertje ook, maar een installatie van een slordige 5000 piek zul je waarschijnlijk kwijt zijn.

 

Zet daar echt de eerste auto ook maar bij. Als de curator oordeelt dat je ook in staat bent om op welke andere wijze ook op je werk kunt komen, zal het je niet toegestaan worden om een auto te bezitten.

Dus enkel wanneer het 100% vast staat dat je de auto nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren en daarmee dus inkomsten voor je boedel te verwerven, mag je hem behouden. In andere gevallen zal je hem van de hand moeten doen en de opbrengst zal in de boedel gestort moeten worden.

Link naar reactie
  • 2

Goed overzicht Marcel! Een paar aanscherpingen:

 

 

Help, ik ga failliet !

 

Nou, nou, kom op, dit roept men iets te vaak en iets te snel. Ok, je onderneming bevindt zich in een dusdanige toestand dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar dit betekent nog niet het einde.

 

Eerlijk gezegd wordt dit niet snel genoeg geroepen. 75% van de ondernemers die in problemen (dreigen) te komen trekt pas aan de bel als het water aan de lippen staat. Als ze een paar maanden eerder hulp hadden gezocht zou de kans op redding vele malen groter zijn. Eén belangrijke vuistregel: Zolang er nog cashflow in het bedrijf zit, valt er nog wat te doen. Als de geldstroom opgedroogd is kun je het wel schudden. Tenzij de bezittingen van het bedrijf (de activa) meer waarde hebben dan de schuld groot is. Dan kan de verkoop van de activa nog enig soelaas bieden.

 

Er zijn nog mogelijkheden :

 

- Laat eerst eens een onafhankelijk persoon kijken naar je bedrijfssituatie. Een nieuw licht. Hierbij kun je denken aan Stichting Ondernemersklankbord]. Dit is een stichting van oud-ondernemers die voor een relatief laag bedrag jouw bedrijfssituatie komen doorlichten. (éénmalig 75 euro)

 

De ervaringen met Ondernemersklankbord zijn zeer uiteenlopend. De adviseurs zijn pensionada's en oud-ondernemers die hun tijd vrijwillig inzetten om ondernemers te helpen. Veel van deze oud-ondernemers hebben onvoldoende feeling met de huidige ondernemerspraktijk. Web2.0? Social Media? Ze zijn vaak al blij dat ze kunnen emailen en internetbankieren.

 

Saneringen en insolventies zijn een juridisch mijnenveld. Klop dus (ook) aan bij een insolventiespecialist. Een advocaat die is aangesloten bij Insolad (beroepsvereniging insolventieadvocaten) kan je van goed advies dienen. Maar die kost wel iets meer dan € 75,-. Verder zijn er zat insolventieadviseurs die zich deze juridische basis ook hebben eigen gemaakt. Op Higherlevel lopen er ook een aantal rond.

 

Advies rondom insolventie en bedrijfssaneringen is niet goedkoop. Het is daarom des te belangrijker om in een zo vroeg mogelijk stadium deze partijen in te schakelen. Vaak kan er dan met een paar uurtjes werk al heel veel bereikt worden.

 

Mocht nu blijken, dat je bedrijf inderdaad niet meer levensvatbaar is, dan heb je te maken met de volgende punten :

-   Crediteuren

-   De Belastingdienst

-   De bank

-   Leningen

-   Achtergestelde leningen

 

Je hebt preferente crediteuren en “gewone” crediteuren. Een preferente crediteur is bijvoorbeeld de Belastingdienst (hierna BD), en bijvoorbeeld het UWV.

 

Even muggenziften: De Belastingdienst en het UWV zijn strikt genomen nooit crediteuren. Een crediteur is iemand iets heeft geleverd en je een aantal dagen kredietruimte voor je moet betalen. Zodra deze betalingstermijn is verstreken is ook een crediteur schuldeiser geworden.

 

Simpel gezegd : de BD gaat voor op al je schuldeisers. Die zul je eerst moeten betalen, of met hen een akkoord of betalingsregeling sluiten.

 

Wanneer je een lening hebt afgesloten bij de bank, zal men (hoogstwaarschijnlijk) wel zekerheden ingebouwd hebben. Dat dus de lening die je bij hen afsluit, eerder betaald wordt dan die, die je van derden hebt, of die van leveranciers. Kijk voordat je stappen gaat ondernemen om te stoppen, dus eerst alle contracten goed na ! . De bank LIJKT een preferente crediteur, maar is dit in eerste instantie niet. Let wel op afspraken die gemaakt zijn met de bank, betreffende bijvoorbeeld een lening. Dit kan bijvoorbeeld een pandrecht zijn. Een pandrecht gaat dan weer boven een claim van de belastingdienst !

 

Bedrijven en personen met een gevestigd pandrecht of eigendomsvoorbehoud worden seperatisten genoemd.

 

Even makkelijk : wanneer je nog een extra krediet nodig hebt, maar geen zekerheden hebt om daar tegenover te stellen, maar je hebt bijvoorbeeld wel (winkel)inventaris, kan de bank hier een pandrecht op leggen. Dus bij een faillissement of een beslaglegging, mag de bank als eerste “hun” goederen (de inventaris) opeisen om per opbod te verkopen. Dit ten goeden van hun openstaande post.

 

Het pandrecht op de inventaris en voorraad is (standaard) al bij de eerste kredietverlening vergeven.

 

 

Maar wat nu, wanneer je leveranciers weigeren mee te denken / werken ? Dit zijn meestal de grotere, “loggere” bedrijven als pensioenbedrijven personeel, verzekeringsbedrijvenmaar ook kleine leveranciers die zich verzekerd hebben. Zij “verkopen”namelijk hun vordering aan een kredietverzekeraar ! Dus jouw onbetaalde factuur ligt niet meer bij jouw leverancier, maar bij hen. En zij zullen er alles aan doen, om de munten binnen te halen, dat is namelijk hun boterham. Meestal is het zelfs zo, dat ook zij weer verzekerd zijn, maar alleen maar uitgekeerd krijgen wanneer er een vonnis gevallen is. Bijvoorbeeld faillissement.

 

 

Het is bij de Nederlandse wet voor verzekeraars verplicht om 80% van hun portfolio te herverzekeren. Doorgaans gebeurt dat in Zwitserland. Onderhandelen met kredietverzekeringsmaatschappijen zoals Atradius en Euler Hermes is daarmee volstrekt zinloos. De Zwitserse verzekeraar keert inderdaad alleen uit als deze er echt niet onderuit komt, zoals bij een faillissement. Daarom gaan er ook zoveel keukenboeren failliet. Alle leveranciers in die branche hebben hun omzet verzekerd bij Euler Hermes en Atradius. Je kunt dus heel moeilijk aan de noodzakelijke meerderheid van schuldeisers voor een crediteurenakkoord komen.

 

Lukt het je niet om met je leveranciers tot een akkoord te komen :

 

Je hebt alles op alles gezet, verkocht wat je maar kon verkopen om poen binnen te halen, maar je leveranciers zijn niet tevreden. Het zijn of genoemde incasso bureaus , of leveranciers die bloed willen zien. Dat kan.

 

Wat dan nog ?

 

-   WSNP

-   Faillissement

-   Crediteurenakkoord

 

 

Voor de volledigheid is dit de juiste volgorde:

 

- Minnelijk crediteurenakkoord.

Dit is een deal tussen jou en je schuldeisers zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen.

 

- Voor éénmanszaken en VOF: Crediteurenakkoord als onderdeel van het minnelijk traject Wsnp.

In feite is dit het zelfde als het minnelijk crediteurenakkoord, echter dit traject dient te worden uitgevoerd door een advocaat of een schuldhulpverlener die is aangesloten bij de NvvK. Bij het behalen van een gewone meerderheid kan dit akkoord aangeboden worden aan de rechter als verzoek tot dwangakkoord. Dit is het crediteurenakkoord dat jij bedoelt.

 

-Voor éénmanszaken en VOF: Akkoord binnen Wsnp. Hier is de Wsnp al uitgesproken en heb je binnen de Wsnp periode éénmaal het recht om een akkoord aan te bieden.

 

-Voor BV's: Surseance van betaling. Als er het bedrijf levensvatbaar is kan een surseance uitkomst bieden. Dit is wel een dure oplossing omdat de advocaat die als bewindvoerder wordt aangesteld ook betaald moet worden. Niet zelden moet er ook een deposito gestort worden ter dekking van de bedrijfskosten voor de komende maanden. Voor veel bedrijven is dit een onneembare hobbel.

 

-Voor BV's: Faillissementsakkoord. Hier is het faillissement al uitgesproken. Er mag binnen de faillissementsperiode éénmaal een akkoord worden aangeboden.

 

 

Crediteurenakkoord

 

Om maar eens met het laatste te beginnen, want dat zou nog wel eens het voordeligste uit kunnen vallen.

 

 

Een gevaarlijke stellingname. Een crediteurenakkoord is geen spelletje om zo goedkoop mogelijk van je schulden af te komen. Volledige schadeloosstelling van de schuldeisers dient altijd het uitgagnspunt te zijn.

 

 

Kijk even bij art 287a, BW.

 

Om precies te zijn is het afdeling 5 van de Faillissementswet (Fw) die het akkoord beschrijft. De vereiste meerderheid wordt behandeld in art. 332(Fw) sub 3 & 4. Het door jou bedoelde art 287a(FW) beschrijft slechts de toelating tot de Wsnp.

 

287(BW) zouden artikelen kunnen zijn uit de wetboeken BW1 tot en met BW8. In 287(BW1) wordt bijvoorbeeld voogdij beschreven. :-\

 

 

 

Kort gezegd moet X % van je crediteuren, akkoord gaan met Y % van het openstaande bedrag. Zeker in dit geval is gespecialiseerde hulp een vereiste, omdat dit via de rechtbank afgedwongen moet worden.

Mocht je wél tot een crediteurenakkoord kunnen komen, houdt er dan rekening mee, dat mócht de fiscus akkoord gaan, zij het dubbele verlangen, dan wat je de crediteuren biedt ! Dus bij een akkoord van 30% uit te betalen aan leveranciers (tegen finale kwijting) ontvangt de fiscus 60% !

Het crediteurenakkoord is zeer zeker niet de makkelijkste weg, om te stoppen met je bedrijf, maar je andere mogelijkheden zijn ook niet alles :

 

W.S.N.P. ( Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

 

 

-   Mijn persoonlijke kijk, maar hier zijn de meningen zeer over verdeelt, ook op HL, en het ligt aan je bewindsvoerder : Van je bankstel blijft men af !

Met andere woorden : je gewone normale bezittingen mag je blijven houden. Het speelgoed en de bankrekening van de kinderen komt men niet aan. Je tweede auto, boot, en buitenhuis in de Algarve ben je natuurlijk wel kwijt. Ook een pc of laptop behoort tegenwoordig tot de normale gebruiksgoederen, en een DVD spelertje ook, maar een installatie van een slordige 5000 piek zul je waarschijnlijk kwijt zijn.

 

 

De meningen zijn niet zo heel erg verdeeld hoor: Alle boventallige huisraad ben je kwijt. Auto, boot, caravan, antiek, dure AV apparatuur etc. Wel wordt er gekeken naar de verhouding tussen de opbrengsten en het leed dat met verkoop wordt veroorzaakt. Als je een hagelnieuwe Chesterfield hebt staan, ben je je bankstel kwijt. Maar een IKEA Klippan laten ze staan.

 

 

-   Graag verwijs ik naar de column van Ruben WSNP de hel op aarde

 

"De ondernemershel - het vervolg" is in de maak.

 

 

In principe kan een faillissement aangevraagd worden door een crediteur, wanneer je bent gestopt met betalen, en die crediteur een andere crediteur vind, die ook niet meer betaald krijgt. (steunvordering)

 

Die steunvordering is helemaal niet nodig als de aanvrager summierlijk kan aantonen dat er meerdere schuldeisers zijn. En die zijn er bijna altijd. Pas bij verzet tegen het faillissement komt de steunvordering in beeld.

 

 

Tot slot : Onthoudt dat je ondernemer bent. Een ondernemer vlucht niet voor risico’s, loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden en lost zijn zaakjes op. Mocht je in zwaar weer verkeren, probeer dit dan steeds vast te houden. Je zult dan altijd met opgeheven hoofd achterom kunnen kijken, en zeer zeker ook weer vooruit.

Het stuk is voornamelijk geschreven vanuit de situatie in een EMZ.

 

 

Dit laatste wordt nog wel eens vergeten inderdaad. Goed dat je dat nog eens aanhaalt.

Link naar reactie
  • 0

Als freelance paralegal (=faillissementsmedewerker) kan ik slechts een advies geven: als je zo ver gekomen bent dat een faillissement onafwendbaar is moet je met een ter zake kundige advocaat gaan praten. Dat kost wel wat, maar je voorkomt er een berg ellende mee. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat je dan al rijkelijk laat bent. Wanneer je ingrijpt voordat je op de ijsberg vaart valt er wellicht nog iets te redden.

 

Je moet overigens niet de eerste de beste advocaat nemen, maar iemand die daadwerkelijk iets van faillissementen weet. Het handigst is dus een advocaat te raadplegen die ook als curator optreedt. De beste curatoren zijn aangesloten bij Insolad. Het is absoluut niet zo dat de beste curatoren bij de grote kantoren zitten.

Link naar reactie
  • 0

hoi allemaal,

 

 

als mijn onderneming op het punt van fait staat is nu aantoonbaar via de boekhouding , heeft dit gevolgen als mijn vriendin nu bij mij intrekt , of op welke manier kan ik haar beschermen voor spullen ?? en moet ik haar laten inschrijven voor samen wonen of inwonend ?

 

gr Peter

 

 

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

hoi allemaal,

 

 

als mijn onderneming op het punt van fait staat is nu aantoonbaar via de boekhouding , heeft dit gevolgen als mijn vriendin nu bij mij intrekt , of op welke manier kan ik haar beschermen voor spullen ?? en moet ik haar laten inschrijven voor samen wonen of inwonend ?

 

gr Peter

 

 

 

Je zal echt met meer info moeten komen.onder andere : Ondernemingsvorm,reeds samenwonend of niet,van wie is de woning/inboedel.

Link naar reactie
  • 0

hoi allemaal,

 

 

als mijn onderneming op het punt van fait staat is nu aantoonbaar via de boekhouding , heeft dit gevolgen als mijn vriendin nu bij mij intrekt , of op welke manier kan ik haar beschermen voor spullen ?? en moet ik haar laten inschrijven voor samen wonen of inwonend ?

 

gr Peter

 

 

 

Je zal echt met meer info moeten komen.onder andere : Ondernemingsvorm,reeds samenwonend of niet,van wie is de woning/inboedel.

 

hoi Danny,

 

is een huurhuis ik sta hier als eerste ingeschreven, de helft van de inboedels gaat zij inbrengen de andere helft is van mijzelf

het is een eenmanszaak, ze staat dus nog niet ingeschreven op dit moment

 

gr Peter

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Beste Peter,

 

Is er een faillissement aangevraagd door een schuldeiser? Heb je gekozen voor een faillissement? Zijn naar jouw mening de kansen op een doorstart niet aanwezig?

 

Mochten er geen kansen zijn om een doorstart te maken dan zal mijn advies zijn een aanvraag in te dienen tot toelating WSNP. Dit nadat er een minnelijk traject is doorlopen en geen akkoord is bereikt.

 

De WSNP (wettelijke schuldsanering natuurlijke personen) bied je de mogelijkheid om na een periode van 3 jaar met een schone lei verder te gaan.

 

De WSNP is geen appeltje eitje,maar daar ga ik nu niet op in.

Jouw vraag omtrent het samenwonen.

 

Voordat je gaat samenwonen moet je ervoor zorgen dat er een samenlevingscontract komt. Daarin is het enorm belangrijk dat je vermeld welke inboedel jouw partner gaat inbrengen. Het beste is om geen gezamenlijke bankrekeningen te gaan gebruiken. Dit voorkomt veel gezeur en geregel achteraf.

 

Door het samenlevingscontract zorg je ervoor dat haar inboedel veilig is. Een deurwaarder kan in beginsel wel beslag leggen op haar goederen. Je dient dan het samenlevingscontract te overhandigen, waardoor haar spullen niet verkocht zouden kunnen worden. Dit met uitzondering van beslag gelegd door de Belastingdienst (bodembeslag).

 

Stel je dient een aanvraag in voor de WSNP en je woont samen. Dan dient wel het inkomen van je partner te worden meegenomen in de berekening van je afloscapaciteit.(Vrij Te Laten Bedrag) Haar inkomen zal niet worden gebruikt voor de schuldeisers maar wordt wel meegenomen in de berekening aangezien jij de woonlasten zal delen en daardoor meer ruimte overhoud om af te lossen aan schuldeisers.

 

Een ander aspect voor je partner is dat zij geconfronteerd zal worden met deurwaarders aan de deur. Dit kan, ondanks dat het niet haar schulden zijn, moeilijk zijn. Zeker iets om vooraf te bespreken.

 

 

Danny

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Een ander aspect voor je partner is dat zij geconfronteerd zal worden met deurwaarders aan de deur. Dit kan, ondanks dat het niet haar schulden zijn, moeilijk zijn. Zeker iets om vooraf te bespreken.

 

 

Danny

 

Vooral dit laatste is erg ingrijpend, onderschat dit alsjeblieft niet !! Zeker omdat je nu vooraf dit soort problemen al verwacht, is het erg, erg belangrijk dit heeeeel goed door te spreken !!!!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 117 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.