Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  

Telt een stageovereenkomst mee in aantal contracten?

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Wij hebben een parttime medewerker in dienst gehad voor 3 jaar. Hiervoor ontving hij een marktconform uurtarief. Aangezien hij stage moet lopen voor zijn opleiding is hij nu als stagiair in dienst (geen arbeidsovereenkomst) waar hij ook een vergoeding voor ontvangt. Deze vergoeding is wel een stuk minder dan zijn salaris was. Nu is de stage bijna afgelopen en willen wij hem een arbeidsovereenkomst aanbieden. Ik weet nu niet helemaal zeker of 3x AOvk > 1 x stge > 1x AOvk gewoon wordt gezien als 1 aaneengesloten periode. Dan zouden we hem natuurlijk gelijk een onbepaalde tijd contract moeten geven.

 

Heb al een beetje gezocht op internet en zag wel dat een stage overeenkomst in principe geen arbeidsovereenkomst is dus zou volgens mij niet moeten tellen.

 

Weet iemand dit zeker?

 

Alvast bedankt voor de reactie!

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Er ligt hier wel wat jurisprudentie over. In de zaak Hesseling / St. Ombudsman (LJN AG4221, Hoge Raad, 11805 d.d. 08-07-1981). In deze kwestie oordeelde de HR dat:

 

- indien een persoon i.h.k.v. een opleiding voor een derde werkzaamheden verricht;

- deze werkzaamheden overwegen gericht zijn op het uitbreiden van kennis;

- er in dat geval geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

 

Op basis van dit arrest zou je dus kunnen stellen dat met de stageovereenkomst, gesteld dat deze overeenkomst voldoet aan de hierboven genoemde punten, het periode- en ketensysteem doorbroken is (er van uitgaande dat de stageovereenkomst langer heeft geduurd dan drie maanden). In dat geval zou een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst dus weer probleemloon aangegaan kunnen worden.

 

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat het UWV dit op het moment van een WW-aanvraag anders zal interpreteren. Dan zal er wel behoorlijk wat werk mee gemoeid zijn om ze te overtuigen van het feit dat er gewoon opnieuw een tijdelijke AOK afgesloten is die van rechtswege eindigt.

Je kunt je ook afvragen waarom je iemand die blijkbaar uitstekend functioneert (anders overweeg je niet om deze persoon voor de vierde / vijfde keer een arbeidsovereenkomst aan te bieden) niet gewoon een contract voor onbepaalde tijd zou geven.

 

Succes!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Buiten dat er hier vast wel iemand antwoord kan geven op de vraag. Vraag ik met toch af waarom je die jongen niet gewoon een vast contract geeft. Ik bedoel na dat hij 4 jaar voor je gewerkt heeft weet je toch wel wat je aan hem?

 

Misschien denk ik te weinig als ondernemer, maar ik vind dit niet zo fair.


website zonder gedoe? www.zondergedoe.nl

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik snap uw opmerking, dit heeft met 2 punten te maken; verandering in de functie en flexibel kunnen zijn in economisch mindere tijden.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Zit er nog tijd (maanden) tussen de 3x arbeidsovk's en de stage of de stage en de nieuwe arbeidsovk?

 

Ik heb de exacte termijn niet paraat maar volgens mij is het zo dat als iemand 3 maanden niet in dienst is geweest de teller weer op 0 begint.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb de exacte termijn niet paraat maar volgens mij is het zo dat als iemand 3 maanden niet in dienst is geweest de teller weer op 0 begint.

 

Dit is correct.

 

Daarnaast weet ik niet of het voor de TS van toepassing is, maar er is een (tijdelijke) wet aangenomen dat u toestaat jongeren tot 27 jaar 4 in plaats van drie contracten aan te bieden, voordat u ze een obt contract moet aanbieden.

 

Verdere informatie daarover vindt u hier: http://www.judex.nl/rechtsgebied/werk_%26_ontslag/columns/143/jongeren-pas-na-4e-arbeidscontract-voor-onbepaalde-tijd-in-dienst.htm

 

Belangrijk is wel dat sommige CAO's het 4e contract niet mogelijk maken, doordat ze de clausule van de '3 tijdelijke contracten voor een obt-contract' hebben opgenomen. Dit is dus wel handig om na te lezen. ;)

 

EDIT: dit linkje nog voor je gevonden: http://www.arbeidsrechter.nl/stage-en-vrijwilligerswerk

 

Uitgaande van die informatie kan je dus stellen dat je hem wederom in dienst kan nemen met een 'schone lei', mits 'De stagewerkzaamheden gericht zijn op het opdoen van ervaring als onderdeel van een opleiding' - link.

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

  ✓     Stel jouw ondernemersvragen

  ✓     Deel jouw antwoorden

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     Op jouw moment

  ✓     Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké