• 0

Personeel (studenten) aannemen: hoe?

(Ik hoop dat dit het goede topic is hiervoor, zo niet dan hoop ik dat iemand hem kan verplaatsen naar de juiste plek)

 

M'n bedrijfje zit momenteel in een groeifase die zoals het er nu uitziet structureel zal zijn voor minimaal eind 2003, wat betekent dat we teveel werk hebben om met twee man aan te kunnen. Nu hoop ik dat jullie wat weten over het aannemen van personeel. Wat zijn de risico's, wat zijn de mogelijkheden en dergelijke?

 

Wij zijn een tweemansbedrijfje dat op het punt staat van VOF naar BV te gaan, en dat actief is op het gebied van webdesign en de ontwikkeling van internetapplicaties (dat krijgt steeds meer de nadruk).

 

Omdat we er zelf (nog) niet fulltime aan werken (vanwege studies) is het geen doen om fulltime mensen aan te nemen. Ook uitzendkrachten zijn voor het werk wat we te doen hebben te duur, of (in onze regio - Gelderland) onvindbaar. Daarom lijkt mij de oplossing om studenten te vragen ons te komen helpen (we kennen via via wat mensen die eventueel geschikt zouden kunnen zijn, en die zijn allen nog student of scholier).

 

Graag wil ik weten wat de gevaren zijn voor ons bedrijf, van het aannemen van studenten die bij ons aan de slag gaan als bijbaantje naast de studie? En is het mogelijk het risico tot (zo goed als) nul te laten dalen, zodat wij dus bijvoorbeeld niet opdraaien voor eventuele ziektekosten? Het mooiste zou zijn iets zoals in een supermarkt, waar je bij ziekte niets doorbetaald krijgt (de normale vakkenvuller niet bedoel ik) en waar je per week redelijk flexibel de uren kunt vaststellen. Is zoiets mogelijk?

 

En mochten jullie nog waarschuwingen of tips hebben dan hoor ik ze graag! Alvast bedankt!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

 • 0

Goed om te horen dat het allemaal de goede kant op gaat voor jullie bedrijf. Als je voornamelijk ondersteuning nodig hebt in de software-ontwikkeling dan zou ik zeker ook even kijken in de voormalig oostbloklanden. Voor een appel en een ei kan je daar ontwikkel ondersteuning of projecten neerleggen bij specialisten met dubbele universitaire titels en 7+ jaar ervaring. (neem bijvoorbeeld eens contact op met SAGA team: http://www.saga-software.com/)

 

Met betrekking tot studenten moet je er rekening mee houden dat je ze erg strak moet begeleiden en je moet snel knopen door kunnen hakken als blijkt dat het het verkeerde typetje is. Als je dus "vrienden/kennisen" aan wilt nemen moet je bereid zijn om de vriendschap op het spel te zetten door bijvoorbeeld ontslag.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor je reactie zrski! Het strak begeleiden enzo zal denk ik wel lukken, zo moeten we momenteel ook werken omdat we elkaar in het echte leven niet zo vaak zien. Vrienden en kennissen zal ik niet snel aannemen, dat weet ik (helaas) uit ervaring. Vandaar dat ik zei 'via via', ik zou ook niet snel willen samenwerken met mensen die ik bijvoorbeeld in de plaatselijke kroeg tegenkom, dat hou ik liever gescheiden.

 

Buitenlandse hulp zou natuurlijk mooi zijn, maar voor ons nog niet realistisch. Het gaat om (te) kleine projecten daarvoor ben ik bang, en het opzetten en beheren zou me teveel tijd kosten, en ik spreek graag mensen persoonlijk, al is het maar één keer per week. Maar in ieder geval bedankt voor de tips!

 

Bestaat er geen (duidelijke) website over alles wat je moet weten over de (on)mogelijkheden van het aannemen van studenten? Op de belastingdienst-site staat wel wat, maar die gaan vooral in op hoe je het administratief moet regelen, en welke verplichtingen erbij komen.

Link naar reactie
 • 0

Je kan ook denken aan stagiaires!

Met name als je het over kleine projecten hebt is dat misschien een goed idee.

Informatie hierover is te vinden op http://www.studentenwerk.nl/

http://www.studentenbaan.nl/nl/corporate/default.asp

 

Wil je meer weten over daadwerkelijk personeel aannemen dan is http://www.werkzaken.nl/ een site met uiteenlopende informatie over personeelszaken.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0

Hoi Kermie, bedankt voor je reactie. :)

 

Stagaires is geen doen omdat het vrij zelfstandig werk is binnen vastgestelde grenzen, en er weinig tot geen (echte) begeleiding mogelijk zal zijn. Ik weet ook al ongeveer wie ik zou willen vragen om voor ons te komen werken, of waar ik ze kan vinden, dat is het probleem niet. Het gaat er echt om hoe ik het zo goedkoop mogelijk voor beide partijen kan doen, met zo min mogelijk risico, want daarin ben ik een beetje huiverig omdat je af en toe van die verhalen hoort van kleine ondernemers die volledig ten onder gaan doordat men op verkeerde wijze personeel aanneemt, waar dan wat mee gebeurt bijvoorbeeld. Dat wil ik voorkomen, vandaar mijn vraag of jullie meer info hebben.

 

Zijn hier kleine ondernemers met eigen personeel die meer kunnen vertellen over hoe zij het aanpakken? Of misschien adressen van organisaties waar ik heen kan met concrete vragen? En is zo'n supermarkt-achtige constructie mogelijk, want dat lijkt me op zich ideaal?

Link naar reactie
 • 0

Een hele andere optie voor het aannemen van personeel is personeel inhuren bij een detacherings of uitzendburea. Dit kan op meerdere manieren:

1 je zoekt zelf personeel en laat de administratie verzorgen door een UZB ( Pay rolling )de kosten hiervoor zijn zeer laag. Tevens kun je afspraken maken over de periodes dat je de mensen niet nodig hebt en wanneer je ze weer wilt aannemen, afhankelijk van je opdracht portefeuille.

2 Je laat ze personeel voor je zoeken, maar dit is een stuk duurder.

 

Een bijkomend voordeel van Payrolling is dat je je liquiditeit beter onder controle hebt. Je hoeft immers pas na 30 dagen te betalen en personeel in eigen huis moet je na elke maand betalen.

 

Mocht je vragen hebben over contracten etc. hoor ik het wel.

www.gnomic.nl

Link naar reactie
 • 0

Je kan ook een nul-uren contract afsluiten. Volgens mij hebben redelijk wat studenten die zich bezighouden met web applicaties etc een eenmanszaak. Je kan deze dus op free-lance basis inhuren. Een andere mogelijkheid is om echte talenten in aandelen uit te betalen, zodat zij gecommiteerd blijven.

Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link naar reactie
 • 0

Vanmorgen zoals op HL aangekondigd een gesprek met de KvK gehad hierover. Het ging een beetje vreemd eigenlijk, ik begon met te vertellen wat de situatie is en wat het probleem, en welke oplossingen ik zag.

 

Die oplossingen waren precies alles wat de vriendelijke KvK-medewerkster in Harderwijk me wilde aanraden, er bestaat simpelweg niet één ultieme oplossing, en verder konden ze mijn informatie niet echt aanvullen. Dus na een half uurtje over andere dingen praten en een bakje koffie drinken stond ik weer buiten, zonder iets te hoeven betalen.

 

Ik kan dus geen concrete oplossing geven, enkel hoe wij het waarschijnlijk aan gaan pakken.

 

Zoals Wout hierboven al zegt is een payroll service een oplossing. Volgens de KvK rekent Randstad een bedrag van ongeveer 2,1x het bedrag dat je uit wilt keren aan een medewerker. Dat vind ik erg veel, dus ben ik zojuist even langsgeweest bij een klein uitzendbureau in mijn woonplaats. We gaan waarschijnlijk via hen dit doen, zodat we zo de administratieve rompslomp ontlopen en ook de risico's van eigen personeel vermijden. Even een prijsindicatie van wat wij ongeveer kwijt zijn (even snel in de computer van het uitzendbureau ingetypt, met prijzen van 2002): als we 15,00 willen uitkeren krijgt onze medewerker (20 jaar) netto 15,47 en betalen wij 25,38. Als we bijvoorbeeld 10.00 bruto doen krijgt onze medewerker 11,23 netto, en betalen wij 17,17.

 

Zodra het bij ons concreet wordt zal ik daar weer verslag van doen op HigherLevel.

Link naar reactie
 • 0

Heb even wat vraagjes?

 

Ga je voor een uitzendbureau ... van waaruit je mensen inhuurd? Zodat je niet aan contracten vastzit voor betreffende kracht die bij je komt werken?

 

Of ...

 

Ga je voor personeel aannemen, maar neem je een pay roll bedrijf voor je de financiële rompslomp?

 

Je hebt het over "onze" medewerker, dus ga ik een beetje uit van zelf mensen aannemen.

 

XQSsss ben even de draad in deze discussie kwijt.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0

Ja dat blijkt , hahha.

 

Als je zelf personeel zoekt of hebt gevonden is uiteraard je onderhandelingspositie beter en zul je een lager tarief kunnen uitonderhandelen.

 

Laat je het beteffende uitzendbureau zoeken dan zul je in de meest gevallen meer betalen. Kijk goed wanneer je mensen nodig hebt, en zet je vraag vroeg uit bij een uitzendbureau en onderhandel eerst over de prijs. Als je belt en direct mensen nodig hebt zul je de hoofdprijs betalen.

 

 

www.gnomic.nl

Link naar reactie
 • 0

Kermie, ik was misschien niet helemaal duidelijk in mijn uitleg. We hebben al wat mensen op het oog, dus de werving en selectie is in principe al rond. Wat een uitzendbureau in zo'n geval doet is tegen gerediceerd tarief een payroll service aanbieden, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor alle werkgeverslasten, en je aan het uitzendbureau een bedrag per uur betaald. Zij zorgen er dan voor dat de medewerker uitbetaald wordt, en dragen zorg voor de afwikkeling van alles wat bij personeel komt kijken.

 

Het "onze medewerker" is dus juridisch niet correct, het voelt alleen wel zo natuurlijk, hij werkt immers puur en alleen met ons aan projecten, enkel het uitzendbureau zit ertussen omdat wij de risico's en de overige lasten (administratief vooral) niet willen dragen.

Link naar reactie
 • 0

utrecht's poptempel werkt ook zo, het heeft namelijk nog een groot voordeel bovenop uitbesteding van administratie:

 

je kan mensen met groot gemak ontslaan. je zegt gewoon tegen uitzender dat je niet meer wil dat x voor je werkt, uitzender biedt ze ander werk en na drie keer weigeren door x is x exit bij uitzender. hoppa, geen gedoe :)

Link naar reactie
 • 0

Klopt dat het juridisch niet onze medewerker is. Alleen is het wel handig om te zorgen dat de mensen die via het UZB worden gepayrolled worden dit zo ervaren. Het is voor een werkgever flexibel maar voor een werknemer natuurlijk ook!!

 

Wat betreft 3 keer werkweigeren dat lijkt in theorie erg makkelijk alleen zitten hier wel een aantal regeltjes aan vast en zullen de mensen die voor je werken dit niet ervaren als zeer postitief. En let wel op dat blije medewerkers een goede reclame zijn voor je bedrijf en ontevreden mensen niet. Someday you'll meet again!

www.gnomic.nl

Link naar reactie
 • 0

Ja precies, het moet helemaal duidelijk zijn dat deze oplossing enkel is omdat het bedrijfje de lasten nog niet direct aankan, verder is het een hele gezonde samenwerking met veel groeimogelijkheden op langere termijn. Vandaar dat het ook gewoon onze medewerker is, die constructie met een uitzendbureau is enkel financieel/juridisch.

Link naar reactie
 • 0

Decorum ... ik denk dat je dan een mooie constructie hebt. Je hebt ze eerst zelf geselecteert en het gekozen uitzendbureau neemt ze in dienst. Blijft je business booming en je bent tevreden dan kun je ze altijd als "eigen personeel" aannemen.

Want ook op uitzendbasis zijn er regeltjes. Als ik het goed heb mag je maar 6 maanden een uitzendkracht in dienst hebben? Maar dat weet ik dus niet zeker.

 

Daarnaast als je eenmaal personeels in dienst hebt ... dan kun je voor de administratieve rompslomp vervolgens een accountant inschakelen. Hier bij Dreamstart doen we dat ook. Die account is slechts een paar uur bezig met het zorgdragen van de bruto/netto salarissen, de ziektekostenpremies e.d. Dat zijn minieme bedragen.

 

Let er vervolgens op dat als je "eigen mensen" aanneemt dat:

 • Contractbasis: je zit vast aan de tijdstermijn die je in het contract afspreekt. Ongeacht of het economisch slecht/goed met je gaat of wel/niet tevreden bent over deze persoon ... je moet deze persoon blijven uitbetalen tot de termijn verstreken is.
 • Vast dienstverband: bij economische tegenwind of bij wanprestaties kun een onslagprocedure aanvragen en (na goedkeuring) de persoon het dienstverband beëindigen.

 

Even een jinglebells wens: ik hoop dat je bedrijf blijft groeien en dat je heel veel pesoneelsleden aan blijft nemen ! xyxthumbs.gif

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 57 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.