• 0

startersuitkering, perikelen rondom stoppen en doorstarten

Gedurende 6 maanden heb ik vanuit de startersww een eigen bedrijf gestart. Na een half jaar besloot ik te kiezen voor het zelfstandig ondernemersschap (mede door slechte voorlichting vanuit de werkcoach die ik had) en is de uitkering beeindigd. Ik draai dit jaar te weinig omzet om ervan te kunnen leven. Nu,13 maanden later sta ik voor de keuze:

A. stoppen met mijn bedrijf dwz uitschrijven Kvk en website uit de lucht, maar wel weer het vervolg oppakken van mijn restant uitkering

B. doorgaan met mijn bedrijf, maar wel met de noodzaak inkomsten uit arbeid te genereren via uitzendbaantje etc.

Ik zou graag willen weten of er een manier is om me niet te hoeven uitschrijven of dat ik mijn bedrijf aan een direct familielid kan 'verkopen' voor een symbolisch bedrag, zodat ik de naam niet hoef op te geven.

Ik blijf dan uiteraard solliciteren voor werk, en pak de draad van eigen onderneming dan wel later weer op.

groet, Vayu

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 1

Formeel moet je aantonen dat je bij de KvK bent uitgeschreven om in aanmerking te komen voor het herleven van je eventueel resterende recht op ww-uitkering. Als je dat doet, kun je best weer bezig gaan met het verder/opnieuw opzetten van je bedrijf, alleen heb je wel sollicitatieplicht (vier sollicitaties per vier weken) e.d., oftewel je dient, over het aantal uren (per week) dat je uitkering ontvangt, beschikbaar te zijn voor een baan.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Als niet iemand anders de naam gaat gebruiken, zou jij die naam gewoon weer kunnen gebruiken. Wellicht is het veiliger om de kvk inschrijving bij een ander onder te brengen als het voor jouw ww een vereiste is om geen kvk inschrijving te hebben. Bedenk wel dat je dan nog steeds jaarlijkse kvk kosten moet betalen. Eventuele domeinnamen kun je gewoon op je eigen naam houden als die op jouw naam staan.

 

Maar denk je niet dat het wellicht toch handiger is om een baan te zoeken en dan je bedrijf daarnaast weer nieuw leven in te blazen? Wellicht een deeltijdbaan, waarbij je bv een dag per week aan je bedrijf besteedt. Veel werkgevers doen niet zo moeilijk over een vierdaagse werkweek.

 

Wat me overigens niet echt duidelijk is in je verhaal: Wat wil je zelf met je bedrijf? Doorgaan of stoppen? Ik zou zeggen maak aan de hand van die keuze een beslissing voor wat je er mee gaat doen.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

FvDungen, bedankt voor je reactie.

Hetgeen jij voorstelt, is natuurlijk ook al bij mezelf aan de orde geweest. Maar stel nu dat ik pas over 4 maanden werk vind? Dan heb ik al die tijd geen tot weinig inkomen. Dat is het hem nu ..hoe snel vind ik iets.

Je schrijft dat ik mijn inschrijving kan overzetten op naam van iemand anders? Weet jij hoe dat werkt? Want ik ben voornemend mijn bedrijf nooit op te geven......... :-) het is op dit moment echt even een centenkwestie. Want ik voel me echt heel goed bij hetgeen ik doe en onderneem....t levert alleen nog te weinig op

Link naar reactie
  • 0

Tja goeie, geen idee. Wellicht kun je bij de kvk gewoon de tenaamstelling aanpassen, maar dan zal de 'nieuwe eigenaar' daar ook bij moeten zijn. Maar hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, weet ik niet.

 

Maar heb je al met uwv hierover gepraat? Als jij aangeeft je kvk inschrijving te willen behouden voor gebruik in de toekomst, maar er nu even helemaal niets meer mee doet, hoe staan zij daar tegenover? Als ze verder geen bezwaar maken, waarom dan al die moeite gaan doen. Vraag een uitkering aan, ga op zoek naar werk en probeer dan vervolgens je bedrijf weer winstgevend te maken. First things first.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0
En hoe zit het dan met je bedrijfsnaam? Kun je deze later weer activeren? Of mag je de naam niet meer gebruiken?
Dat is zoals Fvddungen al aangaf.

 

Ik begrijp je 'centenkwestie', dus het laten herleven van je WW-recht is de snelste optie om in ieder geval wat inkomen te hebben. Als je je eerst bij KvK laat uitschrijven, kun je je later ook wel weer inschrijven, UWV zal het bewijs van uitschrijving willen zien en het recht op uitkering beoordelen. Het criterium daarvoor is dat je beschikbaar bent voor arbeid voor het aantal uren waarover je ww ontvangt en dat je je houdt aan de afspraken met UWV over inschrijven als werkzoekende, solliciteren etc...

Het gaat tegenwoordig veelal via e-coaching, dus verantwoording over de verplichtingen die voortvloeien uit de afspraken met UWV, leg je zelf online af via je account op werk.nl, dus ook over eventuele inkomsten die je als zelfstandige genereert tijdens de (door)start van je bedrijf. Lees de informatie en condities hierover ook even goed door op UWV.nl, want een eenmalig inkomen als zelfstandige voor bijvoorbeeld 8 uur opgeven, betekent dat je voortaan die acht uur per week op je uitkering wordt gekort. Zo zijn er meer zaken die je voor jouw situatie even goed moet afwegen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Dag iedereen,

 

Ik zit met een dringende vraag. Ik heb uiteraard alle berichten hier gelezen hierover. (uitkering, bedrijf uitschrijven of behouden).

 

Mijn bedrijf was niet meer levensvatbaar en dus gisteren uitgeschreven. Ik heb naast mijn bedrijf een WW uitkering na het ontslag en daarnaast mijn bedrijf 1 dag in de week behouden. (even terzijde: Overigens met een flinke korting van de starters regeling gehad destijds. Raad ik niemand aan overigens, geef dan aantal uren door. De slimste en (voor mij ieg) een betere manier).

 

Ik heb besloten om een aantal maanden naar het buitenland te gaan. Dat kan alleen als ik mijn bedrijf uitgeschreven had, en zo geschiedde. Gezien de UWV ook het bewijs van uitschrijving wil inzien leek mij dat het handigste. Mijn website moet ik ook uit de lucht halen. Deze is een ongelooflijke bron van informatie voor de doelgroep van mijn ex-bedrijf. Echter de UWV-regel is ook je website compleet verwijderen :-(. En opeens weet ik niet meer wat het handigste is. Heeft iemand een tip voor me? Kan ik het bedrijf met dezelfde naam overschrijven op iemand anders naam? Moet ik hiermee wachten? En hoe moet ik dat nou communiceren naar mijn bezoekers van de website? Gewoon te zeggen dat ik gestopt ben vind ik zo vreemd. (zal wel aan mij liggen hoor)

 

Heel veel dank alvast.

Link naar reactie
  • 0

Weet je heel zeker dat UWV eist dat de website uit de lucht is?

 

Blijven verkopen via een webwinkel kan natuurlijk niet. Maar ik kan me voorstellen, dat je de website omvormt tot een louter informatieve website voor je vroegere klanten. Zonder verkoop informatie, geen webshop en geen contact adres, telefoon, KvK nummer. Dan zou je dat als afterservice voor je ex-klanten kunnen laten staan. Zonder dat je verder nog bedrijfsactiviteiten hebt.

 

Maar als de UWV dit echt van je eist en een uitkering voor jou noodzakelijk is, dan zou ik toch maar eerst denken aan een dak boven je hooft en een boterham. Als jij zelf niet overleeft, dan hebben je ex-klanten ook niets meer met je.

 

Verkoop van websites gebeurt ook vaak tegen lage bedragen. Maar als je het aan een familielid verkoopt, dan moet het geen werkende webshop zijn. Tenzij dat familielid zelf je bedrijfsactiviteiten wil overnemen, met alle verplichtingen die daar bij horen.

 

Overigens zit je met domeinregistratie en hosting wel vaak aan contracten vast, waar je niet zomaar vanaf komt omdat je een uitkering moet aanvragen. Voorlopig staat het domein dan nog wel op je naam. Maar ook als de hosting doorloopt, zul je de bestanden eraf moeten halen, als dat echt is wat het UWV van je eist.

 

Je moet natuurlijk solliciteren en beschikbaar zijn voor werk. Tegenover kansen creëren als ondernemer, een doorstart plannen of een nieuw bedrijf, staan de UWV ambtenaren niet zo positief. Ze begrijpen vaak niet, dat je dan gewoon probeert weer in je eigen onderhoud te voorzien. Zij hebben vaak nooit anders gedaan dan in loondienst werken. Alles wat daarbuiten valt bezien ze met wantrouwen. Wees er dus heel voorzichtig mee.

 

Denk in deze situatie eerst aan overleven. In deze tijd zit het je tegen. Trekt de economie weer aan, dan kun je weer opnieuw beginnen met een nieuw bedrijf. Ook als dat bedrijf een andere naam moet hebben.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank je wel Electra,

 

Ja, is één van de eisen van UWV, bedrijf uitschrijven, Website verwijderen en geen commerciële activiteiten voeren. Is overigens een hele goede de afterservice, had ik niet in deze termen aan gedacht. Ik neem je adviezen ter harte. Thank you.

 

Een nieuwe functie zoeken en vinden is in deze tijden idd verschrikkelijk lastig. Ik heb inmiddels al 150 brieven waaruit maar 4 gesprekken gehad. Goede gesprekken maar dan vinden ze me toch niet passen binnen het team of te zwaar. Een zwaar CV waar bedrijven niet op zitten te wachten. Ik solliciteer me suf maar het moge niet baten.

 

Ik hoop dat het allemaal goed komt.

 

Heel veel dank nogmaals. Een mooie dag.

Groet

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mijn website moet ik ook uit de lucht halen. Deze is een ongelooflijke bron van informatie voor de doelgroep van mijn ex-bedrijf. Echter de UWV-regel is ook je website compleet verwijderen :-(.

 

Wat is precies het "compleet verwijderen" van een website? Het webadres laten vervallen zodat jij geen eigenaar meer bent? Of het niet meer toegankelijk maken van de informatie op de website?

 

Wil jij de data cq. informatie van de website bewaren voor "later"? Of is deze informatie als "service" naar de doelgroep van jouw ex-bedrijf bedoeld?

 

Groetjes,

Sharon

maakeenstart.nl

Link naar reactie
  • 0

Hi Sharon,

 

Goeie vraag. Website moet compleet worden verwijderd. Betekent alle data verwijderen. En juist de data is zo belangrijk voor de doelgroep. Dus dan zou je een lege website hebben. Wat ze daarmee bedoelen is niet geheel duidelijk. Want het zal altijd op google altijd te zoeken zijn. Het webadres (domeinnaam) laten vervallen, kunnen ze volgens mij niet eisen. Een domeinnaam kan en mag iedereen kopen. Maar dat de informatie niet meer toegankelijk mag zijn. Zou betekenen dat mensen je website kunnen opzoeken om informatie te downloaden. Data is dan alleen ter info (after-service) voor de doelgroep.

 

groet,

 

Link naar reactie
  • 0

Als je meer dan 1 domein hebt, is het volgende misschien een idee.

Waar je commerciële website stond, kun je een pagina zetten met de tekst: U wordt doorgeschakeld naar...

en dan doorlinken naar een zuiver informatieve website als afterservice voor je ex-klanten.

Je hebt dan voldaan aan de eis dat je website helemaal uit de lucht is.

Maar toch is de informatie voor je vroegere klanten nog beschikbaar.

 

Ook kun je denken aan subhosting zonder vermelding van je domein of bedrijfsnaam. Er staan op gratis hosting servers vaak informatieve websites. Zelf ontdekte ik dat iets wat ik jaren geleden gratis heb geplaatst, er nu nog steeds is. Dat is niet direct terug te voeren op een geregistreerd domein, omdat het gewoon een stukje is van de gratis hostingsite. Zolang jouw naam en bedrijfsnaam er niet op vermeld staan en ook geen contactadres of telefoonnummer, geen KvK nummer, geen betaalinformatie, dan kan jou nooit verweten worden dat die info nog te vinden is.

 

Misschien is dat net wat je voorlopig nog wilt, zolang je niet opnieuw met je bedrijf aan de slag kunt?

 

Laat weten of dit voor je werkt.

En ook hoe de UWV verder hiermee omgaat.

In deze tijd zijn er veel meer ondernemers die noodgedwongen de weg naar UWV volgen.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hi Electra,

 

Ongelooflijk veel dank! Ik ben zo blij met jou 'out of the box thinking'. Echt super. Ik ga meteen even kijken hoe ik dat allemaal ga doen en dan meteen overzetten. Ik heb heel veel domeinnamen. Ah, super ga ik meteen regelen.

 

Zoveel dank.

groetjes,

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de UWV èn het kabinet nog steeds niet door hebben waar de ondernemers door heen gaan. Er zijn al zoveel absurde regels. Ze draaien niet alleen ons nek om in deze moeilijke periode maar nemen ook de alle mogelijkheden voor een eventuele heropbouw af. zucht...

Link naar reactie
  • 0

Ja, het UWV heeft absurde regels.

Maar niet alleen voor (ex) ondernemers. Je staat er niet zo bij stil, wat een rare beperkingen ze opleggen, totdat je ervan hoort, van iemand die er zelf mee te maken krijgt.

 

Wat ik al aan rare regels ben tegengekomen:

 

[*]Geen toestemming geven om de start van een bedrijf voor te bereiden.

[*]Niet mogen solliciteren naar werk dat bij je opleiding past.

[*]Niet mogen solliciteren in talen die de dienstdoende ambtenaar niet machtig is.

[*]Niet mogen solliciteren naar werk waar je ervaring mee hebt.

[*]Tegelijkertijd verplichten een opleiding te volgen en verzuimen de toestemming tr geven om die opleiding te volgen.

[*]Geen toestemming geven om vanuit een uitkering, maar zonder startsubsidie, een eigen bedrijf te starten.

[*]En nu dus: geen website mogen hebben?

 

Je bent altijd beter af als je geen uitkering nodig hebt. Het is een noodoplossing, waar niemand graag gebruik van maakt. Maar die rare regels lijken er soms op gericht te zijn, dat hun klanten nooit meer aan het werk komen. Een soort klantenbinding?

 

???

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de UWV èn het kabinet nog steeds niet door hebben waar de ondernemers door heen gaan. Er zijn al zoveel absurde regels. Ze draaien niet alleen ons nek om in deze moeilijke periode maar nemen ook de alle mogelijkheden voor een eventuele heropbouw af. zucht...

 

Ik denk dat het niet allemaal zo zwart/wit is als je stelt. De huidige startersregeling is duidelijk en zoals ik zelf gemerkt heb een prima steuntje in de rug. Niet meer of minder.

 

Het ondernemen daarentegen moet je zelf doen. En ja een half jaar om je onderneming rendabel te krijgen is kort maar het idee dat je de eerste 3 jaar geen winst maakt is echt achterhaalt. Gooi je na een half jaar de handdoek in de ring dan is het niet meer dan logisch dat je alle activiteiten stopt, je krijgt tenslotte al je rechten bij het UWV 1 op 1 terug.

 

Onder invloed van de slechte werkgelegenheid krijg ik het idee dat te veel mensen het dan maar willen proberen als ondernemer. Ondernemen is echter een hele andere tak van sport dan werken bij een baas. Je bent echt op jezelf aangewezen in goede en slechte tijden.

 

Maar zelfs in slechte tijden zijn er nog mogelijkheden voor ondersteuning zoals bbz. in de 30 jaar die ik nu bezig ben als ondernemer (met een uitstapje van een paar jaar als loonslaaf) heb ik alles meegemaakt. Als ik hier de balans van opmaak slaat deze in mijn geval toch positief uit.

 

Met dank aan BBZ en UWV ;)

Link naar reactie
  • 0

Gelukkig zijn er dus ook goede ervaringen. Maar het UWV heeft nogal wat reorganisaties meegemaakt. Gecombineerd met decentralisatie van taken en de vrijheid van gemeenten om een eigen invulling te geven aan de invulling daarvan, pakt de praktijk voor de één heel anders uit dan voor de ander.

Link naar reactie
  • 1

Vaak heb je ook te hoge verwachtingen van jouw ideeën om de tent te redden en door te gaan. Een nee is moeilijk te accepteren.

 

Zelf was ik behoorlijk teleurgesteld met de tot 2x afgewezen bbz om door te kunnen gaan. Uiteindelijk heb ik met pijn in mijn hart de bbz regeling voor stoppende ondernemers geaccepteerd. Om achteraf tot de conclusie te komen dat dit voor mij de beste optie is geweest. Niemand kon op het moment van afwijzen vermoeden dat de branche waarin ik werkte in zo'n korte tijd van de kaart verdween.

 

Soms is een nee dus niet zo slecht al kom je daar pas later achter.

 

Ben het verder wel met je eens dat regelingen erg complex zijn en door iedere ambtenaar anders geïnterpreteerd wordt. De huidige startersregeling van het UWV is al een hele verbetering t.o.v. de oudere regelingen die het UWV had.

 

Maar er blijft altijd meer te wensen over. ;)

Link naar reactie
  • 0

Ik geloof dat Lybra ook niet zo'n probleem heeft met de startersregeling en zelf ook denkt dat stoppen beter is. Het gaat denk ik vooral om duidelijkheid over de eisen die gesteld worden om opnieuw voor een uitkering in aanmerking te kunnen komen.

 

Ik heb ooit ergens gelezen, dat ondernemers die in een uitkering terecht komen, vaak na vrij korte tijd opnieuw een bedrijf gaan starten. Dan is het belangrijk, dat je ook naar je ex-klanten toe het bedrijf op een nette manier hebt beëindigd. Ook ben je als ondernemer met een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk voor alle eventuele claims. Dus die verantwoordelijkheid blijf je na beëindiging houden.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vraag me overigens af, of je midden in een lopend jaar moet/kunt stoppen.

Hoe zit dat dan met de belasting? Kun je nog aan het urencriterium voldoen?

Als je daar niet aan voldoet dan erkent de belastingdienst je voor het hele jaar niet als ondernemer en krijg je de ondernemersaftrek niet.

 

Dan zal de belastingdienst je per 1-1-14 niet als ondernemer erkennen. Kun je dan midden in het jaar een KvK uitschrijving per 1-1-14 indienen?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 69 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.