Geregeld zie ik dat er proeverijen worden georganiseerd door wijnspeciaalzaken. Ik vroeg mij af wat de regels zijn voor dit soort proeverijen (er zijn immers regels voor het schenken van alcohol), omdat ik zelf misschien een winkel wil openen.
Wat ik zie:
A wijnhandel of slijter heeft tijdens reguliere openingstijden een fles open staan, en laat klanten als zij dat willen een beetje proeven.
B wijnhandel of slijter organiseert een grote proeverij op een andere locatie, bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Hiervoor wordt geadverteerd. Om de proeverij binnen te komen betaal je een bedrag, dit is meestal een klein bedrag t.ov. de hoeveelheid te proeven dranken. De ondernemer hoopt vooral op bestellingen n.a.v. de proeverij.
C wijnhandel of slijter organiseert een proeverij in eigen pand maar in een aparte proefruimte (niet de winkelruimte). Hiervoor wordt van tevoren geadverteerd. De proeverij kost meestal geld.
D proeverij in tussen de schappen van de winkel, soms met kleine vergoeding voor verzorgde hapjes. Een wijn die in de smaak valt, kan direct gekocht worden. Soms komen de wijnboeren zelf langs om hun eigen wijnen te presenteren en in te schenken.
E wijncursus in de winkel zelf, maar na sluitingstijd
De regels (die ik ken):
- Schenk je alcohol tegen betaling, dan moet je een horecavergunning hebben en aan bepaalde eisen voldoen. Alle proeverijen die in hotels of restaurants worden georganiseerd ( voorbeeld B) zullen hieronder vallen.
- Het is voor slijters echter toegestaan om klanten, als zij daarom vragen, te laten proeven. De drank moet worden ingeschonken door de slijter of zijn personeel, en mag niet door promotieteams worden verstrekt. voorbeeld A lijkt daarmee gedekt.
- In Amsterdam (wellicht ook in andere gemeenten) is voor het geven van wijncursussen (met educatief doel, bijvoorbeeld halen van wijnbrevet) expliciet aangegeven dat het hierbij om horeca-activiteiten gaat die geen exploitatievergunning vereisen. Als je pand maar aan de regels voldoet.
- Horeca- en retailactiviteiten mogen niet in dezelfde ruimte plaatsvinden.
Goed, dit is wat ik weet. Zoals je ziet zit ik nog met het een en ander: de proeverijen in winkelpanden die duidelijk niet aan horeca-vereisten voldoen. Hoe werkt dit, wat zijn de regels? Ik zie dit soort proeverijen heel vaak. En ook https://www.bythegrape.nl/nieuws/wijnproeverijen-bij-plus-verboden=
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Henri2
Henri2
Geregeld zie ik dat er proeverijen worden georganiseerd door wijnspeciaalzaken. Ik vroeg mij af wat de regels zijn voor dit soort proeverijen (er zijn immers regels voor het schenken van alcohol), omdat ik zelf misschien een winkel wil openen.
Wat ik zie:
A wijnhandel of slijter heeft tijdens reguliere openingstijden een fles open staan, en laat klanten als zij dat willen een beetje proeven.
B wijnhandel of slijter organiseert een grote proeverij op een andere locatie, bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Hiervoor wordt geadverteerd. Om de proeverij binnen te komen betaal je een bedrag, dit is meestal een klein bedrag t.ov. de hoeveelheid te proeven dranken. De ondernemer hoopt vooral op bestellingen n.a.v. de proeverij.
C wijnhandel of slijter organiseert een proeverij in eigen pand maar in een aparte proefruimte (niet de winkelruimte). Hiervoor wordt van tevoren geadverteerd. De proeverij kost meestal geld.
D proeverij in tussen de schappen van de winkel, soms met kleine vergoeding voor verzorgde hapjes. Een wijn die in de smaak valt, kan direct gekocht worden. Soms komen de wijnboeren zelf langs om hun eigen wijnen te presenteren en in te schenken.
E wijncursus in de winkel zelf, maar na sluitingstijd
De regels (die ik ken):
- Schenk je alcohol tegen betaling, dan moet je een horecavergunning hebben en aan bepaalde eisen voldoen. Alle proeverijen die in hotels of restaurants worden georganiseerd ( voorbeeld B) zullen hieronder vallen.
- Het is voor slijters echter toegestaan om klanten, als zij daarom vragen, te laten proeven. De drank moet worden ingeschonken door de slijter of zijn personeel, en mag niet door promotieteams worden verstrekt. voorbeeld A lijkt daarmee gedekt.
- In Amsterdam (wellicht ook in andere gemeenten) is voor het geven van wijncursussen (met educatief doel, bijvoorbeeld halen van wijnbrevet) expliciet aangegeven dat het hierbij om horeca-activiteiten gaat die geen exploitatievergunning vereisen. Als je pand maar aan de regels voldoet.
- Horeca- en retailactiviteiten mogen niet in dezelfde ruimte plaatsvinden.
Goed, dit is wat ik weet. Zoals je ziet zit ik nog met het een en ander: de proeverijen in winkelpanden die duidelijk niet aan horeca-vereisten voldoen. Hoe werkt dit, wat zijn de regels? Ik zie dit soort proeverijen heel vaak. En ook https://www.bythegrape.nl/nieuws/wijnproeverijen-bij-plus-verboden=
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/49948-wijnproeverijen-georganiseerd-door-wijnhandel-en-andere-winkeliers/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
6 antwoorden op deze vraag