• 0

wat te doen met aanzienlijk resultaat uit vof

Dag,

 

Ik zit met een kwestie waar ik niet goed uitkom. Ik hoop hier een denkrichting/onderzoek richting te vinden. Alvast bedankt voor het lezen.

 

Ik heb sinds 2011 een eenmanszaak. Gestart tijdens mijn studententijd. Elk jaar heb ik zon beetje de omzet verdubbeld. Nooit ben ik echt serieus bezig geweest met het inrichten van de 'achterkant' van het bedrijf. Ik krijg aanvragen, ik werk, ik ontvang geld. En dat gaat goed genoeg. Ik kan genoeg investeren en groei elk jaar wat.

Dit jaar ben ik gevraagd voor een groot project. Dit wilde ik graag doen, maar durfde dit niet in mijn eentje (financieel risico) aan. Daarom ben ik hier samen met mijn vader ingestapt, als vof, dit was in maart 2015.

 

In de vof hebben we (voor mij een) enorme omzet gehaald. Het project loopt bijna ten einde en zodoende hebben we een goed beeld van het resultaat.

De grote vraag waar ik/wij mee zitten is hoe om te gaan met dit resultaat mbt tot belasting/rechtsvorm/hoe nu verder. Waarbij we met de volgende punten zitten:

 

- ik kan leven van het resultaat van mijn eenmanszaak

- ik wil geen DGA salaris (heb ik niet nodig, geld investeer ik liever in mijn bedrijf)

- mijn vader heeft een salaris uit loondienst waar hij uitstekend van kan leven en zit ook niet op een DGA salaris te wachten of op geld vanuit de vof

- ik zou in de toekomst (2016/2017) graag in een nieuwe zaak willen investeren (hiervoor wil ik mogelijk een groot deel resultaat uit de vof in investeren, met mijn vader als investeerder)

- ik wil het liefst dat ik het hele resultaat van de vof 'geparkeerd' wordt, tot dat ik de nieuwe uitdaging begin

 

Mijn vader wil graag de vof omzetten naar een BV maar ik heb daar mijn bedenkingen over omdat:

- we dan met een DGA salaris zitten die we allebei niet nodig hebben (hoe we de aandelen ook zouden verdelen)

- de verwachte omzet van de vof in 2016 een fractie zullen zijn van de omzet uit 2015, als we er al actief mee bezig gaan... het zelfde verwacht ik voor de verdere toekomst van de vof..

 

Het uiteindelijke (gemeenschappelijke) doel is zo veel mogelijk resultaat te kunnen investeren op een later tijdstip. Zodoende moet er dus wat met het resultaat als we dat niet beiden willen zien halveren door inkomstenbelasting.

Ik ben mogelijkheden aan het bekijken voor beleggen of vastgoed aankopen. Maar eerlijk gezegd weet ik totaal niet wat te doen. Hoe dit belastingtechnisch werkt. Of ik daar voordeel uithaal. Wat realistisch is in het tijdbestek wat we in dit jaar nog hebben. Wat voor mogelijkheden er zijn. Etc.

 

Kortom tips zijn welkom.

Ik kan me voorstellen dat een advies luistert: zoek een goede adviseur.

Die zoek ik ook. Maar ik wil zelf ook meer zicht hebben op waar ik kan gaan denken/welke richting ik op wil of kan gaan.

 

Groeten Roosje

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik kan alleen maar beamen dat je een goede fiscalist moet benaderen die je kan adviseren wat voor fiscaal gunstige investeringen je dit jaar nog kunt doen om de winst over dit boekjaar te drukken. Zo heb ik bijvoorbeeld vorig jaar 20 k in zonnepanelen geïnvesteerd en van extra investeringsaftrek kunnen profiteren, vervolgens van een mooi rendement.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hierbij alvast een eerste gedachtelijn van mij:

 

Als ik jouw verhaal zo beluister zou ik eerst kijken of de boekhouding per heden goed is bijgewerkt en samen een inschatting maken van het resultaat voor 2015. Dan dient nagegaan te worden wat er in de vof overeenkomst staat. Wie heeft recht op welk percentage van de winst. Vervolgens kun je gezamenlijk in de vof kijken of investeringen mogelijk zijn of op zoek gaan naar andere kosten die op te nemen zijn die de winst drukken of wellicht andere (fiscale) maatregelen voor de vof gezamenlijk.

 

Daarna zou ik kijken naar de winst op persoonlijk niveau. Vervolgens ga je kijken welke aftrekposten je kan benutten op persoonlijk niveau.

 

nb. ik zou zeker ook beoordelen hoe de situatie met eenmanszaak en vof er nu uit ziet om te kijken of daar aanpassingen mogelijk zijn.

 

To zover mijn eerste gedachtegang. Heel veel succes met het vinden van een oplossing.

 

Groet,

Richard Overweg

 

 

Leeg

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

als een cliënt van ons kantoor (ik ben belastingadviseur en accountant) deze vraag zou hebben dan zou ik het volgende doen:

 

1. kijken of de omzet moet worden toegerekend aan 2015, of wordt er vooruit gefactureerd voor 2016

2. zijn er orders die kunnen worden doorgeschoven naar 2015

3. is de winst ontstaan uit verkoop van bedrijfsmiddelen, dan kan er wellicht een herinvesteringsreserve worden gevormd

4. worden er garanties afgegeven op de geleverde goederen of diensten, dan kan er wellicht een garantievoorziening worden gevormd

5. zijn er activa die kunnen worden afgewaardeerd of waarvoor een voorziening kan worden gevormd (dubieuze debiteuren of incourante voorraad bijvoorbeeld)

6. nagaan of er voorzieningen kunnen worden gevormd voor groot onderhoud aan bedrijfspand of machines.

7. nagaan of alle mogelijkse zakelijke kosten al zijn meegenomen. Bijvoorbeeld arbeidsbeloning meewerkende partner of kinderen, zakelijke kilometers met prive auto, kosten kantoor aan huis etc.

8. rechtsvorm beoordelen. Soms kan het zinvol zijn om bepaalde activa in een BV onder te brengen en die te verhuren aan de onderneming. Via de hoogte van de huur kun je de winst drukken in de onderneming en in de BV betaal je een lager percentage belasting.

9. fiscale regelingen optimaal benutten zoals investeringsaftrek, dotatie aan de fiscale oudedagsreserve (FOR), willekeurige afschrijvingen voor startende ondernemers en investeringen in de crisisjaren etc.

10. kijken of er ruimte is voor een aftrekbare premie lijfrente of banksparen

 

Er zijn nog meer mogelijke opties.

 

 

Link naar reactie
  • 0
... Voor mijn contactgegevens zie www.acmo.com ...
Dat laatste komt weer zo spammerig over en dat vind ik zo jammer, omdat de hele opsomming van mogelijkheden prachtig is voor TS en voor velen met dezelfde soort vragen, bovendien: jouw expertise is zeer leerzaam voor ons allen, bedankt daarvoor!

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de antwoorden. Ik ben denk ik wel weer een stukje verder. Zoals vaak gaat het bij een vraag ook over de vraag achter de vraag. Door mn vraagstuk bij jullie neer te leggen en uit te typen en de reacties daarop zie ik in dat ik eerst uit moet zoeken wat precies mijn visie op de toekomst is, en in welke rechtsvorm ik dat wil doen. En me in eerste instantie niet moet laten leiden door mogelijke belastingvoordelen.

 

Link naar reactie
  • 0
En me in eerste instantie niet moet laten leiden door mogelijke belastingvoordelen.
Maar ik zou ze ook niet uitvlakken. Het is heel legitiem om ook je fiscale mogelijkheden in je afwegingen mee te nemen, sterker nog: die maken er altijd deel van uit!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ja dat is ook weer zo. Ik neem je opmerking mee. Een goede adviseur dat is wat ik nodig heb. Iemand die wat verder mee kan kijken dan mijn boekhouder nu doet of kan doen. Hopelijk vind ik mijn antwoorden en kan ik een goed plan maken waar ik nu en in de toekomst mee verder kan. Tijd dat kleine meisjes groot gaan worden :).

 

Wellicht dat jullie nog een idee hebben hoe ik een goede fiscalist kan vinden.

Ik wil graag verder in de horeca branche. En wellicht in de nabije toekomst investeren in (horeca) pand. Handig dat ik dat in mijn achterhoofd houd?! Of juist gerenommeerd accountancy kantoor zoeken? Waar kan ik op letten bij het zoeken van de juiste partij?

Link naar reactie
  • 0

Je kunt via de zoekfunctie op deze site de term 'fiscaal-juridisch adviseur' intikken, dan kom je bijvoorbeeld deze adviseur tegen, lees eens wat van zijn (vele, nuttige!) bijdragen aan dit forum neem eens contact met hem op, bijvoorbeeld. Je kunt ook een oproep plaatsen in 'Vraag en Aanbod'

 

Denk ondertussen zelf ook eens heel goed na over: Wie jij bent, wat jij kunt, wat je wilt bereiken, hoe dat te bereiken is en wat ervoor nodig is om dat te bereiken... (bij dat laatste bijvoorbeeld: een goed adviseur :))

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je eerst even diep moet in- en uitademen. Je verhaal bevat namelijk een aantal tegenstrijdigheden. En je keuze voor investeringen lijken te zijn ingegeven doordat je 'niet te veel' belastingen wilt betalen, maar je geeft verderop weer aan dat je je daar weer niet door wil laten leiden. First order of business: wat wil je eigenlijk zelf?

 

Het heeft namelijk geen zin om je in allerlei vastgoedavonturen of bv-constructies te laten praten, als er een onduidelijke focus op de toekomst is. Mijn antwoord op je vraag "wat te doen met een aanzienlijk resultaat uit VOF", zou op dit punt heel simpel zijn: niets. Oftewel: gewoon je inkomstenbelasting betalen en de rest op een spaarrekening zetten. Gewoon netto liquide middelen zijn soms verdomde handig. En realiseer je ook dat het niet elke dag zondag kan zijn.

 

En dan de notie dat er in allerlei onzinnige bochten moet worden gewrongen om te voorkomen dat je winst of inkomen door inkomstenbelasting wordt gehalveerd. Accepteer dat laatste gewoon als uitgangspunt. Dat maakt het leven een stuk relaxter! Als ik zo je woorden lees dan maak ik daar uit op dat je toch al enigszins financieel conservatief bent aangelegd, maar dat je aan de andere kant op dit forum een bevestiging zoekt om daarvan af te wijken (omdat misschien iemand heeft gezegd dat dat wel tof is). Ik weet niet of dat een goede basis is. Maar ik kan je woorden ook verkeerd hebben geïnterpreteerd.

 

Ik kan me zelf nogal vinden in je mening dat je je niet door fiscale impulsen moet laten leiden (al zal iemand die zich specialiseert in het uitnutten van fiscale faciliteiten - en zich daarvoor laat betalen - misschien het tegenovergestelde zeggen). Eigenlijk moet je eerst kijken wát je nu precies wilt doen. Zodra je iets leuks hebt bedacht (en zoals gezegd: nix mis met je geld op een spaarrekening zetten), kijk je of dat project zichzelf kan financieren, waarbij je de belastingen buiten beschouwing laat. Zodra blijkt dat een project z'n eigen broek op kan houden (i.e. winst draait), zorgen belastingen er eigenlijk alleen maar voor dat er óf iets minder netto in je handen over blijft óf juist iets meer (subsidies).

 

En wat betreft dat halveren van je inkomen door belastingen: je moet wel een behoorlijk forse winst maken voordat je effectief de helft kwijt bent aan inkomstenbelasting. En verder is dat dan nog alleen zo voor de éxtra winst (en niet voor de hele winst). Maar ook een BV helpt je op dit punt op de lange termijn niet uit de brand. De Vpb is weliswaar maar 20% of 25%, maar voordat die belaste winst uiteindelijk netto in je eigen handen is, moet het nog door Box 2 (nog eens 25%). En dan zonder IB-ondernemersaftrekposten en met verplicht DGA-loon. Dan ben je uiteindelijk (maar met een vertraging) nog steeds bijna de helft aan belasting kwijt.

 

Het grote verschil met een een eenmanszaak/vof is, dat je die belastingaanslag meteen voor je kiezen krijgt (maar dan ben je er ook vanaf, plus dat je nog allerlei ondernemersaftrekposten geniet). Bij een BV heb je die aftrekposten weer niet, maar betaal je ongeveer de helft van de belasting vooraf (Vpb) en volgt de rest (IB) bij (bijvoorbeeld) je pensionering. Maar linksom of rechtsom doe je er gewoon verstandig aan om te rekenen met grofweg 50%.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Goede feedback!

 

Zo voel ik het ook wel. En ben blij met je antwoord!

Bochten wringen wil ik niet. Allerlei moeilijke constructies ook niet. Dat is niks voor mij. Ik vind een vof al lastig :) en wil een helder en transparant verhaal rond mijn financiën wat ik zelf ook snap.

Vanmiddag nuttig telefoon gesprek gehad met ander ondernemend familielid. Die had zon beetje dezelfde ideeën als u.

 

Bedankt!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 129 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.