Jump to content
JHV
Verberg

Gebruikelijk loon DGA op sabbatical

vraag

Ik ben voornemens 8 maanden met sabbatical te gaan (mrt-nov). Ik wil het gebruikelijk loon als DGA daarom op minimaal zetten.

 

(I) Waar kijkt de belastingdienst naar om akkoord te gaan met een uitzondering op een minimum loon DGA?

(II) Bij wie ligt de bewijslast?

(III) Ik werk nu fulltime als werknemer in het bedrijf en krijg hier dus een gebruikelijk loon voor. Er zijn ook nog 2 andere ZZPers die 10% van de omzet draaien. Wat nu als de 2 ZZPers wel blijven werken, heeft dit nog invloed op punt 1?

 

Ik lees dit op een site, klopt dit?

 

Er zijn verschillende redenen te bedenken om jezelf als dga een lager loon uit te keren. Wijk je af van de gebruikelijkloonregeling? Dan is er één hoofdregel: overleg met de Belastingdienst. Laat de belastinginspecteur weten wáárom je afwijkt van het standaard gebruikelijk loon. Onderbouw de reden(en) goed, zodat de belastinginspecteur via een beschikking akkoord gaat met het verzoek tot een lager loon en voorkom dat jij later alsnog een fikse naheffingsaanslag in je brievenbus vindt.

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Geen werkzaamheden = geen loon. Daar zijn wel wat uitzonderingen op - je hebt een dienstbetrekking dus als je ziek bent, is er in beginsel ook 2 jaar doorbetalingsverplichting. Maar als je echt een sabbatical opneemt en daarvoor net als een gewone werknemer zou doen, onbetaald verlof opneemt, dan blijft die periode dus ook dat: onbetaald.

 

Ik weet niet welk gebruikelijk loon je nu geniet, maar als dat is afgestemd met de Belastingdienst, ligt het in de lijn der verwachting dat de fiscus ook akkoord zal gaan met 4/12 van dat salaris (het aantal maanden dat je wel werkt). Al kan het zijn dat men nog wel een correctie van 25% wil zien, in verband met de wettelijke regeling.

 

Om nog even de wettelijke regeling toe te lichten:

De wet kijkt echter niet naar parttime dienstverbanden, maar is heel simpel: werk je voor je bv, dan is je salaris in dat kalenderjaar ten minste het hoogste van de volgende bedragen:

- 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;

- het hoogste loon van de overige werknemers;

- € 44.000

 

Wil je onder de €44.000 uitkomen, dan moet je aannemelijk maken dat 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager is dan dat bedrag. Je hebt dan dus niet die 25%-marge die je wel hebt bij een loon hoger dan €44.000.

 

Daarbij geldt dat tot €44.000 jij (of eigenlijk: je bv, want die is de inhoudingsplichtige) aannemelijk moet maken dat het loon lager moet zijn. Daarboven is het de inspecteur die dat aannemelijk moet maken.

 

Die zzp-ers zijn wel een aandachtspuntje. Als je zelf zijdens je sabbatical die zzp-ers aan het werk blijft houden en daardoor toch (heel beperkt) werkzaamheden verricht, dan heb je dus geen volledige sabbatical en zul je daar in de arbeidsbeloning ook rekening mee moeten houden. Maar dat is dus een feitelijke invulling.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

wat ook een aandachtspuntje (om verder uit te zoeken) is dat als jij inderdaad onbetaald verlof mag opnemen je loonbelastingsnummer gewoon actief blijft en dat je dus gewoon elke maand aangifte moet doen ook al is op dat moment er niets aan te geven als jij de enige werknemer bent.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Geen werkzaamheden = geen loon. Daar zijn wel wat uitzonderingen op - je hebt een dienstbetrekking dus als je ziek bent, is er in beginsel ook 2 jaar doorbetalingsverplichting.

Ik zou dit willen nuanceren naar aanleiding van informatie die Norbert ooit voor mij heeft uitgezocht.

 

Fiscaal gezien is er géén gebruikelijk loon van toepassing bij ziekte, als er door die ziekte ook geen werkzaamheden worden verricht. De loondoorbetaling is eigenlijk alleen een juridische verplichting, maar als jij als werknemer niet jezelf als werkgever voor de rechter daagt, dan is er dus niemand die iemand dwingt tot het twee jaar doorbetalen van het gebruikelijk loon.

 

Verder kan het volgens mij zo zijn dat je gewoon het normale gebruikelijk loon moet toepassen, ook als je maar een beetje voor de zaak aan de slag bent. Je kunt dus niet zonder meer een loon naar rato van je werkuren toepassen.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 65 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept