Jump to content
koost86
Verberg

Onbelast doorbetalen vaste reiskosten werknemer bij arbeidsongeschiktheid

vraag

Volgens het handboek loonheffingen mag je een werknemer die (langdurig) arbeidsongeschikt is maximaal 6 weken onbelaste reiskosten vergoeding geven. Zo ver duidelijk..maar geldt deze maximale 6 weken gedurende één kalenderjaar of geldt een eventueel nieuwe ziekmelding in eenzelfde kalenderjaar opnieuw voor maximaal 6 weken? Dit ivm het voorkomen van medewerkers die vaker per jaar langdurig ziek zijn en het stopzetten van reiskosten. Je zit dan al snel aan de 6 weken, wij zetten nu stop met 4 weken ziekte, maar bij 2x ziek betekent dit dus al 8 weken onbelaste vergoeding.

Te vinden in het handboek: 21.1.2 Vaste vergoeding.

Bedankt!

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Volgens het handboek loonheffingen mag je een werknemer die (langdurig) arbeidsongeschikt is maximaal 6 weken onbelaste reiskosten vergoeding geven. Zo ver duidelijk..maar geldt deze maximale 6 weken gedurende één kalenderjaar of geldt een eventueel nieuwe ziekmelding in eenzelfde kalenderjaar opnieuw voor maximaal 6 weken?

Volgens mij is het zo dat je maximaal 6 weken mag doorgaan met het onbelast vergoeden van de vaste reiskostenvergoeding. Oftewel: bij een (forfaitaire) vergoeding die elke maand hetzelfde is, ongeacht het aantal daadwerkelijke werkdagen. Ik had overigens altijd begrepen dat je wel door mag gaan met het geven van een reiskostenvergoeding na die 6 weken, maar dan valt het gewoon onder de loonbelasting.

 

Die 6 weken gelden voor zover ik weet ook voor iedere ziekmelding apart, maar wel voor zover die niet met elkaar samenhangen! Als iemand zich namelijk binnen 4 weken na de vorige beter-melding zich voor een tweede keer ziek meldt vanwege dezelfde klachten, dan wordt dat gezien als onderdeel van dezelfde ziekmelding. In zo'n geval mag de werkgever namelijk niet nogmaals wachtdagen in rekening brengen. Maar, in mijn optiek, is de keerzijde daarvan dat je dan ook eerst de reeds doorbetaalde periode van die vaste (onbelaste) vergoeding tijdens van de initiële ziekteperiode met die 6 weken moet verrekenen.

 

Persoonlijk heb ik dit altijd proberen te voorkomen door niet te werken met een vaste, maandelijkse reiskostenvergoeding, maar alleen met een vergoeding voor daadwerkelijke woonwerkkilometers. De vergoeding is dan uiteraard wel elke maand anders (vanwege het verschillende aantal werkdagen per maand), maar bij ziekte krijgt de werknemer dan ook meteen geen reiskostenvergoeding meer. Hetgeen ik op zich ook wel redelijk vind, want de werknemer maakt dan immers ook geen reiskosten die een vergoeding behoeven.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Joost en PrinsRachid

 

Ik stel deze vraag vanuit de hoedanigheid van p&o adviseur.

 

Bedankt voor de uitgebreide informatie. Ik weet van samengesteld verzuim inderdaad het gevaar van onbelaste vaste reiskosten vergoeding, maar krijg nergens duidelijkheid of die 6 weken voor iedere ziekmelding apart gelden. Volgens mijn salarisadministrateur gelden die samen maar hij en ik kunnen het nergens terugvinden. Ik dacht; wellicht iemand hier die dit wel zeker weet?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 117 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept