Jump to content
GeeJeeVW
Verberg

Succesfee bv naast loondienst

vraag

Ik ben op zoek naar een creatief antwoord op onderstaande vraag.

 

Bij verkoop van het bedrijf waar ik werk aan een investeerder ontvang ik een bonus / succesfee.

 

Mijn vraag is: Kan ik een bv starten, naast mijn baan in loondienst, en de eigenaar van het bedrijf een rekening vanuit deze bv sturen voor deze succesfee ? En wat zijn de zaken waar ik dan rekening mee zou moeten houden ?

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste GeeJeeVW,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Bij verkoop van het bedrijf waar ik werk aan een investeerder ontvang ik een bonus / succesfee. Mijn vraag is: Kan ik een bv starten, naast mijn baan in loondienst, en de eigenaar van het bedrijf een rekening vanuit deze bv sturen voor deze succesfee?

Waarom zou je dat willen?

 

Ik neem aan dat je recht op deze bonus is ontstaan als werknemer op het bedrijf waar je werkt. Logischerwijs moet dit dan ook als zodanig worden betaald, dus als loon waarover loonheffing en premies worden ingehouden door de werkgever. Jouw op te richten bv heeft geen recht op die bonus en jouw werkgever heeft geen plicht tegenover die op te richten bv. Een stamrecht bv oprichten kan sinds 2014 al niet meer.

 

Is je doel van het oprichten van een bv om die heffing te ontlopen? Het lijkt me daarnaast een vrij onzinnige en dure reden om een bv op te richten. Vanuit die optiek vraag ik me af of het een privé vermogensvraagstuk en een werknemersvraag is en geen ondernemersvraag. Misschien kun je je vraag en beweegredenen meer toelichten?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je zou natuurlijk het recht op die fee kunnen doorverkopen aan een ander (bijvoorbeeld een zojuist opgerichte BV). Daar is niets mis mee. Je moet dan een marktconforme prijs vragen, maar dat hoeft niet de verwachte hoogte van de succesfee te zijn.

 

De reden dat iemand zijn recht op een succesfee zou willen doorverkopen, is omdat hij nu geld nodig heeft en niet pas over enkele jaren. Dat zal dan ook de prijs op dat recht drukken.

 

Dus, scenario: je verwacht dat de succesfee 100.000 euro zal zijn, maar het zou ook 0 euro kunnen zijn of 200.000 euro. Je vindt een koper die dat een redelijke inschatting vindt en wel een gokje wil wagen: hij biedt je 50.000 euro. Dat lijkt me een redelijk bedrag als je bedenkt dat je a) dat geld nu krijgt, hand contantje, en b) dat je geen risico meer loopt als de successfee lager dan 50.000 euro blijkt te zijn.

 

Of je dit recht echter ook kunt doorverkopen aan een BV waarvan jij of je partner de meerderheidsaandeelhouder zijn, lijkt me sterk. Dat riekt nogal naar belastingontduiking.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je zou natuurlijk het recht op die fee kunnen doorverkopen aan een ander (bijvoorbeeld een zojuist opgerichte BV). Daar is niets mis mee.

Ook als TS zijn vordering door zou mogen voorverkopen vrees ik dat de werkgever er alsnog eerst loonheffing op in moet houden. Ik vraag me daarnaast af of je een vordering op loon uit loondienst überhaupt door kan verkopen. Maar goed, ik ben geen fiscalist of jurist.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben op zoek naar een creatief antwoord op onderstaande vraag. Bij verkoop van het bedrijf waar ik werk aan een investeerder ontvang ik een bonus / succesfee.

 

Ben eerst wel benieuwd of vraagsteller wel een vraag stelt die als ondernemersvraagstuk wordt gezien en niet als werknemersvraag, voordat er weer van alles bij wordt gehaald en uiteindelijk een Mod toch een slotje plaatst...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 158 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept