Jump to content
mokergekkie
Verberg

Hoe bepaal ik de houdbaarheidsdatum (THT) van een drank product?

vraag

Hallo,

 

Ik lees al een tijdje mee op het forum alleen nu zit ik toch echt zelf met iets waar ik niet uitkom. Ik wil samen met een paar andere een start-up beginnen en we zitten momenteel nog in de onderzoeksfase voor het op de markt brengen van 100% natuurlijk vitamine water. Nu is er één ding waar we niet uitkomen en dat is hoe bepaald je nou de houdbaarheidsdatum (THT) van een product, en hoe zou je die eventueel kunnen verlengen met natuurlijke ingrediënten zonder de smaak negatief te beïnvloeden?

 

De ingrediënten die we willen gaan gebruiken zijn:

- gevriesdroogd fruit (poedervorm)

- Vitamine C (E300)

- Kleurstoffen

- Water

 

We willen beginnen met een batch van 1500 flesjes, uiteraard professioneel gebotteld door een bedrijf die we nog moeten zoeken.

 

Alvast super bedankt voor de reacties! :)

 

Jeffrey,

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Wordt die niet door de fabrikant bepaald?

 

Op een cacaopoederblik stond een datum 10 jaar na aankoop. Maar na 13 jaar smaakt het nog steeds prima.

 

Lijkt me als er risico's voor de gezondheid zijn dat het allemaal wat meer gereguleerd is, maar als dat niet het geval is kan hooguit de smaak achteruit gaan, toch?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Jeffrey,

 

Op de website https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/inhoud/houdbaarheidsdatum-levensmiddelen/ten-minste-houdbaar-tot kunt u waarschijnlijk (een groot deel van) de informatie vinden waar u naar op zoek bent. Samengevat: U mag in dit geval de THT-datum zelf bepalen, op basis van wat u als leverancier kan (of wil) garanderen.

 

Op basis van uw ingrediënten komen bij mij nog een aantal mogelijke bezwaren naar boven. Vitamine C (ascorbinezuur), is een antioxidant die zich lekker voelt in een zure omgeving. Dat wil zeggen dat vitamine C gedeeltelijk afbreekt in een neutrale (en zeker in een basische) omgeving. Daarnaast weet ik niet welke vruchtenpoeders u van plan bent te gebruiken, maar bevat bijvoorbeeld banaan een enzym dat vitamine C afbreekt. Dit zijn dingen om rekening mee te houden als u een vitamine C gehalte aan wil geven op de verpakking.

 

Tot slot uw vraag over houdbaarheid. Stoffen toevoegen kan de smaak, en afhankelijk van de andere componenten van de oplossing de samenstelling van de drank negatief beïnvloeden. Als bacteriën de reden zijn dat uw drank vergaat zou u bijvoorbeeld bestraling van het product kunnen overwegen om het te steriliseren. Dit heeft geen invloed op samenstelling of smaak, maar doodt wel (bijna) alle bacteriën die aanwezig kunnen zijn. Aanwezigheid van bacteriën en in welke hoeveelheden deze eventueel aanwezig zijn is relatief eenvoudig te testen, of te laten testen.

 

Succes met het op de markt brengen van uw product.

 

Groet,

 

Mike

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Mike,

 

Bedankt voor je reactie, we zijn al weer een stuk wijzer. De smaakpoeders die we willen gebruiken zijn kiwi, frambozen en citroen.

 

Zou het dan aan te raden zijn om citroenzuur toe te voegen als zuurteregelaar en conserveringsmiddel. En dan stevia toe te voegen om de smaak te verbeteren?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Let bij stevia op dat het niet te bitter wordt. Stevia kan al snel de overhand krijgen. Wil je snel zekerheid over de tht dan kun je dat laten testen in een laboratorium.

 

Toen ik aan de slag ging met mijn ketchup heb ik de tht veiligheidshalve op een half jaar gezet. Van een paar productierondes heb ik flessen apart gezet en ben die na maanden tot meer dan een jaar zelf gaan testen op kleur, geur en smaak en zo erachter gekomen dat de ketchup meer dan een jaar houdbaar is.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb geen verstand van het ontwikkelen van frisdranken maar weet toevallig wel dat Vitamine C een zwak zuur is en gewoon stabiel is in neutraal en ook (zwak) alkalisch milieu. Je spreekt dan niet meer van ascorbinezuur maar van ascorbaat (E301). Bananen bevatten Vitamine C dus het is een hoax dat er enzymen in zouden zitten die de stof zouden afbreken. Als ik me goed herinner is er ooit wat mis gegaan bij de bepaling van het gehalte met een combinatie van sinaasappel en banaan, een heel populaire peutersnack.

 

Wil hier uitdrukkelijk niet de betweter uithangen maar hiermee wel het punt maken dat je de ontwikkeling en het afvullen van zoiets als vitaminewater niet aan de keukentafel kan doen. Je moet gewoon contact opnemen met een specialist of een (loon) vuller van frisdranken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de verpakking van vitamine water van de Aldi of andere huismerken.

 

Uiteraard is het niet verkeerd om je idee uit te werken en te kijken of er een markt voor is. Het lijkt me overigens eenvoudiger om een poeder te (laten) mengen om zelf aan mineraal water toe te voegen.

 


 Kemdirect Powergel toiletvloeistof voor camper en caravan 

Frikanburger® merknaam en auteursrecht voor een prikkie. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 185 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept