kloek

Super Senior
  • Aantal berichten

    112
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door kloek

  1. Er schiet me te binnen dat er van die grote skippyballen zijn voor de actieve zithouding, en naast me staat zo'n Scandinavisch bureaustoel zonder rugleuning. Er zijn toch wel fysieke producten? Kun je iets meer specificeren wat je bedoeld, of wat jullie product precies probeert op te lossen?
  2. De verplichting tot aangifte is natuurlijk naar de ondernemer, niet naar de boekhouder. Het lijkt me evident dat je als ondernemer zelf de verantwoordelijkheid behoud tijdig aangifte te doen en daarop te controleren. In ieder geval nu de informatie jou heeft bereikt kun je actie ondernemen, inclusief uitstel vragen (voor aangifte) omdat toegang tot de informatie tijdelijk onmogelijk is. Of, misschien ook toegestaan, gewoon aangifte van datgene dat je wél weet (bijvoorbeeld BTW aangifte) en daarna suppletie aangifte doen.
  3. Dank je Jaap, goede toevoegingen. Wat betreft beroep op het AV had ik hier al een vermoeden van. Omdat ze in ieder geval zonder aanmoediging niet verder gaan meewerken, heb ik een jurist opdracht gegeven om dit in gang te zetten. Verder ga ik de vraag uitzetten voor begeleiding in het begroten en vastleggen van de derving.
  4. Nou ze gaan helemaal niet repareren. Ze vinden dat ze genoeg hebben gedaan, en betwisten of het eigenlijk wel volledig hun schuld is. Misschien ook omdat nu blijkt dat reparatie eigenlijk niet mogelijk blijkt, de machine moet waarschijnlijk helemaal worden afgeschreven. "Je was een mooie klant voor zolang het goed ging, nu bekijk je het maar". Een jurist mag zich gaan vastbijten.
  5. De algemene voorwaarden laten denk ik wel vervolgschade toe. De voorwaarden zijn helemaal geschreven op basis van het primaire proces, en niet de opslag. Het zal mogelijk wel voer zijn voor een advocaat, als daar discussie over komt. Nu komen ze terug op dat ze de reparatie toch echt zelf willen uitvoeren, zelfs nadat dit een eerste keer is mislukt "omdat reparatie bij de oorspronkelijke producent erg duur is". Dat dat peanuts is in vergelijking met stilstand van de machine hebben ze nog niet door... Hoe lang en hoe vaak is redelijk om ze te laten proberen het probleem te herstellen? Zeker in het licht dat ook ik kosten wil minimaliseren.
  6. Dank je wel voor je reactie Ron! Geen exoneratie, maar ik betaal daadwerkelijk voor de goede opslag van de machine voor zolang de onderdelen daarvan in bewerking zijn. Ik had feitelijk twee overkomsten; één voor de opslag, beveiliging en stalling van de machine, en één overkomst voor de nabewerking van de onderdelen. De bedoelde opdracht is uitgevoerd (de onderdelen), en in dat contract zitten inderdaad allerlei beperkende voorwaarden voor aansprakelijkheid. Echter, ze hebben de gehele machine gepakt waarvoor géén opdracht is gegeven. Of beter gezegd, ze hebben het andere contract voor stalling, beveiliging en opslag van de machine geschonden, door de machine daar weg te pakken en zwaar gehavend terug te geven. Aan dat contract zaten geen beperkende voorwaarden.
  7. Ik heb aan de hand dat een contractpartij van mij een monumentale fout heeft gemaakt bij de nabewerking van een aantal machineonderdelen. In plaats van de overeengekomen machineonderdelen, hebben ze de hele machine een nabewerking gegeven. Hoe dit heeft kunnen gebeuren blijft een raadsel, maar de contractpartij erkent een blunder te hebben begaan. Ze wilden zelf het herstel gaan regelen (bij een derde partij) en dat heb ik toegestaan als ze het kunnen terugbrengen volgens specificaties. Het is nu gebleken dat het de derde partij niet is gelukt: ze kunnen niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Ik heb voorgesteld om de reparatie alsnog te laten doen door de oorspronkelijke producent, en ben nu in afwachting van de reactie van mijn contractpartij. Ik heb ze uiteraard aansprakelijk gesteld voor de directe schade van herstel en extra bijkomende keuringskosten, en eventueel het afschrijven van de machine indien reparatie zou mislukken. Deze kosten zijn redelijk makkelijk terug te voeren op de schade. Ik heb ze ook aansprakelijk gesteld voor de indirecte schade, zoals financieringskosten. Reparatiekosten door de leverancier, of opnieuw laten produceren door de leverancier kost vele maanden werk, en daarmee voor mij het onverkoopbaar zijn van een dure onbruikbare machine. Welke indirecte kosten zijn in het algemeen gangbaar om te claimen? Als ik zoek in mijn eigen polissen, kan ik helemaal niets terugvinden over indirecte kosten of vervolgkosten. Ik moet hier weer een berg tijd insteken, kan ik daar een factuur voor neerleggen? De machine is gefinancierd uit eigen vermogen, ik heb dus geen tastbaar bewijs als rentelasten. Of kan je wettelijke rente aanhouden? En is het dan de rentekosten over de productiekosten van de machine, of de rentekosten over de verwachte verkoopprijs ?
  8. kloek

    Mail uit China

    Scam eerste klasse zou ik zeggen. Een Chinees die insparcom wil registeren, kan gewoon insparcom.com claimen - deze domein naam is niet geclaimd. En als een Chinees insparcom.cn wil registeren is deze ook gewoon vrij. Geen barrières bestaan hier, dus - in mijn ogen - kan het niet anders dan een scam zijn in één of andere vorm.
  9. Hoi Blazer, Het spijt me te horen dat je in deze situatie terecht bent gekomen, allereerst sterkte, en goed dat je externe hulp zoekt. Wees in ieder geval gerust dat je niet de enige bent waar het onfortuinlijke gebeurt bovenop een al slechte situatie. Ik ben zelf erg geholpen door een ondersteuningstraject met het ondernemersklankbord (even zoeken op dit forum of het internet). En ter referentie geef ik een anekdote uit mijn eigen omgeving. Een verre kennis moest voor zijn werk regelmatig naar het buitenland, en heeft in een Aziatisch land een liefje gevonden. Toen het misging in de liefde is er naar een verdoving gezocht en gevonden in verdovende middelen. Onervaren, direct gesnapt door de politie en vanwege het zero-tolerance beleid in het land ook een jaar de cel in. Berooid teruggekomen in Nederland, proberen op te krabbelen vanuit een mentale en fysieke moeilijke situatie. Uiteindelijk is dit wel gelukt, en toen het beter ging in euforie het binnenkomende geld verbrast aan feestjes en andere uitspattingen. Alleen is er vergeten de huurtoeslag en zorgtoeslag stop te zetten. Ik weet niet precies hoe lang dit heeft kunnen doorgaan, maar veel te laat werd dit opgemerkt. De schuld was echt fors opgelopen bij de belastingdienst, en de enige oplossing was een langdurig traject Wettelijke schuldsanering (Wsnp). Uit wanhoop een emotioneel appel gedaan aan de belastingdienst in de vorm van een uitgebreid schrijven, en de belastingdienst heeft toen de schulden vergeven. Ik denk zelf dat de belastingdienst voor dit geval heeft ingezien dat het op termijn meer belastingopbrengst geeft door nu te vergeven. Een vergeving met zicht op een goede baan en goede belastingafdrachten in de toekomst, versus iemand te veroordelen tot wsnp met magere baan en weinig belastingafdrachten in de toekomst. Niet meteen denken aan boetes en gevangenisstraf - het zijn echt geen boemannen bij de belastingdienst. De geautomatiseerde werkelijkheid doet wel eens anders denken, maar er is echt wel een menselijke maat mogelijk.
  10. Top dank jullie allen. Ook dank aan Hans want ik heb de vraag/format bij WVJVM-FORMAT gemist. Maar wat DaMedia en Branko correct lezen: ik zoek een klankbord, meer voor het traject daarna, focus op organisatievorm en invulling dan productontwikkeling. Ter info: De machinerie is klaar en door een aantal verfijning-slagen gegaan, waarbij het geschikt gemaakt voor de doelgroep. Ik wéét precies wie de doelgroep is en wat zij wenst. Ik weet trouwens ook wie de potentiële partner en investeerders zijn (de markt is redelijk duidelijk zeg maar), die hoef ik niet te zoeken. Productie coördineer ik, maar voer het zelf niet uit, dat is uitbesteed. En octrooi heb ik naar gekeken, maar is niet te doen. Op zich ben ik daar ook niet bang voor. De concurrentie die het wil namaken zal zelf ook 3 tot 5 jaar op de zolder moeten gaan zitten om de verfijning te doorlopen. Wat ik zoek is dat klankbord wat mij de kritische vragen gaat stellen, bijvoorbeeld in een rollenspel met een investeerder. Ik ga de links doorspitten die Branko aanwijst - top!
  11. Dag HigherLevel, Een uiteenzetting: omdat je een goed idee nou eenmaal geprobeerd móét hebben. En daarna een vraag. Ik ben met een meerjarenproject bezig dat zijn einde nadert. Iets wat ze meestal in een startup doen (gouden idee - check, miljoentje ophalen - helaas.... dan maar eigen kapitaal, er achter komen dat het idee acht keer terug moet naar de tekentafel - been there, done that!), heb ik zelf maar gedaan. Enerzijds omdat het idee nogal wild is en ik mij kan voorstellen dat een financier daar geen brood in ziet (gaat het ooit verkopen? mijn eigen bank lachte me de tent uit), anderzijds omdat ik al heel snel door had dat er gewoon een hele berg R&D nodig was om het goed te krijgen en dus heel veel tijd zou kosten voordat ik bij iets toonbaars zou aankomen (en welke investeerder heeft überhaupt meer dan 2 jaar geduld?). Prima uitdaging voor in de avonduren op de zolderkamer zullen we maar zeggen. En dan het goede nieuws, Kloek is na 10 jaar losgelaten van zijn zolderkamer! En wel met een (af en verkoopbaar) prototype model A, een tweede (verkoopbaar) prototype model B in het finale productiestadium. Productiekosten gemakshalve een half miljoen per stuk, en R&D van geschat driekwart miljoen. Het laatste valt uiteen in onbetaalde tijd aan research, zeg een kwart miljoen, developmentkosten, ook een kwart miljoen en financieringskosten van een kwart miljoen. Maar de research is eigen tijd en dus volledig arbitrair te waarderen. Laten we het product gemakshalve special purpose machines noemen. Nu ze gebouwd zijn weet ik dat ik de twee prototypes altijd kan verkopen als normale machines, waardoor - als ik de twee prototypes verkoop tegen kostprijs - mijn verlies kan beperken tot mijn eigen onbetaalde tijd en de development- en financieringskosten van een half miljoen. Aldus kan Kloek zijn baby in de markt gaan zetten. Dat is: dat ga ik niet doen want ik heb daar geen kaas van gegeten en er zijn mensen die dat veel beter kunnen, toegang tot de markt hebben en/of kennen, etc. Daar heb ik een partner voor nodig! Bovendien, het verkoopsegment is onontgonnen terrein waar de partner ook in zal moeten investeren. Ik zoek dus niet alleen een verkoper, maar ook iemand die de investering gaat doen om de markt te benaderen. En weet dat verkoop helemaal niet gegarandeerd is... Voor zover de achtergrond. Rationeel is het compleet van de pot gerukt. Maar ik geloof er heilig in, anders had ik die potentiële half miljoen verlies nooit voor lief genomen. En de vertrouwelingen en criticasters die ik heb geïnformeerd in het project zijn na 10 jaar ook om van "compleet idioot idee" naar "zou best kunnen werken" :) Het grootste probleem nu is dat het stuk ná mijn meerjarenproject voor mij echt onbegonnen terrein is. Tot nu toe heb ik alles eigen kunnen maken en coördineren en dat is ook mijn expertise. Maar wat er gaat komen is nieuw: partner zoeken, samenwerking, onderhandelen over aandelen/verantwoordelijkheden, etc. Sterker nog, ik weet eigenlijk niet eens wat ik zou moeten zeggen als een potentiële partner zegt "prima Kloek, hoe klinkt 50% van de aandelen?". Ik heb een globaal idee wat ik wil, namelijk een deel van winst van elk verkochte machine (dat zou ook gewoon dividend kunnen zijn), een licentievergoeding voor het intellectueel eigendom dat in mijn BV blijft , een managementvergoeding voor de productie van nieuwe machines, maar daar houdt het ook wel bij op. Hoe waardeer je inbreng? Hoe verdeel je aandelen? Wat als een partner er nog een half miljoen tegenaan moet gooien voor marktontginning (kan zomaar realistisch zijn)? Wat als er meer prototypes nodig zijn? Ik ben inmiddels wel door mijn kapitaal heen... Met name de vragen wat ik zelf wil in een samenwerking denk ik niet goed te kunnen beantwoorden. Ik zoek een klankboard of sparring partner die spelenderwijs mij de vragen (als zogenaamd potentiële partner en investeerder) kan stellen en mij aan het denken kan zetten. Hoe vind je dat? Hoe zouden jullie dit aanpakken? En schieten mag altijd, ook op het idee en de uitvoering zelf. PS. Alvast de vraag noteren om zelf later te beantwoorden: als je het nog een keer zou moeten doen, zou je het dan anders hebben aangepakt?
  12. Volgens mij zijn er best wel wat huizen (bedrijven) die dit doen. Kijk eens bij de Nederlandse Spellenfabriek
  13. Hoe zou het anders zijn als je hebt afgesproken te betalen in zeg Turkse Lira, Surinaamse Dollar, etc? Niets toch? Het ontslaat je niet van de gebruikelijke verplichtingen naar de overheid. Gebruikelijk is belasten op het moment van verkrijgen van opties, dus tegen de dan actuele waarde. Koersfluctuaties later zijn een gekozen risico, die door verzekeraars weer is af te dekken (valutarisico).
  14. Volgens mij kun je in 2018 nog maar enkel VAMIL toepassen op elektrische bestelauto's of auto's op waterstof. Op elektrische auto's of motoren is er geen Willekeurige afschrijving milieu- investeringen (VAMIL) .
  15. Simpel: Wat je met elkaar hebt afgesproken in de statuten. Daar staat in wat kan en wat niet kan. Alles wat niet is beschreven is handjeklap of voer voor juristen.
  16. Ik zou in je directe omgeving eens polsen bij de mensen wat hun hosters/registrars zijn en de ervaringen daarmee. Het aanbood is namelijk zo groot dat het onmogelijk is om 1 goede aan te wijzen. Er is wel een Engelstalig forum waar met name hosters worden gereviewed: www.webhostingtalk.com maar dat is met name handig voor "techies". Voor je in zee gaat doe in ieder geval zelf een een zoektocht via de zoekmachines naar "review" of "ervaringen" in combinatie met de kandidaat registrar/hoster.
  17. Zelfstandige wordt je niet zo maar ...... of wel? Misschien wel, lees verder. Als ik om mij heen kijk zie ik vaak bijzonder slechte service, en denk: dat kan ik beter. Dat is waarschijnlijk waar, want ik ben heel goed als ik mij ergens in vastbijt. Ik zou een veel betere schoenenverkoper zijn bij mijn vaste schoenenzaak waar ik kom, alleen met mijn huidige job verdien ik meer/beter. Bij de groeteboer ... eveneens (voorbeelden, want niet waar). Pin je niet vast op het "wat", maar op jouw meerwaarde (ten opzichte van de concurrentie). Als je denkt dat je beter bent dan de concurrentie, kan dat al goed genoeg zijn. Blijft over of dat voldoening geeft in werk en financiële compensatie. Er wordt gezegd dat ondernemen is 95% transpiratie en 5% inspiratie. Nou, als jij het gevoel hebt dat je beter bent dan wat je om je heen ziet, en die transpiratie wil geven, dan is gaat het wel goed komen. Geen domme dingen doen, wat raad/advies inslaan waar je expertise ontbreekt, en je bent absoluut op de goede weg.
  18. Deze ken ik niet, waar vind je deze wijsheid ???
  19. Ehm, Joost, is dit wel correct? Als er een voorbeeld moet worden gesteld: de overheid zelf. Die bewaart de ingescande documenten tot aan de volgende ronde van de wagen van de papiervernietiging. Het is volstrekt ondoenlijk om dat allemaal als papier te bewaren, en ook niet nodig als deze goed digitaal is gearchiveerd.
  20. Ik denk dat dit een moeilijk geval is, zo met meerdere wetgevende machten: werk voor een specialist. Het is lastig om met door u aangegeven informatie hier een uitspraak over te doen. Het beste consulteert u een jurist met kennis van Belgische en Nederlandse faillissementswetten.
  21. Ik heb sinds 4 jaar lidmaatschap de forumregels maar eens doorgelezen, maar ik vind de regels praktisch ingestoken, prima te lezen, en een goede leidraad voor gebruik en vragen omtrent het forum HigherLevel. Zeker niet belerend of onnodig beperkend. Daar waar een richtlijn (verbod) is aangegeven, is met motivatie toegelicht en denk ik met valide reden. Verder ben ik het wel eens met de de stelling dat de gebruiker soms wat sturing nodig heeft. In mijn beleving is dat vaker vanwege onbekende technische handigheid met het fenomeen forumsoftware, dan onwelwillendheid/baldadigheid van de poster.
  22. Ik denk dat de titel van het topic in ieder geval anders mag: ik verlies domicilie in NL. Want Nederlanders paspoort blijf je houden. Ik denk dat de belastingwetgeving meer is vormgegeven voor het andere uiterste geval: ik wil geen belasting bestalen in NL want ik ben lang in het buitenland. Nu kan een BV een bestuurder hebben anders dan de (groot)aandeelhouder, of aandeelhouder zijn zonder stemrecht. Met andere woorden, je kunt ook een BV hebben met een bestuurder (jouw zaakwaarnemer op papier) die wel kantoor behoud in NL. Zou je probleem dan niet opgelost zijn?
  23. Als ik mijzelf in jouw schoenen zou bevinden, had ik de eer aan mijzelf gehouden. Als je ontevreden bent met de situatie, en een aangeboden oplossing voldoet niet aan jouw eisen/wensen, dan moet je je conclusies trekken. Misschien is het gras groener elders, misschien niet, maar er is maar één manier om dat uit te vinden. Als doormodderen niet heeft geholpen, dan gaat dat in de toekomst ook niet helpen, of wel? Met familie is het al extra moeilijk. Dan is bij conflictsituaties het vaak beter om zakelijk afstand te nemen lijkt me.
  24. Wat is wijsheid en het beste om te doen? Dat ligt er aan wat je er mee beoogt te bereiken lijkt me. De twee opties die je schetst zijn mogelijkheden. Er zijn ook andere varianten, denk aan de postbus BV's waarbij een derde wordt aangewezen als bestuurder.
  25. Niet betalen - iemand van administratie die een puntje wil scoren? Schelden - iemand van de werkvloer die ....? Weigeren onderhandelen over contract - directeur 1 ? Kerstbonus - secretariaat? Bellen waar je blijft na dag 1 - directeur 2? Als er meerdere mensen bij berokken zijn kan het dus ook zijn dat het een mix van reacties zijn van alle mensen. Dat is wat ik vaak zie, de mix die het lastig maakt. Maar je kan geen vrienden zijn met iedereen (of moet dat willen?) Op je (laten) schelden vind ik not done, zelfs als je er voor betaald wordt. Dat vind ik norm-overschreidend gedrag.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.