• 0

Vragen over vergoeding voor exclusiviteit leverancier per land

Hallo allemaal,

 

Ik heb een product bedacht en ontwikkeld en inmiddels een octrooi aanvraag ingediend.

Nu ben ik momenteel bezig met het schrijven van de contracten, geheimhouding, samenwerking en licentie met exclusiviteitsovereenkomst. Voor de producent en tevens distributeur wil ik het product in licentie en exclusiviteit aanbieden, wanneer de producent die dat wil, en daar staat natuurlijk een bedrag tegenover. Nu heb ik in de licentie met exclusiviteitsovereenkomst een overzicht van Internationaal en een tig aantal landen, met een invulvakje voor een bedrag ( weet ook niet of dat mag trouwens) die de producent kan aanvinken voor de landen waarvoor deze exclusiviteit wil hebben. Nu zou ik graag willen weten welk bedrag je kunt vragen, min/max, kan dat dan per land ?, en wanneer deze internationaal wil wat kan je dan vragen. De contracten die ik heb geschreven zijn helemaal aangepast zoals ik het zou willen hebben.

Ik hoop dat er iemand is die daar voor mij antwoorden op kan geven.

 

Alvast bedankt, Groetjes Marc

 

 

[mod edit:titel verduidelijkt]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Nou dat weet ik dus niet, ik neem aan dar er richtlijnen voor zijn, het is een product waar van de productie kosten ongeveer op 0,001 cent per stuk uit zal komen en het heeft te maken met ballonnen daarvan gaan er wereld wijd miljarden over de toonbank, ik denk dat je niet zomaar iets kan neer zetten vragen het moet wel ergens op gebaseerd zijn neem ik aan ?

Link naar reactie
  • 0

Ik bedoel richtlijn bedragen voor iets in licentie met exclusiviteit aanbieden. misschien gebaseerd op het aantal verkochten ballonnen per jaar en daar dan een aantal % van nemen als bedrag. Maar als ik u goed begrijp, kan ik elk redelijk bedrag "wat dan ook redelijk mag zijn" zo uit me duim zuigen en dan maar hopen dat een producent daar mee akkoord gaat.

Dit hele gebeuren is voor mij een hele nieuwe materie en probeer er achter te komen wat er allemaal mogelijk is en wat ik kan vragen, het is dus puur onderhandelen.

Link naar reactie
  • 0

Een bedrag uit de duim zuigen zou kunnen maar het is natuurlijk veel beter om na te gaan wat iemand maximaal wil betalen voor je vinding. Dat kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de extra omzet/winst die een producent kan behalen als hij/zij jouw vinding toepast. Of de kosten die hij/zij kan besparen als het voordeel niet in klantbeleving ziet maar in lagere productiekosten.

 

Ook zal de maximale prijs afhangen van de mate van exclusiviteit. Hoe "hard" is het patent, voor welke landen geldt het, in welke fase van toekenning ben je en hoe groot is de kans dat je zal gaan procederen bij vermeende inbreuk? Hiervoor moet je namelijk nogal diepe zakken hebben.

 

Je kan je licht ook eens opsteken bij de NOVU. Die zijn gespecialiseerd in het koppelen van vindingen met de markt. Ik zie nu dat het rommelt in de geledingen en de nieuwe directeur weer is opgestapt. Wellicht even een mail sturen naar de huidige officemanager.

 

Link naar reactie
  • 0

Nou dat zijn antwoorden daar kan je wat mee, dank u. Ik ben al bij de NOVU geweest, het is volgens de persoon die ik daar gesproken heb een heel goed product en het heeft zeker toegevoegde waarde voor de consument, en voor de producent levert het een nieuwe producten lijn op, in hun product segment (een extra consumentenproduct) daar zij nu enkel ballonnen produceren ontstaat er voor hen een hele nieuwe markt. Zoals ik eerder ook al aangaf ben ik nieuw hier in en moet en kan nog veel leren, maar daarbij wil ik zeker niet op mijn bek gaan, want ik ben inmiddels 50 en heb in deze wereld 5 kinderen gezet die moeilijker krijgen dan wij dus wil ik ze wal wat achterlaten. Ik wil alles eruit halen wat er in zit en dat is zo te zien best moeilijk plus het punt dat het je ook gegund moet worden door andere partijen en dat is moeilijk in een wereld waar iedereen, in ieder geval het gros, dat alleen maar aan zichzelf denkt.

Wat het patent betreft heb ik het net aan gevraagd momenteel nationaal en moet dan eerst geld verdienen om een PCT aan te vragen. Dan hopen dat de producent dat op zich wil nemen en dan royalty's vragen?, dat is de bedoeling, denk ik, als het goed is, is het anders, of kan het anders laat het me maar weten. want dit mag niet fout gaan.

Link naar reactie
  • 0

 

Wat het patent betreft heb ik het net aan gevraagd momenteel nationaal en moet dan eerst geld verdienen om een PCT aan te vragen. Dan hopen dat de producent dat op zich wil nemen en dan royalty's vragen?, dat is de bedoeling, denk ik, als het goed is, is het anders, of kan het anders laat het me maar weten. want dit mag niet fout gaan.

 

Ik wil een aantal zaken ter overweging meegeven

 

* Heb je een octrooigemachtigde ingeschakeld? Dan kan die je in principe helpen met dit soort vragen. Indien niet, is de kans dat je een geldig octrooi krijgt zo goed als nihil. In NL wordt er alleen een nieuwheidsonderzoek gedaan, en wat daar ook uitkomt, positief of negatief, je krijgt een papiertje waar 'octrooi' op staat.

 

Dan heb je een octrooi, maar het is waarschijnlijk niet geldig: de eerste de beste aanval zal je octrooi onherroepelijk vernietigen.

 

* Een PCT aanvraag is alleen een gezamelijke aanvraagprocedure. Dit leidt nooit tot een internationaal of een PCT octrooi, dat bestaat namelijk niet. 30 maanden na de eerste indiening van je NL aanvraag moet je kiezen in welke landen je je PCT aanvraag wilt voortzetten. En in (bijna) geen van die landen krijg je een octrooi als het niet nieuw en inventief is, en ook nog eens volgens de geldende normen geschreven is. Dat laatste is zonder octrooigemachtigde onwaarschijnlijk.

 

* Jouw model: exclusieve licenties geven en hopen/verwachten dat de licentienemer de kosten van de octrooiaanvraagprocedure betaalt is niet gebruikelijk. Oftewel je verkoopt de octrooiaanvraag/het octrooi, en dan dient de koper zelf voor de rest van de procedure zorg te dragen, oftewel je houdt het en geeft een licentie (je verhuurt als het ware het octrooi), maar dan moet je ook zorg dragen/betalen voor de verleningsprocedure. Wat jij wilt is niet onmogelijk, als jij dat weet te onderhandelen met een andere partij, goed, maar in mijn ervaring is het heel ongebruikelijk.

 

Let er ook op dat in zo'n geval de kosten behoorlijk kunnen oplopen, want wat ga je doen als de octrooiprocedure niet voorspoedig verloopt? Jouw licentienemer zal zeggen: 'jij hebt me een octrooi, dus exclusiviteit beloofd, dus gooi er maar een bak juristen/octrooigemachtigden tegen aan, en ga maar in beroep en zo. Duur? ... niet mijn probleem!'

 

* Let sowieso heel erg op met exclusieve licenties voor een percentage van de omzet. Voor je het weet heeft de licentienemer zijn eigen variant, en plaatst hij jouw product voor een belachelijke prijs in de markt om daardoor zijn eigen product goedkoop te laten lijken. Hij verkoopt dan 20 euro aan producten per jaar, geeft jou daar de overeengekomen 10% van, en verkoopt miljoenen van zijn eigen producten. Ondertussen is jouw product effectief van zijn markt af, want jij mag geen licentie meer aan een ander geven, en het ook zelf niet doen. Dus altijd een minimaal licentiebedrag of een verbreking bij een lage omzet overeenkomen.

 

* en hoe ga je checken hoeveel er verkocht zijn, dus hoeveel er betaald moet worden? Ga je bij al die firma's de administratie laten uitpluizen door een accountant?

 

* Als ik jouw situatie inschat, moet je niet bezig zijn met contracten en licenties etc, maar moet je met je uitvinding de boer op. Binnen een jaar moet je uitbreiden naar andere landen (niet pas als je voldoende geld verdiend hebt, daar is een wettelijke termijn voor!), anders blijft het bij een NL octrooi, en dan moet je wel geld hebben om die kosten te maken, en moet je wel weten of er wel een markt is. Dat gaat niet lukken door eindeloos te dubben over contracten en procenten etc. Die komen wel als er eenmaal interesse is van een partij.

 

En ik denk dat je je met geheimhouding al helemaal niet moet bezighouden. Je hebt immers je octrooi ingediend, dus je bent 'beschermd'. Geheimhoudingsverklaringen schrikken alleen maar af en vertragen alleen maar de communicatie. Dan sta je over een jaar nog nergens.

 

Het simpelste, en waarschijnlijk beste, voor jou is naar mijn mening om je uitvinding te verkopen, eventueel per land aan een andere partij, en laat ze er dan hun eigen ding mee doen. Geen geknoei met licenties, dat is alleen maar ellende.

 

Maar wat je er ook mee doet, het begint allemaal met interesse kweken voor je product. Verkopen, demonstreren, onderhandelen.

 

 

 

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
  • 0

Eens met Kuifje.

 

Meer algemeen: je ziet vaak dat de uitvindingen die leiden tot een succesvol product worden ontwikkeld door een uitvinder die een ondernemer of investeerder als partner vindt. De sterke kanten van de uitvinder liggen vaak in creativiteit, vernuftigheid en ontwerp. De sterke kanten van de ondernemer liggen (vaak) in het vormen van commercieel interessante relaties en het exploiteren van een bedrijf. Veel uitvinders denken aanvankelijk "ik geef niet zo maar een deel van mijn uitvinding weg, die zakelijke kant doe ik er even bij" maar krijgen daar later spijt van.

 

Heb je overwogen om hierin een ervaren partner te zoeken? Die misschien deels kan investeren om een aantal kosten te nemen en/of een relevant netwerk heeft en/of de boer op kan? Er lopen nogal wat "sharks" rond, daar niet van, maar er zijn ook "angels".

Advocaat bij Coupry advocaten te Den Haag: https://www.coupry.nl/

 

Advocaat Ondernemingsrecht en Beëindiging Samenwerking

Link naar reactie
  • 0

Wil TS niet meteen het dromen ontnemen maar het is mijn ervaring, persoonlijk en hier op Higherlevel, dat de waarde van een octrooi schromelijk wordt overdreven.

 

Ook als de aanvraag door een (goede) gemachtigde is geschreven is de kans dat het octrooi door een kleine partij echt geld gaat opleveren heel klein. De grote bedrijven tuigen hele octrooibomen op en ruilen die ook nog eens uit om samen tot adequate bescherming en marktdominantie te komen. En zelf dan hebben ze nog heel veel last van zogenaamde patenttrollen.

 

TS heeft net een aanvraag gedaan dus om nu al voor te sorteren op een hard octrooi en geheimhouding te bagatelliseren is op zijn minst heel opmerkelijk.

 

De tip van Jaap om samenwerking te zoeken (zo nodig met geheimhouding!) is natuurlijk prima. En eens met Kuifje dat verkopen nog het minst gecompliceerd is. Of zelf gaan produceren natuurlijk maar dat zit er in dit geval niet in schat ik.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik wil een aantal zaken ter overweging meegeven

 

--Allereerst tof dat er zo meegedacht wordt dat heb ik echt nodig bedankt daar voor.

 

* Heb je een octrooigemachtigde ingeschakeld? Dan kan die je in principe helpen met dit soort vragen. Indien niet, is de kans dat je een geldig octrooi krijgt zo goed als nihil. In NL wordt er alleen een nieuwheidsonderzoek gedaan, en wat daar ook uitkomt, positief of negatief, je krijgt een papiertje waar 'octrooi' op staat.

 

----Ja ik heb een gemachtigde geraadpleegd deze heeft de conclusies voor me op papier gezet ik heb daar nog het een en ander aan toegevoegd met zijn woorden, als het goed is is het nu water dicht.

 

 

 

* Een PCT aanvraag is alleen een gezamenlijke aanvraagprocedure. Dit leidt nooit tot een internationaal of een PCT octrooi, dat bestaat namelijk niet. 30 maanden na de eerste indiening van je NL aanvraag moet je kiezen in welke landen je je PCT aanvraag wilt voortzetten. En in (bijna) geen van die landen krijg je een octrooi als het niet nieuw en inventief is, en ook nog eens volgens de geldende normen geschreven is. Dat laatste is zonder octrooigemachtigde onwaarschijnlijk.

 

----Het is nieuw en zeker inventief dat is onderzocht.

 

* Jouw model: exclusieve licenties geven en hopen/verwachten dat de licentienemer de kosten van de octrooiaanvraagprocedure betaalt is niet gebruikelijk. Oftewel je verkoopt de octrooiaanvraag/het octrooi, en dan dient de koper zelf voor de rest van de procedure zorg te dragen, oftewel je houdt het en geeft een licentie (je verhuurt als het ware het octrooi), maar dan moet je ook zorg dragen/betalen voor de verleningsprocedure. Wat jij wilt is niet onmogelijk, als jij dat weet te onderhandelen met een andere partij, goed, maar in mijn ervaring is het heel ongebruikelijk.

 

----Het liefst wil ik dus gewoon royalty's vragen, dan moet het dus via licentie's, toch? op een andere manier is er niet. Het is zeker een aanwinst voor een producent, daarom was ik dus bezig met de contracten omdat ze het toch wel willen hebben en dat is niet alleen mijn mening. Het product is zo simpel je kunt het vergelijken met het hapje uit de beschuit of de paperclip. Ik heb het zo uitgewerkt dat het op mijn manier het goedkoopst is om te produceren, ze kunnen er dan niet meer omheen, daar ga ik tenminste vanuit.

 

Let er ook op dat in zo'n geval de kosten behoorlijk kunnen oplopen, want wat ga je doen als de octrooiprocedure niet voorspoedig verloopt? Jouw licentienemer zal zeggen: 'jij hebt me een octrooi, dus exclusiviteit beloofd, dus gooi er maar een bak juristen/octrooigemachtigden tegen aan, en ga maar in beroep en zo. Duur? ... niet mijn probleem!'

 

----- Ik weet dat de kosten gigantisch zijn maar wanneer het internationaal gaat, de inkomsten ook.

 

* Let sowieso heel erg op met exclusieve licenties voor een percentage van de omzet. Voor je het weet heeft de licentienemer zijn eigen variant, en plaatst hij jouw product voor een belachelijke prijs in de markt om daardoor zijn eigen product goedkoop te laten lijken. Hij verkoopt dan 20 euro aan producten per jaar, geeft jou daar de overeengekomen 10% van, en verkoopt miljoenen van zijn eigen producten. Ondertussen is jouw product effectief van zijn markt af, want jij mag geen licentie meer aan een ander geven, en het ook zelf niet doen. Dus altijd een minimaal licentiebedrag of een verbreking bij een lage omzet overeenkomen.

 

-----Al die zaken heb ik dus vast gelegd in het samenwerkingscontract inclusief geheimhouding, ook het eventuele minimale bedrag, maar hoeveel kan daarvoor vragen, dat vind ik zo moeilijk en lastig. Ik weet dat er miljarden ballonnen per jaar worden verkocht, ik weet ook dat dat product van mijn in meerdere variatie vormen tussen 0,001 en de 0,10 productie kosten zal liggen ( variatievormen zijn ook in het octrooi uitgebreid omschreven).

 

* en hoe ga je checken hoeveel er verkocht zijn, dus hoeveel er betaald moet worden? Ga je bij al die firma's de administratie laten uitpluizen door een accountant?

 

---- Daarover heb ik ook een clausule in het contract dat ik of een door mij aangewezen partij inzagen moet krijgen in de verkoop statistieken van het product ( over de netto verkopen)

 

* Als ik jouw situatie inschat, moet je niet bezig zijn met contracten en licenties etc, maar moet je met je uitvinding de boer op. Binnen een jaar moet je uitbreiden naar andere landen (niet pas als je voldoende geld verdiend hebt, daar is een wettelijke termijn voor!), anders blijft het bij een NL octrooi, en dan moet je wel geld hebben om die kosten te maken, en moet je wel weten of er wel een markt is. Dat gaat niet lukken door eindeloos te dubben over contracten en procenten etc. Die komen wel als er eenmaal interesse is van een partij.

 

---- Het geld moet dus komen uit die exclusiviteit,( was/ is de bedoeling) bij de NOVU zij de persoon dat wanneer ze interesse hebben ze alle variaties zullen nemen, zouden ze dat niet willen dan staat het mij vrij met de overige variaties een andere partij te zoeken. (dat geldt ook voor de gekozen variaties die zij niet in een markt segment gaan verkopen, dan het mij ook vrij om daar een andere partij voor te zoeken)( dat heb ik zo in het contract benoemd). Vandaar dus dat ik een licentie met exclusiviteitscontract heb geschreven, daar kunnen zij aan geven waar zijn het product willen vermarkten. Ik heb daar Internationaal, Europa en verder de meest bekendste landen weergegeven met een vakjes om aan te vinken en een bedrag er achter (maar dat is nog leeg).

 

En ik denk dat je je met geheimhouding al helemaal niet moet bezighouden. Je hebt immers je octrooi ingediend, dus je bent 'beschermd'. Geheimhoudingsverklaringen schrikken alleen maar af en vertragen alleen maar de communicatie. Dan sta je over een jaar nog nergens.

 

---- Oke, maar dan kunnen zij wanneer ik bij hun ben geweest meteen naar China gaan (bewijs van spreken) als ik het dan niet op tijd voor elkaar krijg, hebben zij het mogelijk al in de markt liggen

 

Het simpelste, en waarschijnlijk beste, voor jou is naar mijn mening om je uitvinding te verkopen, eventueel per land aan een andere partij, en laat ze er dan hun eigen ding mee doen. Geen geknoei met licenties, dat is alleen maar ellende.

 

---- u bedoeld een bedrag vragen en dan is het klaar, daar ga ik echt niet voor, dit moet voor ons echt een toekomst genereren.

 

Maar wat je er ook mee doet, het begint allemaal met interesse kweken voor je product. Verkopen, demonstreren, onderhandelen.

Link naar reactie
  • 0

Tuurlijk zou ik hierin best een ervaren partner willen eventueel een investeerder met verstand van zaken. Maar die vragen altijd de hoofdprijs, en wat is dan weer redelijk. Als ik bij een producent 10% kan krijgen mag ik zeker op mijn knieën gaan en in mijn handen klappen, waarom moet ik dan aan een investeerder 30%+ afstaan. Maar als er een is, die redelijk naar verhouding mij wil helpen dit goed op te zetten sta ik daar zeker 100% voor open, die is zeker welkom de koffie staat klaar. Er is met dit product echt veel geld te verdienen.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij had ik dit antwoord bij verkeerde geplaatst, dus staat die er nu 2 keer op

 

Tuurlijk zou ik hierin best een ervaren partner willen eventueel een investeerder met verstand van zaken. Maar die vragen altijd de hoofdprijs, en wat is dan weer redelijk. Als ik bij een producent 10% kan krijgen mag ik zeker op mijn knieën gaan en in mijn handen klappen, waarom moet ik dan aan een investeerder 30%+ afstaan. Maar als er een is, die redelijk naar verhouding mij wil helpen dit goed op te zetten sta ik daar zeker 100% voor open, die is zeker welkom de koffie staat klaar. Er is met dit product echt veel geld te verdienen.

Link naar reactie
  • 0

Het is een product waar van de productie kosten ongeveer op 0,001 cent per stuk uit zal komen en het heeft te maken met ballonnen daarvan gaan er wereldwijd miljarden over de toonbank...

Ga eens kletsen met Promocean in Den Bosch. Die doen promotie-artikelen en zijn onderdeel van de Europese Miles Group en dat zijn allemaal distributeurs van Li & Fung in Hongkong, een handelshuis dat voor miljarden levert aan warenhuizen en groothandels wereldwijd.

 

Scheelt een boel gedoe aan marktafbakening als je daar een voet tussen de deur krijgt. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 185 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.