Jump to content
cmaster11
Verberg

Facturen naar belgie

vraag

Hoi allemaal,

 

Facturen en buitenland, het blijft een kwestie altijd.

Het betreft hier mijn eigen (kleine) bedrijf in webdevelopment. Nu heb ik per toeval een kleine klant verkregen in belgie. Echter spreekt deze van toch nog wel een beetje potentieel (1000 euro omzet ong. toch redelijk wat op mijn totaal omzet).

 

Ik doe zelf mijn administratie en houd het graag simpel. Ik houd een soort kasboekje bij om de btw uit te kunnen berekenen voor aangiftes e.d. en daarnaast een facturen collectie per kwartaal.

 

Nu zit ik dus totaal niet te wachten op een extra aangifte en ander moeilijk gedoe.

 

Deze klant gaf aan gewoon btw te willen betalen. Hierdoor lijkt met me dat ik deze factuur als elke andere zou mogen beschouwen? Mag dit, zo ja zijn er nog voorwaarde?

 

Help me out! Thnx!

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ben geen boekhouder of advocaat, maar voor zover ik weet kun dit altijd doen. Er is een ICP regeling om binnen de EU belastingstromenmakkelijker te maken tussen landen; ondernemers hoeven dan onderling geen VAT te heffen als ze dit op de factuur zetten + BTW nummer van de ondernemer (checken in VIES register). Vervolgens doe je per tijdvak een formulier ICP invullen waarbij je zijn BTW nummer + bedrag invult. Is een fluitje van een cent (letterlijk 2 minuten werk; vorige week nog gedaan).

 

Deze regeling MAG je toepassen; hoeft niet; kunt altijd gewoon BTW heffen en afdragen.

 

 

[edit]

 

Ben even gaan kijken: volgens deze link van de belastingdienst lijkt het er op dat je wel verplicht bent ICP te doen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

En wat als de afnemer weigert zijn btw-nummer door te geven? Dan kan (of moet) je toch gewoon Nederlandse btw rekenen? Of de afnemer in zijn land de btw dan e.v. niet af kan trekken is dan toch zijn zaak? (want ik begrijp uit de openingspost dat dat voor de afnemer niet zoveel uitmaakt)

 

Voor de leverancier is het dan toch nét alsof hij aan een particulier in België levert?

 

Overigens lijkt het mij ook niet echt zakelijk en administratie hoort bij ondernemen. Dus de aangifte hoort daar ook bij. Maar goed, dat was de vraag niet.

 

 

Nog een puntje... zelfs als je de afnemer als particulier ziet... moet er dan eigenlijk geen Belgische btw gerekend worden voor digitale diensten? En website bouwen valt toch onder digitale diensten?

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015

https://www.emerce.nl/achtergrond/nieuwe-btwregelgeving-elektronische-diensten-per-2015

 

In dat geval zit je als leverancier toch weer met een aparte aangifte en kun je nét zo goed icp leveren (indien je een btw nummer van afnemer hebt).

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 75 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept